dinsdag, 30 augustus 2016 06:14

Kleur Bekennen aflevering 24: Bertus Nijland

Geschreven door

De aftrap in deze rubriek voor Bentelo wordt gedaan door Bertus Nijland, geboren en getogen in het ‘Blauwe dorp” aan de Hagmolenbeek, woonachtig aan de Morsmanstraat in zijn Bentelo, het dorp  met diverse aspergetelers en de grootste wijngaard van Nederland. Bertus speelde 16 jaar in het eerste elftal van de plaatselijke voetbalvereniging en was 38 jaar werkzaam bij bouwbedrijf Nijland-Bos, dat ongeveer in 1911 opgericht werd door zijn grootvader. Momenteel genietend van het pre-pensioen, onder andere druk met de hobby’s fotografie en de klussenploeg van sportpark de Pol.
Bertus Nijland, bijna opa, vader van Anne en Mart, voetballiefhebber pur sang, bekent kleur.
(Door Raymond Wegdam)

 

“Bentelo en Hengevelde lijken in veel opzichten op elkaar”

 

NAAM
Egbertus Hendrikus Nijland. De naam Egbertus komt van mijn opa.


ouderlijk huis Bentelosestraat

Ouderlijk huis aan de Bentelosestraat

GEBOORTEPLAATS
Bentelo op 2 januari 1952. Ik ben geboren aan de Bentelosestraat op het adres waar zich momenteel nog steeds het aannemersbedrijf Nijland-Bos bevindt. Ik ben opgegroeid in een rustige omgeving en ging veel om met de buurkinderen, vooral van de familie Buschers. Veel gevoetbald met Johan, Hennie en Bennie in de weide waar nu sportpark De Pol is gevestigd. Er werd ook wel op het erf gevoetbald. Dat ging goed tot dat er weer een ruit sneuvelde

SCHOOL
De Onze Lieve Vrouweschool, destijds op de plek waar momenteel woningen gevestigd zijn. School was niet mijn ding laat ik maar zeggen, in mijn beleving was het een portie verplicht stil zitten. Ik ben van de lichting van onder andere Gerard Ankersmid, Johan Buschers en Johan Kruders. De leerkrachten die ik mij nog goed kan herinneren waren het rekenwonder Jan ten Hove, Jan Degger maar vooral Jozef Wegdam. Waren je handen niet goed gewassen dan ging de lat erover. Dat hoef je tegenwoordig niet meer te doen, gelukkig maar. Het was wat dat betreft echt een andere tijd.

BEROEP
In totaal ben ik 41 jaar werkzaam geweest als timmerman, waarvan 38 jaar bij Nijland Bos. De overige drie jaar heb ik bij Karel Lammersen in Delden gewerkt. Er wordt mij wel eens gevraagd of ik nooit de ambitie heb gehad om het aannemersbedrijf van mijn vader over te nemen. Ik realiseerde mij donders goed wat voor impact het ondernemerschap had op het leven van mijn vader. Ik maakte het van heel dichtbij mee en nam me zelf voor om te kiezen voor mijzelf en mijn hobby’s in plaats van de hectiek wat een aannemersbedrijf nu eenmaal met zich meebrengt.


bertus vader Henk

Links Bertus met zijn vader en broer Henk in 1969.

VADER
Bernardus Hendrikus Nijland, geboren op 21 december 1911. In 1974 heeft mijn vader het bedrijf officieel overgenomen totdat in 1974 Eise Bos erbij in kwam. Eise en mijn vader konden enorm goed met elkaar opschieten, maar dat geldt voor mij ook. Eise en ik doen samen nog wel eens klusjes en zo. Vader was wat rustiger dan ik ben ha ha. Hij was enorm sociaal en begaan met alles en iedereen. Hij was ook muzikaal. Voor mijn tijd ging hij regelmatig op pad met zijn accordeon en mondharmonica en trad dan op bij bruiloften en partijen. Hij was tevens lid van het zangkoor hier in Bentelo. Bernard overleed in 1994.

