maandag, 30 januari 2017 23:30

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 39: Norman Smit

Geschreven door

Sinds het begin van deze eeuw woont hij in Hengevelde, op het oudershuis van zijn vrouw Monique Smit - Hag, maar dat is hij op zijn plek is kan de geboren Achterhoeker met recht zeggen. Naast zijn drukke baan als directeur van BMD Advies Oost is hij ook nog eens eigenaar van het Hengeveldse landgoed D'n Plas, het gebied waar ook de ijsbaan in Hengevelde onder valt en is hij vader van twee prachtige kinderen.
Norman Smit (41), een sociaal mens met een eigen wil en zeer actief in wat hij doet en ook iemand die de dag plukt door wat hij in het verleden heeft gezien, bekent kleur.
(door Arthur Schoneveld)

 

'Op mijn eigen manier dingen doen, vind ik erg leuk'

 

NAAM
Norman Smit. Meer voornamen heb ik niet. 

WOONPLAATS
Hengevelde, aan de Gorsveldweg naast de ijsbaan.

GEBOREN
Te Groenlo, in het ziekenhuis op 11 maart 1975.

norman4GETOGEN
In Eibergen, de eerste 18 jaar heb ik in ’t Simmelink bij mijn ouders gewoond. Dat was in de jaren 80 een nieuwbouwwijk. Het grootste voordeel van in de kern wonen, was dat je altijd iedereen ontmoette. Je liep de deur uit en was gelijk aan het spelen, erg leuk.

<<Norman als kleine jongen

SCHOOL
Ik ben begonnen op de lagere school in Eibergen op de openbare basisschool. Dat ik naar de openbare school ging had een bewuste reden. Mijn moeder was katholiek, mijn vader hervormd en uit wijsheid hebben ze me niet laten dopen. Ze zeiden: "Als hij oud en wijs genoeg is, moet hij zelf bepalen of en voor welk geloof hij kiest." Vervolgens heb ik de Mavo gedaan in Eibergen. In die tijd wist ik nog niet goed wat ik wilde worden. Iemand zij je bent 'middle of the road', ik wilde van alles wel en dat was wel mooi omschreven.
In het tweede jaar had je de beroepskeuzedagen, waar vervolgens de MTS Proces- en Milieutechniek Almelo uit volgde. Toen moest ik in militaire dienst, maar dat vond ik helemaal niets. Ik heb uitstel aangevraagd voor de dienst en kreeg gelukkig uitstel. Hierop heb ik besloten naar het HBO in Deventer te gaan om Milieukunde te doen. Dat was een goede keuze en dat heb ik afgemaakt. Monique studeerde ook in Deventer en daar hebben we samen bijna vijf jaar gewoond. Vervolgens hebben we vijf jaar in Diepenheim gewoond. Na die vijf jaar kwam de kans om te gaan wonen bij het oudershuis van Monique aan de Gorsveldweg, sindsdien wonen we hier met naast ons haar ouders. Dat bevalt erg goed.

BEROEP
Eerst ben ik in 2000 een jaar lang ambtenaar geweest. De banen lagen niet voor het oprapen en ik werd vergunningverlener milieu. Na een jaar ben ik daar gillend weggerend, maar wederzijds is het ook niet goed bevallen. Toen had ik de keuze om bij twee adviesbureaus aan de slag te gaan. Een grotere en een kleinere. Ik koos voor de kleinere genaamd BMD Advies Oost. Daar was meer ruimte voor eigen inbreng dan bij het grotere adviesbureau. Bij BMD Advies Oost ging ik als adviseur aan de slag.
In 2007 vertrok de directeur/eigenaar, die ging genieten van zijn pensioen. De aandelen werden vervolgens verkocht aan een derde partij. Hierop heb ik mijn teleurstelling aangegeven, want ik had ze zelf ook graag willen kopen. In overleg met de nieuwe eigenaar ben ik directeur geworden en heb alsnog delen van de aandelen gekocht. In de loop van de jaren heb ik nog meer aandelen gekocht, inmiddels 50%. Dit zal in de loop van de jaren meer worden.
normanouders1

