donderdag, 02 maart 2017 05:00

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 42: Rob Geerlings

Geschreven door

Vandaag in Kleur Bekennen een geboren Gorenaar, die al sinds 1969 in Hengevelde woont. Hij was in het verlden onder meer voorzitter van WHC, actief als redactielid bij ‘In en om de Höfte’ en lijsttrekker van Progressief Ambt Delden om het CDA destijds tegengas te geven. Hij stopte hiermee in verband met zijn scheiding. Later zat de rustige Wegdammer nog in het provinciebestuur van de D66 en is tegenwoordig actief op andere fronten. Hij zit bij de WVV'34 Papier Boys, de Goorse Protestantse Kerk waar hij inloopmaaltijden verzorgt, is zanger bij het Goors mannenkoor en het koor In Between van de Petrus en Paulus kerk Goor. Dit alles terwijl hij opvallend genoeg van huis uit Nederlands Hervormd is.
Rob Geerlings, 65 jaar en altijd filosoferend over de maatschappij, bekent kleur.
(Door Arthur Schoneveld)

NAAM
Rob Roelof Robert Paul Geerlings. Roelof is een naam die veel in de familie voorkomt, Robert was de naam van mijn peetoom, Paul was gewoon een naam die mijn ouders mooi vonden.

GEBOREN
5 september 1951. Ik ben dus 65, ik zet net in het ‘AOW-gat’ zoals ze dat noemen.

GETOGEN
Aan de Lindelaan in Goor op ’t Gijmink. Het was een gemeleerde buurt. Alles woonde door elkaar, katholiek, Christelijk en mensen die niets waren. We noemden hen De Rooien. In de vijftiger jaren werden er nog allerlei optochten gehouden. Bijvoorbeeld op 1 mei De dag van de Arbeid. De socialisten liepen al zingend met vlaggen en vaandels door de straat. Mijn ouders stuurden ons dan op tijd naar bed, opdat we de optocht niet zouden zien. Natuurlijk hingen we dan uit het raam om niets van dit gebeuren te missen.

SCHOOL
Ik volgde de lagere school in de wijk ’t Gijmink in Goor. Daarna heb ik de MULO gevolgd in Goor aan de Rozenstraat, het pand dat nu van Hengeveldenaar Marinus Bauhuis is. Vervolgens heb ik nog Meao in Holten gedaan, een nieuwe opleiding destijds. Daarna ben ik aan het werk gegaan in het bankwezen, maar heb ik nog wel interne opleidingen gedaan en avondschool. Zo heb ik de SPD in de avonduren gevolgd, vergelijkbaar met de HEAO van nu. Toch was het zwaarder omdat het in de avonduren moest worden gedaan.

BEROEP
Ik ben op mijn 19e begonnen bij Accountantsdienst Rabobank Nederland Rayon Overijssel. Daar hield ik controles bij de plaatselijke banken, zoals boekhouding en organisatie, kijken of de formaliteiten van zekerheden getoetst waren. Als schoolverlater was dit toch een grote stap om te doen. De boel stond soms op de kop als bij een bank kwamen. Je zag met dat werk veel van de ontwikkelingen binnen bedrijven en de landbouw. Het was erg leerzaam om te doen en heeft me behoorlijk gevormd. Daar heb ik 12 jaar gewerkt voordat ik naar het Regionaal Instituut Midden- en Kleinbedrijf ben gegaan als consulent. Je kwam in aanraking met ondernemers die in de problemen zaten, het tegenwoordige ROZ. Dit werk heb ik 5 jaar gedaan. Toen maakte ik de overstap naar het onderwijs als consulent leerlingwezen detailhandel en groothandel, de schakel tussen leerling/ouder school en bedrijfsleven.
Na een aantal jaren heb ik tot tweemaal toe een burn-out gehad, waardoor ik in de WAO terechtkwam. Ik heb me vervolgens laten omscholen tot re-integratie consulent. Toen traden weer dezelfde verschijnselen op waardoor de WAO opnieuw in beeld kwam. Ik heb daarna nog wel klussen gedaan voor vrienden en vrijwilligerswerk bij Humanitas Maatjesproject, Justitie/TBS en Schuldhulpverlening bij de stichting De omslag Hof van Twente.

