Kleur Bekennen bedrijven, MHZ: van Nieuw-Zeeland tot aan China

MHZ, aan de Janninksweg. Het is sinds 1969 een begrip in Hengevelde, we komen er allemaal wel eens langs en weten; dat is een metaalbedrijf. Maar dat is zo breed, wat is de corebusiness bij MHZ eigenlijk? Producten van het bedrijf gaan de hele wereld over, zo leveren zij bijvoorbeeld machines aan de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar, aan metrolijnen in Madrid en Istanboel! 
Ze hebben zelfs een vestiging in China.
MHZ bekent kleur:

Wanneer je bij MHZ (Metaalbedrijf Henk Zwienenberg) aan de Janninksweg 1 binnenwandelt, valt gelijk op: Naast MHZ hangen de bordjes van Aerolift en UBO Engineering. Tom:
”In 1995 heeft er een overname van MHZ plaatsgevonden door UBO en in 1998 is Aerolift Industrials aan de groep toegevoegd. Vanaf 1 januari 2011 heb ik samen met mijn compagnon Hans van den Tol, MHZ als ook Aerolift Industrials kunnen terugkopen. Vanaf dat moment zijn wij gezamenlijk doorgegaan met alle activiteiten en hebben tevens een nieuw bedrijf (BAS) opgezet in China om Aerolift apparatuur te verkopen.  BAS staat voor Beijing Aerolift Sales.
De rolverdeling tussen Tom en Annemiek is helder; Tom heeft de dagelijkse leiding, Annemiek is het manusje van alles. Tom heeft veel contact met klanten en leveranciers; meedenken in totaaloplossingen en actueel; de werving van personeel. Tom: ”Dat is op dit moment even actueel ja, we zijn op dat gebied een ander pad in geslagen en met een extern bureau in zee gegaan. Op websites als INDEED staan misschien wel 1000 vacatures maar hoe onderscheid je je als bedrijf. Er zijn hier deze week interviews gehouden: ‘Kiek’n wat het wordt’. We leiden ook wel mensen op, maar in deze branche gaat het met personeelswerving moeizaam. Vroeger, voor het internet tijdperk waren kinderen veel meer buiten, je moest je maar vermaken. Tegenwoordig met al die tweeverdieners is het maar wat makkelijk als een kind de vrije tijd achter een IPad spendeert volgens veel ouders”.
Annemiek is een vangnet voor alles: Assistent boekhouden, de zorg voor het personeel, boodschappen, de Sint-Kerst gedachten uitdragen, personeelskleding. Annemiek: ”Het is een soort van ontzorgen van Tom, het gevoel van een familiebedrijf wil ik dan ook graag uitdragen richting ons personeel. Het is mij met de paplepel ingegoten, ik kom uit een echt horecagezin. Mijn ouders hadden in Tilligte een soort, noem het maar het café de Witte van Tilligte. Na de Middelbare Hotelschool en een halfjarige stage in Londen en in Nederland bij AC Hotels & Restaurants, ben ik eerst werkzaam geweest voor AC Holten en vervolgens ruim 10 jaar voor Landgoed de Wilmersberg in de Lutte. Vanaf 2010 ben ik vervolgens bij ons op kantoor aan de slag gegaan. 
 
<<Een levering aan de Verenigde Staten

Machinefabriek MHZ produceert maatwerk oplossingen in de machinebouw. Tom: ”Wij produceren losse installatieonderdelen, complete machines en installaties voor de industrie, daarbij moet je denken aan vacuümhefapparatuur voor diverse industrieën als papier, beton, staal, en voor de scheepvaart. Een ander voorbeeld zijn betonringen voor een metrolijn welke in een tunnel geplaatst dienen te worden of bv. betonelementen welke gehanteerd dienen te worden in voetbalstadions welke in aanbouw zijn. Laatstgenoemde heeft de eigenaar d.m.v. onze techniek  een besparing opgeleverd van 280.000 Dollar (245.000 Euro)! Dat zorgt voor een mooie referentie natuurlijk. Binnen MHZ zijn wij in staat om machines van A tot Z te produceren. Die gaan vervolgens echt de hele wereld over, van Japan tot Nieuw-Zeeland en van Zuid-Amerika tot China en Europa.
 
Hengeveldenaar Huub Beukert, al jaren een vaste kracht
 
Voor een leek, wat doen jullie eigenlijk?
MHZ is een machinefabriek welke maatwerk producten produceert voor diverse industrieën, wereldwijd! Deze maatwerk toestellen worden gebruikt voor het ‘handelen’ van diverse materialen door middel van vacuüm als ook mechanisch. Ook maken wij voor andere toepassingen machine delen tot complete machines zoals is te zien op onze website. De termen engineering, constructie, assemblage en montage zijn voor onze bedrijven methoden om tot deze eindproducten te komen.
Klik op de foto voor het filmpje Made for Holland. dat werd in maart 2015 uitgezonden op RTL 7. In Made for Holland worden vooraanstaande bedrijven in beeld gebracht die produceren in Nederland, waaronder Aerolift.
Aantal medewerkers:
Bij MHZ (productielocatie) in Hengevelde werken 25 mensen. Bij Aerolift (verkoop & engineering) in Soesterberg werken 7 mensen.

Aantal uren met het bedrijf bezig per week:
Ik ben doorgaans 60 uur per week bezig met onze bedrijven.