MOEDER
Geertruida Maria Nijland-Kamers, geboren in Oele op 3 april 1919. Als ik haar moet omschrijven dan schiet mij als eerste te binnen: hard werkende vrouw. Zij was degene die zo’n beetje in haar eentje en het gezin en de boerderij runde bij ons thuis. Het was weliswaar geen mega-boerderij zoals je tegenwoordig veelvuldig ziet, maar de melkbussen stonden elke ochtend wel weer aan de straat! Daarnaast heeft ze ook een periode lang twee keer in de week schoonmaakwerk gedaan op de basisschool! Zij verkeert nog immer in relatief goede gezondheid en is redelijk goed bij de tijd. Ze leest nog dagelijks de krant en heeft zelfs nog een Ipad. Maar vooral mag haar passie 'kaarten' niet onbenoemd blijven natuurlijk.


familie

Bovenste rij Vader, Bertus

Onderste Rij:Ria, moeder, Diny, Henk

BROERS/ZUSSEN
Ik heb twee zussen en een broer. Mijn oudste zus is Dinie Bos, zij is dus getrouwd met Eise. Zij heeft qua karakter van beide ouders wel wat meegekregen: zorgzaam, maar ook punctueel. Ze houdt van opgeruimd en netjes, mag ik wel zeggen. Ze is jaren werkzaam geweest bij Stork in Hengelo als administratief medewerker, hetgeen zij later ook heeft gedaan voor het aannemersbedrijf van mijn zwager Eise.

Mijn tweede zus is Ria ten Brinke, zij woont in Eibergen. Zij is jaren werkzaam geweest in Bentelo (in de oude kerk) bij de fabriek van D. Jordaan & zonen en later bij Lee Cooper.  De textielsector stortte in waarna zij in de thuiszorg aan het werk ging. Ria was uitermate sportief, heeft jaren gehandbald in Bentelo, maar ook gevoetbald bij voetbalvereniging Lochuizen. Zij is er een van het rustige type, “maak ie de kachel nig an” laat ik maar zeggen. Ze heeft drie kinderen, Simone, Inge en Walter.

Dan is er nog mijn broer Henk die in Bentelo woont. Henk is jaren voorzitter geweest van de stichting Zomerfeesten Bentelo en heeft tevens diverse functies bekleed bij de plaatselijke voetbalvereniging. Henk werkt al jaren bij AKZO in Hengelo. Henk zou ik omschrijven als een rationeel persoon, bedachtzamer dan ik zelf laat ik maar zeggen ha ha!  Hij heeft twee zoons, Rien en Thijs en dochter Silvie

PARTNER
Ans Velthuis, geboren aan de Diepenheimsestraat in Hengevelde waarna ze in ±1964 is verhuisd naar de toenmalige nieuwbouw in de Nieuwstraat. Ans laat zich denk ik omschrijven als een zorgzame persoonlijkheid met een passie voor sport. Ze heeft binnen het verenigingsleven diverse bestuursfuncties bekleed, in Hengevelde bij volleybalvereniging Cupido en carnavalsvereniging de Höftemennekes en in Bentelo bij de MidZomerfeesten en heeft ze veel vrijwilligerswerk gedaan bij de volleybalvereniging Polstars. In 1981 zij we in Bentelo gaan wonen boven de pastorie. Daarvoor had je destijds toestemming nodig van het bisdom. Een van de voorwaarden was dat je dan wel getrouwd moest zijn, dat hebben we dus maar gedaan! Onze dochter Anne is daar geboren en in 1985 zijn we verhuisd naar ons huidige woonadres in de  Morsmanstraat, de woning die ik zelf gebouwd heb.

gezin

Bertus, Ans, Mart, Anne, Robert

KINDEREN
Anne is geboren in 1984 en woont met haar vriend Robert op de plek waar het gemeentehuis van Ambt-Delden heeft gestaan. Ze werkt bij de buitenschoolse opvang in Enschede. Zij is te omschrijven als een organisatorisch typje.

Mart is geboren in 1986 en woont ook in Bentelo, aan de Meidoornstaat. Hij is werkzaam als werkvoorbereider bij Johrdahl H-Bau in Hengelo. Hij is rustig en maakt zich niet snel ergens druk over. Beide van onze kinderen zijn betrokken bij het verenigingsleven in Bentelo.

PERSOONLIJKHEID
Ik denk dat ik een sociaal, sportief ingesteld persoon ben, iemand die bereid is om familie en vrienden voort te helpen voor zover het binnen de mogelijkheden ligt. Ook iemand die graag actief is binnen de gemeenschap en met name binnen het verenigingsleven.   

AAN JEZELF VERBETEREN
Wat mij als eerste te binnenschiet is dat ik zo nu en dan wel eens te impulsief kan reageren. Ik ken mijzelf wel een beetje, maar daarentegen ben ik ook wel in staat om indien noodzakelijk gebeurtenissen snel te vergeten.

