maandag, 20 februari 2017 05:13

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 41: Stefan Hemel

Geschreven door

De afspraak was niet helemaal helder, maar om 20.00 uur zou hij toch wel thuis zijn. Halverwege Bentelo toch maar even gebeld; hij was nog aan het werk bij de supermarkt COOP aan de Diepenheimsestraat. Stefan Hemel, oud-voetballer en inwoner van Bentelo, die nu zowel zakelijk als sportief actief is in Hengevelde. Stefan, opgegroeid aan de Slaghekkenweg in ‘n Ploaj , de ondernemer die volgens vrouw Carla wel wat meer vrije tijd wil, bekent kleur.
(Door Raymond Wegdam)

Ik sport niet op zondag, dan wil ik zelf mijn dag kunnen bepalen met mijn gezin. Die dag begint dan met het aanzetten van de oven voor de broodjes!

 

NAAM
Stefan Petrus Jan (46). Ik ben vernoemd naar beide grootvaders. Mijn opa van mijn vaders kant was vroeger een bekende veehandelaar, volgens mij was hij de eerste met een auto in Bentelo.


EIGEN HUIS JPEG

GEBOORTEPLAATS
Dat was hier aan de Slaghekkenweg waar ik op nummer 7 ben geboren. Het was destijds een starterswoning. Veel voetballen bij de Rustende Jager dat toen drie voetbalvelden bezat. Dit met Patrick Jannink, Marco Escher, Frank en Patrick Hemel, Frank en René Jannink. Ook veel crossen op de fiets rond de schuren bij Jannink. In 1969 hebben mijn ouders op ons huidige adres varkensschuren gebouwd en in 1974 hun woning. In 1995 heb ik van mijn toenmalige werkgever Holtkamp Bouw een jaar onbetaald verlof gekregen en heb ik samen met onder andere mijn vader en schoonvader onze huidige dubbele woning gebouwd. Het oude huis hebben we gesloopt, waarna mijn ouders een jaar in een woonunit verbleven en mijn vrouw Carla in ik bij mijn schoonouders ingetrokken zijn. Het was een mooie tijd.

SCHOOL
De Onze Lieve Vrouwenschool natuurlijk hè! Een kleine klas met 24 leerlingen. We hebben met deze klas nog een keer meegedaan met Klassewerk, dat  was een kinderprogramma van de KRO, dat werd uitgezonden van 1970 tot 1989 en gepresenteerd werd door Hans van Willigenburg. Raymond Doeschot op de gitaar, Nico Mensink die het langzaamste kon fietsen daar in de studio, prachtig. Klassewerk werd maandelijks uitgezonden op de woensdagmiddag. In het programma namen drie (in de laatste seizoenen twee) scholen het tegen elkaar op en wel op verschillende terreinen. Oa Irma Dijkstra van Accountancy Pierik en Ilse Visscher van de Wijngaard Hof van Twente waren mijn klasgenoten.

BEROEP
Supermarkt manager zoals dat zo mooi heet hè! Tot mijn 29e was ik timmerman, maar dat zag ik mijzelf niet tot mijn pensioen doen. Vaak ver van huis met lange reistijden. Ik wilde wat voor mijzelf. Tussendoor heb ik mijn middenstanddiploma gehaald. Mijn eerste werkgever in deze branche was Ter Huurne op de grens bij Buurse. Dat betekende veelvuldig werken op zondag, zodat er een einde kwam aan mijn 10-jarige voetbalcarrière in het eerste elftal van vv Bentelo. Daarna heb ik nog gewerkt bij Super de Boer in Lochem en C1000 in Enschede. Op een gegeven moment wilde Stoverinck ermee stoppen waardoor we in 2002 in Hengevelde voor ons zelf zijn begonnen.

ouders

VADER
Johan Hemel (72). Hij was varkens- en schapenhandelaar tot zijn 65e. Mijn vader is iemand met een brede interesse en heeft daar ook een uitgesproken mening over. Hij volgt zijn eigen weg en laat zich daarbij niet snel ompraten. Je eigen kop volgen, dat heb ik wel van hem geleerd. Wat mijn vader ook wel typeert, dat is wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken. Metselen, tegelzetten, lassen of timmeren, hij pakt van alles aan. Ook wat dat betreft heb ik veel van hem geleerd. Hij woont naast ons, we helpen elkaar vaak. Hij was ook mijn leider bij de voetbal tot aan het eerste elftal aan toe. Hij mag ook graag biljarten hetgeen hij nog in teamverband doet bij café Spoolder met Olaf Ensink, Roy Ankersmit en Robert Velthuis. Opa (zoals ze hem noemen) is nog regelmatig de clubkampioen!

