vrijdag, 10 maart 2017 05:22

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 43: Titus Pierik

Geschreven door

Hij is zeker van de zaak. Als bezield lid van het CDA, dat twintig jaar in het lokale bestuur van de partij zat, is bij Titus Pierik nog geen enkel spoortje van nervositeit te bekennen voor de verkiezingen van de vijftiende maart. ‘Omdat ik weet dat het CDA een goede uitslag gaat realiseren. De komende dagen komen er nog talloze stemmen bij’, voorspelt de inwoner van Markvelde die zich tevens Hengeveldenaar voelt. Titus Pierik (56), hartstochtelijk veehouder die met iedereen door één deur kan, bekent kleur.
Foto: Titus poseert, want hij heeft de Eerste Heilige Communie gedaan.
(door Gijs Eijsink)

FOTO 2 boerderij 001

De boerderij van Titus Pierik en zijn familie aan de Steenmorsweg in Markvelde

 

NA ELKE VERGADERING EERST NOG EVEN LANGS DE KOEIEN

 

NAAM
Titus Johannes Maria Pierik. Toen ik geboren werd, hadden mijn ouders nog geen naam uitgekozen. Zuster Minnema, de wijkverpleegster uit Hengevelde, vond Titus een mooie naam en zo is het gekomen. De naam Johannes komt van mijn opa.

FOTO 3 titus jongWOONPLAATS
Markvelde. Steenmorsweg, vlak bij de lagere school.

GEBOREN/GETOGEN
Op 24 juli 1960. Omdat we naar de lagere school in Hengevelde gingen, zaten we wat ver bij de schoolvriendjes vandaan. Ik heb altijd veel opgetrokken met mijn broer Alfons. In de eerste klas van de lagere school at ik altijd mijn brood op bij Brinkman, de koster. Zijn zoon Jules zat bij mij in de klas. Toen we naar de derde klas gingen werd de school gesplitst in Petrus en Paulusschool. Jules ging naar de Petrus en ik naar de Paulus. Ik ging toen altijd met Gerard ten Thije mee.

FOTO 4 klas 6
Foto van de zesde klas van de Petrusschool. De enige met een groene slip over is Titus. Rechts meester Theo Zegger, links onderaan pastoor Van den Brink.

SCHOOL
De Paulusschool dus en daarna de LTS in Haaksbergen. Ik leerde er voor timmerman. Daar heb ik een aantal kameraden leren kennen die voornamelijk uit de Stegenhoek kwamen. Allemaal jongens van mijn leeftijd. Ik ben met de meeste van hen nog steeds kameraad. Daarna heb ik nog avondschool gedaan, een opleiding voor uitvoerder.

BEROEP
Boer. Sinds 1985. Mijn broers Harry en Alfons gingen naar Wierden en kochten daar een boerderij. Met mijn vader en ik erbij vormden we met ons vieren een maatschap. Mijn vader en ik bleven hier. Het was beter dat ik in Markvelde bleef samen met hem en zijn ervaring. In de tien jaar daarvoor heb ik vijf jaar bij Bolster in Neede gewerkt en vijf jaar bij Hodes in Delden. We werkten in heel Nederland.

VADER
Arnold. Hij is in januari 2016 gestorven op 88-jarige leeftijd. Hij was heel gedreven en gek van het boerenvak. Ook de politiek interesseerde hem enorm. Hij ging vaak naar vergaderingen van het CDA en verder was hij oa 12 jaar voorzitter van het schoolbestuur in Hengevelde en heeft hij veel gedaan voor de ABTB. Hij hield van vergaderingen, dat paste bij hem. Overdag werkten we hard, maar ‘s avonds was het gezellig en op zaterdagavond hadden we altijd alle altijd voor elkaar. Ik was wat rustiger dan hij. Hij had met iedereen het beste voor, maar soms was hij ongeduldig. Hij was druk, nerveus. Dat was zijn karakter. Hij gunde mij het beste en ben hem nog altijd dankbaar voor de kansen die hij mij heeft gegeven.

FOTO 5 echtpaar arnold sien 40 jaar getr 26 maart 1991<<Het echtpaar Sien en Arnold Pierik gefotografeerd tgv hun 40-jarig huwelijk in 1991.

MOEDER
Sien Pierik-Groot Breteler. Ze is in 1998 overleden aan darmkanker. Ze was toen 71 jaar. Ze was huisvrouw. Moeder was een heel lieve, rustige vrouw, die thuis de zaken goed in de hand had. Ze hield van gezelligheid en was een goede moeder voor ons.

