Kleur Bekennen aflevering 32: Erwin Rouweler

De nieuwe Prins van de Höftemennekes had zich onder de ‘gewone mensen’ begeven tijdens de Showavond in Kulturhus de Marke op de zaterdag. President Harrie Scholten ging met een groot zoeklicht door het publiek en kwam uiteindelijk uit bij deze kleurbekenner: Erwin Rouweler. De accountant, Hengeveldenaar, Prins en polonaisekoning bij wie FC Twente altijd op de eerste plaats komt, bekent kleur:
(Door Raymond Wegdam)

 "Wie gooit de balans effen op ziet, want wie viert met mekaar feest tijdens carnavalstied!"

NAAM
Erwin Johannes Gerhardus, maar waar die overige namen vandaan komen weet ik eigenlijk niet. Ik vermoed naar mijn vader.

GEBOORTEPLAATS
Net in Hengevelde, ik ben namelijk in 1975 geboren aan de Dorreweg waar de grens loopt tussen Bentelo en Hengevelde. Prima en zorgeloze  jeugd gehad daar, heel veel gespeeld en gevoetbald met Michel Hoesstee!

SCHOOL
Van de kleuterschool ’t Woudje naar de Petrussschool waar in groep 7 pas bleek dat ik het leren wel aardig in de smiezen had. Van de HAVO in Haaksbergen heb in 1 jaar MEAO gedaan in Almelo, ik wist nog niet wat ik wilde gaan doen. Daar heb ik ontdekt waar mijn toekomst zou liggen en ben ik in Zwolle HEAO-Accountancy gaan studeren. Op kamers in de grote stad met onder andere de huidige trainer van de Esch: Erik Hazewinkel. Het studentenleven beviel prima! In het begin van het studentenleven heb ik nauwelijks getraind in Hengevelde. In een later stadium ging ik wel weer trainen en speelde ik bij WVV’34 in het eerste elftal. Gelijk na de training bracht mijn pa of ma mij dan weer richting het station in Goor. Ook gebeurde het regelmatig dat Maurice Workel met mij meeging mij dan naar Zwolle bracht en bleef overnachten; We waren stipt 23.30 in de kroeg!

VADER
Johannes Gerhardus Rouweler, geboren op 31-12-1945 in Deldenerbroek.  Mijn vader was slechts 9 maand oud toen zijn moeder overleed en vervolgens is hij door een oom en tante in huis genomen. Hij is bij Brummelhuis in de Stegenhoek opgegroeid en groot gebracht door de ouders van Bernard. Zijn vader, mijn opa dus heeft in een later stadium een nieuwe vrouw getroffen en kocht het pand van de familie Ten Buuren aan de Dorreweg, waar nu het metaalbedrijf van mijn broer Ronnie is gevestigd. Mijn grootvader is in 1969 overleden waarna mijn vader er is komen te wonen. Pa was echt een harde werker, timmerman in hart en nieren en dan had hij in het verleden ook nog eens 15 melkkoeien en daarna 500 varkens ernaast. Hij was sterk en is met Eibergen ooit nog Europees kampioen touwtrekkengeworden! Ook kon hij soms wel eens eigenwijs en impulsief zijn. Ik weet nog goed dat ik ooit bij de oetbalvereniging Dolphia een schop van achteren kreeg, hij vloog zo het veld in ha ha!
Op latere leeftijd werd hij wat milder en heeft hij met veel plezier bij Tuinte Mobi-home gewerkt. Ik, mijn broer en zus hadden  een super band met mijn vader. Op 6 mei 2007 is hij overleden.

MOEDER
Ria Huisstede, geboren op het Zeldam en komt uit een gezin van 9 kinderen. Zij was de oudste dochter dus haar plannen om te gaan studeren vielen daarmee in het water. Het was aanpezen op de boerderij en zorg dragen voor de jongste kinderen. Zij is nog steeds erg actief binnen het verenigingsleven. Zij is al jarenlang betrokken bij de Zonnebloem, verschillende werkgroepen van de parochie, bij het dameskoor en zij verricht vrijwilligerswerk in het ziekenhuis (oa koffie schenken voor patienten).
Mijn moeder is iemand die zichzelf goed kan wegcijferen voor andere mensen, ze geniet van haar kleinkinderen en steekt haar eigen mening niet altijd onder stoelen of banken!