MOEDER
Rikie Hemel-Spoelder (77), geboren in Enter. Mijn moeder is gezellig, de goedheid zelve en ze draaide hier vroeger de hele toko. Als pa dan op pad was voor de handel dan was het varkens voeren geblazen en later ook schapen. In de lammertijd moeste dat veelvuldig met de fles gebeuren. Daarnaast had ze de hele huishouding erbij. Mijn moeder kwam uit een gezin van 10 en haar moeder overleed toen zij zelf nog maar 14 jaar oud was. Haar jongste zus was amper 1 jaar dus dat was hard werken, want opa werkte overdag bij Eternit.

BROERS/ZUSSEN
Ik heb een zus, Sandra en zij woont samen in Haaksbergen met Marco Loman. Ze hebben drie zoons: Lars (17), Sven (15) en Jens (12). Sandra is een vrij rustig persoon. Ze werkt ondersteunend mee met het bedrijf Loman Parket van haar man Marco  Die heeft in Haaksbergen een showroom boven bij Bos Keukens. Daarvoor heeft ze jaren bij bakkerij Greven gewerkt in Goor.

PARTNER
Carla Spekreijse (46). Carla vind ik een geweldige vrouw. Ze is zeer zorgzaam, meelevend, sportief en gezellig. Ze was tot 2002 Z-verpleegkundige, nu werkt zij zoveel mogelijk mee bij ons in de winkel. Carla is de helft van een tweeling. Monique heet haar zus, ze woont eveneens in Bentelo en is moeder van twee dochters.

gezin stefan hemel

Vlnr: Carla - Jelle- Anne en Stefan

KINDEREN
Onze oudste zoon is Jelle (16) die ook regelmatig bij de COOP in Hengevelde terug te vinden is. Hij zit nu in het examenjaar van de HAVO. Met voetballen lijkt hij wel op mij; Hij kan slecht tegen zijn verlies, vooral als teamgenoten niet het uiterste uit zichzelf halen. Hij is redelijk zelfverzekerd en heeft net als de vorige twee generaties echt wel een eigen mening. Net als bij opa zit ook de handel er wel in. Op rommelmarkten kan hij zich dan mooi uitleven met zijn handeltje.

En dan is er nog onze dochter Anne (14), zij zit op dit moment in 3 HAVO. Anne is sportief, gedreven en dol op onze hond Sara. Anne heeft dezelfde humor als ik, we hebben veel lol met elkaar. Zij is een stuk minder bij ons in de winkel te vinden, ze werkt in het tulpenseizoen bij Kwekerij Visschedijk in Bentelo.

PERSOONLIJKHEID 
Ik denk echt dat ik wat karakter betreft een mix ben van beide ouders, eigenwijs maar ook wel (te) sociaal. Als personeelsleden bijvoorbeeld een vrije dag willen, zeg ik bijna altijd ja, ook al komt dat eigenlijk heel slecht uit. Mijn motto is wel een beetje: het moet van beide kanten komen. Als ik ze dan een keer wat extra vraag, moet dat ook mogelijk zijn. Zoiets kweek je samen met je personeel.

AAN JEZELF VERBETEREN
Niks! Ik vind het wel mooi zo! Carla vult gelijk aan: ”Dat je iets meer vrije tijd voor jezelf neemt!” In de 15 jaar dat we in Hengevelde zitten nam je uiterst zelden meer dan 1 dag in de week vrij, op de vakanties na”.

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Ik vind dat er mondiaal te veel strijd is over geloofskwesties. Nu Donald Trump weer die moslims wil weren uit zeven landen. De van nature vredelievende religies Islam en Christendom worden op deze manier tegenover elkaar gezet, zo jammer.

