woensdag, 04 oktober 2017 05:12

Kleur Bekennen, tweede jaargang aflevering 58: Pleuni Pelle

Geschreven door
Pleuni voor haar eigen bloemenzaak 'Pleuns' in hartje Delden Pleuni voor haar eigen bloemenzaak 'Pleuns' in hartje Delden

Pleuni Pelle - in juni werd ze 22 jaar - behoort tot de jongste ondernemers van Hengevelde. Haar vader had een slagerij in De Hoeve, handelt nog altijd en komt uit huis bij loonbedrijf Pelle. Twee jaar geleden trok de liefde haar naar Bentelo, ze opende haar eigen bloemenzaak in Delden, maar ondemeer de Zomerfeesten, Revue, familie en vrienden zorgen ervoor dat ze nog veel in Hengevelde te vinden is. Spontaan en creatief, dat is Pleuni Pelle die kleur bekent in de 58e editie van deze rubriek.
(Door Arthur Schoneveld)

NAAM 
Pleuni Maria Pelle. Maria is niet vernoemd naar iemand, maar mijn doopnaam. 

GEBOREN 
7 juni 1995, op het ziekenhuis in Enschede. 

vniksa

GETOGEN 
Tot groep 5 heb ik met mijn ouders en zussen in de Hoeve gewoond. Vanaf groep 6 zat ik op de Hengeveldse basisschool. In het begin was het niet leuk om te verhuizen, later veranderde dat. Hengevelde is toch wat groter dan De Hoeve en er is meer te doen. De vriendinnengroep van de Hoeve is in de loop der jaren wel uit elkaar gegroeid, de vriendinnen uit Hengevelde zijn altijd gebleven. 

<<Jodie, Pleuni, Ilse, de zusjes Pelle.

SCHOOL 
Ik ben begonnen op de st. Bonifatiusschool in de Hoeve, vervolgens zoals gezegd naar de Petrusschool in Hengevelde. Toen ik hier klaar mee was ben ik de theoretische leerweg gaan doen op het Assink in Haaksbergen. Daar kwam ik er al snel achter dat ik iemand ben die graag actief en creatief bezig is. Bloemist of kokkin, dat moest mijn beroep worden. Toch heb ik destijds besloten om de opleiding Flower en Design te volgen op het AOC-oost in Almelo. Een jaar later dacht ik, is dit nou wat ik wil? Nee, toen ging ik toch de keuken in. Na een half jaar op het ROC van Twente te hebben gezeten kwam ik er toch achter dat ik liever met bloemen werkte dus switchte ik toch maar weer naar het AOC. Gelukkig mocht ik nog instromen in het zelfde jaar dus na 4 jaar was ik gediplomeerd Bloemist.

BEROEP 
Na mijn schooltijd ben ik bij Tuin- en wooncentrum Borghuis in Deurningen begonnen als bloembindster, hier heb ik anderhalf jaar gewerkt. Maar naar 1,5 jaar was voor mij de uitdaging weg. Ik was toe aan wat nieuws. Een pand in Delden wat ik al langer op het oog had stond inmiddels nog steeds leeg. Mijn ondernemersplan heb ik verder en serieuzer uitgewerkt en toen dacht ik, ik ga het doen. Ik ga voor mezelf beginnen. Nu zijn we ruim een jaar later en het gaat goed met de zaak. Ik ben er helemaal op mijn plek. Mensen blijven terug komen en zijn enthousiast. Dan doe je het naar mijn idee goed.

janpleuniilsejodiecelesteJan, Pleuni, Ilse, Jodie, Celeste>>

VADER 
Jan Pelle geboren in Hengevelde aan de Haaksbergerstraat. Hij is 56 jaar oud en is slager van beroep. Samen met mama runde hij een slagerij in de Hoeve. Dit hebben ze zo’n 15 jaar gedaan. Na die 15 jaar hebben ze alles verkocht in de Hoeve en verhuisd naar Hengevelde. In 2011 zijn mijn ouders uitbaters geweest van uitspanning Het Muldershuis in Eibergen. Momenteel is hij druk met het verhuren van zijn panden. Mijn vader is een echte handelaar. Uren op marktplaats speuren en zoeken naar van alles. Dat kan hij als de beste. Als ik denk dat ik iets goedkoops heb gevonden, doet hij er nog wel weer een schepje boven op. Papa is een behulpzame man en heeft het beste met iedereen voort. Ook kan ik veel van hem leren. Ook met name op het gebied van ondernemen. Hier helpt hij mij daarom ook goed bij. Ook is pa actief bij de tennis.