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
De oorlog die momenteel woedt in Syrië en vervolgens overwaait naar Europa. Mensen lijken niet bereid elkaars verschillen te accepteren en te respecteren. Om dit geschil zoveel mensenlevens te laten kosten, gaat wel erg ver wat mij betreft.

WAKKER MAKEN VOOR
Voor een mooi feestje! Een gezellige avond met vrienden bijvoorbeeld. Bij de meeste zomerfeesten in de omliggende dorpen laat ik mijn gezicht wel even zien, leuk! Behalve Goor dan, dat valt vaak samen met het Bentelose beachvolleybaltoernooi waar mijn dochter in de organisatie zit.


6e kampioen 2005

Bentelo 6 kampioen in 2005, Bovenste rij van links naar rechts:

Jan Pierik (grensrechter/leider), Herman Schlepers, Johan te Kulve, Arnold Pots, Gerrit Put, Albert ter Braak, Eddy Rupert, Erik Klooster, Benny te Wierik, Johan Rouwen, Herman Rupert, Jeroen Workel, Harry Ros, Robert Velthuis

Onderste rij:

Paul Tettero, Gezinus Huizing, Herman Keizer, Bertus Nijland, Ben Katier, Laurens Groothuis, Gerrit Exterkate

EEN VANDAAG OF GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Eerlijkheidshalve gebiedt mij te zeggen dat ik beide programma’s weinig zie maar als ik dan toch een keuze moet maken kies ik voor Een Vandaag. Mijn TV-uren bestaan voornamelijk uit het kijken naar sport met als hoofdmoot voetbal.

DORP OF STAD
Dorp! De ons-kent-ons-cultuur bevalt mij wel, net als de ruimte die een dorp te bieden heeft. Bij elke hulpvraag is er wel iemand in een dorp die iemand kent, terwijl je in de stad nog moet hopen dat je bekend bent bij de buren.

ERGERNISSEN
Dat met name de jeugd zoveel rotzooi laat slingeren langs de weg. Fiets maar eens over de Bentelosestraat van Hengevelde naar Delden dan zou je heel wat vuilniszakken kunnen vullen en verder de hondepoep op de stoep.


BertusZOMERFEESTEN HENGEVELDE OF BENTELO
Wat gezelligheid betreft kies ik voor Bentelo, maar dat is niet zo gek natuurlijk. Daar ben ik geboren en getogen en ken er iedereen. Maar als het op de muziek aan komt, de programmering dus dan gaat mijn voorkeur toch wel richting Hengevelde. Ach, ook daar is het wel erg leuk hoor, door mijn arbeidsverleden en vele familieleden in Hengevelde ken ik er natuurlijk ook erg veel. “Meer dan ik”, roept vrouw Ans vanuit de keuken. Zomerfeesten Hengevelde wordt misschien wel iets te groot, ik heb wel eens vernomen dat er bijvoorbeeld problemen zijn om de personeelsbezetting achter de bar rond te krijgen.

HOBBY’S
Schaatsen, wielrennen, voetballen, fotografie en dat ik bij de klusploeg zit op sportpark De Pol mag je er ook wel bijzetten. In het verleden heb ik regelmatig toertochten geschaatst, maar dat lijkt met de winters van tegenwoordig verleden tijd. Maar ik heb ook geschaatst op de IJsbaan in Enschede met Hans Zegger en Fons ten Dam, Bij fotografie moet je denken aan architectuur tijdens vakanties, maar ook loop ik te genieten met mijn camera tijdens evenementen hier in Bentelo.

BOEK
Ik lees weinig boeken maar zoals bij veel voetballiefhebbers deed  literatuur als ‘Geen Genade’ van Andy van der Meijde het hier ook goed.

MUZIEK
Volksmuziek als Boh Foi Toch vind ik wel leuk. De teksten zijn vaak uit de Twentse en Achterhoekse cultuur gegrepen. Ook de muziek van Normaal spreekt mij enorm aan, heerlijk toch dat ze onlangs nog in Bentelo waren, prachtige avond. Eerst naar FC Twente en vervolgens direct door naar de Gorsveldweg alwaar ze net met het eerste nummer bezig waren, topavond!

ETEN
Stamppot boerenkool met speklappen en worst!

