zondag, 30 juli 2017 05:38

Kleur Bekennen, tweede jaargang. Aflevering 52: Johan Freriksen

Geschreven door

Het is altijd gezellig om bij Johan en Diny Freriksen op bezoek te gaan. Ze zijn gastvrij, geïnteresseerd en hebben leuke verhalen van vroeger te vertellen. Johan was een echte ondeugd, maar is tegenwoordig wat rustiger. De voormalig Sinterklaas, Prins Carnaval, allemans vriend, behulpzaam familielid en actieve vader en opa, Johan Freriksen van ’t Achterlaand, bekent kleur.
(Door Milou Wolterinck)

IMG 7322

NAAM
Johannes Hendrikus Egbertus Freriksen. Vernoemd naar mijn vader en naar mijn opa.

GEBOREN
In Deldenerbroek, Ambt Delden. Aan de Kappelhofsweg C82. Ik ben op de boerderij geboren, 29 september 1950. Het was een zware bevalling voor mijn moeder, ik was 10,5 pond. De dokter moest er bij komen en mijn moeder heeft door de bevalling een botje in haar rug gebroken. Daar heeft ze het nu nog weleens over.

GETOGEN
In Deldenerbroek op de plek waar ik ben geboren. Mijn jeugd was perfect. Ik deed vooral ondeugende dingen samen met de buurjongens bijvoorbeeld. Ik was altijd in het bos te vinden. Boomhutten maken, eekhoorns vangen, vogelnestjes leeghalen. Echt wel kwajongensstreken. We gingen ook veel vissen, schaatsen bij ’t Venneke, zwemmen in het kanaal en voetballen. Helpen op de boerderij was er ook bij. Er werd hard gewerkt door mijn ouders. De ‘vrouwleu’ moesten ook ramenlappen en de brink opruimen. Opa en opoe (van mijn vaders kant) woonden ook bij ons in huis. Daar had met name mijn moeder de zorg voor. Mijn opa, die we ‘Opa met de Stok’ noemden is precies 100 jaar geworden. Ik heb op de boerderij gewoond totdat ik met Diny trouwde. Ik heb er een hele fijne tijd gehad.
De familie kwam geregeld samen. Het waren hele happenings. Iedereen kwam graag thuis. Ook de kinderen gingen heel graag naar mijn ouders, ze hebben er de mooiste avonturen beleefd. Zo hebben mijn zwager Gerrit ten Thije en ik bijvoorbeeld eens een pony gekocht, Polly. Daar hebben de kleinkinderen zoveel plezier meegemaakt.
In Hengevelde heb ik al snel mijn plek gevonden. Ik heb bijvoorbeeld jaren bij de Zomerfeesten in de Technische Commissie gezeten en ook nog in het bestuur. Bij de voetbal ben ik ook heel actief geweest. Heb bijvoorbeeld geholpen met het straatwerk eromheen en de eerste reclameborden. Nu ga ik bij de klusploeg van WVV, ook leuk. Bij de Hengeveldse revue zat ik jaren in de opbouwploeg en ik ben zelf ook Prins Carnaval geweest. Daarnaast kennen volwassenen me misschien als Sinterklaas of Kerstman. Bij de sportverenigingen heb ik menig kind blij gemaakt met mijn komst, haha.

IMG 7329

Johan bij het Grote Buurtfeest (Klumperstraat, Koenderinkstraat, Vinkestraat, Vorgerstraat)

SCHOOL
Ik ben gestart op de jongensschool in Delden. Daar ben ik zes jaar naar toe gegaan. We gingen met de jongens en meisjes uit de buurt op de fiets er naar toe. We gingen tot kwart voor 4 naar school. Ik heb geen problemen gehad met school. Ook de leraren waren niet overdreven streng. Ik vond gymmen en ander sporten altijd wel leuk.
Daarna heb ik de LTS in Goor gevolgd. Ik was en ben wel technisch aangelegd. Omdat we thuis al veel deden als je eigen fiets maken (pa hielp wel, deed het een keer voor) was ik wel redelijk handig. Ik heb eerst in drie jaar leren timmeren daarna nog een jaartje metselen.
Met een jaar of 16 kwam ik van school. Ik ging toen werken maar bleef nog even één dag in de week naar school gaan. Naar de Gezel, in Rijssen. Dat was het vervolg op de technische school. Ik leerde er uitgebreid tekenen en berekenen bijvoorbeeld. Die opleiding duurde twee jaar. Daarna vond ik het wel mooi geweest en ben ik fulltime aan het werk gegaan.


