Kleur Bekennen, tweede jaargang, aflevering 37: Jan Lansink

Ze zochten een kleinere woning. Zeker toen Wilma drie jaar geleden een herseninfarct kreeg, was het nieuwe appartementencomplex aan de Peperkampweg in Delden een goede optie, ook al omdat dochter Evelien in hetzelfde stadje woont. Vorig jaar zomer lukte het. Jan Lansink en zijn vrouw Wilma waren verknocht aan Hengevelde. Jan woonde er 42 jaar, Wilma haar hele leven. Toch verkasten ze naar Delden. ‘We zijn er heel blij mee. We kregen hier op het laatste moment nog een plek en hebben meteen het meest gewilde appartement kunnen krijgen.’
Levensgenieter Jan Lansink (67), liefhebber van kopstootjes en ribeyes, bekent kleur.
(foto: November 1974, het bruidspaar Jan Lansink/Wilma ter Doest is onderweg naar de huwelijksinzegening)
(door Gijs Eijsink)

1974. Huize ter Doest aan de Haaksbergerstraat in Hengevelde.

‘Bij mij is het glas altijd half vol’

 

NAAM
Johannes Rudolphus Lansink. Ik ben genoemd naar beide opa’s.

WOONPLAATS
Delden. We wonen sinds 1 juni 2016 op dit appartement. We stonden er al tien jaar voor ingeschreven, maar het lukte niet. Alleen voor dit nieuwe appartementencomplex waren 300 gegadigden. Op een dag was ik op de Rabobank waar ook de Stichting Wonen Delden huist en vroeg ik of er nog een kans in zat. Toen ging het snel. Er kwam er ineens nog eentje vrij. We moesten binnen een week beslissen. De kinderen waren er ook voor. Zo’n kans zouden we niet weer krijgen in het centrum van Delden.

GEBOREN
Op 20 juli 1949 in Beckum. We woonden daar aan de Haaksbergse kant daar waar nu het TVO veld ligt.

GETOGEN
Ook daar. Het was een nieuw huis vlak bij kerk en school. We hadden daar een prachtige ruimte om op te groeien en te spelen.

<<Jan in 1953

SCHOOL
Blasiusschool Beckum, toen in Oosterhout op het seminarie van de paters Kapucijnen, maar dat had ik na twee jaar gezien en heb toen de Pastoor van Rossum-ulo gedaan. Daarna ging ik aan het werk.


Tiener Jan poseert vol trots bij een Ford Consul.

BEROEP

Ik heb verschillende beroepen gehad. Eerst was ik kelner bij Deters in Hengelo, samen met Harrie Boenders. Daarna ging ik bij Haafkes in de bouw werken, maar dat was niks voor mij en ben ik bij Signaal op kantoor gaan werken. Dat heb ik een jaar of vijf gedaan. Daarna ben ik vijf jaar vertegenwoordiger geweest bij de Drents Overijsselse Houthandel in Hengelo. Daar had ik het heel goed, maar ben toen ingegaan op een aanbieding om bij Stalad Groningen te gaan werken. Ik bleef er maar één jaar, want het klikte niet tussen mij en de directeur.
Toen ben ik voor mezelf begonnen met een reclamebedrijf, Jan Lansink Promoties. Ik verkocht allerlei relatiegeschenken. Alleen al aan de Rabobank heb ik miljoenen stickers verkocht. Het is ook daarna een van mijn beste klanten gebleven. Ik heb nu nog een stuk of vijftien klanten. Maar het bedrijf is overgenomen door mijn dochter Evelien (foto links). Het heet nu EvenAnderz.

VADER
Gerhard. Hij is in 1985 gestorven en is bijna 75 jaar geworden. Hij was boer en is later in Boekelo in de textiel gaan werken. Het was een rustige man, heel anders als ik. Hij is op latere leeftijd getrouwd en had één hobby: zijn gezin. Mijn vrouw Wilma en hij konden het heel goed met elkaar vinden.


Jans ouders Anna en Gerhard in 1974.

MOEDER

Anna Maria Brummelhuis. Ze was van Slotroolf en was meer open dan mijn vader. Ze is in 1998 gestorven op 87-jarige leeftijd. Ik heb fantastische ouders gehad.

ZUS
Dinie (66). Ze is getrouwd met Theo Pieper. Ze wonen op de Hoeve. Ze heeft altijd bij het Iemenschoer in Haaksbergen gewerkt. Dinie lijkt op mijn vader. Ze is rustig. Ze heeft veel meegemaakt met haar man die vaak ziek was. Het is bewonderenswaardig hoe Dinie daar altijd mee omgegaan heeft, petje af. Ze hebben twee kinderen. 

BROER
Rudie (61). Hij en zijn vrouw Ine wonen in Enter. Hij werkt als griffier bij de rechtbank in Almelo. Ze hebben geen kinderen. Rudie is een doorzetter. Hij zat vroeger bij de marine. Wilma en ik hebben veel aan mijn broer en zus te danken tijdens de opname van Wilma in Het Roesingh en tijdens onze verhuizing naar Delden.
Voor mijn geboorte in 1949 hebben mijn ouders als twee zoontjes gehad die beiden als baby zijn overleden. Dat is een zware tijd geweest voor hen.

