vrijdag, 10 februari 2017 05:54

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 40: Romaike Wolbers

Geschreven door

Moeizaam opent Romaike Wolbers de voordeur. Maar gelukkig nog wel op eigen kracht. Want het is tijd dat ze als hoofdpersoon gaat fungeren in Kleur Bekennen. Morgen 11 februari wordt immers in Hengevelde een benefietwedstrijd gehouden met oud-klasgenoten van haar als organisatoren. En overmorgen wordt ze 41 jaar. Ruim drie jaar geleden werd Romaike overvallen door een progressieve vorm van MS. Sinds een jaar kan ze niet meer werken. Haar lichamelijke gesteldheid gaat zienderogen achteruit. Met vereende krachten worden thans overal in de regio acties georganiseerd om € 75.000 bij elkaar te krijgen voor een buitengewoon intensieve behandeling in juni in Moskou, zodat ze daarna een waardevol leven kan leiden. De tussenstand is nu € 57.027,38. Romaike Wolbers, een positieve, vrolijk ingestelde pechvogel, bekent kleur.
(door Gijs Eijsink)

FOTO 2

1976. Baby Romaike bij haar moeder José op schoot, links vader Henk met Michel

 

“MINDER VERMOEID ZIJN, MEER ENERGIE HEBBEN EN BETER LOPEN; DAT ALLES WEER BETER VOL TE HOUDEN IS”

NAAM
Romaike Anna Maria Wolbers. De naam Anna komt van beide oma’s en Maria komt van mijn moeder.

WOONPLAATS
Almelo. Ik heb sinds vijf jaar een eigen huisje aan de Zwanebloemstraat. Sinds mijn twintigste woon ik al in Almelo. Ik kwam er terecht vanwege de liefde.

FOTO 5 Romaike michelGEBOREN
Op 12 februari 1976 in de Elfersstraat in Hengevelde.

<<Romaike en haar broer Michel in 1987

GETOGEN
Ook daar. Tot ik het huis uitging. Het is een woonerf. Je kon er fijn op straat spelen en je kon lopend naar school. Er waren veel kinderen daar.

SCHOOL
De Petrusschool. Daarna twee jaar havo op de Bouwmeester in Haaksbergen en twee jaar de Raahorst mavo. Mijn vriendin Marie-Claire Kiezenbrink en ik maakten er op de Bouwmeester een beetje een potje van, vandaar dat we na twee jaar overstapten naar de mavo. Marie-Claire woont overigens alweer jaren in Helmond, maar we zijn nog steeds vriendinnen. Na de mavo ging ik naar het Castello College in Almelo voor de opleiding tot facility manager, een afgeleide van de hotelschool. In 1996 was ik daarmee klaar.

foto 3 bruidspaar wolbersBEROEP
Sinds vorig jaar januari ben ik volledig afgekeurd. Mijn werkzame leven begon bij De Rustende Jager in Bentelo en De Jaargetijden in Enschede. Toen ik 23 jaar was, ben gestopt met werken in de horeca en kreeg ik een baan bij Unit4 in Hengelo als office manager. Ik regelde van alles daar, personeelszaken, was directie-assistent, regelde facilitaire zaken en de organisatie van bedrijfsevenementen. Ik heb er 15 jaar gewerkt.

VADER
Henk (71). Hij is met pensioen. Hij was meewerkend voorman bij aannemer Aan de Stegge. Het is een eigenwijze man en een natuurmens. Hij is jager en wandelt graag in het bos. Hij is een echte vakman en heeft veel voor mij gedaan in het vorige huis. En het is een trotse opa.


<<De ouders van Romaike, Henk en José als bruidspaar in december 1974. Hieronder een foto van hen in 2012

MOEDER
José Hafkamp (63), een warme, hartelijke, lieve vrouw.
FOTO 4 henk marie-joséZe cijfert zichzelf altijd weg. Jammer dat ze nogal ziekelijk is. Ze wandelt veel en is een trotse oma.

BROER
Michel (42). Hij heeft een eigen bedrijf als zzp’er in de afbouw van bijvoorbeeld horecabedrijven. Hij is getrouwd met Joyce. Ze hebben twee kinderen. Michel is een harde werker en ook een levensgenieter. Momenteel revalideert hij van een hersenbloeding.

