donderdag, 11 mei 2017 10:00

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 47: Louis Jannink

Geschreven door

Over een paar dagen wordt hij 65. Louis Jannink mag dan al tientallen jaren in het centrum van Hengelo woonachtig zijn, hij is en blijft een bekende Wegdammer. Loeke is zijn bijnaam. In zijn jonge jaren organiseerde hij bij Veehof en later Pierik, maar ook in Neede, Borne en Hengelo de optredens van talloze beroemde artiesten. Herman Brood, Vitesse, Fisher-Z en zelfs de Zangeres Zonder Naam, om maar wat namen te noemen. Organiseren doet hij in Hengelo nog steeds. En nog veel meer. Nu hij de magische grens van 65 nadert, wordt het tijd voor profielschets.
Louis Jannink, de spraakzame levensgenieter uit het gezin van zestien kinderen, bekent kleur.
Foto: In 2013 werd Louis als eminente regelneef van het festival Kunsten op Straat Hengelo derde bij de jaarlijkse verkiezingen voor Vrijwilliger van het Jaar afdeling Cultuur.
(Door Gijs Eijsink)

 

EEN OPGERUIMD TYPE IN HUIS EN HOOFD

 

NAAM
Aloysius, Leonardus Jannink. Ik heb geen idee waar die namen vandaan komen. Mijn ouders hadden al zo vaak een naam moeten kiezen, dat ze op deze twee zijn uitgekomen. Zal wel met hun katholieke achtergrond te maken hebben.

WOONPLAATS
Hengelo. Ik woon hier sinds maart 1978. Daarvoor woonde ik thuis in Hengevelde.

GEBOREN
Op 18 mei 1952 in het ouderhuis aan de Diepenheimsestraat te Hengevelde. Ik was de dertiende van zestien kinderen en de achtste van tien zonen.

GETOGEN
Ook daar. Het was een mooie, goede tijd. Er kwamen bij ons altijd veel mensen over de vloer. Met een groot gezin als het onze is er sowieso al veel activiteit. We moesten meehelpen op het boerenbedrijf, we waren veel buiten. Voetballen, dieren verzorgen. Ik had konijnen, geiten en krielkippen. In het leuske (kleine loods) had ik sijsjes en putters die ik van buurman Gerrit Beukert kreeg die ze zelf in het wild gevangen had.

louis en dini lagere schoolSCHOOL
De Petrus- en Paulusschool aan de Schoolweg. Eerste nog een jaar kleuterschool. Ik kijk er met veel plezier op terug. Goeie herinneringen. In onze klas zaten meer meisjes dan jongens. Daarna heb ik de detailhandelsschool gedaan in Goor, Kardinaal Alfrinkschool genaamd. Later heb ik nog diverse opleidingen en cursussen gevolgd in oa de verzekeringsbranche.

Louis en Dinie, gefotografeerd op de lagere school>>

BEROEP
Ik ben sinds 2004 parttime werkzaam in het personenvervoer; thans bij Brookhuis. Daarvoor heb ik twintig jaar in de verzekeringsbranche gewerkt. De laatste tien jaar had ik een eigen kantoor, dat ik in 2004 heb verkocht aan Meeus. Ik bevond mij in een lastige periode, waarin ik bepaalde keuzes moest maken. Ik scheidde van Agnes. Mijn broer Gerhard overleed, met wie ik samen met broer Tonnie een maatschap had waarin de boerderij was opgenomen. Ik was er bijna elke zaterdag .
Ik heb vroeger ook nog drie jaar bij uitzendbureau EVRO in Enschede gewerkt als vestigingsleider. Tussen 1978 en ’80 organiseerde ik uitgaansavonden. Ik regelde destijds elk weekend de muziek bij Veehof en ook in Neede bij de Harmonie dat ik omdoopte in Osibisa, hier in Hengelo bij Pentrop, waarvan we de naam veranderden in Downtown en ook nog in Borne in de Evenementenhal. Het was een mooie tijd, waarin ik groepen als Normaal, Earth & Fire, Sweet d’Buster, Grupo Sportivo, Fisher-Z en Massada naar deze regio haalde. Bij Pierik heb ik nog een jaar de muziek verzorgd.