MOEDER 
Celeste Pelle geboren in Rietmolen en ze wordt dit jaar nog 50. Mama is vroeger na haar opleiding begonnen op kantoor bij de TKF (Twense Kabel fabriek) in Haaksbergen. Hierna is ze samen met papa de slagerij begonnen. Ma deed de boekhouding en was thuis wanneer wij uit school kwamen. Later deed ze hetzelfde bij het Muldershuis. Hier zorgde ze ook voor de boekhouding. Daarna is ze weer een opleiding gaan volgen voor rijinstructische. Ze heeft sinds 5 jaar haar eigen rijschool genaamd ‘Rijschool Celeste’. Maar gelukkig heeft ze nog tijd over om mij te helpen. Eén middag voor de boekhouding en één dag in de winkel! Mijn moeder beschouw ik als grappig, eerlijk en zorgzaam. Ze heeft een logische manier van denken. Daar houd ik van.

ZUSSEN 
Ilse (23), ze woont in Hengevelde bij onze ouders. Maar heeft met haar vriend Ron onlangs een huis gekocht in Hengelo waar ze binnenkort mee beginnen te klussen. Ilse gaat nog naar school. Ze heeft de Hotelschool afgerond maar is onlangs begonnen met de opleiding Sociaal Juridisch Hulpverlening aan het Saxion in Deventer. Dit is een deeltijdstudie welke ze volgt naast het werk bij Tuin- en wooncentrum Borghuis, hier werkt ze in het restaurant. Ilse heeft altijd het beste voor met anderen, maar is soms ook een beetje wispelturig. Ilse is een lieve meid en staat altijd voor me klaar wanneer het nodig is!
Jodie (19), ze woont ook bij onze ouders en heeft verkering met Daan uit Lichtenvoorde. Ze gaat nog naar school en doet MBO niveau 3 maatschappelijke zorg. Ze heeft Facilitair niveau 2 afgerond maar daar wilde ze niet in door. Jodie is heel sociaal, praat graag met iedereen en krijgt altijd alles voor elkaar. Ze is een heel enthousiast iemand, mensen moeten vaak om haar enthousiasme lachen. 

PARTNER 
Kasper Jannink (’n Fraans). Hij is 26 en komt uit Bentelo. Hij heeft samen met zijn ouders een boerderij aan de Slaghekkenweg waar ze opfokkippen en rosé-kalveren houden. We lopen al sinds 2011 met elkaar en wonen sinds twee jaar aan de Suetersweg in Bentelo. Hij is een sociaal type en is graag onder de mensen. Hij houdt van jagen, darten en zit bij de voetbal in het zesde elftal. Ook mountainbiked hij graag in zijn vrije tijd. 

kasper1<<Pleuni en Kasper

PERSOONLIJKHEID 
Ik hou zelf ook van gezelligheid en ben wel eigenwijs. Ik volg altijd mijn eigen weg en doe wat ik zelf wil. Natuurlijk kan ik dingen in overleg doen, maar als ik echt iets wil dan zorg ik dat ik het voor elkaar krijg. Ook ben ik wel chaotisch. Ik kan honderd dingen tegelijk doen, totdat ik op een moment denk: ‘stop’, dan zet ik alles even op een rij. Maar dan komt het uiteindelijk allemaal wel goed. 

WAT VINDEN JE VRIENDEN JE BESTE EIGENSCHAP? 
Dat is een goede vraag. Een slechte eigenschap weet ik wel, haha. Ik kom bijna altijd te laat.

ERGERNISSEN
Bepaalde betweters en mensen die een ander niet uit laten praten. Ook mensen die nooit een wedervraag stellen, dan lijkt het net een interview. 

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Dat ik beter ga plannen. Meer structuur in het leven zou veel dingen makkelijker maken. 

WANNEER EN WAAROVER LIEG JE?
Een leugentje om eigen bestwil doet volgens mij iedereen wel eens. Eerder hing ik regelmatig smoesjes op tegen mijn ouders, vooral over school.

IN DE WERELD VERBETEREN 
Misschien een standaard antwoord, maar minder oorlog en geweld in de wereld. 