PARTNER
Wilma (70) ter Doest. We zijn getrouwd in 1974. Ze was gezinsverzorgster. Wilma is een rustige, eenvoudige, lieve vrouw. Ze is zeer sociaal voelend. Samen zijn we dolblij met onze drie kleinkinderen. Het is heel jammer dat Wilma drie jaar geleden een herseninfarct heeft gehad. Gelukkig is ze er redelijk van hersteld.

KINDEREN
Michel (39). Hij woont in Den Haag samen met Roxani. Ze hebben geen kinderen. Michel is vermogensbeheerder voor Cardano, een bedrijf dat de pensioenen verzorgt voor grote bedrijven. Hij lijkt op Wilma, is een doorzetter. Je maakt hem de kachel niet aan.
Evelien (36) woont in Delden samen met Remco Rupert. Ze hebben drie kinderen, twee jongens en een meisje. Evelien heeft mijn bedrijf dus overgenomen. Ze lijkt wat meer op mij. Ze werkt hard, heeft een gezin en een bedrijf, maar doet het goed.

Evelien en Michel in 1999>>

PERSOONLIJKHEID
Ik ben loyaal en ben een vrolijk type. Bij mij is het glas eerder half vol dan half leeg. Ik hou van het leven. “En Jan heeft humor”, vult Wilma aan.

WAT MOET IK AAN MEZELF VERBETEREN
Ik mag wel wat minder chaotisch zijn.

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
Dat er zoveel mensen op de vlucht zijn. En hier in Nederland moet ook minder narigheid zijn. Neem bijvoorbeeld oudjaarsnacht waarin hulpverleners worden dwarsgezeten door een stelletje malloten.

ERGERNISSEN
Ik kan niet tegen oneerlijke mensen en egoïsten.

Favorieten

HOBBY’S

Lezen. De regio Twente, waar ik veel boeken over heb. Puzzelen. Op tv volg ik de sport, vooral voetbal en Formule I, waar ik overigens ook zelf regelmatig geweest ben. En ik ben ook een fan van wielrennen. Een andere hobby is klassieke schilderijen. Ik bezoek derhalve nog wel eens wat veilingen.

BOEK
Hendrik Groen. Zolang er leven is. Het is een komisch boek afgewisseld met af en toe de
tragiek van het bejaardenhuis.

MUZIEK
Licht klassiek, zoals Mozart, Vivaldi en Beethoven. Eerder was ik gek op bigbands zoals
het orkest van James Last.

CD
Mozartmania van Waldo de los Rios.

ETEN
Ribeye. Ik kook sinds de herseninfarct van Wilma bijna altijd zelf. Wortelstamppot met hachee vind ik ook lekker en af en toe chinees.


Jan en Wilma in Oostenrijk.

LAND

Italië is prachtig. Daar leven de mensen echt. Tirol vind ik ook mooi.

STAD
Amsterdam. Altijd leuk voor een weekendje. Gezellig, intiem. Maastricht en Berlijn vind ik ook mooie steden.

DIER
Hond. Dat is een trouw dier.

POLITIEKE PARTIJ
VVD. Ik ben niet ontevreden over Rutte.

TV PROGRAMMA
DWDD, vanwege de variatie.

SPORT
Voetbal. FC Twente natuurlijk, maar ik mag ook graag naar Heracles kijken, mede vanwege
Mike te Wierik.

AUTO
BMW. Dat is een mooie auto.

WAAR MOGEN WE JE VOOR WAKKER MAKEN
Voor een ribeye.

TOEKOMST
We hopen hier samen nog heel wat jaren te mogen vertoeven in een goede gezondheid. De situatie rond Wilma is stabiel nu. Dat moeten we zo houen.

LEVENSMOTTO
Geniet. Pluk de dag.

<<Jan en Wilma in 1999. 

dilemma's
WINTER OF ZOMER
Zomer. Dan is alles mooi buiten.

JENEVER OF BIER
Allebei. Ik lust ze allebei wel. Maar een goeie whisky is ook prettig.

WILDERS OF ASSCHER
Dan Asscher. Wilders gaat te ver. Hij moet het ook eens een keer oppakken. De beste stuurlui staan aan wal.

KOPPIJN OF KOPSTOOT
Kopstoot. Een biertje en een borreltje.

DUITSLAND OF BELGIË
Duitsland is een mooi land. Het heeft veel te bieden.

WÜST OF KRAMER
Kramer. Ik kijk liever naar het schaatsen bij de mannen.

BAUER OF BORSATO
Frans Bauers muziek is iets luchtiger.

KERSTFEEST OF ZOMERFEESTEN
Zomerfeesten. Waarom? Ja, wat denk jij. Ik vind trouwens de Kerst ook mooi.

TOM POES OF GEVULDE KOEK
Haha. Tom Poes is mijn zwager.

PETRUS OF PAULUS
Petrus. Hij was de eerste apostel.

FIETS OF AUTO
Een auto is sneller

STRUISVOGEL OF GOUDVINK
Goudvink, alleen de naam al

DOUCHE OF BAD
Douche. Om een paar uur in mijn eigen zweet te gaan liggen, daar heb ik geen zin in.

MAARTEN VAN ROSSUM OF PHILIPPE GEUBELS
Maarten van Rossum. Hij weet veel. Ik vind het altijd leuk om naar hem te luisteren.

GEEL OF GROEN
Groen. Vanwege de natuur.

2016. De kinderen en kleinkinderen van Jan en Wilma. Vlnr Roxani, Michel, de tweeling Puck en Guus, Remco, Evelien en Luuk.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.