LAND
Dan kies ik voor landen als Oostenrijk en Noorwegen, de ongerepte natuur van deze landen. In beide heb ik in het verleden prachtige foto’s gemaakt. Die Noorse fjorden vond ik echt supermooi.

STAD
Berlijn. Ik vind het bijzonder zoals de oude en nieuwe gebouwen daar naast elkaar staan. Indrukwekkend als je ziet waar de Berlijnse Muur heeft gelopen in de Koude Oorlog. Er is veel gebeurd in die tijd, wat je allemaal ziet als je daar door het Joodse museum loopt. In die context wil ik nog een keer richting voormalig concentratiekamp Auschwitz.

DIER
Ik vind een hond heel mooi, maar dan wel bij een ander. Als ik er zelf een in huis zou halen, dan heb je hoe je het ook wendt of keert een blok aan je been. Een bepaalde vrijheid moet je dan toch inleveren. Als ik op een boerderij had gewoond had ik het wel geweten.

POLITIEKE PARTIJ
Van huis uit ben ik een CDA-stemmer, dat is mij met de paplepel ingegoten. Maar zoals bij zo velen, in de gemeentepolitiek kies je ook vaak voor de persoon die iets kan betekenen voor jouw gemeenschap. Dan denk ik aan Harry Scholten. Mijns inziens heeft hij de plattelands mentaliteit, hetgeen naadloos aansluit bij de mentaliteit van Bentelo. Maar goed, met onze eigen Wim Meulenkamp is ook niets mis.

TV PROGRAMMA
Studio Sport natuurlijk ha ha! Ik ben een sportfanaat, maar ik heb bijvoorbeeld geen FOX. Om de hele zondag naar alle wedstrijden te kijken,  vind ik persoonlijk een beetje te veel van het goede. En dat gebeurt dan wel snel. Verder kijk ik ook graag naar RTL Late Night van Umberto Tan.


1e elftal 1970

Eerste elftal 1970.

Bovenste rij van links naar rechts:

Henk Nijland, Jan Delil (scheids), Johan Broekkamp, Tonnie Kolkman, Harry Siemerink, Harry Rouhof, Tonnie Siemerink, Arnold Rouhof, Gerrit Broekkamp, Bennie Kleinsman (trainer), Johan Raanhuis (leider), Gerard Nijland (grensrechter).

Onderste rij:

Johan Buschers, Benny Buschers, Gerrit Exterkate, Gerard Raanhuis, Herman Schlepers, Bertus Nijland, Gerrit Hummelink.

SPORT
Voetbal. Ik ben nu 55 jaar actief lid van voetbalvereniging Bentelo, al loop ik niet meer voorop hoor! Mijn actieve carrière staat de laatste maanden wel enigszins op een laag pitje door een knieblessure. Het zal zoals het nu gaat, mijn laatste jaar worden als actief speler, ik laat mij in ieder geval niet opereren.

LEVENSMOTTO
Geniet van het leven, je bent er maar even! Naarmate je ouder wordt en een periode hebt meegemaakt van ziekenhuis in en ziekenhuis uit, dan ga je toch anders denken. Dat ik vroegtijdig ben gestopt met werken heeft daar ook grotendeels mee te maken.

bertus 1964

Bertus in 1964>>

VAN GAAL OF KOEMAN
Koeman. Heeft een stuk minder bravoure dan onze Louis van Gaal. Alhoewel de resultaten van Louis misschien wel goed zijn. Aan de andere kant, als je bij Manchester United 300 miljoen euro investeert voor een vijfde plek, tja..

HENGEVELDE OF DELDEN
Hengevelde. De mentaliteit is anders dan in Delden. Als ik in beide plaatsen bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd bezoek, dan gaat het in Hengevelde, net als Bentelo trouwens, allemaal iets spontaner. Ik mag dat wel. 90 minuten vol aan de bak hard tegen hard en vervolgens drinken we er een. Bentelo en Hengevelde lijken in veel opzichten wel op elkaar.

