zondag, 10 september 2017 06:03

Kleur Bekennen, tweede jaargang aflevering 56: Tonnie Wegdam

Geschreven door

Hij is geboren en getogen op het Heggelerveld, menig gebouw en aanbouw in de wijde omgeving vinden hun oorsprong op zijn tekentafel. Aan de Heggelerveldsweg 1, op z’n geboortegrond, voert Tonnie Wegdam sinds 2005 zijn eigen bouw- en ontwerpbureau. Jarenlang was hij het gezicht van de jeugdafdeling van voetbalvereniging WVV’34 als voorzitter. Afgelopen seizoen maakte hij furore door als leider van U19-1 de titel te veroveren in de tweede klasse. Tonnie Wegdam, Bourgondiër en levensgenieter bekent kleur.
(Door Raymond Wegdam)

NAAM
Antonius Gerhardus Maria Wegdam (52), Antonius komt van mijn opa van de Wegdam kant. Ik heb hem helaas nooit gekend. Hij was van beroep boer en kolenbrander en in die hoedanigheid staat hij in restaurant De Kolenbrander op enkele foto’s afgebeeld.

nr hq

Het erf met de twee niendeuren in 1980.

GEBOORTEPLAATS
Hengevelde, hier op het Heggelerveld op de boerderij ben ik opgegroeid met veel vrijheid, hutten bouwen en crossen met de fiets in het bos bij de ijsbaan. Maar ook veel voetballen!  Mijn vader was zijn tijd vooruit, want we hadden hier een mega pannakooi van betongaas! Maar ook op de brink alwaar de beide niendeuren van de voormalige boerderij en schöppe fungeerden als doel. Straatvoetbal hé! Menig ruitje moest er in de tijd aan geloven.

3e klas basisschool

De 3e klas van de basischool
Bovenste rij vlnr: Meester Semmekrot – Jules Kleinherenbrink – Bennie ter Grefte – André Leferink – Tonnie Wegdam – Marion ter Doest – Ellen Brummelhuis – Emmy Brummelhuis – Vincent Nollen – Ronald ten Thije – Frank Pelle.
Middelste rij: Annette Rupert – Raymond ten Thije – Diane Rotink – Bernadette Blokhorst – José Groothuis – Paulien Ottenschot – Yvonne Freriksen – Frank ter Avest – Erik Smit – Ben ten Thije
Onderste rij:Jan Escher – Clemens Esman – Jeroen Smit – Herbert Bloemen – Brian Kuipers – Richard Goselink

SCHOOL
Mijn schoolcarrière is gestart met 1 jaar Juf Engelien en vervolgens de basisschool. Wij waren de laatsten die in de 6e les hebben gehad van Piet Wassenberg. Onze klas was een redelijk gemêleerd gezelschap. Ik kan mij de tweeling van Brummelhuis nog goed herinneren, Emmy en Ellen zijn later naar Canada geëmigreerd. Vorig jaar kwam ik tijdens de Zomerfeesten Yvonne Freriksen en Diane Rotink nog tegen waar toen geopperd werd om een keer een reünie te organiseren. Misschien toch maar eens een keer oppakken! De lagere school was de bakermat voor de latere vriendengroep, zoals dat dan vaak gaat. Na de lagere school ben ik via de mavo in Delden op de Hofstede-MTS (Bouwkunde + Weg- en Waterbouw) in Hengelo beland.

BEROEP
Zelfstandig bouwkundig tekenaar, mijn kantoor heb ik op mijn huisadres boven het bijgebouw. Ik krijg mijn opdrachten grofweg uit een straal van zo’n 20 kilometer rond Hengevelde. De projecten bestaan uit alles wat er maar te bouwen valt, van de bakkerij van Nollen tot de woning van wethouder Harry Scholten. Dat is trouwens een woning die van alle kanten bekeken moet worden!
Voordat ik voor mij zelf ben begonnen, ben ik na mijn diensttijd in Seedorf eerst aan de slag gegaan bij HEBO waar ik 5 jaar werkzaam ben geweest. Vervolgens ruim 9 jaar bij TEHA in Haaksbergen en nog 1 jaar als tekenaar/werkvoorbereider bij Bouwbedrijf Marcel Lentelink. In 2005 ben ik voor mezelf begonnen. Mijn vrouw Carmen doet de administratie.