PARTNER
Geen. Ik ben getrouwd geweest met Niek uit Hengelo. Vijf jaar geleden zijn we uit elkaar gegaan na een relatie van 16 jaar. We zijn nog steeds bevriend.

foto 6 chsrlotte 2017KINDEREN
Eén dochter, Charlotte (9/foto). Ze is een vrolijke, spontane, pittige, slimme meid met een sterk karakter. Ze gaat overal goed mee om.

PERSOONLIJKHEID
Ik ben een vechter, ben heel positief en vrolijk, maar ook ongeduldig. De afgelopen drie jaar ben ik veranderd. Ik was altijd een control freak, die het liefst vier dingen tegelijk deed. Maar als je dat laat gaan, heb je rust en veel meer tijd. Ik kan heel goed relativeren.

WAT MOET IK AAN MEZELF VERBETEREN
(Ze lacht) Het lopen misschien?

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
Mensen moeten elkaar in de waarde laten. Ik vind mensen heel erg mooi, ik geloof in het goeie van iedereen en ik geloof eigenlijk niet dat mensen denken “laat ik eens even iets slechts doen”.

ERGERNISSEN
Ik erger me niet zo snel. Maar mensen die andere mensen veroordelen, irriteren me. En ik kan niet tegen mensen die niet op tijd komen.

HOBBY’S
Koken voor vrienden, taarten bakken, een goed gesprek met een flesje wijn erbij. Ik ben een Bourgondiër. Elke donderdagavond ga ik naar mijn stamkroeg, het Hookhoes.

BOEK
Ik was vroeger een fanatiek lezer, maar nu lees ik bijna nooit meer een boek. Ik ben nog bezig in Judas, het boek van Astrid Holleeder.

MUZIEK
Ik heb een heel brede interesse. (Ze lacht) Maar ik heb een voorliefde voor Duitse muziek. Dat virus heb ik opgelopen bij de familie Kiezenbrink in Markvelde. De popmuziek van de jaren negentig, vind ik ook mooi en de DJ’s van nu vind ik eveneens geweldig. Armin van Buuren etc. Nederlandstalige muziek is ook prima. Frank Boeijen, Jan Smit, Ali B en nog meer.

FILM
Topgun. Vanwege Tom Cruise. Ik heb hem wel tien keer gezien toen ik 12, 13 jaar was. Nu hou ik meer van films met inhoud. Naar de bioscoop ga ik weinig.

ETEN
Ik lust echt alles. In een restaurant ben ik een drama, want ik kan niet kiezen. Uiteindelijk wordt iets Engels of iets Italiaans.

LAND
Italië. Vanwege het eten. En omdat Italianen vriendelijke mensen zijn. De landschappen in het land zijn prachtig, vooral in Toscane.

STAD
Den Bosch. Daar in het ziekenhuis ben ik in behandeling. Marie-Claire heeft er gewoond, ik kwam er vaak. Het is een Bourgondische stad. Mooie horeca, mooie winkels.

DIER
Geen. Ik ben geen dierenliefhebber.

POLITIEKE PARTIJ
De VVD. De werkende klasse.

TV PROGRAMMA
Ik ben geen TV-kijker. The Voice kijk ik graag samen met mijn dochtertje.

SPORT
Vroeger wilde ik alle schaatswedstrijden zien. Ik vulde de schema’s uit de krant allemaal in. Ik zette de wekker ervoor. Ik ben ook een grote voetballiefhebber. Namens Unit4 zat ik vaak bij FC Twente en Heracles. We waren partner en sponsor. En ik heb gevolleybald bij Cupido.

AUTO
De XC90 Volvo of de Audi Q7. Mooie auto’s!

FOTO 7 2016 MET DOCHTERTJEWAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Charlotte mag me altijd wakker maken en vrienden die even een drankje willen doen, ook

TOEKOMST
Die is hoopvol. Ik hoop dat ik dit jaar naar Moskou mag voor de behandeling die ik nodig heb om de MS stop te zetten. Ik hoop dat het aanslaat en vervolgens kan werken aan verbetering van mijn lichamelijke toestand. Minder vermoeid zijn, meer energie hebben en beter lopen. Dat alles weer beter vol te houden is. Dat ik weer goed voor Charlotte kan zorgen. Aan werken durf ik niet te denken. Eerst maar eens normaal kunnen leven, op hakken kunnen lopen in de kroeg, een keer weer op de bar dansen.

LEVENSMOTTO
Het is zoals het is.