ZUSSEN
Ria (64). Ze is getrouwd met Fons Weber. Ze wonen in Borne en hebben twee kinderen. Ria was altijd verpleegster. Ze is nu in de vut. Het is een rustige vrouw.
Annie is ook 64. Ze is altijd een maandje even oud als Ria. Ze woont in Hengevelde en is getrouwd met Jan Schreijer. Ze hebben drie kinderen. Annie is politica en heeft als zodanig al een hele carrière achter de rug. Momenteel zit ze namens het CDA in het Europees Parlement. Ik heb haar altijd gesteund bij het voeren van campagnes als er verkiezingen naderden. In haar jonge jaren hielp ze altijd volop mee op de boerderij en heeft ze een tijdlang bij Assink in Hengevelde in de horeca gewerkt.
Thea (62) woont op het Zeldam. Ze is getrouwd met Wim Haafkes en werkt mee met hem op hun boerderij. Daarin is ze fanatiek. Verder is Thea een bescheiden vrouw. Ze is moeder van drie kinderen.
Jeanet (57) woont in Groenlo. Ze is getrouwd met Albert Hieltjes en werkt in de thuiszorg. Ze hebben twee kinderen. Jeanet is eerlijk en recht door zee.
Bernadette (53) woont in Hengevelde. Ze is getrouwd met Gerard ten Thije. Ze hebben drie kinderen. Bernadette werkt in de thuiszorg bij Carint. Ze is heel sociaal en heeft voor de familie alles over.

FOTO 6 pierik fam 001
Een foto uit 1970. Boven vlnr Arnold, Alfons, Johan, Bernadette, Sien en haar vader Hendrikus die bijna 100 jaar is geworden en al die tijd bij hen inwoonde. Onder Thea, Jeanet, Titus, Ria, Annie en Harrie. 

BROERS
Harrie (61) woont in Wierden. Hij was tot 2016 boer. Hij heeft zijn melkveebedrijf toen verkocht. Hij is getrouwd met Gerdie Leferink uit de Hoeve. Ze hebben vier kinderen. Hij leek op pa, is druk en gedreven.
Johan is in 1970 op 13-jarige leeftijd overleden. Hij was invalide, hoofdzakelijk lichamelijk. Het was een lief kind.
Alfons (54) woont in Hengevelde en is getrouwd met Silvia Lubbers. Ze hebben vier kinderen. Hij is in 1995 gestopt met zijn werk als boer. De maatschap met pa erin is toen opgeheven. Sindsdien koopt Alfons huizen op die hij dan opknapt en weer verkoopt. Hij was altijd mijn kameraad. We gingen samen naar de lagere school en de LTS en werkten beiden bij Bolster en Hodes. Nog steeds doen we veel samen.

PARTNER
Mirry Ottenschot (51) uit Bentelo. Ze werkt mee op ons bedrijf. Ze klust in huis en houdt het gezellig. Ze is rustig van karakter, houdt van kaarten, speelt toneel bij de toneelclub Markvelde, doet in het Lammershoes ook aan Pilates en houdt van zwemmen.

FOTO 7 baby laut
KINDEREN
Anouk (29) is getrouwd met Roy Pierik. Het is geen familie. Hij is van de Noaber. Ze hebben op 1 januari een zoontje gekregen, genaamd Laut (foto links), ons eerste kleinkind dus. Anouk werkt als maatschappelijk werkster op het AZC Almelo. Anouk en ik hebben een klik. We appen elke dag met elkaar. Het is een rustige, leuke meid.
Niels (28). Hij is boer en heeft een tijdje geleden de boerderij van Wolterink gekocht, voorheen Baak, ook bekend als Brummelman. Het is de bedoeling dat hij daar een nieuwe stal gaat bouwen. Niels is vrijgezel, hij is keeper van WVV 2. Als jongen heeft hij een jaar op de opleiding van FC Twente gezeten en is ook bij HSC geweest. Het is een jongen die je de kop niet gek maakt. Hij is verstandig en een goeie boer. Een fijne jonge om mee samen te werken.
Rob (26) is bouwvakker. Hij heeft een eigen bedrijf met drie werknemers. Net als zijn oom Alfons koopt hij huizen op om ze op te knappen en weer te verkopen. Hij werkt nu bij het Oranje museum. Rob heeft verkering met Vera Wegink uit Bentelo. Onlangs heeft hij het huis van Ferdinand gekocht aan de Bentelosestraat, wat al heel lang leeg staat. Rob is heel bevlogen, heeft een duidelijke eigen mening en voetbalt ook bij WVV 2.
Luuk (24) is automonteur. Hij woont bij ons thuis in Markvelde en werkt bij Lesscher in Hengelo. Zijn vriendin Marion komt uit Delden. Luuk is een heel rustige jongen. Qua karakter lijkt hij op Mirry.
Bas (21) zit per week één dag op de Hogeschool in Breda en werkt vier dagen bij Zeton Enschede. Hij studeert voor ontwerper van fabrieken. Daarnaast doet hij gas water en licht in de huizen van Rob. Zijn vriendin Nienke komt uit Bentelo.

FOTO 8 gezin
2011. Titus en Mirry zijn 25 jaar getrouwd. Vlnr Bas, Luuk, Rob, Titus, Mirry, Anouk en Niels

PERSOONLIJKHEID
Ik ben tamelijk druk van mezelf, ben een huiselijk persoon, heb een hekel aan ruzie en dat heb ik dan ook met niemand. Ik heb een mooi gezin en fijne kameraden. Ik ben twintig jaar actief geweest in de politiek, in het bestuur van het CDA Diepenheim en later Hof van Twente.

