zaterdag, 20 mei 2017 13:42

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 48: Claudia Tuinte

Geschreven door

Ditmaal in deze populaire serie Kleur Bekennen een inwoner die voor de liefde zelfs is geëmigreerd! Hoewel haar oudershuis maar op een half uur rijden ligt, is het natuurlijk een hele overgang van Duitsland naar Nederland. Deze spontane, actieve kapster is helemaal op haar plek hier in Hengevelde. Dat komt ook vooral door haar sociale contacten, ze heeft hier veel vrienden. Maar ook zeker nog in Duitsland.
Claudia Tuinte – Hollekamp (38) bekent kleur.
(door Milou Wolterinck)

NAAM
Claudia Tuinte-Hollekamp

GEBOREN
Op 27 juni 1978 in Ahaus, Duitsland

GETOGEN
Ik ben opgegroeid in Graes. Dat is een klein dorp in de gemeente Ahaus. Het heeft tegenwoordig zo’n 1700 inwoners. Is iets kleiner dan Hengevelde dus.

claudia1

SCHOOL
Ik ben van mijn vierde tot mijn zesde naar de Kindergarten geweest. En van zesde tot mijn elfde naar de Josefschule in Graes. Dat is de basisschool. Het voortgezet onderwijs zoals ze dat in Duitsland kennen heb ik gevolgd op de Franziskusschule in Ahaus. Ik ging met een groep klasgenoten met de bus naar school. Dit is heel normaal in Duitsland als je buitenaf woont. Het onderwijs is anders dan hier in Nederland. Ook op het voortgezet onderwijs zit je met kinderen van allerlei niveaus in de klas.
Op mijn zestiende heb ik voor de kappersopleiding gekozen. Ik wist eigenlijk al jaren dat ik dat wilde gaan doen. Ik heb door in een kapsalon te werken mijn opleiding kunnen doen. Dat is in Duitsland gebruikelijk. Leren in de praktijk. Op mijn negentiende was ik klaar met deze opleiding en ben ik gaan werken. Ik heb overigens ook nog een opleiding tot make-up artist gevolgd.

BEROEP
Ik ben nog steeds kapster en make-up artist. Ik werk met 16 collega’s in een grote kapsalon in Ahaus. Dat is heel gezellig. Ik vind het werk nog steeds leuk. In de salon ben ik niet degene die de gewaagde kapsels en rare dingen doet. Ik ben meer van de kwalitatief betere en modernere kapsels.

VADER
Johannes Hollekamp. Roepnaam Hannes. Hij is 66 jaar en gepensioneerd. Hij is met 14 jaar begonnen met werken en mocht toen op 63-jarige leeftijd stoppen. Hij heeft in een meubelfabriek gewerkt en was in zijn vrije tijd boer. De boerderij is echter 20 jaar geleden opgedoekt. Het was een kleine boerderij met koeien. Het was wel veel werk natuurlijk. Mijn vader houdt nu voor de hobby duiven en vliegt ook wedstrijden. En hij fietst veel op zijn e-bike.

MOEDER
Maria Hollekamp - Wiegberts. Zij 59 jaar. Zij werkt heel veel en heel hard. Ze kan niet goed thuis zitten. Ze heeft twee banen: zit op kantoor en is kassamedewerkster. Ze houdt ervan om te werken.
In de tijd naast werk gaat ze graag op pad met vriendinnen. Ook kijkt ze graag uit naar ons jaarlijkse uitstapje: ik ga met mijn moeder en mijn zussen één keer per jaar naar een kerstmarkt. Inclusief overnachting.

BROERS/ZUSSEN
Ik ben de oudste. Daarna komt mijn zus Stephanie (roepnaam Steffie). Zij wordt binnenkort 39 jaar. Ze woont in Altstatte, net over de grens bij Enschede. Ze heeft drie kinderen: Julia (18 jaar), Lara (14 jaar) en Lucas (13 jaar). Ze is getrouwd en woont op een boerderij. Ze hebben varkens. Wij lijken niet heel veel op elkaar. Zij kan bijvoorbeeld wat beter thuis zijn dan ik.
Ik heb één broer, Andreas, hij is 35 jaar. Andreas heeft een handicap als gevolg van zuurstofgebrek bij de geboorte. Hij woont in Gronau maar komt om het weekend bij mijn ouders thuis. Ik heb hier in huis ook een kamer voor hem. Hij komt geregeld. Hij zal nooit alleen gaan wonen, maar kan wel veel zelf. Het is een lieve jongen die houdt van zijn zussen. Andreas luistert heel graag naar Schlagermusik.
De jongste van het gezin is mijn zusje Marion. Zij is 33 jaar. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Een zoon Ben (4 jaar) en dochter Lea (6 jaar). Ze werkt als assistent bedrijfsleider in een supermarkt. Ook mijn zusje en ik hebben niet echt hetzelfde karakter.
Wel hebben we veel contact met elkaar. Zoals gezegd gaan we dus eenmaal per jaar een weekend weg maar daarnaast spreken we elkaar veel. We organiseren weleens een wijnavondje of spreken af met de kinderen erbij. We zien elkaar zeer geregeld. In Duitsland of hier in Hengevelde.