Nadieh en ThomasKINDEREN
<<Nadieh, onze dochter is de oudste. Op 11 september 2001 werd zij 1 jaar. Het werd een onvergetelijke verjaardag door de aanslagen in New York, waardoor de wereld nooit meer hetzelfde werd. Nadieh is een sociale meid, rustig van aard, maar ze houdt wel van een feestje.
Thomas (14) lijkt denk ik meer op zijn moeder. Hij wil het graag voor iedereen goed doen en laat wel merken dat hij er is.

VADER
Harrie (80). Doordat mijn opa door een bomscherf in de rug tijdens de oorlog vroeg invalide is geworden, werd mijn vader al op jonge leeftijd verantwoordelijk gemaakt voor de boerderij met koeien, varkens en kippen. Begin jaren 70 werd het een bedrijf met alleen vleesvarkens en damherten voor de hobby. Hij is op 65-jarige leeftijd gestopt met de boerderij door mee te doen aan een door het rijk ingestelde sloopregeling. Pa was met name in de jaren 70 en 80 politiek zeer actief en heeft het daar nog graag over.

MOEDER
Maria Luttikhold (79) is geboren op een boerderij in Rietmolen. Ma is een rustige vrouw, zeer zorgzaam, lief en zeer belangstellend. Als je daar de keuken binnen komt, geeft ze je altijd het gevoel zeer welkom te zijn. Mijn moeder doet al vele jaren aan yoga in De Marke en is al meer dan 50 jaar lid van het dameskoor.

Met Monique en Caroline

BROERS/ZUSSEN
Mijn oudste zus Moniek (50) woont in Maastricht. Moniek is rustig, verstandig en door schade en schande wijs geworden. Zij heeft een sterke eigen wil met een duidelijke mening. Ze is een overlever en ziet altijd het positieve. Net als bij mijn moeder is het daar bij haar altijd, voor iedereen, een warme binnenkomer.
Mijn jongste zus Caroline (49) lijkt naar mijn mening wel wat op mijn oma Jams Mina, die tot mijn 12e bij ons inwoonde. Een schat van een meid, ze is zorgzaam en heeft een pittig karakter.

PARTNER
Carmen Katier (48) komt van het Zeldam. Ze is een lieve zorgzame vrouw, sociaalvoelend, kan niet tegen onrecht, is goudeerlijk en een harde werker. Zij komt van een pluimveebedrijf waar ze ook enkele jaren heeft gewerkt. Daarna is ze in dienst getreden bij Menzis, eerst in Goor en daarna in Enschede. Ze werkt nu al enkele jaren bij bakkerij Nollen op de administratie. Haar hobby is met name handbal. Ze is op dit moment trainster van de B-jeugd en het 1e van Dynamiek in Goor.

PERSOONLIJKHEID 
Beschouwend, technisch en vaak rustig, alhoewel ik ook weleens impulsief kan reageren. Ik denk dat de meeste mannen in hun hoofd altijd 18 zullen blijven ha ha! Verder probeer ik niet snel te oordelen over anderen en probeer zaken van twee kanten te bekijken. Mijn oom Hennie Wegdam alias Macky zei vaak: ”Het leven is te kort voor een lang gezicht”, dat past wel bij mijn persoonlijkheid.

AAN JEZELF VERBETEREN
10 kilo eraf ha ha! Misschien moet ik wat meer balans weten te vinden tussen privé en mijn werk. Ik heb een bedrijf aan huis en dan is de verleiding groot om daar wat te gaan doen. Het heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik het nog steeds erg leuk werk vind!

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Dat mensen anderen respecteren zoals ze zijn. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar heb wel respect voor het individu.

WAKKER MAKEN VOOR
Als er iets met de kinderen aan de hand is, die beginnen nu ook al ’s nachts thuis te komen. Verder, als deze vraag over eten of drinken zou gaan, dan kies ik voor een glas Southern Comfort, een combinatie van whisky en likeur!

ERGERNISSEN
Onbeschofte mensen, je komt ze overal tegen. Maar ook dat kinderen als prins of prinses behandeld worden. 'Nee' is ook een antwoord!