BEROEP
Op het moment ben ik gepensioneerd. Na mijn school ben ik gestart bij de firma Roetgerink in Goor, bij Jan en Nelles aan de Deldensestraat. Daar ben ik gestart als timmerman en metselaar. Net wat uit kwam. Ik had het werk in de buurt, heb ook bijvoorbeeld de opstart van de Whee gedaan. Roetgerink was een leuke werkgever. Het was afwisselend werk en je kreeg echt kansen van de baas. Ik kon veel nieuwe dingen proberen.
Na vier jaar ben ik eigen baas geworden, dat wat ze nu ZZP-er noemen. Totdat ik met voetballen het been gebroken heb op 23 mei 1982 (ik kan dit onthouden door de geboorte van neefje Dennis ten Thije in 1982 op 21 mei) heb ik dit gedaan. Met mijn been bleek het niet meer goed te komen, en toen was de bouw afgelopen. Ik heb bijna een jaar gips gehad, het was echt een forse breuk.
Toen ik wat anders moest gaan doen kwam bij Marinus Bauhuis helaas door het overlijden van een medewerker, een vacature. Ik ben toen bij Couture Vera gaan werken. Ik deed daar magazijnwerkzaamheden en verzending hoofdzakelijk. Naarmate de jaren verstreken kwamen er steeds meer diverse werkzaamheden bij. In totaal heb ik er 22 á 23 jaar gewerkt. Op dat moment stopte het bedrijf. Ik was toen begin 50. Ik had misschien verwacht dat het moeilijk zou worden om weer een baan te vinden, maar gelukkig kon ik verder bij Vera, omdat het werd voortgezet door een medewerker. Ik heb er toen nog drie jaar gewerkt. Toen ook zij ermee stopten heb ik aansluitend nog 8 jaar bij De Maaijer (aannemer Wijlens) gewerkt, in de werkplaats.

IMG 7327

Vier generaties op de bank

VADER
Jan Freriksen (van 't Achterlaand). Ik lijk veel op mijn vader. Hij was een rustige kerel, hardwerkend. Mijn vader hield veel van de natuur. Wild, vogels etc. Hij is overleden in 1993. Hij heeft lopen ouwehoeren met de prostaat en toen is hij plotseling overleden na een kort ziekbed.

MOEDER
Marie Freriksen - Waanders (Waanders uit Hengevelde, van de Krake). Ze is bijna 97 jaar en woont nog zelfstandig, in Delden. Vlak voordat ze naar dit huis ging (de boerderij was namelijk gepacht), is pa plotseling gestorven. Ze is er dus alleen naar toe gegaan.
Mijn moeder is een zorgzame vrouw, ze heeft altijd van alles op tafel staan. Ze heeft zeker een eigen mening, is geïnteresseerd in anderen en geen piepert. Ze hoopt 100 jaar te worden, hoewel ze wel beetje bij beetje geestelijk en fysiek stukjes moet inleveren. 

Esmee en Sven<<Kleinkinderen Sven en Esmee

BROERS/ZUSSEN
De oudste is mijn zus Dinie Bauhuis, getrouwd met Bennie Bauhuis. Ze wonen op de Hoeve en hebben drie kinderen, Jacqueline, Richard en Edwin. Ze hebben in Hengevelde gewoond (aan de Koenderinkstraat), maar zijn jaren geleden verhuisd naar de Hoeve vanwege het opstarten van een eigen pluimveemesterij. Dinie is een bezige bij. Ze lijkt misschien qua karakter het meest op mijn moeder.
Henk is de oudste jongen in ons gezin. Hij woont met zijn vrouw in Enter. Hij heeft 1 zoon, Henri. Henk is sinds kort ook gepensioneerd. Hij leeft echt voor de voetbal en kaarten.
Na mij komt mijn zusje Marieke. Zij was samen met Gerrit ten Thije die helaas 1,5 jaar geleden plotseling is overleden. Ik deed sinds ik me kan herinneren al veel met Marieke. Uitgaan, samen naar huis toe, verkering opzoeken in Hengevelde. Mangs nog bij de Grote Vogel aan. Zo zijn we bijvoorbeeld met zijn vieren (en toen er kinderen kwamen met z’n allen) meer dan 40 jaar op vakantie geweest. Gerrit zei altijd: 'ach loat die van 't Achterlaand toch'. Ik zie mijn zusje regelmatig. Mijn zusje is lief, zorgzaam en spontaan. Marieke lijkt op mijn vader. Marieke en Gerrit hebben twee zoons, Wilbert en Dennis.
Mijn jongste zusje is ‘oonz Annie’. Zij woont met Jan Huisstede in Delden. Jan is ook wel bekend in Hengevelde, heeft hier bijvoorbeeld jaren gevoetbald in het oude Achtste. Jan en Annie hebben 1 zoon, Patrick. Mijn kleine zusje Annie is behulpzaam, zorgzaam en houdt van gezelligheid. Maar dat hebben we allemaal wel.