VADER
Gerhard, geboren op 11 augustus in 1908 en overleden op 31 juli 1994. Hij was de oudste van een gezin van zes kinderen. Hij was boer en na de invoering van de kinderbijslag kreeg hij een baan op de melkfabriek in Hengevelde en later in Goor. Eerst had hij een bakfiets, later een busje. Ik hielp hem vaak op zaterdag. Later ventte hij ook in een deel van Goor en in Bentelo. Mijn vader was een geduldige, zachtaardige man. Hij straalde rust uit. Tijdens feesten was hij een gezelligheidsmens. Hij was een trouw lid van het zangkoor en kon goed met mensen omgaan.

MOEDER
Dina Kruders, geboren op 22 mei 1910 in Wiene en overleden op 28 februari 2000. Ze was de oudste van een gezin van twaalf. Ze was huisvrouw en hielp ook volop mee op de boerderij. Ze hield van het boerenwerk. Moeder was natuurlijk altijd druk met de kinderen. Ze was duidelijk aanwezig, stak haar mening niet onder stoelen of banken. Ze drukte duidelijk haar stempel op de gang van zaken, ze had thuis de leiding. Mijn moeder stond ook bekend om haar mooie uitspraken. “Hee kik met n gezich van oole lappn” of “De ene kreeje wil n aander n zwart gat neumn” of “Al dat blote op de tv, ik kiek nog lever ne koo veur t gat”.

ZUSSEN
Annie (van 1937) en Jo (van 1940) zijn overleden. Het waren twee zorgzame zussen. Annie was getrouwd met Bennie Boerhof en woonde in Rietmolen. Ze hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen. Annie was de rust zelve. Op 29 augustus 2010 is ze gestorven.
Jo was getrouwd met Gerard Wegdam (Janboer) die ook al overleden is. Ze woonden in Hengevelde, hebben drie kinderen en zes kleinkinderen. Jo was heel gastvrij en blijmoedig. Ze is op 17 april 2007 overleden.
In Goor woont mijn zus Ria, ze is 69 jaar. Ze werkte vroeger in de gezinszorg en is getrouwd met Willy Escher. Ze hebben drie kinderen en acht kleinkinderen. Ria is een heel goede oma en gastvrouw en heeft altijd een duidelijke mening.
Truus is 67 en woont in Enschede. Ze heeft een lat-relatie met Marian. Ze is gepensioneerd en werkte daarvoor jarenlang in de keuken van een klooster. Truus is humoristisch aangelegd.
Dinie is 66 en woont in Delden. Ze werkte vroeger bij Très Chic. Dinie is getrouwd met Hennie ter Braak. Ze hebben drie kinderen en vier kleinkinderen. Dinie lijkt het meest op mijn vader, ze is de rust zelve.
Marga is 59. Ze is getrouwd met Albert ten Dam. Ze wonen in Hengelo en hebben drie kinderen. Marga werkt in de zorg en lijkt op mijn moeder. Het is een gezellige vrouw. Bij haar staat de deur altijd open. Ze is sociaal en muzikaal. Bij de muziekvereniging De Eendracht speelt ze trompet en ze doet ook nog aan midwinterhoornblazen.

familie jannink 1960 25-jarig huwelijk

Foto tgv het 25-jarige huwelijk van Gerhard en Dina Jannink. Boven vlnr Theo, Hennie, Marinus, Tonnie, Jo, Gerhard, Wim, Louis, Annie, Truus, Bennie, Jan. Onder: Marga, Ria, Nico en Dinie.

