zaterdag, 20 augustus 2016 05:57

Kleur Bekennen, aflevering 23: Willy Stortelder

Geschreven door

Willy Stortelder, geboren in Elsenerbroek en opgegroeid op (en niet in! red.) Zeldam, zorgt voor de nodige charme in een mannenwereld. Zij is namelijk het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Twentse Wegdamse Voetbal Vereniging, maar is desondanks supporter van het Amsterdamse Ajax. Zij heeft als takenpakket in het hoofdbestuur van WVV’34, relaties. Na een dienstverband van 17 jaar bij de ABNAMRO heeft Willy dit bedrijf wegens reorganisatie moeten verlaten, 29 juni was haar laatste werkdag. Op haar Facebookpagina is te lezen:
“P.S. Ik zoek nog een leuke baan, dus als iemand wat weet laat het me weten. Thanks”.
Willy Stortelder (57), spontane no nonsens voetbalbestuurder, bekent kleur.
(door Raymond Wegdam)


 “Ik voel mij thuis in een mannenwereld, zou zo autoverkoper kunnen worden”

zwart wit

Willy links onder op de foto met ouders en zus Annie

NAAM
Henrika Wilhelmina Stortelder - ter Balkt

GEBOREN
Op 10 mei 1959 in Elsenerbroek, dat toen nog gemeente Markelo was. Ik heb daar maar een jaar gewoond dus dat gaat buiten mijn herinnering om. Mijn vader heeft in 1960 de boerderij van zijn zwager Hendrik Stokkentreeff, de broer van mijn moeder overgenomen. Hij kampte met hartproblemen en is vervolgens verhuisd naar Delden. Het was heerlijk om daar op te groeien en allemaal ‘jongensdingen’ te doen.


willy zesde klas<<Willy in de zesde klas

SCHOOL
Ik ben begonnen op de Wiener basisschool in de eerste klas, geen kleuteronderwijs dus. Een school van rond de 30 leerlingen, we deden erg veel met elkaar. Ik kon, vond ik zelf, ook aardig goed voetballen! Heerlijk met de jongens mee, ik was niet wat je noemt een “meisje meisje”. Van die tijd heb ik nog steeds twee vriendinnen die ik regelmatig zie, Minie Zernitz-Olydam en Janny Leusink-Versteeg.

BEROEP
Ik ben altijd klant-adviseur particulieren geweest, van 1977 tot 1985 bij de AMRO bank en van 1999 tot 29 juni 2016 bij de ABN-AMRO. Ik ben in veel Twentse plaatsen werkzaam geweest. Het was een leuke tijd. Van ondersteuning van de accountmanagers, ook een mannenwereld ha ha tot hoofdkassier achter de balie in Goor. Ik voel wel mij thuis in een mannenwereld, ik zou zo autoverkoper kunnen worden.

PARTNER
Han Stortelder, een geboren en getogen Hengeveldenaar. Han is in de regel wat serieuzer dan ik ben denk ik. Ik vind hem een harde werker en toch ook wel zorgzaam. Ik denk wel eens qua karakter zou Han zo in de zorg werkzaam kunnen zijn, werken met ouderen zou hem niet misstaan. Hij spendeert veel van zijn vrije tijd met onze zoon Tom aan de gezamenlijk hobby autocross. In zijn jongere jaren was hij zelf ook veelvuldig op de circuits te zien in de omliggende plaatsen. Hij reed veelvuldig zijn rondjes in een oude Citroën DS, beter bekend als de Snoek. Met name Alwies Meijer, waar hij toen veel mee omging zal zich dat nog goed voor de geest kunnen halen.