WAT MOET JE AAN JEZELF VERBETEREN
Ik moet kalmer aan doen, ben soms te fanatiek.

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Meer respect voor elkaar. Qua alles.

ERGERNISSEN
Ik erger me momenteel aan de sluipcampagne die D66 aan het voeren is.

HOBBY’S
Vergaderen met het CDA. Ik heb ook dit jaar geholpen met de campagne. Posters plakken en zo. Verder willen we met andere partijen samen proberen meer begrip te kweken voor het boerenwerk.
Ik hou van kaarten en ga elke zondag met Mirry naar WVV. Dan kijken we de wedstrijden van Luuk, Rob en Niels en soms gaan we ook nog naar het eerste elftal kijken.

BOEK
Ik ben geen lezer. Onlangs heb ik de biografie van Nelson Mandela gelezen.

MUZIEK
Als ik helemaal alleen ben, luister ik ook naar klassiek. Jaren 80 vind ik ook mooi.

FILM
Alleen oorlogsfilms interesseren me.

ETEN
Hollandse kost. Aardappelen, gehaktbal, groente.

LAND
Portugal vond ik mooi. Het is een gemoedelijk volk.

STAD
Amsterdam. De sfeer, de drukte. Er is veel te bezichtigen. De mensen zijn recht door zee.

DIER
Koeien. Als ik vergadering heb gehad, doe ik mijn overall aan en loop ik nog even langs de koeien. Ik word er rustig van.

POLITIEKE PARTIJ
CDA. Het is een partij voor iedereen, heel breed. Het CDA heeft het beste voor met het land.

TV PROGRAMMA
Nieuwsuur vanwege de actualiteiten en Boer zoekt vrouw. (Het verrast Titus dat de schrijver van deze Kleur Bekennen hem vertelt dat met Annekim een Markveldse kandidaat in de race is voor boer Marc.)

SPORT
Ik ben geen sportman, maar ik kijk graag voetbal.

AUTO
Een Landrover. Als ik ooit veel geld heb, wil ik er een.

WAAR MOGEN WE JE ’S NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Liever niet. Ik ben een goeie slaper. Alleen als er iets is met de kinderen.

TOEKOMST
Ik zie de toekomst positief in. De melkveehouderij staat er goed voor.

LEVENSMOTTO
Leven in een positieve omgeving.

(DILEMMA’S)

LINKS OF RECHTS
Rechts. Eerst geld verdienen om goed te kunnen leven.

FOTO 9 rob 1

DIEPENHEIM OF HENGEVELDE
Hengevelde. Daar zat ik op school en zo ben je daar meer op gericht. En de jongens voetballen er.

Titus en Mirry volgen de voetbalavonturen van Niels, Rob en Luuk op de voet. Hier is Rob in actie tijdens de kampioenswedstrijd in de derde klasse C tegen Pax in Lochem op 9 mei 2013>>

GROEN LINKS OF PARTIJ VOOR DE DIEREN
Eigenlijk geen van beiden., Liever Groen Links. De Partij van de Dieren hebben onwijs tegen ons als boeren aangeschopt. We werken allemaal keihard, dragen veel bij aan de economie en wat zij dan zeggen, is niet netjes.

BUMA OF OMTZIGT
Buma is echt een man voor het volk.

CAMPING OF HOTEL
Hotel. Mirry houdt helemaal niet van campings. Ik ook niet.

RUTTE OF ASSCHER
Rutte. Maar ik vind wel dat de PvdA meer verdient qua wat zevoor het land hebben gedaan in de afgelopen vier jaar.

PAUW OF JINEK
Jinek. Kort, direct en scherp.

MOOS OF PIZZA
Moos. Hollandse kost. Ik heb geluk dat Mirry goed kan koken.

ZWARTBONT OF RONDBONT
Roodbond, zeker, een mooiere, stevige koe met iets MRIJ-bloed.

ZOET OF STEKELENBURG
Daar zie ik geen verschil in.

DRIJFMEST OF KUNSTMEST
Drijfmest. We moeten de drijfmest afvoeren, terwijl de restanten van kunstmest erin zitten.

DWDD OF NIEUWSUUR
Nieuwsuur. Is breder en degelijker.

FC TWENTE OF WVV
WVV sowieso. Ik ben naast een echte Markveldenaar ook een echte Hengeveldenaar.

PLEUR OP OF WELKOM
Welkom. We moeten er met elkaar geen asociaal zooitje van maken.

GEEL OF GROEN
Groen, maar ik snap deze vraag niet.

FOTO 10 soldaat titus
Titus (bovenste rij zesde vanaf links) is ook in militaire dienst geweest. Een deel van zijn diensttijd lag hij in Keizersveer nabij Geertruidenberg

 
In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.

Laatst aangepast op vrijdag, 10 maart 2017 11:41
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.