zaterdag, 10 september 2016 04:59

Kleur Bekennen aflevering 25: Bob van Loon

Geschreven door

Een kleine vier maand geleden zijn Bob van Loon en zijn echtgenote Liesel wegens gezondheidsredenen verhuisd van Hengevelde naar woonzorgcentrum De Wieken in Delden. ‘De dokter adviseerde ons om ergens te gaan wonen waar snel een verpleegkundige ter plekke kan zijn. We zitten in een leeftijd dat dit cruciaal kan zijn. Op onze leeftijd kan ons van alles overkomen’, verklaart Bob het besluit om te verhuizen. Zelf heeft hij recent een pittige hartoperatie achter de rug en twee lichte tia’s, af en toe hapert zijn geheugen. En Liesel (88) wordt binnenkort aan een knie geopereerd.
Bob van Loon (85), wijze dokterszoon en liefhebber van kunstzinnigheden en snoepgoed, bekent kleur.
De foto van Bob en Liesel is uit 2011.
(door Gijs Eijsink)

foto 2 ouders bij auto

De vader en moeder van Bob poseren bij hun fraaie auto.


'Er valt nu niet veel meer aan mij te verbeteren'

NAAM
Jacob Anton Hendrik van Loon. Het zijn namen van voorouders. Mijn grootvader van moeders kant heette Jacob, Hendrik was mijn oom Henk en Anton was ook een Van Loon.
    
WOONPLAATS
Delden. Ruim 43 jaar geleden zijn we in Hengevelde gaan wonen in het voorhuis van de boerderij van Henk Rotink. We wilden graag op het platteland wonen en Henk had destijds toevallig een advertentie geplaatst. Daarna betrokken we het naburige huis van de familie Nijhuis en 25 jaar geleden bouwden we een nieuw huis aan de Pieperiet, ontworpen door Harrie ten Dam.
Sinds 19 mei wonen mijn vrouw Liesel en ik in De Wieken.
    
GEBOREN
Op 12 juni 1931 in Nunspeet. Ik ben de jongste van vier kinderen.   

foto 3 vier loontjes

Vier kinderen Van Loon op een rij. Vlnr Bep, Gerda, Bob en Cootje.

GETOGEN
Ook daar. We woonden aan een laan met grote bomen. Mijn ouders hadden een grote tuin. Er staan nu drie huizen op die plek. Vroeger had iedereen een groentetuin. Opzij van het huis hadden we een bloementuin en ook hadden we een boomgaard. In de oorlog kwam dat allemaal goed van pas. Ik was veel buiten. Het was een fijne plek om er zo op te groeien en heb een onbezorgde jeugd gehad.

foto 4 bob als jongenSCHOOL   
Op de lagere school met den bijbel. Er was in Nunspeet ook nog een algemene en een hervormde lagere school. Mijn ouders kozen deze. Daarna ging ik naar het Lyceum in Harderwijk. Ik deed er de driejarige HBS en heb vervolgens voor een beroepsopleiding gekozen. Ik klungelde wat rond op een drukkerij en wilde daarin verder opgeleid worden. Zo ging ik naar de school voor grafische vakken in Utrecht om typograaf te worden. Mijn vader wilde wel liever dat ik zou gaan studeren, maar zag ook wel dat het beter was iets praktisch te gaan doen.
Jaren later zocht ik meer diepgang in het leven en ben ik een opleiding voor maatschappelijk werk gaan volgen in Baarn.

BEROEP
Ik ben in militaire dienst geweest en zat bij de Grenadiers in Arnhem. Van daaruit heb ik nog een tijdje in Nieuw-Guinea dienst gedaan. Daarna heb ik twee à drie jaar als opmaakredacteur gewerkt bij de Nieuwe Rotterdammer. Ik heb er ook een functie gehad op het archief. Daar kwam ik een verhaal tegen over de opleiding tot maatschappelijk werker. Dat vond ik meteen interessant en ben het gaan doen. Toen dat klaar was, ben ik in de Betuwe gaan werken. Ik zat daar in een clubje van vier man die daar als maatschappelijk werker actief waren. Per scooter ben ik daar een aantal jaren de dorpen af gegaan. Later kwam ik terecht bij de SWB, waar ik van alles en nog wat gedaan heb. Ik heb er discussies geleid, vergaderingen bezocht en ben ook gedetacheerd geweest bij de Kunstvereniging Diepenheim.’