BROERS
Zeven broers zijn intussen niet meer onder ons. Zij en ook Annie en Jo zijn ons veel te jong ontvallen. Het is zo jammer dat we hen moeten missen op een leeftijd dat ze er nog zo mooi hadden kunnen zijn.
Jan (van 1936) was de oudste van de zestien. Hij is overleden op 8 december 2001. Hij was getrouwd met Marietje Ottenschot, die ook al overleden is. Ze hebben vier kinderen en zeven kleinkinderen. Jan was meelhandelaar. Het was een rustige man. Hij had belangstelling voor de politiek. Ook was hij misschien wel de beste voetballer van de familie. Hij heeft onder andere in de toenmalige Twentse selectie gespeeld.
Gerhard (1938) was vrijgezel. Hij was boer op het ouderhuis. Hij is op 11 december 2002 overleden. Iedereen kende hem onder de bijnaam Mambo. Hij heeft het in het leven niet altijd gemakkelijk gehad, maar ik bewaar goede herinneringen aan hem ondanks zijn ups en downs.
Marinus (1944) is overleden op 26 januari 2009. Hij was getrouwd met Annie en woonde in Neede. Ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. Hij heeft heel lang als plaatwerker bij Garage Hartgerink gewerkt. Hij was een bekende autocrosser. Marinus kon ook rake, humoristische opmerkingen maken en hield op zijn tijd van gezelligheid.
Wim (1945) woonde in Markvelde. Hij was mededirecteur van het afwerkingsbedrijf Jannink-Olminkhof. Wim is overleden op 14 november 2005. Zijn vrouw Agnes Wewer was al eerder gestorven. Ze hebben twee kinderen en zes kleinkinderen. Wim was heel rustig van aard en was een harde werker. Hij gaf leiding aan een mooi bedrijf. Jammer genoeg heeft hij niet van zijn pensioen kunnen genieten.
Theo (1946), bijgenaamd Tom, woonde in Hengevelde. Hij was vrijgezel, was werkzaam in de bouwvak en was jarenlang betrokken bij WVV. Ook was hij vele jaren een trouwe helper van broer Tonnie op de boerderij. Theo is overleden op 30 juli in 2013.
Tonnie (1953) was tegelzetter en runde later ook de boerderij. Hij was getrouwd met Gerda Hollink, vader van vier kinderen en opa van één kleikind. Inmiddels is Gerda oma van vier kleinkinderen. Ook was hij een goede voetballer. Tonnie was een bekende Hengeveldenaar die gevoel voor humor had. Ook was hij een fanatieke Feyenoord-fan. Tonnie is overleden op 12 november 2012.
Nico (1955) is helaas maar achttien jaar geworden. In de nacht na zijn 18e verjaardag is hij bij Eibergen dodelijk verongelukt. Dat was op 5 augustus 1973. Nico was een vriendelijke, vrolijke jongen die er goed uitzag en die veel belangstelling had voor het vee op onze boerderij.
Hennie is intussen de oudste. Hij is 76 en woont in Hengevelde. Hij en zijn vrouw Joke Vehof hebben twee kinderen en zeven kleinkinderen. Hij was vroeger metselaar en was jarenlang bij WVV een goede linksbuiten. Hennie is ondanks zijn broze gezondheid een opgewekte, aardige broer.
Bennie is 74 en is getrouwd met Annie Kiezenbrink en wonen in Markvelde. Ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. Bennie was metselaar en ook een technisch goede voetballer bij WVV. Hij is lid van het herenkoor en is op tentoonstellingen succesvol met zijn mooie eenden.

louis en kinderen 2009

PARTNER
Elly (63). We hebben een lat-relatie. Ze is een rustige vrouw en een zorgzame oma met altijd een goed humeur. Daarvoor was ik getrouwd met Agnes. In 2003 zijn we gescheiden.