VADER
Roel Geerlings, geboren in 1915 geboren in Diepenheim. Heeft als modeltimmerman gewerkt bij Eternit in Goor en is daarom ook nabij zijn werk gaan wonen. Hij was een zorgzame man en had normen en waarden. Als hobby zong hij bij het koor en tevens was hij erg sportief. Vader schaatste graag en ook heeft hij veel geturnd. Hij is op 68-jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding tijdens zijn grote hobby zingen.

MOEDER
Jo Geerlings – Rip, geboren in 1916 te IJzendijke, dat ligt in Zeeland. Omdat haar vader werk kreeg in Goor is ze als 3-jarig meisje deze kant op gekomen. Ze was in haar werkzame leven cheffin bij confectie-atelier Birkenhage Goor. Ze was zorgzaam, maar doordat ze als 16-jarige haar moeder moest bijstaan met het opvoeden van haar broertjes en zusjes, was ze al snel gevormd. Dat was het gevolg van dat haar vader jong overleed. Ze is op 84-jarige leeftijd overleden aan ouderdom en is net als vader altijd in Goor blijven wonen.

BROERS
Ik heb twee broers, Hans (73) en Joop (69).
Hans is getrouwd met Winny en woont in Harderwijk. Hij heeft gewerkt bij de militaire inlichtingendienst en is gezagsgetrouw en ik zie hem echt als mijn grote broer. Hans en Winni hebben twee kinderen genaamd Marcel en Mariska. We treffen elkaar regelmatig en zijn verschillend, maar dit komt ook door het grote leeftijdsverschil.
Joop is getrouwd met Jenny en woont nog altijd in Goor. Hij is tekenaar constructeur geweest en heeft twee zoons, René en Arjan. Ik kenmerk hem als een echte techneut. Ik lijk meer op Joop dan op Hans. Het onderlinge leeftijdsverschil tussen mijn broers en mijzelf heb ik altijd wel als groot ervaren waardoor wel alle drie wel verschillend zijn, denk ik.

PARTNER
Ik ben in het verleden getrouwd geweest met een Hengeveldse, daardoor ben ik ook in Hengevelde terecht gekomen. Na 8 jaar getrouwd geweest te zijn, zijn we gescheiden. Daarna heb ik meerdere relaties gehad waarvan ik met één vrouw heb samengewoond. De andere relaties waren latrelaties.

KINDEREN
Samen met mijn ex-vrouw heb ik twee kinderen, Jeroen (38) en Miriam (37), ze wonen allebei in Hengelo.
Jeroen is getrouwd met Rianne en hebben een zoon en een dochter, Quinten en Isabel. Hij heeft net een nieuwe baan en is accountmanager bij ShowTime in Delden. Jeroen heeft zeker kenmerken van mij, typerend is zijn stem die vrijwel hetzelfde is als de mijne. Hij is een sociaal iemand en kan goed met mensen omgaan.
Mijn dochter Miriam is getrouwd met Bob Roza en ze hebben twee kinderen, Julian en Daphne. Ze is secretaresse/receptioniste. Ze is spontaan, een mensen-mens en is erg druk met haar gezin.
Het gaat met hun beiden goed. Overigens zijn ze na de scheiding van mijn ex-vrouw en mij op jonge leeftijd met haar verhuisd naar Delden.

PERSOONLIJKHEID
Ik zou mezelf als analyserend en beschouwend omschrijven. Vroeger was ik behoorlijk introvert, maar dat is in de loop der jaren veranderd, dat zie ik als persoonlijke groei.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Op het moment ben ik wel tevreden met mezelf. Ik ben in de loop der jaren meer open geworden, dat heb ik aan mezelf verbeterd.

IN WERELD VERBETEREN
Ik vind het onbegrijpelijk dat de samenhang, ook in kleine gemeenschappen, zo onder druk is komen te staan. Iedereen is met zijn eigen dingen bezig en geeft commentaar vanaf de zijlijn. Mensen zouden meer verantwoording moeten opzoeken.
Ik ben van mening dat we moeten zoeken naar een grotere samenhang. Kerken zouden hier weer een rol in moeten spelen. Het is onbegrijpelijk dat in 20, 30 jaar de rol van de kerk zo klein is geworden. Religie en spirutualiteit kun je mijns inziens niet alleen individueel beleven. In mijn optiek is het beter om dit gezamelijk te beleven.

