dinsdag, 30 mei 2017 06:00

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 49: Engelien Workel

Geschreven door

Als ze op donderdagavond een verjaardag heeft gaat ze eerst richting het sportpark Rupertserve om hapjes te maken voor de voetballers voor de  training. In mei 2015 werd ze nog gekroond tot 'vrijwilligster van het jaar' bij voetbalvereniging WVV’34. Eveneens in 2015 werd zij in het zonnetje gezet vanwege haar 25-jarig jubileum als vrijwilliger bij de dagopvang de Eikenborg.

Engelien Workel-Bebseler (66),  een fantastische vrouw voor de gemeenschap Hengevelde en voor haar gezin, bekent kleur.
(door Raymond Wegdam)

engelien bekent kleur 4

NAAM
Engelina Hermina Walfrida Workel-Bebseler

GEBOORTEPLAATS
Ik ben geboren op 06-07-1950 in Wiene alwaar ik een rustige jeugd heb gehad. Er is in Wiene niet veel te doen, zelfs geen stoplicht op groen. We gingen in Delden naar de katholieke meisjesschool (kleinkind Jasmijn:”Dat is ook saai, dan kun je helemaal niet verliefd worden!”) en speelden met de kinderen uit de buurt als Jan Wernink, Gerda en Suze Brummelhuis (nu Coesant) en ook mijn huidige zwager Gerard Workel.

SCHOOL
Eerst dus zoals ik al zei de Rooms katholieke Meisjesschool in Delden bij de nonnen. Zo ging dat in die tijd. “ik ging dan ook naar de Rooms Katholieke Jongensschool in Delden!” vult echtgenoot Hendrik aan.
Grote klassen van zo’n 55 leerlingen waren geen uitzondering. Zuster Aquino was daar de directrice, zij is pas onlangs overleden. Het was een tijd van bijna om de dag naar de kerk.
Vervolgens richting Bentelo naar de huishoudschool, die stond op de plek waar later het gemeenthuis van Ambt Delden heeft gestaan. Dit was wederom onder leiding van nonnen, ben ik er twee jaar op de fiets naar toe geweest.
Daarna in Denekamp naar de huishoudschool en dan ook nog eens intern. Wat had ik daar een heimwee zeg. Als men mij op dat moment had gezegd dat ik naar huis mocht kruipen dan had ik dat gedaan. Daar word je zelfstandig van, werd er gezegd. Om de twee maanden mocht ik even naar huis. En weer bij die nonnen hè! Dus al met hebben de nonnen zo’n 10 jaar mijn leven beheerst. 

BEROEP
Na Denekamp heb ik eerst drie jaar thuis geholpen, ik was de oudste in het gezin van 11 kinderen en zo ging dat in die tijd. Mijn jongste broer Peter was nog maar twee jaar oud. Van melken tot hooien naar de tuin en op de kinderen passen. Na die drie jaar volgde ik in Nijmegen een opleiding tot gezinsverzorgster. Daarna ben ik dus aan het werk gegaan tot dat ik zwanger was van mijn dochter Inge.

engelien bekent kleur 3

Vlnr: Maurice, Inge en Roy>>

KINDEREN
Als eerste was er dus mijn dochter Inge (42) die drie kinderen heeft: Mirthe (15),  Lars (14) en Jasmijn (11). Het lot heeft bepaald dat zij nu pal tegenover mij woont. Inge werkt al jaren bij zorgverzekeraar Menzis, momenteel op kantoor. Inge is een erg lieve meid en is misschien wel te goed voor alles en iedereen.

Daarna onze Maurice (40), ook hij heeft drie kinderen samen met Anouk Kiezenbrink: Sepp (8), Lois (5) en Diese (3). Maurice is manager bij uitzendbureau AB Oost. Sinds een jaar is hij voorzitter van voetbalvereniging WVV’34 waar hij tot zijn 38e in het eerste elftal heeft gespeeld.