2009. Louis en zijn kinderen Joris en Carmen>>

KINDEREN
Carmen (25) studeert SPH op het Saxion. Ze is bijna afgestudeerd en werkt intussen al bij zorginstelling Het Bouwhuis in Enschede. Ze woont in Klein Driene. Carmen is een doorzetter, ze is eigenzinnig en muzikaal.
Joris (22) woont in Zeist. Hij studeert sociale wetenschappen op de universiteit van Utrecht. Hij speelt gitaar en is een aardige jongen in de omgang. Joris geeft graag zijn mening over wat er zoal in de wereld gebeurt.

PERSOONLIJKHEID
Ik ben een opgeruimd type in huis en hoofd. Ik ga gemakkelijk met mensen om, wat deels ontstaan is toen ik als jongen op zaterdag met mijn vader melk ventte bij de mensen. Ik ben eigenzinnig, sociaal, gastvrij en ontvankelijk. Menselijk contact speelde altijd een belangrijke rol in mijn werkzame leven. Ik hou van muziek en ben altijd in voor een goed gesprek.

louis jannink  mei 2017

2017. Louis aan de vooravond van zijn 65ste verjaardag bij de prunus voor zijn huis.

WAT MOET IK AAN MEZELF VERBETEREN
Nu nog?

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
De grote leiders tonen te weinig leiderschap en sommige landen hebben de verkeerde leiders aan de macht, zoals Rusland en de USA. Het probleem van de vluchtelingen speelt overal op de wereld. Daar zitten grenzen aan. Het is beter om ze in de eigen regio op te vangen. Europa en de rest van de wereld is daarover te verdeeld. De bevolkingsgroepen moeten elkaar meer veel meer respecteren.

ERGERNISSEN
In Nederland het vandalisme. Ik vind het verderfelijk dat politie- en ambulancepersoneel soms hun werk niet goed kunnen doen bij evenementen zoals voetbalwedstrijden vanwege hufterig gedrag van allerlei lieden. Pesterijen op sociale media vind ik een grote ergernis en is zorgwekkend.

(favorieten)
HOBBY’S
Muziek luisteren. De tuin. Ik hou van organiseren, zoals vroeger bij Veehof en de andere zaken die ik al noemde. Soms ga ik naar de film of naar het theater. Verder verhuur ik springkussens, waarmee ik regelmatig leuke gelegenheden aandoe.

BOEK
Tuinfeest van Györgu Konrád. Een fantastische roman die in Hongarije speelt. Lang geleden heb ik dat boek gelezen. Een boekenwurm ben ik niet. Af en toe lees ik een boek.

MUZIEK
Neil Young, Coldplay, in zijn algemeenheid de jaren 60 en 70. Soms klassiek, piraat en jaren 40/50.

FILM
De Godfather. Een spannend, meeslepend spektakel.

ETEN
Een dikke T-bone.

LAND
Nederland. Heeft nog heel veel moois te bieden.

STAD
Na Hengelo wil ik Praag noemen met zijn prachtige kathedralen, architectuur, historie. Hengelo wordt overigens steeds fraaier.

louis en koe 2014

2014. Louis en een koe, zijn meest favoriete dier, bij de achterdeur van zijn huis in Hengelo.

DIER
De koe. Van vroeger uit is dat de koe. Qua karakter. Ik heb mooie herinneringen aan oa de fokveedagen en aan de Blonde d’Aquitaine die ik heb gehouden samen met de broers Tonnie en Gerhard.

POLITIEKE PARTIJ
VVD. Liberaal en vrijzinnig. Eigen verantwoordelijkheid, individuele vrijheid, vrije economische activiteit.

TV PROGRAMMA
Andere Tijden van de VPRO. Vanwege de interessante, historische onderwerpen.

SPORT
Voetbal. Ik heb deed het vroeger bij WVV en nu kijk ik het selectief op tv.

AUTO
Audi. Krachtig. Duitse kwaliteit.

WAAR MOGEN WE DIEP IN DE NACHT VOOR WAKKER MAKEN
Niet. Tenzij de naasten me nodig hebben. Elly of de kinderen.