KINDEREN
Ik heb twee kinderen. Mijn oudste heet Linda, een lieve zelfstandige meid van inmiddels 30 jaar. Ik kwalificeer haar als harde werker waar ik een goede band mee heb. Het enige ‘meisje meisje’ ding dat ik zo ongeveer onderneem doe ik dan ook met haar ha ha! En dat is shoppen! Linda woont in Diepenheim samen met Edgar op den Dries.
linda en tom
Linda en Tom in de jonge jaren

Tom is dan dus de jongste met zijn 27 jaar. Tom is enigszins druk van aard en een tikkeltje ondeugend. Als ik zo in mag schatten denk ik dat we dezelfde humor hebben. Hij is er een van het kaliber ruwe bolster blanke pit. Een grote mond maar een klein hartje dus.

VADER
Herman ter Balkt uit Markelo, hij was op en top boer. Hij was ook een levenslustige, optimistische en positief ingestelde man die eerlijkheid enorm hoog in het vaandel had staan. “Willy, blief altied eerlijk” voegde hij me regelmatig toe. Ik lijk op veel gebieden wel enigszins op mijn vader. Het Goorse Schoolfeest stond ieder jaar  hoog in het vaandel bij hem, want feest vieren kon hij! Maar echt dronken zag je hem nooit, op een keer na dan ha ha. Dat was met het afleveren op traditionele wijze van de bruidskoe bij de bruiloft van mijn zus. De hele buurt was die dag 'in de zevende hemel'laten we maar zeggen! Hij heeft, zolang het binnen zijn fysieke mogelijkheden lag, meegewerkt op de boerderij, in 2006 is hij op 86-jarige leeftijd overleden. Mijn zus Ina heeft met mijn zwager Gerard Klein Koerkamp de boerderij voortgezet.

ouders

Ouders Mina Stokkentreeff en Herman ter Balkt tgv hun 50-jarig huwelijk

MOEDER
Mina Gerritdina Stokkentreeff, met dubbel ff ja! Een lieve en bedeesde vrouw, dat heb ik niet van haar ha ha! Ze was verlegen maar een harde werker, een typisch voorbeeld van een stille kracht. Wat heeft zij een boel werk verzet op de boerderij zeg, melken, een grote groentetuin waarvan de producten massaal werden opgeslagen in weckflessen, wie kent dat nog tegenwoordig? Wat ik mij ook nog goed herinner, was maandag wasdag. En dan niet even in een machine drukken en klaar is Kees! Dat ging in die dagen nog in zo’n fornuisketel, aanpakken geblazen dus.

BROERS/ZUSSEN
Geen broers helaas, ik heb als kind dan ook regelmatig aan mijn moeder gevraagd of er geen broertje bij kon komen, zonder resultaat. Wel heb ik drie lieve zussen.
Annie Paalman is de oudste en woont in Markelo op een boerderij met haar man Gerrit Paalman, waar zij meewerkt op het bedrijf. Ze is moeder van twee kinderen, Moniek en Gerwin. Annie heeft wel karaktertrekken van mijn moeder, als ik haar zou moeten omschrijven
Mijn tweede zus is onze Ina Klein Koerkamp, die dus nu op ons ouderhuis woont. Ina heeft in het verleden ook bij een bank gewerkt, maar dat was na verloop van tijd niet meer te combineren met de werkzaamheden op de boerderij waar zij nu fulltime werkzaam is. Zij hangt wat karakter betreft denk ik een beetje tussen ons in, positief ingesteld, staat nuchter in het leven met de nodige dosis humor. Ina heeft drie kinderen, Ellen, Nienke en Rob.
Mijn jongste zus is Hilda, een tandartsassistente woonachtig in Diepenheim. Zij is getrouwd met Hengeveldenaar Peter Roorda. Zij houdt wel van een feestje, heeft een gezonde dosis humor en maakt dingen niet groter dan ze zijn. Wat doen en laten betreft, lijken wij wel op elkaar, denk ik. Zij heeft twee kinderen, Siebe en Wessel die je zelden zonder bal zult aantreffen ha ha! Voetballen is hun lust en hun leven.

