vrijdag, 30 september 2016 17:00

Kleur Bekennen aflevering 27: Mark Escher

Geschreven door
Mark met zijn vriendin Jessica op vakantie in Frankrijk Mark met zijn vriendin Jessica op vakantie in Frankrijk

Hoewel de 42-jarige Hengeveldenaar in Goor opgroeide, heeft vrijwel zijn hele familie Hengeveldse roots. Toen Mark Escher 15 jaar was, ging hij dan ook in Hengevelde voetballen, dit in ruil voor twee Marsen en wat Raiders die hij kreeg van zijn neef Brian Wegdam. Aangezien het vervoer naar de trainingen en wedstrijden een probleem vormden, beloofde oom Theo Jannink als chauffeur te fungeren. Zo geschiedde en Mark schopte het enkele jaren later al tot het eerste elftal. Inmiddels is hij heel wat jaren verder en zeer actief in de Hengeveldse gemeenschap. Na een huwelijk, drie kinderen en de keuze om voor zichzelf te beginnen in de keukenbranche, is het tijd geworden voor de zoon van een Hengeveldse winkelier om kleur te bekennen.
(door Arthur Schoneveld)

 

'Je maakt me niet snel de kachel aan'

 

NAAM
Mark Nico Jozef Escher, vernoemd naar mijn verongelukte oom Nico Jannink. Al mijn neven en nichten die in ’74 zijn geboren, zijn naar hem vernoemd. Jozef is denk ik vanwege Jozef uit de bijbel.

WOONPLAATS
Hengevelde. Onderaan het kanaal in Goor hadden mijn ouders een huis. Daar heb ik tot mijn 23e gewoond. Toen heb ik samen met mijn ex-vrouw Inge een huis gekocht in de Spoorstraat in Goor. Ruim 9 jaar hebben we daar gewoond. Na wat omzwervingen en de scheiding van Inge kwam ik aan de Diepenheimsestraat in Hengevelde terecht. Daar woon ik alweer ruim vijf jaar.

markklein3<<Mark als klein ventje in de kinderwagen.

GEBOREN
Op 2 juni 1974, vlak voor het legendarische WK voetbal, in het ziekenhuis in Hengelo.

GETOGEN
Getogen in Goor. Daar heb ik met mijn broertje en zus een mooie jeugd gehad. Ik zat op de Heeckerenschool, maar omdat mijn neven Gerben Jannink en Brian Wegdam dezelfde leeftijd hebben, ging ik veel om met Hengevelde. Mijn vader voetbalde immers ook in Hengevelde en zo was ik al vaak bij WVV’34 te vinden.

SCHOOL
Zoals ik al zei de Heeckerenschool, daarna heb ik de LTS in Goor afgemaakt, bouwtechniek. Toen ben ik doorgegaan naar de MTS, maar die heb ik niet afgemaakt. Het was meer feest dan leren. De Lange Vak Opleiding heb ik nog gedaan, een nieuwe opleiding destijds, ook deze heb ik niet afgerond. Wederom was het feesten belangrijker dan school. Ik ging naar Rijssen naar het leerlingstelsel en daar heb ik de theorie wel afgemaakt, maar de praktijk niet. Toen kwam ik bij Voortman in Rijssen als leerling keukenmonteur en daar ben ik toen ingerold.

BEROEP
Keukenmonteur, dit heb ik bij Voortman in de praktijk geleerd. Vanaf 1995 heb ik er 18 jaar gewerkt. Toen moest ik er om duistere redenen uit. Kim Bodamer heeft mij goed geholpen met het papierwerk en zo ben ik er op een goede manier uitgekomen. Ik was toen wel bij huis en heel even gedacht wat anders te gaan doen. Ik was al bezig met werk als begeleider van moeilijk opvoedbare jongeren, maar toen bleek er bij het UWV een mooie startersregeling te zijn voor zelfstandigen en zo ben ik voor mezelf begonnen. Nu doe ik heel veel voor Superkeukens in Oldenzaal en zit al tot het eind van het jaar volgepland!

markwillybroer3
Marks vader Willy Escher (links) met zijn broer Johan in de werkplaats aan de Goorsestraat in Hengevelde.