ZUS
Brigitte Rouweler, getrouwd met Peter van Nugteren en zij hebben samen 2 kinderen: Isa en Sven. Zij is werkzaam bij Mediant als ambulant medewerker. Zij was jarenlang keepster bij de Wegdamse Handbal Vereniging. Brigitte is een goedlachse vrouw die altijd het beste met iedereen voor heeft en waar ik een goede band mee heb!

BROER
Ronnie is getrouwd met Krista Rikkert en heeft 3 kinderen: Elke, Rick en Joost. Ronnie is een harde werker, hij lijkt dan denk ik in veel opzichten op mijn vader. Allebei hebben ze oog voor techniek, iets wat ik totaal niet heb. Hij heeft een eigen metaalbedrijf met 2 mensen in vaste dienst en twee dames voor halve dagen op kantoor. Ronnie is iemand met een eigen mening, soms wel iets ongenuanceerd ha ha! Maar zijn hart zit op de goede plek.

PARTNER
Kim Plaggenborg (36).Kim is een erg sportief iemand, ze heeft al een paar keer de halve marathon gelopen. Als ik haar moet omschrijven dan denk ik aan perfectionistisch, maar ook creatief.  Zij heeft onder andere een portret van onze kinderen Emy en Milan getekend. Kim werkt bij InteraktContour , zij verzorgen dagopvang voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Verder is zij gek op kinderen en houdt zij OOK wel van een feestje!

PERSOONLIJKHEID 
Ik denk dat ik een fanatiek iemand ben, zowel in de sport als in mijn werk. Ik maak soms lange dagen bij Jong & Laan accountants en belastingadviseurs, waar ik vestigingsleider ben, maar dat zie ik niet als een probleem, omdat ik er plezier aan beleef. Ik probeer plezier in het leven te hebben en zoek de gezelligheid op. Maar ik  kan bijvoorbeeld ook enorm genieten van successen in mijn werk. WVV’34 heeft een belangrijke plek in mijn leven, maar FC Twente staat als belangrijkste bijzaak op nummer 1.

<<Milan en Amy

KINDEREN
Milan, mij zoon van 8. Hij lijkt denk ik wat meer op Kim. Milan is sociaal, creatief en heeft veel fantasie.
Emy, onze dochter van 6, houdt van dansen en is actief bij handbalvereniging WHC. Ik denk dat zij qua karakter iets meer van mij mee heeft gekregen. Fanatiek in wat ze doet wat soms tot heerlijke discussies kan leiden tussen ons twee ha ha!

AAN JEZELF VERBETEREN
Ik vind dat ik soms wel iets minder heftig mag reageren. Bijvoorbeeld op het voetbalveld en ook met sommige discussies. Dan kan ik soms erg fel worden. En er mag wel een paar kilo af.

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Dan denk ik gelijk: Aan de armoede in de wereld. Het verschil tussen arm en rijk is misschien wel een grotere haatzaaier dan het geloof. Arme mensen worden gemakkelijker geronseld voor het plegen van geweld of aanslagen. Omgevingsfactoren spelen hierbij een belangrijke rol denk ik. Wij hebben het geluk in West-Europa te zijn geboren.

WAKKER MAKEN VOOR.
Prins Carnaval worden en als FC Twente voor de tweede keer kampioen wordt! In 2010, bij het eerste kampioenschap lag ik met een hersenschudding op de bank. Ik weet het nog goed, het was met de wedstrijd WVV 2 - BSC Unisson 2. We stonden met 4-0 voor en ik kon de 5-0 binnenkoppen. Het eerstvolgende wat ik mij daarna herinner was dat Brian Wegdam mij thuis heeft gebracht en in bad stopte! Of het een doelpunt is geworden weet ik trouwens nog niet. Dat seizoen zijn we later op woensdag voor Hemelvaart kampioen geworden uit bij Rood-Zwart onder Gerrit Put.