claudiaedwin

PARTNER
Dat is Edwin Tuinte. Hij is 43 jaar en de jongste uit het gezin van Jo en Hennie Tuinte. Het is een hele fijne schoonfamilie, ik ben er erg blij mee. Edwin is mede-eigenaar van de Tuinte groep waar hij logistiek manager is. Hij werkt er nu ruim 15 jaar en heeft daar zijn plek echt wel gevonden. Hij werkt veel. Edwin is zorgzaam voor zijn kinderen en voor mij, hij is lief en houdt van uitgaan. Hij is totaal geen tuinman, hij heeft een hekel aan tuinieren. Hij houdt o.a. van de Schlagermove, Hélène Fischer. Ik heb Edwin leren kennen in Dorfmunsterland, toen hij daar met collega’s aan het stappen was. We kregen een relatie en zijn eerst in Duitsland gaan samenwonen. Toen wij in Hengevelde konden bouwen, zijn we hier naar toe verhuisd. We zijn in een gezellige buurt terecht gekomen. Op 23 augustus 2008 zijn we getrouwd. Dit was een feest in Graes die vele gasten en wij niet snel zullen vergeten.

KINDEREN
We hebben twee kinderen. Lieke is zeven jaar en zit in groep 4. Ze doet bijna de communie. Lieke is niet verlegen en weet wat ze wel of niet wil. Ze heeft veel vriendinnetjes. Ze is gek op Streetdance, handbalt bij WHC en is graag buiten.
Onze jongste is Siebe, hij is vier jaar en gaat sinds januari naar groep 1. Siebe is een klein beetje verlegen en is vooral heel lief. Hij knuffelt heel graag. Siebe vindt het leuk om naar de kleutergym te gaan.


claudiasiebeliekeSiebe en Lieke>>

PERSOONLIJKHEID
Ik vind mezelf wel een actief en spontaan type. Als ik thuis ben lees ik graag een boek en de krant ook. Ik ben wel makkelijk. Ik ben graag onder de mensen, hou van stappen, van eten en bak en kook zelf ook graag. Op feestjes kan ik, net als Edwin, meestal niet goed wegkomen. Ik heb dat nog meer dan Edwin, die gaat dan meestal toch eerder dan ik.
Hoewel ik jaren een echte Duitse ben geweest, voel ik me steeds meer Nederlands. Ik woon hier heel graag, zeker in Hengevelde. Alles is hier top voor elkaar. Ik mis Duitsland niet, dat heb ik nooit gehad. Ik praat nog wel veel Duits, ook met de kinderen. Dat vind ik ook wel belangrijk omdat zij zo ook met mijn Duitse familie kunnen communiceren. Wat dat betreft vind ik dat nog wel een verbeterpunt aan mezelf, mijn Nederlands zou nog net iets beter kunnen.
Ook in Nederland hebben we veel vrienden, net als in Duitsland. In Duitsland heb ik nog een ‘Stammtisch’. Dat is eigenlijk wat ze hier noemen een kameraden/vriendinnengroep. Ik heb daar zeven Duitse vriendinnen, van vroeger. We komen één keer per maand bij elkaar en hebben nog een familiedag jaarlijks. Dan komen partner en kinderen ook mee. Om de twee jaar ga ik met deze vriendinnen een weekend weg.
In mijn vrije tijd zit ik samen met Edwin ook nog bij een kookclub. Met vier andere stellen uit Duitsland koken we dan om de beurt voor elkaar. Dit altijd aan de hand van een thema. We komen dan ook verkleed om te dineren met elkaar. Het is echt altijd heel gezellig. In Hengevelde ga ik veel om met Gerlinde Doeschot en Maaike Fluttert. Zo ga ik bijvoorbeeld jaarlijks met hen en een paar andere dames uit Hengevelde naar een kerstmarkt in Duitsland. Dan hebben we het altijd erg gezellig met elkaar.

claudia2
WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Ik zorg slecht voor mezelf met eten, ik sla weleens momenten over bijvoorbeeld. Dan neem ik geen ontbijt en krijg ik later op de dag honger. En dan eet ik juist verkeerd.
Ik zou ook vaker ‘nee’ moeten zeggen. Soms zeg ik ergens ‘ja’ tegen en dan baal ik later toch. Dan denk ik: wat heb ik mezelf nou weer op de hals gehaald.

IN WERELD VERBETEREN
Misschien het verschil tussen arm en rijk. Er zijn nu te grote verschillen.

ERGERNISSEN
Ik vind die ongeschreven regels wel lastig. Dat je dingen behoort te doen, omdat dat dat altijd zo gaat bijvoorbeeld. Ik ben wat flexibeler en spontaner.