VADER
Willy Escher (74), woonachtig in Goor aan de Herman Heijermanstraat, een rustig persoon met veel humor, die in hart en nieren fietsenmaker is. Hij heeft altijd bij zijn broer Johan Escher gewerkt, beter bekend als “ ’n Ooln”, maar toen hij stopte is pa begonnen in Hengevelde aan de Goorsestraat waar tegenwoordig Bommel de Beer gevestigd is. Dat heeft hij zo’n 15 jaar met veel plezier gedaan. Toen liet zijn knie hem in de steek en later kreeg hij nog darmkanker, maar toen ging de eigen zaak niet meer. Hij repareert overigens nog wel steeds fietsen in zijn schuurtje achter het huis.
Pa komt oorspronkelijk uit Markvelde en heeft jaren in het eerste van WVV’34 gevoetbald, totdat hij zijn heup brak. Anders had hij nog steeds in het eerste gespeeld, ha ha!

gezinoud 2De eerste communie, 1981>>

MOEDER
Ria Escher – Jannink (68), afkomstig uit Hengevelde, van ’n Fraans uit een nest van zestien. Een lieve, maar temperamentvolle vrouw. Ze werkt hard en is recht door zee, heeft het hart op de tong liggen. Toen we klein waren was ze altijd thuis, maar toen de kinderen wat groter werden, heeft ze tot haar pensioen bij de thuiszorg gewerkt. Bij deze cliënten deed ze van alles. Zoals het verstellen van kleding en zelfs ik heb nog een keer geholpen bij een verhuizing van een van de oude cliënten.
Ma heeft vrij recent nog borstkanker gehad, waaraan ze geopereerd is en later nog bestraald. Daarna werd ze schoon verklaard, maar kreeg ze er een hersenbloeding achteraan. Haar motoriek is sindsdien nog altijd goed, maar aanvankelijk was de spraak wel een groot euvel. Daarvoor is ze tien weken intern geweest op Het Roessingh en uiteindelijk is ze er redelijk tot goed uitgekomen. Ze heeft zelfs haar rijbewijs weer! Op dit moment is ze vooral druk met de kleinkinderen Ze staat altijd klaar voor iedereen en niets is te gek. Samen met pa gaat ze altijd voetbal en volleybal kijken bij de kids. Leuk om te vermelden is dat pa en ma beter bekend zijn als opa en oma Sjakie, vernoemd naar hun Jack Russell. De hond past het tempo aan, aan mijn vader. Ze lopen allebei even langzaam, ha ha.

ZUS
Sabine Freriksen – Escher (44), getrouwd met Emiel Freriksen en woonachtig in Goor. Ze hebben drie kinderen, Emily, Luuk en Finn die allemaal voetballen bij Twenthe Goor, de club waar ik zelf vanaf E5 tot en met C1 heb gevoetbald. Ze werkt bij de Action in Goor. Een gezellige, eerlijke vrouw, die altijd voor je klaar staat. In goede en slechte tijden. Ik heb altijd een goede band met haar gehad en ik spreek haar regelmatig.

Vlnr Mark, Sabine en Roy

markbroerzus

BROER
Roy Escher (39), getrouwd met Sabine Kiestra en woonachtig Goor, vlakbij cafetaria De Kieviet. Ze hebben twee kinderen, Linde en Daan. Hij werkt bij Machinefabriek Bauhuis in Goor, daar is hij CNC-frezer. Mijn broer is een heel rustig mens, lijkt veel op onze vader die ook veel humor heeft. Roy heeft overigens ook mindere tijden gekend, want enkele jaren geleden heeft hij teelbalkanker gehad, dat was even schrikken. Gelukkig is het goed afgelopen en is hij schoon verklaard.

PARTNER
Sinds 9 januari dit jaar heb ik een relatie met Jessica Haverkate – Leusink, zij woont in Goor. Haar man Laurens is zo’n 4 jaar geleden overleden aan kanker. Met hem heeft ze twee dochters Indy en Dyan, waar ik het zeer goed mee kan vinden. Een sterke vrouw met veel humor, die recht voor de raap is. Kortom een topvrouw. Ze zocht contact met mij via Facebook want ze had een extra kast in de keuken nodig. Ik heb daar gekeken en inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en het kastje moet er nog komen, haha! Het was een truc om met me in contact te komen, zo is het begonnen.
Het gaat super tussen ons en ook met onze kinderen klikt het erg goed. Maar ook met de familie Haverkate waarmee ik onlangs een vrijgezellendag heb gehad, is de omgang leuk. Best een unieke situatie, ik heb er als het ware twee families bij.

markkids
Mirthe, Jasmijn, Lars en Mark.