's NACHTS WAKKER MAKEN VOOR
Een bokbiertje met een broodje shoarma! En dan bij voorkeur een biertje van de Twentsche Bierbrouwerij, dat we uiteraard ook in de winkel verkopen. Meerdere soorten ha ha! Echt een aanrader, onder andere HEBO en metaalbedrijf Doeschot hadden ze dit jaar in het kerstpakket.

stefan en carlaÉÉN VANDAAG OF GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Geen Goede Tijden! Ik ben meestal rond de klok van 20.15 thuis en dan volgt de dagelijkse gezamenlijke koffietijd. Dan schuif ik wel iets later aan, als de dames er klaar mee zijn. ”Ik ook!”, klinkt het uit de woonkamer door zoon Jelle.

BENTELO OF HENGEVELDE
Hengevelde. Daar ligt mijn passie aan de Diepenheimsestraat.

ERGERNISSEN
Als mensen elkaar bewust voor schut zetten, openbaar of achter de rug om. Hoe word je de mens die je geworden bent, als mensen daar meer over na zouden denken, vindt dat misschien een stuk minder plaats! Ook heb ik moeite met mensen die enkel over zichzelf praten; jou vragen hoe je vakantie was en vervolgens amper het antwoord afwachten en meteen over hun eigen vakantie beginnen.

HOBBY’S
Ik heb al sinds 2007 een jaarkaart van FC Twente, verder ben ik bij de tennis in Hengevelde en kijk ik graag naar de Formule 1.

BOEK
Op vakantie komt de standaard voetballiefhebber literatuur voorbij. De boeken Zlatan, Kieft en Gijp zijn dan mijn tijdsbesteding wat lezen betreft.

MUZIEK
Met name Golden Earring is een van mijn favorieten. Ik was dan ook een van de eersten die een kaartje heeft gekocht voor het concert in Sint Isidorushoeve op woensdag 24 mei. Verder Fleetwood Mac, U2, maar ook wel 2 Unlimited.

ETEN
Zowel vader als zoon in koor: ”Entrecote!”

LAND
Spanje om in de zomer heerlijk tot rust te komen en Oostenrijk in de winter om te skiën.

STAD
Parijs. We zijn er een keer met Kerst geweest, dat maakte de historie van deze wereldstad nog sfeervoller en imposanter.

IMG 0057<<<De hond Sara

DIER
Onze hond Sara! Ik ben altijd de eerste die hem ’s morgens uitlaat en in de avond de laatste, mijn maatje!

POLITIEKE PARTIJ
Dat wisselt van de VVD naar het CDA als het om de landelijke politiek gaat. Ook dit jaar behoor ik vooralsnog tot de zwevende kiezers. Straks als de stemwijzers weer online staan, maken we onze keuze wel weer.

TV PROGRAMMA
CSI, een Amerikaanse televisieserie die om een forensisch onderzoeksteam in Las Vegas draait. En Studio Sport natuurlijk.

BENTELO 1 JPEG

vv Bentelo 1 op 4 september 1997
Vlnr: Johan Hemel-Diane Spoolder-Jeroen Exterkate-Hans Spoolder-Gerard van Otter (materiaalman)-Dennis Exterkate-Patrick Leusink-Govert Brummelhuis-Mark Exterkate-Martijn Schlepers-Niek Schreijer-Stefan Hemel-Pascal Nijland (grensrechter)-John de Brouwer-Ellen Pierik (verzorgster)-Gerrit Put (trainer)
Zittend: Jan Ottenschot-John Pierik-Erik Sueters-Gerwin Nijland-René Dijkstra-Mark Linderman

SPORT
Voetbal en tennis. Tot mijn 29e heb ik in het eerste elftal van voetbalvereniging vv Bentelo gespeeld met veel plezier, maar zoals ik al zei door mijn werkzaamheden bij Ter Huurne Hollandmarkt ben ik gestopt, op dat moment speelden we 4e klasse. Ik was wel vaak geschorst ha ha! Een van de hoogtepunten was toch wel ons kampioenschap waarvan de teamfoto nog steeds in sportpark de Pol aan de muur hangt!