PARTNER
Diny Freriksen - Roetgerink (van 't Root), uit Hengevelde. Ik ben in 1976 met haar getrouwd, toen hadden we al 8 jaar verkering. We kenden elkaar al langer maar op de bruiloft van Henk en Annie Rupert is het er echt van gekomen. Diny is een zorgzame vrouw, moeder en oma. Ze houdt ervan om te koken en bakken, en dan draait ze haar hand niet om voor grote gezelschappen. Haar hobby's zijn ook nog een beetje puzzelen en ze past heel graag op onze kleinkinderen. Vroeger las ze ook veel boeken, tot diep in de nacht. Maar dat is minder geworden. 

Fam freriksen

KINDEREN
We hebben een zoon, Arjan. Hij wordt 38 jaar in oktober. Hij is getrouwd met Gerdien, afkomstig uit Rijssen. Ze hebben twee kinderen: Esmee van bijna 6 en Sven van bijna 5. Arjan pakt alles aan, is wel handig. Hij werkt bij Aqua Plus. Zijn hobby's zijn vissen, darten, afspreken met vrienden en hij houdt ook erg van barbecueën. Hij is ook van de gezelligheid. Eerder heeft hij altijd gevoetbald in de selectie, maar vanwege zijn knie kan hij dat niet meer. Hij is een mengelmoes van mij en Diny denk ik.

PERSOONLIJKHEID
Moeilijk om van mezelf te zeggen. Ik denk dat ik een behulpzaam type ben, je kunt bij mij altijd wel aankloppen. Maakt niet uit voor wat. Ik hou van gezelligheid en gek doen. Ik heb dan ook genoeg gedaan, haha. Dat ga ik niet allemaal vertellen, haha.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Weinig. Ik vind het goed zo.

IN WERELD VERBETEREN
‘Dat de leu eens een betje verdraagzamer motn ween’. Dat allemaal nu met de oorlogen en het moorden. Dat wordt steeds erger. Vind ik een heel slechte zaak. Elke dag lees je wel iets in de krant. De toekomst wordt wel anders, dan denk ik weleens aan mijn kleinkinderen. Alles wordt feller en agressiever.

ERGERNISSEN
Ik erger me aan ruzies. Vind ik niet nodig. Je kunt toch gewoon met elkaar praten en geen trammelant schoppen. Denk ook aan die hooligans. Wat een onzin, niemand is erbij gebaat.

johan klaas 2

FAVORIETEN

<<Johan was jarenlang de Goedheiligman van WVV'34, Jose Veelers is er maar druk mee. 

HOBBYS
Op het moment tuinier ik graag, ik houd vogels in mijn volière en ik hou van fietsen. Ik ben ook een grote fan van voetbal. Ik ga elke zondag wel naar WVV en kijk ook de andere wedstrijden wel op TV. Tour de France vind ik ook leuk. Ik heb eigenlijk niet echt dingen die ik niet leuk vind.

BOEK
Dat is het tijdschrift Landleven, heb ik een abonnement op. Vogelboeken vind ik ook mooi, die krijg ik ook elke maand.

MUZIEK
Breed. Schlagermusik, harmonicamuziek. En muziek van tegenwoordig vind ik vaak ook wel leuk.