VADER
Jimmy Smit, geboren in 1946 in Enschede. Hij komt uit een moeilijk gezin net als mijn moeder, die spanningen kregen ze al mee van huis uit. Hij is altijd electrotechnicus geweest en tot mijn moeder ziek werd, heeft hij dit werk gedaan. Ik lijk niet op hem en ben meer een moederskind. Ik heb meer eigenschappen van mijn opa’s dan van mijn ouders. In 2005 op 59-jarige leeftijd is hij overleden aan longkanker. Tien weken nadat de ziekte geconstateerd was, is hij gestorven.

MOEDER
Ylone Smit – Kockmann, in 1951 geboren in Glanerbrug. Mijn moeder was een verzorgend type. Ze heeft als bejaardenverzorgster gewerkt in Eibergen bij De Wheemerhof. Mijn zusje had meer met mijn vader en ik met mijn moeder. Ze hield de boel bij elkaar in huis en wist ook van huis uit, hoe het niet moest. Er is bij haar thuis van alles gebeurd. Dat heb ik denk ik voor ons hier thuis overgenomen. Je moet erg zuinig zijn op wat je hebt in huis. Ze is gestorven in 1986. Ze heeft een lang ziekbed gehad nadat ze borstkanker kreeg. Jaren is ze ziek geweest en heeft veel bestralingen, uitzaaiingen en chemotherapie in het ziekenhuis moeten ondergaan. Dat heeft destijds een grote indruk gemaakt op mijn zus en mij. Ze werd slechts 35, toen ik 11 jaar jong was.

amanda1Amanda en Oswald>>

ZUS
Ik heb één zus, Amanda Broshuis (40). Ze woont in Noordijk met haar man Oswald Broshuis, afkomstig uit Hengevelde, ze hebben drie kinderen. Pepijn (10) , Floris (8) en Daphne (1). In het dagelijks leven is ze sociotherapeut bij Tactus. We verschillen enorm van elkaar. Vroeger konden we niet met en zonder elkaar en gelukkig is dat tegenwoordig alleen niet zonder elkaar. Amanda is erg impulsief en achteraf denkt ze: "dit had ik niet moeten zeggen." Ook zoekt ze haar eigen weg en volgt niet altijd de gebaande paden, maar dat hebben Amanda en ik allebei wel.

PARTNER
Monique Smit – Hag (41). van 10 september 1975. Ze is werkzaam bij Alliander in Arnhem, daar is ze Kwaliteit, Arbo & Milieu Adviseur, daar werkt ze al zo’n 14 jaar. Ze is een bezig bijtje en heeft een groot en warm hart. Ze maakte in het verleden veel 3D-kaarten maar doordat ze erg druk is met de kinderen en betrokken bij het organiseren van feestjes voor kameraden, is dit wat minder geworden. Ik zou haar omschrijven als warm, zacht en goedlachs.

HOE HEBBEN JULLIE ELKAAR LEREN KENNEN?
We hebben elkaar leren kennen bij Dwars in de Hoeve. We deden allebei aan wedstrijddansen in onze jongvolwassenperiode. Destijds was er een dansmiddag in Sint-Isidorushoeve, waar over het algemeen veel oudere mensen waren. Omdat we de enige jongeren waren, kwamen we met elkaar aan de klets. In die tijd deden we dat nog en van het één kwam het ander.

KINDEREN
We hebben één zoon genaamd Jayden, zondag wordt hij 8 jaar. Hij is een slimme jongen. Hij mag graag voetballen, op de skelter crossen en in het bos spelen. Hij is rustig en loopt niet voorop, maar heeft altijd goede analyses. Soms denk ik "hoe kan iemand van 7 dat begrijpen?". Dat is erg leuk. Hij speelt bij WVV’34 in de F3, dat mag hij graag doen maar of hij wint interesseert hem nog niet zoveel.