KINDEREN
Mirthe (14), Lars (13) en Jasmijn (11). Alle drie zijn ze erg rustig, spontaan en sportief aangelegd. Mirthe volleybalt bij Cupido in de meisjes B, maar heeft zelfs al in het eerste meegedaan! Ze doet de HAVO in Haaksbergen en zit in het derde jaar. Lars is keeper, dat ben ik ook altijd geweest. Hij mag in de herfstvakantie meedoen met het Hofteam, waar ook zijn neef Luuk (Freriksen) in gaat spelen. Lars bezit hetzelfde talent als ik, want twee jaar geleden deed hij mee in de Revue als klein Hellig Hendrikje. Hij zit in Haaksbergen op school en doet de VMBO T, de voormalige Mavo.
De jongste is Jasmijn, zij zit in groep 8 op de Petrusschool. Ze volleybalt net als Mirthe, maar dan in de mini’s niveau 6. Afgelopen zondag heeft ze nog selectietraining in Doetinchem gehad, waarvoor ze samen met Femke Beuving voor geselecteerd is.

PERSOONLIJKHEID
Rustig, maar ik ben denk ik ook wel humoristisch. Je maakt me niet zo snel de kachel aan. Verder ben ik goed voor mijn kinderen en sowieso wel voor iedereen die dichtbij mij staat.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Op tijd komen. Ik heb een tijd gehad dat ik overal veel te laat kwam. Tegenwoordig gaat dat beter, hoewel het bij de voetbal nog wel beter kan. Hoe fanatiek ik daar vroeger mee was, zo anders is dat nu.

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
Als er nou geen geloven zouden zijn, is dat veel beter voor de wereld. Dat er mensen zijn die om het geloof elkaar afslachten daar snap ik helemaal niets van. Ik vind dat mensen elkaar moeten respecteren. Dat iedereen elkaar neemt zoals hij is. Mensen oordelen zonder het verhaal te weten wat er achter schuilt.

ERGERNISSEN
Buiten het roddelen zonder dat ze het ware verhaal kennen over een ander, erger ik me aan weinig dingen. Pesten is trouwens ook een ergernis, als dit bijvoorbeeld op de voetbal gebeurt, dan druk ik dit gelijk de kop in.

(favorieten)
HOBBY’S
Op één staat voetbal. Ik voetbal tegenwoordig in het zesde, ben leider van de C1, train ik de keepers
van de F tot en met het eerste en ben een van de vlaggers van WVV’34 1.
De Revue is al vanaf mijn vijftiende een hobby. We zijn ooit begonnen met Brian Wegdam, Richard Leusink, Wilco Hoesstee en Stephan ter Doest met een playback-act. Cliff Richard and the Young Ones deden we destijds. De laatste jaren doe ik een stukje alleen. Ate Relker heb ik eens nagedaan en de laatste jaren Helligen Hendrik. Wat ik dit jaar ga doen, zit nog in de pen, dat is nog een verrassing. Bruce Springsteen bezoeken is ook een hobby van me. Ik heb zeven concerten van hem gezien, de laatste was in Den Haag afgelopen jaar. Dat was tevens een van z’n mooiste. 
Ook speel ik wel toneel pastoor, beunpastoor noem ik het. In een stuk, geschreven door Hennie Wegdam (Macky), doe ik een grappig stuk als pastoor. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Erg leuk om te doen.

BOEK
De Da Vinci Code vond ik erg mooi, maar bij het boek Gijp (René van der Gijp) heb ik in een deuk gelegen. Twee verschillende boeken, maar beiden waren ze mooi. GIJPDAG ÉÉN KEER PER JAAR, HELE DAG TV KIJKEN IN DE PYJAMA.

MUZIEK
Bruce Springsteen, maar ook André Hazes, Paul Simon, Normaal en jaren-80 rock vind ik erg mooi.

CD
Bruce Springsteen & The E Street Band Live 1975 – 1985. Maar eigenlijk vind ik alles van Springsteen wel mooi.

ETEN
Een goede biefstuk of entrecote, gebakken aardappelen en sla. Dan natuurlijk een ijsje na!

LAND
Ierland, daar ben ik al meerdere malen geweest. De cultuur, mooie kroegen, muziek en de sfeer van het land spreekt me erg aan. Net alsof je terug in de tijd gaat, sommige plekken zijn sprookjesachtig.

STAD
Onlangs ben ik in Rotterdam geweest, een prachtige stad. Wat heel veel mensen niet weten, is dat de oude haven erg mooi is. De watertaxi was erg leuk en ook de mooiste club van Nederland zit er, Feyenoord.

DIER
Hond, we hebben bij mijn ouders altijd honden gehad. Zelf heb ik ook nog een hond gehad. Een dier waar je wat aan hebt.