ETEN
Ook breed haha. Je kunt niet iets opnoemen dat ik niet lust. Het lekkerste vind ik misschien wel wild. Toetjes sla ik ook nooit over. Vind ik ook heerlijk. Ik ben wel een goede eter.

LAND
Nederland. Met de kinderen gingen we veel in Nederland en België op vakantie. Zonder de kids zijn we wel verder geweest. Ik vind het hier helemaal prima qua klimaat, zomer en winter.

STAD
Geen voorkeur.

IMG 7328

Johan en Diny op een feestje

DIER
Vogels, maakt niet uit welk soort. Zelf houd ik van alles: van kanaries tot vinken. Als ze maar fluiten willen. Ik heb denk ik wel 10 soorten in mijn volière

POLITIEKE PARTIJ
CDA/PVV. Ik heb jaren CDA gestemd, maar met de huidige situaties in ons land kan ik mij ook wel vinden in het programma van de PVV. De kwestie rondom asielzoekers interesseert mij wel. De mensen die vluchten voor oorlog en verderf mogen van mij gerust hierheen, maar ik wel moeite met immigranten met geld die zich hier slecht gedragen. 

TV-PROGRAMMA
Natuurfilms (de echte). Sportprogramma's kijk ik ook vaak. En het journaal natuurlijk.

SPORT
Voetbal. Ik heb zelf jaren in het eerste van RoodZwart gevoetbald als keeper. Dat vond ik heel mooi om te doen. Een gezellige tijd. In Hengevelde heb ik nog de eerste vrouwen getraind en ik heb hier ook nog 12 jaar de F-jes getraind.

AUTO
Ik ben niet zo'n kenner of liefhebber. Ik heb zelf al wel 10 merken gehad, denk ik. Ik heb niet echt een voorkeur. Ik moet er zelf een hebben waar ik mijn gereedschap in kan gooien zonder meteen bang te zijn voor een krasje. Een auto die functioneel is, heb ik.

WAAR MOGEN WE JE 'S NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Nans veur. Ik heb er een hekel aan als ze me `s nachts wakker maken.

TOEKOMST
Zie ik heel rooskleurig in. Vooral zo doorgaan. Ik heb het naar mijn zin. Ik heb een heel hoop dingen leuk gevonden, denk aan Sinterklaas en Kerstman spelen. Prins Carnaval, ben ik geweest, bij de revue hielp ik. Het meeste is geweest, maar ik blijf het allemaal wel volgen en soms help ik nog wel, maar ik vind het verder prima zo. Ik hoop natuurlijk nog lang gezond te blijven. Van mijn been heb ik nog steeds last, maar dat zie ik niet verbeteren in de toekomst. Als Prenger me dat een beetje los houdt, gaat dat ook wel prima.

LEVENSMOTTO
Nich achteromme kiekn, maar vooruut kiekn.

DILEMMA'S
PORT OF BIER
Biertje.

Johan en Arjan op familiedag

Johan en Arjan op de familiedag

VADER OF OPA
Beide. Kan ik niet tussen kiezen. Ik heb nu wel tijd om met de kinderen te spelen, dat had ik vroeger met Arjan minder. Ik ben wel een kindervriend en vind het heerlijk als de kleinkinderen komen.

EIGEN TUIN OF MOESTUIN?
Onze eigen tuin, vind ik toch wel mooier denk ik, een siertuin.

AAN HET WERK OF BIJ HUIS?
Ik vind nu bij huis wel mooi. Ik mag wel graag bij huis zijn. Ik zit niet stil.

GROEN OF GEEL
Groen. Vind ik mooier dan geel, is rustiger. Niet zo opvallend.

THUISBLIJVEN OF OP VAKANTIE?
Een keer een paar dagen weg, vind ik leuk. Maar in principe heb ik alle dagen vakantie. Ik vind het bij huis prima.

IMG 7323

CARNAVAL OF ZOMERFEESTEN?
Carnaval. Is wel heel moeilijk kiezen. Ik heb een prachtig mooie tijd gehad. Bij Carnaval heb je een iets intiemere club. De tijd bij De Witte was echt geweldig.

johan klaas 1

Het eindresultaat van Jose Veelers, wie raadt wie de Pieten zijn, ontvangt een bos bloemen..

 

Laatst aangepast op dinsdag, 01 augustus 2017 21:06
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.