Favorieten
HOBBY’S
Ik ga één keer per week naar sportschool USA in Haaksbergen, samen met twee vriendinnen uit Hengevelde.
Ook wandel ik één keer per week met een Duitse vriendin uit Bentelo. Zij heeft haar man, Jurgen Hartgerink, leren kennen door Edwin en mij, toen ze met ons mee ging naar de carnaval bij De Witte. Jurgen zat toen in de Raad van Elf van Bentelo. Ik ken haar al héél lang. Het is dus heel leuk dat ze zo dichtbij woont.
Ik hou ook van winkelen en uit eten gaan met vriendinnen.

BOEK
Vroeger had ik veel boeken, maar ik koop ze nu niet meer. Ik lees alles op de e-reader. Mijn favoriete schrijver is David Baldacci. Hij schrijft misdaadverhalen, thrillers. Ik heb bijna al zijn boeken gelezen. Ik lees de boeken overigens altijd in het Nederlands. Ook wel om mijn Nederlands te trainen…

MUZIEK
Ik heb altijd de radio aan staan, maar heb geen favorieten.

ETEN
Pizza. En daar moet dan sowieso kaas en ham op zitten. En ik mis de currywurst hier, vind ik ook heel lekker. Toen ik de eerste jaren naar de Zomerfeesten ging, kwam je `s nachts uit de tent en had ik zin in een lekkere currywurst. Niet te krijgen natuurlijk. Ik maakte me er daarom thuis maar eentje.

LAND
Nederland. Omdat ik me hier thuis voel. Ik ben ook niet echt een reislustig type. We gaan dit jaar voor het eerst naar Kroatië op vakantie. Ik ben ook wel in Italië en Frankrijk geweest, maar ik vind Nederland gewoon erg mooi.

STAD
Ik ga één keer per jaar winkelen in Amsterdam met vriendinnen, een heel gave stad. Aan het einde van de dag ben ik wel blij weer naar Hengevelde te mogen.

DIER
Ik ben geen dierenvriend. Edwin is ook allergisch trouwens.

POLITIEKE PARTIJ
Formeel ben ik natuurlijk nog steeds een Duitse. Ik mag daarom in Duitsland stemmen, in Nederland niet. In Duitsland stem ik op de CDU. Ik volg de politiek in beide landen wel. Ik vind dat Mark Rutte het wel goed doet.

TV-PROGRAMMA
We hebben sinds een maand Netflix. Ik hou van spannende series. TV zelf vind ik niet zoveel aan.

SPORT
Zie hobby's. Ik ben trouwens ook net begonnen met Bootcamp, hier bij Ruperts Erve. Ik vind het heel leuk. Hoewel, ik ben niet super fanatiek hoor. Ik doe gewoon leuk mee.

AUTO
Ik heb mijn Opel Agila nu al negen jaar, ben er nog steeds erg blij mee.

WAAR MOGEN WE JE VOOR WAKKER MAKEN
Nou, maak mij maar niet wakker, daar kan ik niet zo goed tegen. Als het wel gebeurt, praat ik weinig en ben ik niet helemaal mezelf. De kinderen weten dat ook wel haha.

TOEKOMST
Ik hoop dat ik met mijn gezin in goede gezondheid oud mag worden. Voor de rest zie ik het wel. Het mag zo doorgaan.

LEVENSMOTTO
Pluk de dag.

CARNAVAL OF KERSTMIS
Kerstmis, dat is meer met familie. Ik hou wel van die gezelligheid. Gezellig.

DIE MANSCHAFT OF HET NEDERLANDS ELFTAL
Die Manschaft toch. Toen vorig jaar Duitsland won op het EK zat ik hier en mijn vriendinnen waren feest aan het vieren in Duitsland. Dat gebeurt me niet weer.

ZOMER OF WINTER
Zomer. Ik houd van warmte. En winter zit je gauw met rijden. Hoe kom je van a naar b.

MET ANDEREN OF OP JEZELF ZIJN
Met anderen zijn. Ik nodig ook graag mensen uit. Ik hou van gezelligheid.

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Ik hoef niet zo nodig op vakantie. Kan me thuis ook wel redelijk vermaken met dus een boek of zo. En ik sta ook graag in de keuken.

RUTTE OF WILDERS
Rutte. Hij komt wel geloofwaardig over en Wilders niet.

BUITENAF OF BINNENBEBOUWDE KOM
Ik kom van buitenaf. Maar ik zie wel de voordelen van de bebouwde kom. Hier is het voor de kinderen perfect. We wonen in een hele fijne buurt.

En dan de hamvraag: DUITSLAND OF NEDERLAND
Ik ga nu voor Nederland. Mijn familie zal het niet raar vinden dit te lezen. Zij zien ook hoe goed het hier met mij gaat.

 claudiaouders
De ouders van Claudia

Laatst aangepast op zaterdag, 20 mei 2017 00:48
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.