VADER   
Jan Sijbert. Hij was afkomstig uit Zwijndrecht en is in 1948 overleden. Hij was toen 48 jaar. Mijn vader was huisarts. Hij had een drukke praktijk en was heel geliefd in Nunspeet. Hij werd veel gevraagd en deed veel voor de mensen. Het was een harde werker. Ik kende hem bij wijze van spreken alleen van het eten. Hij was altijd druk, altijd op pad.

FOTO 5 moeder bobMOEDER
Ettie van Loon-De Boer (foto links). Ze is geboren in 1900. Ze kwam uit Velp, was huisvrouw en tevens was ze werkzaam in de apotheek van mijn vader en runde ze de organisatie van mijn vaders praktijk. Ik mis haar meer dan mijn vader. Als klankbord en om haar wijsheden. Ze is in 1994 in een verzorgingshuis in Drachten overleden. Ik was er toevallig bij toen ik bij haar op bezoek was.
    
ZUSSEN
Gerda. Ze woonde in Deventer en was getrouwd met dominee Rien de Vries. Ze hebben drie kinderen. Bob, de jongste, is naar mij genoemd. Gerda was een blijmoedig mens die vaak mopperde over haar overgewicht. Ze overleed in 2012 in het Friese dorpje waar ze toen woonden twee dagen na haar man. Bij de dienst stonden er twee kisten in de kerk.
Cootje woont in Drachten, ze is anderhalf jaar ouder dan ik. Haar man Pim Christen was doctor in de medicijnen. Hij werkte in het ziekenhuis. Ze hebben drie kinderen. Cootje en ik lijken qua karakter op elkaar. Toen we kind waren speelden we met elkaar en gingen we samen naar school.
      
BROER
Bep. Hij was ingenieur in de elektronica en werkte bij Philips. Hij en zijn vrouw Ria van der Vaart hebben drie kinderen. Hij was nogal dominant. Ze woonden in Huizen. Bep is twee jaar geleden overleden.

FOTO 6 liesel in 2004PARTNER
Liesel Vermaeten (foto uit 2004) Ze is geboren in Lobith-Tolkamer. Ze kreeg haar opleiding voor verpleegkundige in het Enschedese ziekenhuis Stadsmaten. Ze heeft ook de opleiding wijkverpleegkundige gedaan en is daar cum laude voor geslaagd. Liesel heeft vele jaren op het Roessingh gewerkt en daarna weer lange tijd op Stadsmaten als hoofd verpleegkundige en als nazorgverpleegkundige. Dat was een nieuwe functie die ze zelf op poten heeft gezet. We zijn 43 jaar getrouwd. Daarvoor was ik getrouwd met Els Fijnvandraat, maar dat huwelijk hield geen stand. Na tien jaar zijn we gescheiden.
     
KINDEREN
Geen
   
PERSOONLIJKHEID  
De fase naar de volwassenheid is bij mij heel moeizaam verlopen. Ik was wat twijfelachtig als het ging om het nemen van beslissingen. Door schade en schande heb ik dat geleerd. Ik heb behoefte aan concrete afbakening van belevenissen en feiten. Ik had altijd weinig hang naar succes. Ik heb een zeer overtuigend incasseringsvermogen en ben geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurt en in wat er in het verleden gebeurd is.

WAT MOET JE AAN JEZELF VERBETEREN
Met die vraag kom je te laat. Er valt nu niet veel meer aan mij te verbeteren. Daar heb ik de souplesse niet meer voor. Het houdt een keer op. Ik ben gewend geraakt aan mezelf. Het moet maar zijn, zoals het is.
  
WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
Een heleboel mentaliteiten. Mensen moeten gemakkelijker van elkaar gaan houden, maar voor grote groepen lijkt dat iets onbegrijpelijks.
 
ERGERNISSEN
Wanorde.   

(favorieten)
HOBBY’S
Ik heb er veel gehad. Ik heb veel met de handen gewerkt. In ons huis in Hengevelde had ik een werkplaatsje waar ik alles kon klaarmaken. Ik heb ook iets met kunst. Heb zelfs zelf wat beelden gemaakt, maar het is goed dat ik nooit op de kunstacademie heb gezeten. Dan had ik onderaan de ladder gestaan.
 