EEN VANDAAG OF GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Goede Tijden Slechte Tijden! Met Kim mot ik het ook in de riege hool’n! Meestal zit ik dan met op de I-pad op schoot, kijkt Kim GTST, en drinken we samen koffie, met niets erbij natuurlijk: Denk aan de kilo’s!

DORP OF STAD
Ik vind Hengevelde prachtig, maar een stad leeft meer, bruist. Hoewel ik absoluut niet weg hoef uit Hengevelde, hangt mijn levensvreugde ook niet af van Hengevelde. Maar ik vind de geneugten van een stad ook heerlijk, bijvoorbeeld lekker anoniem lunchen op een terras.

ERGERNISSEN
Kortzichtige mensen! Mensen die gelijk oordelen zonder van de hoed en de rand te weten.

HOBBY’S
Behalve voetbal toch ook de gezelligheid met mijn vrienden: Christiaan Spijkerman. Michel Hoestee, Maurice Workel, Ronald Pelle, Mark Tuinte, Mark Satink, Brian Blokhorst, Stefan de Wit, Rob Jan Schonenborg, Jurgen Spekreijse, Micha Rouhof en Rinse Rotink.
En uiteraard geniet ik van de opgroeiende kinderen.

BOEK
Dan denk ik gelijk aan het boek ‘De visie van Louis van Gaal’. Hij houdt vast aan zijn visie maar staat open voor nieuwe ontwikkelingen. Het boek dat ik nu in bestelling heb is ‘Judas’. Een boek over van Willem Holleeder, geschreven dor zijn zus.

MUZIEK
In mijn jeugd was het vooral hard rock. Muziek van ACDC, Metallica knalde bij mij door de speakers. Later werd dat de Red Hot Chili Peppers en top 40 muziek, alhoewel ik de hardrock nog steeds kan waarderen.

ETEN
Dat is de zuurkoolschotel van mijn moeder!

LAND
De laatste jaren was onze vakantiebestemming Frankrijk, maar ik heb al jaren de wil om een keer naar IJsland op vakantie te gaan. De wens heb ik al jaren en dat land wil bezoeken als de kinderen wat ouder zijn. De natuur, de rust van zo weinig mensen op zo’n groot eiland, lijkt mij fantastisch..

1995:Weekendje weg in Haelen Limburg met de WVV selectie met Hennie Wegdam alias Macky als middelpunt.

STAD
München, maar dan wel in oktober! Ik ben er geweest met onder andere Brian Kuipers, Mark Tuinte, Wim Kuipers, de gebroeders Raanhuis en Maurice Workel. Bier in van die liter glazen en nationaliteiten van over de hele wereld, prachtig!

DIER
Orka! Dat vind ik echt mooie beesten. Imposant, intelligent, en zij staan aan het eind van de voedselketen.

POLITIEKE PARTIJ
Van huis uit ben ik CDA maar ik stem al jaren VVD, heeft natuurlijk ook met mijn werk te maken. Al vind ik dat de VVD het nog beter moet doen. Dan doel ik met name op het  zorg en de veiligheidsbeleid. Wat de plaatselijke politiek betreft stem ik natuurlijk op Harry Scholten! Onze president van carnavalvereniging de Höftemennekes.

TV PROGRAMMA
Voetbal Insite op de maandagavond. Ook kijk ik graag naar het programma ‘Met het mes op tafel’, een spelprogramma jaren gepresenteerd door Joost Prinsen, nu overgenomen door nieuwslezer Herman van der Zandt. Joost Prinsen is gestopt omdat de opnames hem te intensief werden, jammer vooral door zijn karakteristieke stem.
Daarnaast ben ik gek op James Bond films.