Ook hebben we een dochter, genaamd Olivia, zij is drie jaar. De 28e februari is ze jarig en dan mag ze naar de basisschool. Nu zit ze nog bij dagopvang Bommel de Beer maar ze wil erg graag naar de basisschool. Olivia speelt graag met poppen en ze is een heel ander type dan Jayden. Ze heeft wel een beetje diva-gedrag, ook op de crèche en wordt daar zelfs de diva genoemd! Onze dochter heeft een sterke eigen wil en die mag ze ook graag opdringen. Dit hebben Monique en ik ook wel een beetje, dus het komt niet van een vreemde.

normankinderen

Links Olivia, rechts Jayden

PERSOONLIJKHEID

Ik zou mezelf omschrijven als een doorzetter, iemand met een eigen wil. Ook ben ik behulpzaam en gericht op samenwerken. Ik heb hier een landgoed, genaamd D’n Plas. Ik vind het erg mooi om met elkaar bezig te zijn en gezellig hout te zagen. Op mijn eigen manier dingen doen, vind ik erg leuk. Als ik machines nodig heb voor het landgoed, dan koop ik die.

WAT MOET IK AAN MEZELF VERBETEREN
Ik zou wel iets meer rust in het gat mogen hebben. Meer genieten van het moment, dat moet ik meer bewust doen. Zowel op het werk als huis heb ik veel te doen. Daarom hebben Monique en ik bewust gekozen om één keer in het jaar een stedentrip te doen.

IN WERELD VERBETEREN
Mensen mogen wel meer begrip voor elkaar hebben. Elke mening is goed. Laten we het extremisme buiten beschouwing laten, maar meer begrip hebben voor elkaars standpunten moet beter in de wereld. Leven en laten leven.

ERGERNISSEN
Ik heb een hekel aan grootdoenerij. Je beter voordoen dan dat je bent. Dat zie ik wel eens op businessclubs, daar kom je grootdoenerij wel eens tegen.

HOBBY’S
Buiten bezig zijn op het landgoed. De boerderij is in 1879 door voorouders van Monique gebouwd. In 2006 hebben wij dit gekocht en voor Moniques ouders een appartement bij ons huis gebouwd. Dit is een erg goede keuze geweest. In 2011 had ik de mogelijkheid toen de Bolscherbeek werd verlegd het hele perceel te kopen. Daarmee was het voldoende groot om een landgoed te beginnen. De naam D’n Plas komt uit 1879 toen dit al zo heette, dus daarom hebben we voor die naam gekozen. Ik vond het belangrijk om de historie te bewaren. Dit komt in meerdere dingen naar voren. De hooiberg is gerestaureerd, de timmerloods in gestaureerd en vorig jaar het rabbattenbos. Zo pakken we elk jaar iets op en dit jaar is de garage aan de beurt.
Een andere hobby is het rijden in mooie auto’s. Ik had een Porsche Boxter, die vond ik niet snel genoeg dus die heb ik verkocht. Toen wilde ik wat anders. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een Aston Martin DB9 of Vantage in Engeland (linksgestuurd). Mede door de goede pondkoers in Engeland was dat interessant en heb ik een Vantage gekocht.

BOEK
Ik lees geen boeken. Dat duurt me te lang. Vroeger deed ik dat wel, maar ik heb er de tijd niet meer voor.

MUZIEK
Wat dat betreft ben ik een gespleten persoonlijkheid. Op een zaterdag bij huis geheime-zender-muziek. Eén keer per jaar zitten we op het terras bij André Rieu en in de auto heb ik SlamFM.

CD
CD’s, bestaan die nog? Ik luister naar de radio in de auto.

ETEN
Een hele goede steak, daar hou ik van, daar mag je me voor wakker maken.

LAND
Oostenrijk, daar zijn we een paar keer geweest. Tijdens de vakantie proberen we voor ieder wat wils te doen en ik vind het erg mooi om met een gids boven op een berg te staan. Met een touw hogerop te gaan is erg leuk, evenals de sfeer in Oostenrijk.