De jongste telg uit ons gezin in Roy en hij heeft samen met Jolande Sak 2 kinderen genaamd Nijs (6) en Tiem (3). Roy werkt hier in Hengevelde bij  Rotink IJzerwaren. Komend seizoen zal hij voor de selectie staan van WVV als trainer van het eerste elftal dat afgelopen donderdag naar de 4e klasse is gedegradeerd. Dat onderwerp is het natuurlijk veelvuldig over de keukentafel gegaan.

engelien bekent kleur 5

VADER
Hendrik Bebseler. Mijn vader was agrariër in hart en nieren, maar daar liet hij het niet bij! Hij deed er vele bestuurlijke functies naast, die veelvuldig landbouw gerelateerd waren, maar hij heeft ook 25 jaar in de gemeenteraad van Ambt-Delden gezeten en in het kerkbestuur,  niet te vergeten. Ik weet nog wel dat we onze eerste auto kregen. Dan gingen we regelmatig ‘een rondje rijden,’ dat was wat! Pa was gek van voetbal en met name van voetbalvereniging Rood Zwart. Februari was het 18 jaar geleden dat hij is overleden.

engelien bekent kleur 6

MOEDER
Truus Overbeek. Mijn moeder was een zorgzaam mens, die het in de beginjaren van haar huwelijk niet altijd even gemakkelijk heeft gehad bij ons thuis. Opoe, geboren in 1890 leefde nog tot mijn twintigste en zij kon de regie maar moeilijk uit handen geven. Als mijn moeder dan het vlees wou verdelen aan de keukentafel, kreeg ze de volle laag; dat was immers al jaren haar taak. Mijn moeder heeft wel eens gezegd: ”Ik kan het niemand aanraden om ergens bij in te trouwen”. Maar ja, ook dat ging nou eenmaal zo in die tijd. Gezien het gegeven dat ze 11 kinderen heeft gekregen in 14 jaar tijd en al die jaren hard gewerkt heeft, is het best knap dat ze nog 93 is geworden. Dit jaar in februari is ze overleden en tot op het laatste moment was ze helder van geest. 

engelien bekent kleur 9

Bovenste rij vlnr:Mariët - Josë - opoe Overbeek - Hermien - Pa (Hendrik) - Engelien - Hendrik Workel - Ma (Truus) - Antoinet
Onderste rij vlnr: Jan - Nico - Jeroen - Anton

BROERS/ZUSSEN
Na mij kwam onze Hermien. Zij woont in Ootmarsum en is getrouwd met Jan Pikkemaat.  Hermien heeft 3 kinderen: Han, Tom en Gijs. Zij heeft altijd in de zorg gewerkt.
Antoinet heeft samen met Johan Bos 2 kinderen: Sander en Anouk. Samen met Johan heeft ze jaren een cafetaria gehad in Hengelo, maar vanaf dit voorjaar zijn ze met pensioen.
Mariët is getrouwd met Cris Smit en woonachtig in Delden. Mariët werkt al 45 jaar op de chirurgenafdeling in Hengelo als secretaresse. Samen hebben ze 2 kinderen: Carlijn en Frank.
José is getrouwd met Gerrit Waanders en zij wonen in Boekelo. José werkt bij een uitzendbureau voor veeartsen in Haaksbergen. Samen hebben ze 2 kinderen, Nienke en Ruud.
Jan: Hij heeft bij ons de boerderij in Wiene overgenomen en is getrouwd met Trudie Snuverink o/g Lansink. Ze hebben vier kinderen: Niek, Linda, Rob en Elles.
Anton: Hij woont in Deldenerbroek en is getrouwd met Marianne Vehof. Anton werkt al jaren bij de gemeente in de buitendienst.
Nico: Nico is bij velen wel bekend in Hengevelde als regisseur bij de revue en met zijn online biologische supermarkt voor Oost-Nederland Eko Twente. Samen met Astrid Hafkamp hebben ze twee dochters: Debbie en Marleen.
Ceciel: zij woont op het Zeldam met André Vehof en samen hebben zij 3 kinderen, Robert, Tessa en Lisse. Samen zijn ze druk met de handel in onroerend goed. 
Jeroen: Jeroen is getrouwd met de Hengeveldse Ellen ten Heggeler, bijnaam de Bolscher. Zij vieren de volgende maand het 25-jarig bestaan van hun café zalencentrum de Bebsel in Goor. Samen hebben zij twee zoons: Casper en Pim.
Peter: Peter is directeur van Galvano Hengelo. Galvano is een middelgroot bedrijf met zo’n 25 werknemers en is gespecialiseerd als galvaniseerbedrijf met een brede en stabiele klantenkring. Het berdijf in bijna alle marktsegmenten actief. Samen met Irene Escher hebben ze 2 dochters: Sophie en Jet.