Scan0036PERSOONLIJKHEID
Ik heb net mijn CV moeten maken voor een sollicitatie, dus dat zit nog fris in het geheugen. Ik heb opgeschreven dat ik spontaan ben, no nonsens, sociaal, energiek, humoristisch en misschien wel een tikkeltje ondeugend! Ik mag hopen dat deze CV enig rendement zal opleveren, lange tijd bij de deur geniet in ieder geval niet mijn voorkeur. Bij deze: ik ben op zoek naar een baan in de administratieve sector, of in een winkel, receptioniste: als er maar sprake is van contact met mensen. Het beeld dat ik heb bij een callcenter, trekt mij in ieder geval niet.

AAN JEZELF VERBETEREN
Dat ik soms minder over mij heen moet laten lopen. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik mij onder laat sneeuwen bij iemand die verbaal nogal sterk overkomt. 

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Dat mensen beter naar elkaar gaan luisteren, dat heeft naar mijn mening ook met respect te maken. De helft van de mensen krijgt niet mee wat de ander nu eigenlijk werkelijk bedoelt. Hoe vaak zie je wel niet op verjaardagen dat iemand wat aan het vertellen is en dat mensen dan afhaken tijdens het gesprek. Dat irriteert mij dus.

WAKKER MAKEN VOOR
Wat mij als eerste te binnen schiet: een feestje! Ach, ik ben zo vaak wakker ’s nachts. Ik lees bij anderen wel eens dat je hen wakker kunt maken voor voor eten of zo, dat geldt voor mij dus niet hè.

EEN VANDAAG OF GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Dan kies ik Een Vandaag. Nieuws en actualiteiten interesseren mij sowieso wel. Ik kijk wel eens naar goede tijden, lekker dom hangen voor de tv om even bij te komen, maar daar blijft het dan ook wel bij.

DORP OF STAD
Dorp! Ik ben in diverse steden werkzaam geweest en als ik dan mag vergelijken dat kies ik duidelijk voor de saamhorigheid, opkomen voor elkaar. Zoals de Hengeveldse Zomerfeesten, dat is toch geweldig zoals deze gemeenschap het allemaal voor elkaar weet te boksen! Hetzelfde denk ik ook als ik het sportpark Rupertserve op kom lopen, wat we met elkaar daar de afgelopen jaren gerealiseerd hebben. In mijn bestuursfunctie bij WVV’34 heb ik regelmatig het voorrecht om complimenten van bestuursleden van de tegenpartij in ontvangst te nemen over ons sportcomplex.

ERGERNISSEN
Mensen die zich groter voor proberen te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Ik ben meer van de no nonsens zoals al eerder vermeld is. Ook kan ik slecht tegen onrecht en daarbij kan ik wel eens fel reageren.
Maar wat er op dit moment in Aleppo aan de gang is, burgers die als ratten in de val zitten en de hele wereldbevolking kijkt enkel toe, ja dat is ook een vorm van onrecht.

HOBBY
Voetbal kijken natuurlijk, maar ook puzzelen, wandelen, fietsen en natuurlijk autocross kijken naar mijn mannen. Waar ik ook veel voldoening uithaal is mijn taak relaties in het hoofdbestuur van voetbalvereniging WVV’34. Soms gaat het tijdens de vergaderingen hard tegen hard en toch drinken we vervolgens in alle gezelligheid een borrel met elkaar. Ik vind dat de club dan ook trots mag zijn op wat met elkaar is bereikt in de afgelopen jaren.

BOEK
Ik zal je eerlijk zeggen,ik lees bijna geen boeken, daar gun ik mij geen tijd voor, lijkt het wel. Misschien zijn er mensen die zichzelf hierin herkennen; dan ben ik aan het lezen en ondertussen denk ik aan wat ik allemaal nog zou kunnen doen. Dan moet ik weer zoeken waar ik ook al weer gebleven ben. Schiet allemaal niet op.

MUZIEK
Dan denk ik aan veel en breed. Mijn voorkeur gaat van U2 naar Kensington en Coldplay. Maar ook ben ik meer liefhebber van soul, maar dan wel in een up tempo.