ERGERNISSEN
Ik maak me zorgen over de ontwikkelingen in de maatschappij. Bijvoorbeeld over Geert Wilders. Met name dat de andere partijen geen goed antwoord hebben op hem. Dat was eigenlijk ook al met Pim Fortuin, die ik aanmekelijk hoger aan sla dan Wilders. Laatstgenoemde heeft heel duidelijk de zwakte van de bestaande partijen zichtbaar gemaakt.

paperboys
Rob onderaan uiterst links met de papierboys

(favorieten)
HOBBY’S
Wandelen en zingen. En met wandelen dan bedoel ik echt de lange afstanden. Zo loop ik meerdere vierdaagses per jaar waaronder altijd de Nijmeegse Vierdaagse.

BOEK
Dat is De eeuw van mijn vader van Geert Mak.

MUZIEK
Ik hou van muziek waar ik lekker op kan lopen. Dat is heel divers, maar klassieke muziek vind ik ook erg mooi.

ETEN
Ik ben een liefhebber van lekker eten. Men zegt dat ik Bourgondiër ben. Thais eten vind ik erg lekker.

LAND
Duitsland. Ik heb een zomerhuisje in Westerwald waar ik zo’n 8 keer per jaar naar toe ga. Het huisje wil ik graag uitbreiden en renoveren. Ik organiseer daar ook wandelweken met mensen waarmee ik daar op stap ga.
Ook de Scandinavische landen vind ik erg mooi, zoals Noorwegen.

STAD
Nijmegen. Ik heb er vrienden en zodoende kom ik wel één weekend in de maand in Nijmegen. Ook loop ik er zoals gezegd altijd de Vierdaagse.

DIER
De haas. Die is mooi in het landschap om te zien, vooral als twee mannetjes met elkaar knokken. De manier van rennen vind ik ook erg mooi.

POLITIEKE PARTIJ
Dat was D66, maar op dit moment ben ik een zwevende kiezer. Mijn stem vertrouw ik toe aan een partij die stabiel zal regeren.

TV PROGRAMMA
Jinek, Lubach en cabaretshows vind ik leuk om te kijken.

SPORT
Voetbal en handbal. Bij WHC ben ik zelfs nog een tijdje voorzitter geweest.

AUTO
Ander onderwerp. Daar heb ik nog wel eens pech mee gehad. Het is voor mij slechts een vervoersmiddel.

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Het Noorderlicht of een prachtige sterrenhemel met een grote maan.

TOEKOMST
Hopelijk een goede gezondheid. Dat ik nog vele wandel- en fietstochten mag maken. Ook wil ik graag weer een vrouw treffen waar ik mee kan samenwonen.

LEVENSMOTTO
Neem je verantwoordelijkheid.

kkor

Rob bij een optreden van de Stream tijdens een boerderij-concert in Kerspel Goor, rechts Kees van der Zwet

dilemma's
ZOMER OF WINTER

Winter. Strakblauwe luchten, sneeuw en ijs vind ik erg mooi.

HENGEVELDE OF GOOR
Ik heb met Goor een haatliefde verhouding. Ik kom uit Goor, het heeft mooie dingen maar ook zaken die niet goed geregeld zijn, zoals het centrum en de bereikbaarheid. Het ontbreekt aan logische routes. Dus ik ga voor Hengevelde. Maar dat is meer om het landschap.,

MET ANDEREN ZIJN OF OP JEZELF ZIJN
Ik ben graag onder de mensen, dus met anderen.

DUITSLAND OF NOORWEGEN
Noorwegen vanuit de uitdaging. Ik heb de indruk dat ik daar nog veel kan ontdekken.

IN EN OM DE HÖFTE OF WEGDAMNIEUWS
Wegdamnieuws. Het kan alleen nog verder groeien.

FIETSEN OF WANDELEN
Daar kan ik een hele filosofie op los laten. Ik doe het beide en heb het beide nodig.

VERRE REIS OF OP VAKANTIE DICHTBIJ HUIS
Verre reis. De uitdaging en het nieuwe trekt me.

GEEL OF GROEN
Groen. Dat is de kleur van de natuur.

Laatst aangepast op woensdag, 08 maart 2017 12:54
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

2 reacties

  • Reactielink Kirsten Kleinfeld maandag, 13 maart 2017 15:09 Geplaatst door Kirsten Kleinfeld

    Leuk hoor Rob! Jouw persoonlijke verhaal en de leuke foto's geven een mooi inkijkje in je leven.

    Rapporteren
  • Reactielink Addie van der Sluijs-Goud donderdag, 02 maart 2017 10:57 Geplaatst door Addie van der Sluijs-Goud

    Mooi, heel persoonlijk verhaal!

    Rapporteren

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.