BELGIË OF DUITSLAND
Duitsland. Ik vind het land op zich mooier dan België en ook de Duitse mentaliteit spreekt mij wel aan. Ook kun je er goed eten voor een betaalbare prijs.


trouwdag<<Bertus en Ans op de trouwdag

FC TWENTE OF HERACLES
Als ik je zeg dat ik voor FC Twente een jaarkaart heb dan is het antwoord al bekend. Ik heb wel enorm veel respect voor de prestaties in Almelo. Via Wegdamnieuws volg ik Mike te Wierik op de voet, heerlijk zoals hij met beide voeten op de grond blijft staan. Hij is regelmatig in De Pol om zijn zus Kim te bewonderen die in Bentelo 1 handbalt. Ook is hij ieder jaar van de partij bij het Appel en Ei toernooi, dat vindt men hier in Bentelo prachtig. Al rijst ieder jaar weer de vraag op of hij hier toestemming voor heeft van Heracles.

FACEBOOK OF TWITTER
Ik heb geen van beiden. Ik ben niet zo van al die privé- zaken zo maar op internet slingeren, je weet nooit waar ze blijven. Ongevallen worden op internet gemeld, terwijl de familie nog niet op de hoogte is.

BIER OF WIJN
Bier. Als ik in mijn hele leven een fles wijn heb opgedronken dan is het veel. Nee, ik mag graag een biertje drinken, behalve als er gereden moet worden. Maar dat kan ook vaak op de fiets, veel familie en zo in Hengevelde hè.

EUROPA OF AMERIKA
Europa. Amerikanen hanteren over het algemeen een andere denkwijze. Daarbij denk ik aan de macht van de wapenindustrie in combinatie met de vele schietincidenten op scholen en dergelijke. Daar denkt de gemiddelde Europeaan toch anders over.

RUTTE OF WILDERS
Dan kies ik duidelijk voor Mark Rutte. Wilders met zijn ideeën die veelvuldig kant nog wal raken, is niet mijn ding zal ik maar zeggen.

SNEEUW OF HITTEGOLF
Sneeuw! Die hitte, bah! Daar komt bij, als er sneeuw ligt komt mijn passie schaatsen ook vaak om de hoek kijken.

ENGELS OF DUITS
Duits, het Engels beheers ik een stuk minder. Met Duits zijn wij Tukkers opgegroeid, denk maar aan de televisie in onze jeugd met twee Nederlandse en drie Duitse zenders. Twents lijkt ook wel enigszins op het Duits.

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Op vakantie gaan geniet mijn voorkeur al is het er dit jaar niet van gekomen. Maar over het algemeen 14 dagen weg, heerlijk. Al moet ik zeggen, nu ik bij de deur ben, is het wel anders. De werkdruk is weg waardoor de hang naar vakantie toch anders is geworden. We zijn in het voorjaar zoals al vermeld nog wel naar Berlijn geweest, van stedentripjes geniet ik ook wel. In september gaan we met Harrie en Margôt Wolters nog naar Praag.

TIMMERMAN OF VUTTER
Vutter! Het bevalt mij uitstekend, ik geniet er optimaal van mag ik wel zeggen. Er kan van alles en er hoeft niets. Zo nu en dan ergens een klusje hier, een vriendendienst daar.

WEGDAMNIEUWS OF NU.NL
Wegdamnieuws. Ik kijk beide dagelijks, ze staan bij de favorieten op de computer, net als Nieuwsuitdelden.nl bijvoorbeeld. Wegdamnieuws vind ik een goede site, interessant, actueel en razendsnel, hoe jullie dat altijd toch weer voor elkaar krijgen?

VADER OF OPA
Ha ha! Dat ik eind september opa hoop te worden is ook al bekend bij de redactie, dat bedoel ik nou! Hoe het opa-zijn gaat bevallen zou ik niet weten, dan moet je tegen die tijd maar teug komen, zou ik zeggen. Maar ik zie mijzelf straks wel fietsen met die kleine voorop, hoor! Ik ga een tijd in waar ik in ieder geval meer tijd heb voor kleinkinderen dan voor mijn eigen kinderen, doordat in nu van mijn prepensioen mag genieten.

bentelo 7 2015

Zevende elftal 2015. Bovenste rij van links naar rechts:

Berthil Waanders (leider), Wilfried Slaghekke, Stanley ten Siethof, Mark Epping, Wouter Leliefeld, René Siegerink, John Epping, Rik Visschedijk, Roy Hemmink, Pim Völker, Paul Tettero (leider), Bertus Nijland.

Onderste Rij:

Gerwin Holmer, Pascal Exterkate, Roy Exterkate, René Leus, Niek Exterkate, Ruud Temmink, Mark Ankersmid, Roy Ankersmid

 

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.

Laatst aangepast op dinsdag, 30 augustus 2016 12:13
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.