LEVENSMOTTO
Carpe Diem, pluk de dag. Je moet het natuurlijk wel kunnen, maar geniet van het leven, ook van de kleine dingen. Ik sport bijvoorbeeld niet op zondag, dan wil ik zelf mijn dag kunnen bepalen met mijn gezin. Die dag begint dan met het aanzetten van de oven voor de broodjes!

VAN GAAL OF KOEMAN
Koeman. Ik vind dat Louis van Gaal te veel poeha heeft. Als ik er nog aan denk hoe hij na zijn eerste titel in Munchen daar op de Marienplatz in lederhose tekeer ging, wir sind der beste met het schuim op de mond, nee. Ronald Koeman is een stuk rustiger.

stef winkelTIMMERMAN OF MANAGER COOP
De tweede! Dan denk ik aan de sociale contacten, het motiveren en stimuleren van personeel. Maar ook de voldoening die de tevredenheid van de klanten mij geeft. Als timmerman leef je in een kleinere wereld. Dat was toen mooi, ik heb er enorm veel van geleerd waar ik nu nog dagelijks van profiteer. Zoals vorig jaar met onze verbouwing in de winkel, dan weet je wel waar je over praat.

BELGIË OF DUITSLAND
Duitsland. De ‘gemutlichheit’, de ‘pünktlichheit’ en de gastvrijheid staat mij wel aan.

SPAR OF COOP
COOP! We hebben nu een veel groter assortiment, betere aanbiedingen, betere kwaliteit en lagere prijzen. Zo! Een stukje reclame erbij ha ha!

HUIS BOUWEN JPEG

Stefan in 1995 met het bouwen van zijn huidige woning

WILDERS OF TRUMP
Trump, daar heb ik minder last van, maar het blijft kiezen tussen twee kwaden als je het mij vraagt. Als ik de laatste ontwikkelingen volg, dan kan ik mij niet voorstellen dat Trump, de vier jaar vol maakt.

FACEBOOK OF TWITTER
Facebook. Twitter daar doe ik (nog) niets mee. Facebook wel zowel privé als zakelijk.

BIER OF WIJN
Bokbier!

EUROPA OF AMERIKA
Europa. Daar moet ik het van hebben toch? Maar ook als ik het sociale stelsel van Amerika vergelijk met bijvoorbeeld Nederland. Heel even kon de kansarme Amerikaan gebruik maken van de zorg en vervolgens wordt Obama Care al weer afgeschaft. Ik sprak onlangs een vrouw die jarenlang in Amerika gewoond heeft; “Je mist het pas als je het niet meer hebt” was haar opmerking over het zorgstelsel in ons kikkerlandje.

stefan coolRUTTE OF WILDERS
Rutte, op hem heb ik de afgelopen verkiezingen gestemd. Geert Wilders kan zijn onzinnige uitspraken toch niet waarmaken.

SNEEUW OF HITTEGOLF
Beide! Ik vind sneeuw super relaxt, en een hittegolf is ook een heerlijk excuus om te relaxen!

HERACLES OF FC TWENTE
FC Twente. Op Heracles heb ik niets tegen hoor, maar het is niet mijn club. Wat ik nog wel even kwijt wil: Mike te Wierik was een keer bij ons in Bentelo tijdens een jaarvergadering met de quiz petje af- petje op. Dit met een Mike te Wierik ronde. Daar heeft hij uitleg gegeven over zijn jeugdopleiding en hoe hij zover is gekomen, zo gewoon, top! Enige nadeel; hij is voor Ajax!

ENGELS OF DUITS
Duits, voor mij een stuk eenvoudiger als je bent opgegroeid met Bud Spencer en Terence Hill in het Duits.

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Op vakantie. We gaan in de zomer al jaren richting Spanje met de kinderen; zon zee strand in de buurt van Barcelona, heerlijk.

ZUURKOOL OF CHINEES
Zuurkool. Chinees,  dan krijg ik veel te snel weer trek. Wat denk je waarom al die Chinezen zo klein zijn; ze eten geen zuurkool en andere Hollandse kost ha ha.

 VOETBAL JPEG

IMG 1062

In Kleur Bekennen schetsen we aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.
 

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 21 februari 2017 18:39
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.