TOEKOMST
Als de gezondheid het toelaat, wil ik zo actief blijven als nu en doorgaan met wat ik zoal doe en daar komt vrijwilligerswerk bij. En ik wil de tennisbaan weer op.

LEVENSMOTTO
Lééf het leven!

Dilemma’s
KIP OF PAARD
De kip. Ik heb jarenlang krielkippen gehouden. Het is een gezellig dier en er is niks zo lekker als een krieleitje.

VVD OF PVV
De VVD, want de PVV zet bevolkingsgroepen weg op een manier die niet de mijne is.

SONGFESTIVAL OF CARNAVAL
Songfestival, hoewel mijn Elly al heel lang lid is van de Weidemennekes en zelfs nog prinses is geweest bij die vereniging.

HERACLES OF FC TWENTE
Van huis uit FC Twente. Vanwege de historie ben ik meer een Twente-man.

RUTTE OF MAXIMA
Rutte vanwege zijn verdiensten voor partij en land. Bijzondere vraag trouwens. Maxima is een mooie koningin. Ze heeft een goede uitstraling voor ons land.

TOUR DE FRANCE OF TOER DE FRAANS
De Toer de Fraans was jarenlang een mooie familiegebeurtenis en was bovendien de enige mogelijkheid om een keer de gele trui te winnen.

STRAVINSKY OF DE KOLENBRANDER
De Kolenbrander. Het is goed om een enkele keer op de oude plek te zijn. Ik moet overigens de kunsten van de huidige kok nog beproeven. Dat gaat op korte termijn gebeuren.

GEHEIME ZENDER OF RADIO 2
Geheime zender. Een prachtig stukje Twentse cultuur.

wvv elftal 1973 met oa nico en louis jannink

1973. Een lager elftal van WVV tijdens een toernooi in Enter. Staand vlnr Leider Herman Pelle, Hennie Averdijk, Hennie Varenbrink, Harrie Kuipers bijgenaamd Puskas, Frans de Wit, Harrie Averdijk, Louis en leider Herman Rupert. Onder: Hennie Ottenschot, Harrie Schreijer, Alphons Semmekrot alias Sam, André Assink, Nico jannink en Gerard Kamp. 

WVV OF AJAX
WVV. Vanwege de vele mooie herinneringen.

APPELGEBAK OF ROGGEBROOD
Roggebrood. Mijn moeder maakte eierboter (melk, gezouten spek, eieren en bloem). Dat was heerlijk op roggebrood. Vroeger kregen we dat elke zaterdagmorgen. En roggebrood is gezond.

jannink 2010STRAATTHEATER OF OPERA
Straattheater. Ik zit al jaren met veel plezier in de organisatie van Kunsten op Straat Hengelo. Het is een mooi evenement. Heel Hengevelde is uitgenodigd op 25 juni als we ons 25-jarig bestaan vieren met heel bijzondere optredens en een brocante- en kunstzinnige markt.

<<2010. Louis actief als bestuurslid van Kunsten op Straat Hengelo

FIETSEN OF VLIEGEN
Fietsen. Ik doe het veel. Ik woon in de binnenstad. Dan pak je al gauw de fiets.

LE PEN OF MACRON
Macron. Liberaal. Hij is beter voor Europa. Het zal nog moeilijk worden voor hem om een regering te vormen. Omdat hij een nieuwe beweging heeft opgericht.

AOW OF BROOKHUIS
Brookhuis. Ik heb nog geen AOW, moet nog één jaar door en kan daarna eventueel nog doorgaan tot 70. Ik heb er nog steeds plezier in.

GEEL OF GROEN
Groen. Ik hou van de natuur. Vooral in deze tijd van het jaar.

 
louis en annie

Met zus Annie t.g.v. gouden huwelijk  van echtpaar Dina en Gerard Jannink
  

Laatst aangepast op donderdag, 18 mei 2017 11:45
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.