STAD
Barcelona, het is er altijd warm. Verdwalen in de chaotische stad en afsluiten in een strandtentje, heerlijk.

DIER
Een hond, we hebben een lease-hond, die van mijn schoonouders is. Ze zijn lief en trouw, een hond vergeeft ook altijd. Dat doen mensen niet altijd.

POLITIEKE PARTIJ
VVD, hoewel ik niet actief betrokken ben. Ik ben wel eens gevraagd hier in de gemeente om wat te doen. Het gaat soms meer om de speler dan de boodschap. Als we links af gaan dan gaan we links af en niet een week later vergaderen of het wel een goede keuze was.

TV PROGRAMMA
Het enige wat ik heel frequent kijk is Gold Rush. Ik vind het belachelijk hoe ze de natuur platwalse,n maar toch heel knap met beperkte middelen de dingen bereiken.

SPORT
Ik kijk geen sport en sport niet. Ik heb vroeger veel gefietst en gezwommen.

AUTO
Dat is op dit moment de BMW 535 GT, die heb ik zelf. Dat ding is gewoon geweldig. Hij rijdt als een zonnetje. Hiervoor heb ik altijd Audi gereden.

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Voor een warm saucijzenbroodje. Ik eet ze gelukkig bijna nooit, want ze zijn veel te vet, maar dat vind ik geweldig.

TOEKOMST
Dat is een heel simpel antwoord, de weg voorzetten waar ik nu op zit. Dat is het uitbouwen van de werkzaamheden van BMD Advies. We hebben een softwareproduct ontwikkeld waar we in Europa mee aan de slag gaan en vooral leuke dingen blijven doen met het gezin. Maar vooral met de benen op de grond blijven.

LEVENSMOTTO
Carpe Diem. Mijn moeder is 35 geworden en ik heb zelf gezien hoe snel het afgelopen kan zijn. Een ander levensmotto is: “Succes wordt niet bepaald door hoe je met de goede dingen omgaat, maar hoe je de slechte verwerkt.”

norman89

dilemma's
ZOMERVAKANTIE OF WINTERSPORT

Zomervakantie. Omdat dat de activiteit met het gezin is. Skiën doe ik ook wel, in maart ga ik met mijn zwager Dennis ten Thije naar de sneeuw.

ACHTERHOEK OF TWENTE
Twente. Er is geen verschil, dat is grote onzin. Maar omdat ik in Twente woon en werk, kies ik daarvoor.

HENGEVELDE OF EIBERGEN
Absoluut Hengevelde. Ik heb geen familie in Eibergen en ben hier op mijn plek.

CDA of PVDA
Als ik een keuze moet maken dan ga ik voor het CDA. Omdat die partij zowel lokaal als in de landelijke politiek betere kandidaten heeft en ze betere uitgangspunten hebben.

BMW OF ASTON MARTIN
BMW. Ik heb een hekel aan grootdoenerij en een Aston Martin zou dat op kunnen roepen.

VERRE REIS OF OP VAKANTIE DICHTBIJ HUIS
Dan kies ik voor verre reis. Iets bijzonders zien en meekrijgen van andere culturen en landschappen, vind ik erg leuk. Duitsland is ook prima, maar heel inspirerend is het ook niet.

OP STAP ZIJN OF OP HET LANDGOED ZIJN
Op het landgoed. Juist door hier bezig te zijn, zorgt dit voor de ontspanning ten opzichte van mijn hectische baan.

GEEL OF GROEN
Groen, dat heeft met het landgoed te maken. Zien dat de bomen mooi groen blijven.

normanmoeder
Norman in de armen van zijn moeder

normanzussen
Monique met haar zussen (Daniëlle links en Claudia rechts)

normangezin
Norman met de (schoon)familie Hag

normanzzus
Norman en zijn zus op een portretfoto


In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.

Laatst aangepast op dinsdag, 31 januari 2017 09:09
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.