engelien bekent kleur 8

<<Tijdens het 40 jarig huwelijk in 2013

PARTNER
Hendrik Workel, ne best’n jong’n! We zijn natuurlijk niet voor niets bijna 44 jaar getrouwd. Wij kunnen uren samen met elkaar praten of kaarten, borreltje erbij. Hendrik is gek van voetbal, tuinieren en was bij WVV ook jaren elftalleider en scheidsrechter. Ik ken hem dan ook al heel lang, als kind waren we naaste buren.

PERSOONLIJKHEID
Ik kan niet van mijzelf zeggen dat ik vitterig ben of zo. Als ik mij zelf zou moeten omschrijven dan denk ik aan zorgzaam, dat gedeelte heb ik wel van mijn moeder geërfd. Ik cijfer me zelf vaak weg ten bate van anderen. "Dan doe ik dat wel", hoor ik mijzelf dan zeggen.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN?
Dat is een goede, ik zou het niet weten. Mag ik dat zeggen?

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Veel! Die aanslagen en zo, dat vind ik allemaal maar niets. De gelovigen moeten elkaar beter leren verdragen.

WAKKER MAKEN VOOR
Dan moet er wel iets aan de hand zijn of zo, voor eten of drinken wat ik bij jullie wel eens lees, laat mij maar liggen.

ERGERNISSEN
Dat ze alles in de kantine zo maar laten liggen, soms zelfs de flesjes op de tafel. Verder kan ik mij ergeren aan mensen die verbeelding hebben, dikdoenerij.  Maar ook aan kinderen die nooit tevreden zijn.

engelien bekent kleur 2

Grada Wolters met Engelien, op een maandagavond op het achterste veld bij Bon Boys in Haaksbergen voor een wedstrijd van Jo 19 van WVV'34.

HOBBY’S
Voetbal, ja dat is wat bij ons in het gezin hè! Zo bezoek ik bijna elke wedstrijd van A1 met Grada Wolters, dat heet nu onder 19. Dat is begonnen toen Henk Groothold en Hendrik samen leider waren. Annet, de vrouw van Henk ging ook altijd mee. Nadat zij overleden is, zijn we gewoon doorgegaan met Grada en daar beleven we met zijn allen veel plezier aan. Al missen we Annet enorm.
Verder doe ik wekelijks veel vrijwilligerswerk, bij de Pellehof dagopvang en koken voor acht à negen personen. Puzzelen, van die grote legpuzzels niet te vergeten en de kleinkinderen hè.

engelien bekent kleur 1

De kleinkinderen vlnr: Diese- Lars - Lois - Mirthe - Sepp - Nijs - Jasmijn - Tiem

BOEK
Boeken lees ik niet veel. Wel de krant en iedere dag Wegdamnieuws natuurlijk!

MUZIEK
Ik houd wel van Duitse Schlagermuziek, Dana Winner en Nederlandstalig. Ook galmt er wel eens een geheime zender hier door de speakers.