ETEN
Italiaans! Dat kook ik zelf ook graag. In een tweede leven zou ik graag met een Italiaan willen trouwen, denk ik wel eens ha ha! Lekker twee keer warm eten per dag.

LAND
Italië uiteraard, dat heeft gewoon iets. Hoe heetgebakerd de Italianen kunnen zijn in het verkeer, hoe relaxt ik de sfeer ervaar in dat land. Dit in combinatie met het feit dat ik het een mooi land vind en de weersomstandigheden, maakt Italië tot mijn favoriet.

STAD
Siena Italië. Met het middeleeuwse stadsbeeld en zijn bijzondere geschiedenis heeft het mijn hart gestolen. Ik vond het een sfeer uitademen, heerlijk gewoon.

DIER
Dat is de oppashond van mijn zus Hilda. Dat is zo’n grote lobbes van een Berner Sennen, een goedzak ten top. Elke vakantie hebben we hem hier voor enkele weken, maar je hebt er geen kind aan, een super lief beest.


willy kanderij

Op de foto Willy geheel links, destijds werkzaam bij de Kanderij.
Bovenste rij Ilse Eijsink - Denise Hietbrink ter Avest - Astrid Bebseler - Barbara Boomkamp
onderste rij Monieque Brunnekreef, Agnes de Wit en Marieke ter Huurne

POLITIEKE PARTIJ
Geen! In de verkiezingscampagne worden er allerlei toezeggingen in de media gedropt en na de formatie worden de meeste standpunten uit het verkiezingsprogramma terzijde geschoven. Dat noemt met in het politieke jargon water bij de wijn doen maar ik vraag mij op dergelijke momenten wel eens af of dat nu democratie is.

TV PROGRAMMA
Masterchef en dan Australië, te zien op SBS 6. Amateurkoks uit heel Australië gaan de strijd met elkaar aan en tonen hun kooktalenten. Ik heb zelf ook een passie voor koken, ben graag creatief met voedsel. Ik ben wel eens aan het dagdromen en dan denk ik er wel eens over na om een foodtruck te gaan beginnen.

SPORT
Toch voetbal, al vind ik schaatsen en tennissen ook wel leuk. Wat velen misschien niet van mij weten is dat ik in het verleden nog actief gevoetbald heb bij sportclub Markelo. Met tennissen ben ik ooit noodgedwongen gestopt, mijn tennispartners hielden er allemaal mee op, ha ha!

LEVENSMOTTO
Carpe Diem, pluk de dag. Sinds Mark, de eerste man van mijn zus Hilda aan een hersentumor is overleden, realiseer ik mij dat het zo afgelopen kan zijn. Mark was echt mijn maatje. Geniet van het leven, later is allang begonnen. Dan denk ik vaak aan de oude buurmannen bij mijn ouderhuis, beide vrijgezellen. Elke week haalden zij voor zichzelf een gebakje waar zij dan zo intens van konden genieten.

VAN GAAL OF KOEMAN
Toch van Gaal. Wat hij in zijn tweede periode bij het Nederlands Elftal heeft bereikt, vind ik fenomenaal. Hij valt misschien niet in de no nonsens categorie met zijn uitspraken en gedrag, maar hij heeft toch ook veel clubs richting een hoger niveau weten te tillen. Met Koeman heb ik niet zoveel. Als je de vraag Frank de Boer of van Gaal had gesteld was de keuze wel anders uitgepakt.

GOOR OF HENGELO
Ik heb in beide plaatsen gewerkt, maar ik kies toch overduidelijk voor Goor. Daar heb ik de MAVO doorlopen, ben ik uitgegaan naar de Zon en E8. Dansles bij Reijnders en niet te vergeten de Goorse Schoolfeesten waar ik nog ieder jaar geniet van de Rellie bij de optocht, geweldig!