POLITIEKE PARTIJ
Ik hou me niet echt met de politiek bezig, wat dat betreft ben ik een zwevende kiezer. Ik denk dat ik ergens in het midden zit.

TV PROGRAMMA
Dat is Voetbal Inside, we noemen ze hier thuis ‘de kearls’.

SPORT
Ik vind vele sporten mooi, voetbal staat op één. Wielrennen volg ik ook wel. Met motorische sporten heb ik helemaal niets.


mark1ebegineeuw3
Boven vlnr: Jozef Goselink, Marcel Kiezenbrink, Jan Rupert, Dennis Groothold, Erwin Rouweler, René Hobbelink, Maurice Workel, Stephan ter Doest, Joost Assink en John Pierik.
Onder: Bennie Barink, Ronald Pelle, Michel Hoesstee, Wouter Assink, Mark Escher, Roy Workel, Thijs ter Huurne en Geert-Jan Assink.

AUTO
Ik heb helemaal niets met auto’s, dus om er een te kiezen is moeilijk. Het boeit me niet zoveel, als hij maar betrouwbaar is.

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Om naar een concert van Bruce Springsteen te gaan.

TOEKOMST
Voorlopig zit ik nog aan de Diepenheimsestraat. Wel ben ik steeds meer bij Jessica in Goor. Ik zie ons wel samen zijn in Goor, maar voorlopig nog niet omdat de basis van de kinderen hier ligt. Dat loopt goed met mijn ex, die ook in Hengevelde woont.

LEVENSMOTTO
Geniet van het leven, je bent er maar even. Maak er wat moois van. Morgen kan alles anders zijn. Voorbeelden te over… Dus neem het niet te serieus, je overleeft het toch niet.


markallekidsMark met zijn drie kinderen en Jessica met haar twee kinderen. Met zijn allen gezellig op vakantie in Frankrijk.


(of…of)
ZOMER OF WINTER
Zomer, ik heb een hekel aan de winter. Het is koud in de winter en de dagen zijn kort.  In de zomer is het lekker warm. Lekker terrasje pakken, barbecue houden, zomerfeesten bezoeken, noem maar op!

ZOET OF CILLISSEN
Geen van beiden eigenlijk, ze hebben allebei geen uitstraling en geen killer-mentaliteit. Ook zijn ze matig met hoge ballen. Maar als ik toch moet kiezen ga ik voor Zoet.

NORMAAL OF ANDRÉ HAZES
Dat ligt eraan in welke bui of ik ben. Dan wisselt de muziek die ik op dat moment mooier vind. Hazes staat meer in mijn Spotify-lijsten dus dat luister ik meer.

CDA OF SP
CDA, spreekt me meer aan. Dat heb ik meer van huis uit meegekregen.

GOOR OF HENGEVELDE
Hengevelde. Hier zit mijn voetbalclub hoewel ik ook sympathie heb voor Twenthe Goor waar ik tot mijn 15e speelde. Mijn sociale leven ligt meer in Hengevelde hoewel ik het laatste half jaar weer meer naar Goor trek vanwege Jessica.

FEYENOORD OF FC TWENTE
Feyenoord. Toen ik 10 jaar was moest Feyenoord tegen Twente. Mijn oom Toon Jannink (inmiddels overleden), vroeg me mee naar de Kuip en samen met hem, pa en Fons Reuver senior zijn we die kant opgegaan. Feyenoord won met 2-0 door doelpunten van Peter Houtman. Als je als 10-jarig jochie in de Kuip komt, ben je gelijk verkocht.

VELDSPELER OF DOELMAN
Doelman, ik heb jaren gekeept, zowel in het eerste van WVV’34 als bij Enschedese Boys in de zaal.

OP JEZELF OF SAMENWONEN
Samenwonen, daar ligt wel de toekomst.

REVUE OF ZOMERFEESTEN HENGEVELDE
Zomerfeesten. Een van de mooiste feesten die er zijn, maar de Revue is ook erg mooi! Die twee zijn eerlijk gezegd niet te vergelijken.

WVV’34 OF TWENTHE GOOR
WVV’34, daar ligt mijn hart.

GEEL OF GROEN
Groen, dat schiet mij het eerste te binnen! Eigenlijk groen-geel, ha ha.

e3
Mark als leider van de E-jeugd. Hierin speelden ook Mike te Wierik en Hamoudi Jaafil, zijn huidige collega's bij WVV'34 C1.

kame1
Mark met zijn kameraden vakantie in Scheveningen. 

twenthe

Laatst aangepast op vrijdag, 30 september 2016 19:16
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.