Bovenste rij: Frank Pelle (leider) -Joop Surink (trainer) - Arjan Pierik- Stefan de Wit - Christiaan Spijkerman - Mark Tuinte - Marijn Hartgerink - Arjan Roetgerink - Erwin Rouweler - Bennie Jannink (leider)
Onderste rij: Tim Jongman - Marc Satink - Micha Rouhof - Robert ten Dam - Michel Hoestee - Marcel Nijhuis - Maurice Workel

SPORT
Behalve voetbal kijk ik bijna alles wat met sport te maken heeft. Bijvoorbeeld K1, (kickboksen) vind ik mooi om te kijken. Maar ook Max Verstappen, Olympische Spelen en de Tour de France. Al is dat laatste wel minder geworden sinds bleek dat zelfs Lance Armstrong een notoire dopinggebruiker was. Onlangs weer de vele onthullingen in het boek van Thomas Dekker “Mijn Gevecht”, het houdt niet op. Vroeger volgde ik echt alles van de Tour, ik ben ooit 45e geworden bij de LezerstourTour poule in de Twentsche Courant Tubantia.

LEVENSMOTTO
Plezier hebben in het leven betekent niet enkel feest vieren, maar ook het geluk vinden in het ontwikkelen van jezelf.

POLONAISE OF AAN DE BAR
Na jaren aan de bar te hebben gezeten ga ik de komende 11 jaar voor de polonaise!

VAN GAAL OF KOEMAN
Van Gaal. Hij durft ook buiten zijn vakgebied te kijken, bijvoorbeeld de video-analyses zoals die in de hockeywereld worden gebruikt. Hij hanteerde het totale mens principe en haalde als gevolg daarvan als een van de eersten een mental coach bij de teams die hij trainde. 

BELGIË OF DUITSLAND
Duitsland. Dan denk ik aan de gastvrijheid in combinatie met de ‘pünktlichkeit’.  Daar houd ik wel van.

Vlnr Stefan de Wit - Mark Tuinte en Erwin Rouweler

HERACLES OF FC TWENTE
FC Twente! Mike te Wierik is weliswaar een uithangbord voor Hengevelde en een voorbeeld voor de voetballende jeugd. Maar dat is dan ook het enige wat ik met Heracles heb.

VOETBALLER OF LEIDER VAN MILAN
Voetballer, zelf spelen is het mooiste wat er is. Helaas zorgt artrose in mijn knie ervoor dat dit niet meer kan. Maar uiteraard ben ik met erg veel plezier leider van WVV F3!

FACEBOOK OF TWITTER
Laat ik voorop stellen, ik heb geen van beide. Ik ben ’s avonds al lang blij dat ik al mijn mails en telefoontjes heb kunnen beantwoorden. Als ik dat er dan ook allemaal nog bij moet doen. Kim heeft wel Facebook, dan houden we het daar maar op.

BIER OF WIJN
Ik drink af en toe wel eens een wijntje maar als ik dan terug denk aan München dan kies ik toch voor de eerste ha ha!

EUROPA OF AMERIKA
Europa, daar wordt tussen de toch wel verschillende culturen goed samen gewerkt. In Amerika is alles vooral onder het motto ”The money rules”.

RUTTE OF WILDERS
Uiteraard  Mark Rutte. Wilders die zaait haat, ik ga meer voor de saamhorigheid in plaats van de fundamentele uitspraken van de Partij voor de Vrijheid.

SNEEUW OF HITTEGOLF
Hittegolf. Ik houd wel van lekker warm weer.

TRUMP OF CLINTON
Dan kies ik voor Bill Clinton! Die had destijds wel aandacht voor samenwerken binnen de wereldpolitiek!

ENGELS OF DUITS
Engels. Die taal beheers ik beter ondanks dat ik in mijn jeugd elke zaterdag voor die Deutsche Sportschau zat.

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Vakantie, al vind ik dit een lastige. Ik kan mij bij huis en omgeving ook prima vermaken. Ik ben in ieder geval geen type dat elke zomer drie weken op vakantie wil.

CAFE DE WITTE OF DE KOLENBRANDER
Café de Witte! Prachtig dorpscafé. Voor Gerard en Marry was het destijds wel een logische keuze maar ik heb het als erg jammer ervaren dat hij het café verkocht heeft. Ik heb al met al nog 5 jaar naast het café gewoond alvorens het Bistro de Kolenbrander is geworden. Al hebben mijn buurman Andre Assink en nu Brian Kuipers er een uitstekend restaurant van gemaakt.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.