Harrie en Maria
Harrie en Maria Wegdam, ouders en buren

HOBBY’S
Voetbal en dan vooral in relatie met WVV’34.  Muziek, waarbij ik regelmatig een concertbezoek met wat mannen. En klussen bij huis alhoewel daar de laatste tijd te weinig van terecht komt.

BOEK
Ik lees weleens een boek, met name in de vakantie, waarbij de schrijver John Grisham wel tot de favorieten behoort.

MUZIEK
Hardrock (met name de periode 75-85), metal en blues. Bands als Thin Lizzy en UFO vervelen me nooit.

ETEN
Als ik nog even terugdenk aan onze recentelijke vakantie op het Griekse eiland Kos, daar had ik een lamskotelet en ‘die was mie lekker joh!’

LAND
Dan kies ik voor Schotland. We zijn daar ooit op vakantie geweest met Vincent en Antoinet Nollen.  Mooie steden, oude kastelen, vriendelijke mensen en een prachtige ruige natuur. Dat intrigeert mij wel, de Schotse geschiedenis, de eeuwige strijd met Engeland. Nu ook weer, van de Schotse bevolking stemde 62 procent tegen een Brexit en nu willen ze een referendum voor onafhankelijkheid.

STAD
Singapore, mooie stad. Ik zat daar in een taxi vanaf het vliegveld naar het hotel en vroeg de chauffeur hoe het er daar voor stond met de criminaliteit. Zijn antwoord was zowel humoristisch als veelzeggend: Er was maar één crimineel en iedereen wist wie het was. Als ik voor een Nederlandse stad moet kiezen, wordt het Maastricht. Die stad heeft alles.

DIER
Hond, trouw en altijd blij om je te zien.

POLITIEKE PARTIJ
CDA, dat is er bij mij thuis wel met de paplepel ingegoten moet ik zeggen. In de meeste standpunten kan ik mij dan ook wel vinden, er is voor mij geen beter alternatief.

TV-PROGRAMMA
Jinek. Die vind ik echt goed geworden na een wat mindere aanloopperiode. Ik mag ook graag kijken naar een documentaire en Andere Tijden Sport met Tom Egbers. Verder vind ik Netflix een uitkomst. Geen reclame.

WVV A1 1983-1984

WVV'34 A1 1983
Vlnr bovenste rij: Tonnie ter Doest (leider) Jan Escher - Tonnie Wegdam - Vincent Nollen - Gerrit Spijkerman - Christiaan Roorda - Harrie Wolters - Rudi ten Thije - Bennie Hummelink (trainer)
Onderste rij: Laurens Vonkeman - Johan Hartgerink - Brian Kuipers - Paul Grefte - Frank ter Avest - Jeroen Smit - Willem Groot Kormelink

SPORT
Tot mijn 39e heb ik zelf gevoetbald met als sportief hoogtepunt enkele invalbeurten bij WVV 1. Nu is het zo nu en dan tennissen en op de woensdagavond volleyballen met een vaste club van 15 mannen, “De toppers” genaamd, waarbij de derde helft een belangrijke  rol speelt. Als passieve sportbeleving naast het voetbal volg ik de prestaties van Dafne Schippers. Zij heeft bij de WK in Peking in 2015 geschiedenis geschreven door in een tijd van 21,63 seconden de 200 meter te winnen en sindsdien blijft ze maar aan de weg timmeren.

LEVENSMOTTO
Nicht ärgern, nur wundern!

EEN VANDAAG OF GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Een vandaag, ik ben echt van de publieke zenders.

VAN GAAL OF KOEMAN
Van Gaal. Hij is in staat om een groepsproces tot een goed einde te brengen. Dan denk ik aan de Europa Cup 1 in 1995 en de WK in 2014. Koeman was misschien een betere voetballer maar op een of andere manier heb ik het gevoel dat hij zich nog steeds moet bewijzen. Dit komt denk ik doordat hij als trainer nog steeds niet werkzaam is in de absolute top, Van Gaal wel.

met Monique en Caroline bij ter Huurne in Buurse

Tonnie met zussen Monique en Carolien bij ter Huurne in Buurse

LEIDER ONDER 19 OF JEUGDVOORZITTER
Onder 19! Ik ben met heel veel plezier 8 jaar jeugdvoorzitter geweest en met Laurens ter Huurne als mijn voorganger en Gerrit Put als coördinator was het al goed geregeld. Maar zoals het bij het oudste jeugdteam van WVV is gegaan afgelopen seizoen, daar is maar één woord voor: Fantastisch!  Alles klopte, we hadden massaal het gevoel dat we deze klus met zijn allen klaarden, het kampioenschap! Een supergroep die ook nog eens de halve finale van de beker wist te bereiken.