FOTO 7A BOBBOEK
De bijbel. Ik vind de taal zo mooi en vind de boodschap ook interessant.

MUZIEK 
Mozart roert mijn ziel. Maar bepaalde amusementsmuziek vind ik mooi, bijvoorbeeld dixieland.

(foto uit 2004)

CD  
Geen

ETEN 
Macaroni en zoetigheden. Ik snoep graag.

LAND 
Duitsland. Dat ligt het dichtst bij mijn gevoelsleven. Ik kan beter met Duitsers overweg dan met Fransen.

STAD 
Amsterdam. Daar kan bijna alles. Die stad heb ik in het verleden goed leren kennen, toen ik in militaire dienst zat.

DIER
Hond. Daar heb je de fijnste band mee. Ik heb veel dieren gehad, zoals schapen. Maar daar heb ik verder niets mee.
  
POLITIEKE PARTIJ
Ik was nogal geïnteresseerd in Groen Links. Daar past het etiket ‘open minded’ op en die eigenschap waardeer ik zeer.
  
TV PROGRAMMA 
Het journaal en andere nieuwsprogramma’s. Ik hou van tv-programma’s die achtergronden belichten waardoor je dingen beter snapt. Ik wil altijd graag onderwezen worden.

foto 8 klootschieten

1980. Bob in volle actie tijdens een potje klootschieten.

SPORT
 
Moeilijk te zeggen. Professionele sport staat me tegen. Wat zij doen, valt onder de categorie vermaak. Vroeger heb ik veel gezeild.

AUTO
Een favoriete auto heb ik nooit gehad. Het was voor mij een vervoermiddel.
    
WAAR MOGEN WE JE ’S NACHTS WAKKER MAKEN
Ik doe het nooit, maar een lekker drankje wellicht, een alcoholische versnapering.
 
TOEKOMST
Rustig doorleven op een gehuurde kamer tot ik weggedragen word als er geen leven meer is.
 
LEVENSMOTTO  
Heb ik nooit gehad. Niet nodig.

(of…of)
ZOMER OF WINTER
Zomer. Dan hoef je niet te stoken.
 
DELDEN OF GOOR
Delden. Hier is alles. Goor is beperkt.

SAMSOM OF ASSCHER
Weet ik niet. Ik volge het niet meer zo actief.

CLINTON OF TRUMP
Clinton. Trump is onbetrouwbaar.

SCHIPPERS OF vd BREGGEN
Schippers. Van de Breggen ken ik niet. Een wielrenster? Ha, dat heb ik vroeger ook vaak gedaan. Toen ik terugkwam uit Nieuw-Guinea heb ik een racefiets gekocht.

PICASSO OF DALI
Dali. Die ken ik het beste.

BENTELO OF DIEPENHEIM
Diepenheim. Dat ken ik het beste en heeft het meeste intellect. Misschien heeft Bentelo dat ook wel, maar ik ken dat dorp niet zo.

AJAX OF PSV
Dat is lood om oud ijzer.

VOLKSKRANT OF TELEGRAAF
Volkskrant. De Telegraaf is een schreeuwbulletin. Veel te commercieel. De nieuwsvoorziening is ongeschikt. Maar ik vind hem qua typografie wel beter.

AFRIKA OF AZIË
Azië ken ik beter vanwege mijn verblijf in Nieuw-Guinea.

VOETBAL OF TENNIS
Een half jaar geleden had ik tennis gezegd. Maar de laatste tijd begin ik het voetballen steeds beter te snappen.

PANNENKOEK OF JODENKOEK
Jodenkoek? Wat is dat? Ik geloof wel dat ik ze gegeten heb. Ik prefereer de pannenkoek, vooral als Liesel ze bakt.

KENNEDY OF NIXON
Kennedy kwam geloofwaardiger over.

GEEL OF GROEN
Groen. Van kindsaf had ik een voorkeur voor groen.

FOTO 7B broeder bob

 Een devote foto van Bob uit 2014.

 

foto 9 auto

Nogmaals de fraaie auto van Bobs ouders.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 09 september 2016 16:09
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.