BELGIË OF DUITSLAND
O jeetje, moet ik even over nadenken. Allgäu Power vind ik erg leuk, maar toch kies ik voor België. Daarbij denk ik aan Brugge met zijn mooie grachten en Antwerpen waar ik zelf geweest ben. Dat gemoedelijke in dat land bevalt mij wel.

Scan0037

Boven vlnr: Harry Scholten - Rik ten Thije o/g Boomkamp - Thijs Assink - Thomas Ziethof en Maurice Workel.
onder: Tom Stortelder - Lennard Kiezenbrink - Rene Katier - Bas Screever - Hielke Kiezenbrink met daarvoor Kasper Put.

VOETBAL OF TENNIS
Voetbal, ik kijk erg graag naar de Nederlandse Eredivisie, maar ook langs de lijn bij WVV, heerlijk.

FACEBOOK OF TWITTER
Facebook, al is mijn gebruik beperkt. Ik zet er zelf namelijk niet zo heel veel op, dat vind ik niet echt noodzakelijk.

BIER OF WIJN
Wijn, bier drink ik enkel met de zomerfeesten, is lekker makkelijk ha ha.

EUROPA OF AMERIKA
Europa. Een land waar je als 16-jarig een geweer van weet ik veel welk kaliber mag dragen en moet wachter tot je 21e voor een biertje geniet niet echt mijn voorkeur. Ook de diversiteit aan culturen in Europa is natuurlijk een groot verschil als je dat gegeven afzet tegen die van Amerika.

RUTTE OF WILDERS
Geen van beide. Bij allebei vind ik wel argumenten waar ik mij achter zou kunnen scharen. Maar aan de andere kant, als het puur om de persoon zou gaan dan kies ik toch voor Mark Rutte.

IMG 9817SNEEUW OF HITTEGOLF
Hittegolf! Lekker, ik ben meer een zomermens. Lekker alles groen, buiten zitten, heerlijk.

HERACLES OF FC TWENTE
Moet ik kiezen? Ik heb met beide voetbalclubs wel wat. Wat ik wel erg jammer vind is dat er in Enschede niemand aan de bel heeft getrokken van: Dit kan toch niet wat er nu allemaal binnenskamers gebeurt. Hebben ze dan echt allemaal zitten slapen?
En wat Heracles Almelo betreft, onze Mike doet het natuurlijk geweldig. Als er iemand met beide benen op de grond is blijven staan, is hij het wel. Daar komt hij weer: Mike is ook van de no nonsens categorie.

ENGELS OF DUITS
Engels. Ik bezit de spreekvaardigheden Engels, Duits en Frans maar als ik dan aan Duits denk dan gaan mijn gedachten terug naar mijn jeugd. Die Amerikaanse speelfilms die op de Duitse televisie te zien waren werden allemaal nagesynchroniseerd, verschrikkelijk vond ik dat. En nog steeds trouwens.

VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Vakantie natuurlijk. Ik vind het altijd heerlijk op zo’n camping; niets moet en alles mag. Dit jaar hebben we door de operatie aan de hand van Han helaas moeten cancelen, maar komend jaar ga ik graag weer richting zee. Ik zie mij zelf wel een beetje als een watermens, ik kan er nu al naar uitkijken!

ZELDAM OF HENGEVELDE
“Hengevelde. Ik voel mij op en top Hengeveldenaar. Het verschil met waar ik geboren ben is, dat het hier natuurlijk veel compacter is allemaal. Denk maar aan de middenstand, de sport.

AJAX OF FC TWENTE
Ajax! Daar ben ik mee opgegroeid in de jaren 70. Toen had je de illustere namen als Johnny Rep en Ruud Krol. FC Twente was is die tijd bij de jeugd amper in beeld. Mij zoon Tom en man Han zijn ook voor 020 zoals mijn club vaak wordt genoemd in de rest van Nederland.

Willy Stortelder 7 site

 In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 09 september 2016 16:10
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.