BELGIË OF DUITSLAND
Duitsland. Ik heb niet zoveel met België, ik ben opgegroeid met Duitse tv-zenders en daar komt bij dat het voor ons Tukkers wel erg dichtbij is, onbekend maakt onbemind?

NIX 18 OF FIX 18
Nix 18, maar ik erken dat het soms moeilijk is om daar een balans in te vinden. Er goed mee om leren gaan zou in veel gevallen weleens beter kunnen werken dan het verbieden. Alles draait mijns inziens om bewustwording.

WILDERS OF TRUMP
Geen van beiden. Ik denk wel dat veel mensen zich onderhuids wel herkennen in het gedachtengoed van Geert Wilders. Polarisatie is het gevaar voor de Westerse maatschappij. Amerika ziet Europa tegenwoordig zelfs als oorlogsgebied.

FACEBOOK OF TWITTER
Geen van beide, daar gun ik mezelf geen tijd voor. Is dat ouderwets?

kameraden 1991

De vriendengroep in 1991, boven Frank Pelle, Tonnie Wegdam en André Pelle
Onder Wilfried ten Buuren, Jan Escher, Brian Kuipers en Christiaan Roorda en onder Vincent Nollen.

BIER OF WIJN
Bier, en dat hoeft per definitie geen Grolsch te zijn. Alfa bijvoorbeeld, Limburgs en net iets zachter. Op Kos dronken we Mythos, helemaal prima! Naast bier drink ik zo nu en dan een droge witte wijn.

1e communie<< De Eerste Communie

EUROPA OF AMERIKA
Europa, alhoewel, er zit al een tijdje een muziekreis richting het beloofde land wat muziek betreft in het vat! Als Carmen 50 wordt willen we met vrienden van ons, René en Simone Spoelder een muziekreis maken door de Verenigde Staten. Memphis, Nashville, Austin, de Mississippi Delta, New Orleans.

SNEEUW OF HITTEGOLF
Hittegolf, maar dan tot 32°C!  Eigenlijk ben ik vooral een liefhebber van de herfst. Bij voorkeur een Indian Summer, temperaturen rond de 20 °, de natuur kleurt prachtig, Heerlijk toch!

HERACLES OF FC TWENTE
FC Twente, van oudsher al. Heracles kwam bij mij pas echt in beeld op het moment dat Mike te Wierik daar verscheen. Maar laat ik vooropstellen, WVV komt bij mij op 1, daarna een hele tijd niets en dan komt de Twentse FC.

ENGELS OF DUITS
Duits. Op vakantie sprak ik nog een Armeniër woonachtig in Stuttgart en die vroeg waar mijn Duits vandaan kwam en mijn antwoord was kort en bondig: ARD-WDR-ZDF, hij snapte het gelijk!

ZUURKOOL OF CHINEES
Chinees. Ik houd wel van de Aziatische keuken. Stamppot is ook prima, vooral die van de wortel met hachee van Carmen

Vakantie 2017 op Kos<< De vakantie op Kos deze zomer

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Op vakantie. Ik mag ook wel erg graag thuis zijn, maar dan heb je toch altijd het gevoel dat je nog van alles moet doen.

In Kleur Bekennen schetsen we aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.

Laatst aangepast op zondag, 10 september 2017 13:28
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

1 Reactie

 • Reactielink Stephaine maandag, 24 juni 2019 05:13 Geplaatst door Stephaine

  Search engine optimization is actually the method of
  getting greater positioning in the all-natural search
  engine result of Google.com, Yahoo as well as
  MSN. The internet search engine that matter the best are
  actually Google.com with a 62% marketing allotment Yahoo with 20% and
  also MSN floating around along with about 10% in market share 'that suggests the search engine you
  need to select is Google.com trigger Google obviously has the highest possible portion of individuals are exploring online.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.