<<Romaike en Charlotte in 2016

Dilemma’s

ALMELO OF HENGEVELDE
Almelo. Mijn sociale leven speelt zich hier af. Mijn dochter zit hier op school. Maar ik zou nu wel in Hengevelde willen wonen. Het is een gaaf dorp geworden. Er wordt veel ondernomen. Er zijn veel bedrijven en het leven is er moderner geworden.

CDA OF PVV
CDA. Ik heb niks met de PVV.

CARNAVAL OF EEN CONCERT VAN COLDPLAY
Dat is echt een dilemma. Ik hou van carnaval, het is een geweldig mooi feest. Coldplay is minder. Doe dan maar U2.

HERACLES OF FC TWENTE
Heracles. Dat is een prachtige, mooie, kleine, gezellige, gemoedelijke club. Ik ken veel mensen daar persoonlijk. Op Mike te Wierik heb ik vroeger nog gepast.

WILLEM ALEXANDER OF MAXIMA
Maxima is een stijlicoon, een prachtige vrouw. Heel charmant ook. Willem Alexander is een houterige man. Zij moet het doen.

KARIN BLOEMEN OF TRIJNTJE
Karin. Ze heeft humor.

ZUURKOOL OF BABI PANGANG
Zuurkool kun je zo lekker klaarmaken. Ik ben gek op Nederlandse kost.

WIJN OF BIER
Over het algemeen drink ik wijn, maar juist in de kroeg een biertje.

RUTTE OF ROEMER
Rutte. Hij moet het wel doen. Roemer roept alleen maar.

ROK OF BROEK
Een rok is vrouwelijker.

FOTO 8 MET MARIE CLAIRE

Romaike en Marie-Claire, vriendinnen voor het leven, op Ibiza in 2015

MOSKOU OF AMSTERDAM
Moskou. Nu wel. Ik heb al regelmatig contact met dokter Federenco en zijn assistente Anastasia. Ik zocht naar plaatsen waar ze progressieve MS behandelen. Het kan in Mexico, Singapore, India, Israël, Moskou. Maar als het warmer dan 23 graden is, functioneer ik niet vanwege de warmte-intolerantie. Dan komt er geen signaal meer door, dan kan de MS verergeren. In sommige landen is het infectiegevaar groter. Dus koos ik voor Moskou dat onwijs goed staat aangeschreven. 15 Februari gaat mijn lotgenoot André Kruiper uit Heeten ernaartoe. Hij heeft ook een crowdfundingsactie gedaan. Hij heeft 90.000 euro bij elkaar, zodat hij ook geld heeft voor de noodzakelijke nabehandeling en voor zijn vrouw die daar bij hem blijft. Je moet er zes weken blijven. Bij mij zal steeds een vriendin overkomen voor een week. Marie-Claire is een van hen. Mocht mijn crowdfundingsactie meer opbrengen dan 75.000 euro, dan is dat ook voor de nabehandeling.

NB Gisteren heeft Romaike op haar Facebook-account bekend gemaakt dat ze vanuit Moskou de bevestiging heeft gekregen voor een behandeling in de maand juni. "Blijdschap, ongeloof, spanning, alles ging door mij heen. Nu kan ik ergens naar toe werken. Plannen maken, schema's, opvang voor mijn meisje, etc.etc", schrijft ze op facebook. 

RIVIÈRA OF WINTERBERG
Winterberg. Ik ben gek op de winter. Ik hield altijd van skiën.

FRANK OF RONALD
Geen idee. Ik kan ze niet uit elkaar houden. Ronald was toch die trainer van Ajax?

CARICE OF HALINA
Halina. Ze heeft veel humor. Go with the flow. En ze heeft zelfspot. Daar hou ik wel van.

GEEL OF GROEN
Groen. Ik heb een enorme hekel aan geel. Ik koop zelfs alleen maar bananen als ze nog groen zijn.

NB.
Morgen (zaterdag) spelen WVV en Bon Boys om 17u een benefietwedstrijd voor de stichting stopMSbijRomaike.nl
Na de wedstrijd is het zeker de moeite waard om nog "even" de gezelligheid in de kantine op te zoeken. Het wordt niet alleen een reünie van klasgenoten van Romaike uit Hengevelde, Haaksbergen en andere plaatsen, maar ook een aangename avond voor iedereen die zin heeft om te komen en om Romaike te steunen. Wees welkom!

FOTO 9 knipsel

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 10 februari 2017 11:08
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.