WAT IS JE MOOISTE JEUGDHERINNERING? 
Dat zijn er heel veel, denk ik. Maar als ik er specifiek een moet kiezen dan ga ik voor de momenten op de camping in Hardenberg. Daar hebben we 13 jaar gestaan. Pa kon overdag naar de slagerij en ’s avonds kon hij terug naar ons. 

WAAR HEB JE HET LAATST HEEL HARD OM GELACHEN?
Ik kan zo geen specefiek antwoord noemen. Maar meestal wanneer Loyce (mijn beste vriendin) in de buurt is liggen we geregeld samen in een deuk. Maar dan ook om de meest domme dingen. 

loyceLoyce Leferink en Pleuni

WELKE VERLEIDING KUN JE NIET WEERSTAAN?
Ik ben een echte bourgondiër en hou van lekker eten. Dat kan ik soms niet weerstaan. 

FAVORIETEN 
HOBBY’S 
Koken vind ik erg leuk. Uitjes met vriendinnen en creatief bezig zijn, dat zit er wel in. 

BOEK 
Ik lees niet zo heel veel, eerder las ik veel van Suzanne Vermeer. Dat waren erg leuke boeken.

MUZIEK 
Ik vind van alles leuk, van geheime zenders tot festivals. Ik kom overal wel. Het gaat me meer om de mensen die er zijn. 

ETEN 
Mexicaans. Zelf maak ik dat regelmatig, maar ook als we uit eten gaan, zijn het regelmatig Mexicaanse gerechten. 

LAND 
Ik ben in Australië en Nieuw-Zeeland geweest. Die twee landen waren echt geweldig. 

STAD 
In Nederland vind ik Deventer een erg mooie stad. Wereldwijd gezien vind ik Barcelona een heel mooie stad. 

DIER
Vroeger vond ik kikkers erg leuk, die gingen we altijd vangen toen ik klein was. Nu is mijn favoriete dier een hond. 

BLOEM 
Gloriosa. Het is een heel aparte bloem, diep van kleur en het heeft een heel mooi vorm! De Gloriosa is ook te koop bij mij in de winkel, haha. 

TV PROGRAMMA 
Meestal kijk ik Engelse misdaadseries. 

SPORT 
Handbal. Zelf heb ik eerder ook gehandbald, maar ben ermee gestopt. Op die dagen moest ik werken. Op dit moment doe ik niet aan sport. Soms volg ik wel tennislessen, maar dat is de laatste tijd niet meer het geval.

AUTO
Dat maakt me niet zoveel uit. Ik heb zelf een Kangoo maar die is puur voor het werk.

WAAR MOGEN WE JE 'S NACHTS VOOR WAKKER MAKEN? 
Laat mij maar liggen, haha! Ik word niet zo vrolijk als je me wakker maakt. 

TOEKOMST 
Ik denk daar eigenlijk nooit echt over na. Op den duur een gezin en de winkel voortzetten zoals ik het nu doe. Misschien nog iets meer richten op aankleding van evenementen, maar dat is iets voor de toekomst. 

LEVENSMOTTO 
Geniet nooit met mate! 

DILEMMA'S 
HENGEVELDE OF BENTELO 
Ik vind Bentelo heel leuk, maar heb nog wel veel contacten in Hengevelde zoals vrienden, familie, de Revue, etc. Dus ik ga voor Hengevelde. Thuis blijven of op vakantie? Als het kan op vakantie. We gaan meestal in de zomer, maar de laatste twee jaar is het er niet van gekomen in verband met de zaak. In januari gaan we waarschijnlijk naar Mexico, maar dat is afhankelijk van de aardbevingen.

NARCIS OF BLAUWE DRUIF?
Blauwe druif, die is veel sierlijker dan de narcis. Daar heb ik niet zoveel mee, hoewel we deze in de winkel wel verkopen.

OCHTENDMENS OF AVONDMENS? 
Ik was altijd een avondmens, ik werkte in de horeca. Maar nu met de zaak is het wel omgedraaid en ben ik een ochtendmens.

GROEN OF GEEL? 
Groen. Dat is de kleur van de bladeren en het gras, kortom de natuur. 

WAT WETEN WE NU NOG NIET VAN JOU? 
Ik heb het meeste wel verteld, denk ik. Als iemand nog wat van me wil weten, mogen ze het altijd vragen!

vormengroep900
Vormen, ten tijde van groep 8 in de Hengeveldse kerk

vriendinnen1
Pleuni (vijfde van links) met de vriendinnen

Laatst aangepast op woensdag, 04 oktober 2017 16:38
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.