ETEN
Asperges uit de tuin van Hendrik.

3a87681a8365cb10ceb54d7831ccad1f XL

Engelien vrijwilligster van het jaar bij WVV

LAND
Nederland en dan met name Twente. Dochter Inge komt aanschuiven:”Ik ben nog nooit met mijn ouders op vakantie geweest!”
Hendrik:”Wel toch? Een keer naar Duitsland?”
“Nee, daar was ik niet bij!”

DIER
De hond van Inge

POLITIEKE PARTIJ
CDA. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Pa zei toen ik 18 was:”Ie weet woar ie groot ebracht bunt, hè!” toen ik voor het eerst ging stemmen. Hij was al jaren betrokken bij de KVP, het latere CDA.

TV PROGRAMMA
Studio Sport, de Reünie en Boer zoekt vrouw.

SPORT
Als het om zelf beoefenen gaat dan volleybal en tennis. Ook heb ik vroeger veel aan atletiek gedaan en was dan ook de snelste bij de plattelandsjongerenorganisatie de Huifkar, KPJ. Daarvan was ik secretaresse en mijn Hendrik was de penningmeester.

LEVENSMOTTO
Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

engelien bekent kleur 7

Vlnr:Inge Workel - Hendrik Workel - Anouk Kiezenbrink - Maurice Workel - Engelien Workel - Jolande Sak en Roy Workel

Dilemma's
EEN VANDAAG OF GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Een vandaag, ik wil wel graag van het nieuws op de hoogte blijven. Goede Tijden, kijk ik nooit.

WIENE OF HENGEVELDE
Hengevelde. Ik woon hier nu al meer dan 43 jaar en zou echt niet weer terug willen. Ik houd wel van mensen om mij heen en dat is in Wiene een stuk minder.

VAN GAAL OF KOEMAN
Koeman. Van Gaal vind ik maar niets. Zijn arrogantie past niet bij mijn zojuist genoemde levensmotto.

VOLLEYBAL OF TENNIS
Volleybal, ik vind beide leuk maar dan kies ik toch voor de teamsport: Gezellig!

eikenborg
Diny Vossebeld, Lien Eppink, Annie Roetgerink, Engelien Workel en Greetje Michorius werden in het zonnetje gezet tijdens hun 25 jarig jubileum bij de Eikenborg

KANTINE OF PELLEHOF
Dat maakt mij niets uit.

WILDERS OF TRUMP
Geen van beide! Ik mag ze beide niet, veel te veel geschreeuw.

BIER OF WIJN
Beide wel. Als het warm weer is, lust ik wel een biertje. ’s Avonds laat met Hendrik gaan we wel eens over op een borreltje.

EUROPA OF AMERIKA
Europa, in Amerika kom ik toch niet, dus dat zegt mij niet zo veel.

SNEEUW OF HITTEGOLF
Sneeuw! Ik heb liever dat het 10 graden vriest dan dat het zo heet is. Kou, daar kun je wel een trui extra voor aantrekken, maar met een hittegolf kun je niets.

HERACLES OF FC TWENTE
FC Twente. Dat is al van vroeger uit. Niets ten nadele van Mike te Wierik, want daar kan ik meer dan prima mee opschieten.

ENGELS OF DUITS
Met Duits kan ik mij beter redden. Door de Duitse tv van vroeger kreeg je dat mee.

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Thuis, ik geef niets om vakantie.

GEHEIME ZENDER OF RADIO 2
Ik luister meestal naar Radio Oost, Radio 2 luister ik nooit. Als ik dan een keuze moet maken dan zeg ik geheime zender.

df487827f26ffe8a07a9609e61989e46 XL

Geel tegen Groen tijdens de zomerfeesten in 2015 met Kasper Put, Jan Put en Jeroen Rosink

engelien op de pellehof

Engelien ten voeten uit


In Kleur Bekennen schetsen we aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer
 

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 30 mei 2017 07:27
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.