Bedrijf slogan:
“Uw probleem is onze uitdaging” & “Wij doen wat we zeggen” 

Wat wilde je als kind worden:
Ondernemer worden, in een eigen bedrijf werken en er wat moois van maken.

Het aambeeld van grondlegger Henk Zwienenberg waar alles mee begon
 
Hoe ben je ondernemer geworden:
Henk Zwienenberg, mijn vader, is in 1969 van start gegaan met Metaalbedrijf H.G. Zwienenberg. Destijds bestonden de werkzaamheden voornamelijk uit het produceren van seriematig werk voor de meubelindustrie en de detailhandel. Ook zijn er in de periode tussen 1969 en 1994 veel speciaal projecten gerealiseerd. In 1991 ben ik in loondienst gekomen bij mijn vader in zijn bedrijf.  In 1994 zijn wij in contact gekomen met UBO Engineering. UBO is één van de belangrijkste leveranciers van machines en installaties voor de betonindustrie.
In 1995 heeft er een overname van MHZ plaatsgevonden door UBO en in 1998 is Aerolift Industrials aan de groep toegevoegd. Aerolift ontwikkeld klant specifieke vacuüm hefoplossingen voor diverse industrieën. Als machinefabriek produceert MHZ-producten voor zowel Aerolift als UBO. Bovendien zorgt MHZ voor de inbedrijfsstelling bij klanten over de hele wereld.
Ik ben na de overname in loondienst blijven werken voor MHZ. In deze periode heeft MHZ zich op andere industrieën gericht zoals beton, staal, papier, glas, houtindustrie etc.
Vanaf 1 januari 2011 heb ik, zoals vermeld, samen met mijn compagnon Hans van den Tol, MHZ als ook Aerolift Industrials kunnen terugkopen. Vanaf dat moment zijn wij gezamenlijk doorgegaan met alle activiteiten en hebben tevens een nieuw bedrijf (BAS) opgezet in China om Aerolift apparatuur te verkopen. BAS staat voor Bejing Aerolift Sales.

Henk Sterrenburg
 
Voordelen van het ondernemerschap:
Vrijheid in de breedste zin van het woord wat ondernemen betreft. Geen één dag is hetzelfde, iedere dag ben je met verschillende werkzaamheden bezig, waardoor je flexibel moet zijn, maar wat het juist ook zo divers maakt.

Nadelen van het ondernemerschap:
Gehele verantwoordelijkheid over écht alles wat ondernemen met zich meebrengt.

Waar richt je je nu specifiek op binnen het bedrijf:
Direct leiding binnen MHZ, als ook Aerolift & BAS (Bejing Aerolift Sales) Voor deze regio contacten onderhouden met klanten alsmede toeleveranciers.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit:
Deze start in de werkplaats of op kantoor. Werk doornemen met de mensen op de werkvloer en op het kantoor. Gaandeweg de dag kunnen er afspraken zijn, ben ik onderweg naar klanten/toeleveranciers. Oftewel, dagelijks bezig zijn met de veelzijdigheid/diversiteit van ondernemen.

Is er nog sprake van innovatie in deze branche:
Wij innoveren in onze producten voor de verschillende industrieën. Bijna iedere machine welke wordt geleverd aan klanten wereldwijd is maatwerk en maatwerk is innovatie.

Patrick Huisstede en Twan Wang
 
Hoe zie je samenwerking eruit met de verfleverancier:
Sinds enige tijd hebben wij een goede samenwerking met Decokay Lentelink Hengevelde wat betreft onze verfproducten. Het mooie hiervan is dat we het plaatselijk onder kunnen brengen bij een leverancier.

Is er nog sprake van innovatie in je bedrijf:
Innovatie vindt ook plaats in ons bedrijf zelf. Zo hebben wij bijvoorbeeld in onze productiehal de lastafels vervangen voor opspantafels waardoor je producten sneller en nauwkeuriger/efficiënter kunt produceren.
Engineering, machineconstructie, verschillende productbewerkingen, besturing, assemblage en montage zijn mooie termen.

 
De geschiedenis:
1969 – 1995
• Opgericht in 1969 door Henk Zwienenberg onder de naam: Metaalbedrijf H.G. Zwienenberg
• Sierbeslag voor de meubelindustrie
• Speciaal machines o.a. voor de houtbewerking
• Seriematige productie van metaalwaren
• In 1994 eerste opdrachten voor UBO-engineering

1995 – 2011
• 1995, Metaalbedrijf H. G. Zwienenberg werd overgenomen door de heer en mevrouw van Osnabrugge (UBO-engineering).
 Metaalbedrijf H. G. Zwienenberg gaat sindsdien verder onder de handelsnaam MHZ.
 (Machinefabriek Henk Zwienenberg)
• 1998, overname Aerolift door de heer en mevrouw van Osnabrugge
• MHZ begint met het produceren van Aerolift toestellen
2011 – heden
• 2011, MHZ en Aerolift worden overgenomen door Hans van den Tol en Tom Zwienenberg
• 2011, UBO wordt zelfstandig
• 2012 Gestart met een vestiging in China
• 2014, MHZ is ISO3834 gecertificeerd

De vestigingen
Aerolift
 
Aerolift levert wereldwijd (vacuüm) hefapparatuur voor diverse industrieën o.a.;
•  Papier
•  Beton
•  Staal
•  Scheepsvaart

UBO Engineering
UBO levert hoofdzakelijk binnen de Benelux, betonbereidingsinstallaties en betonstaalinstallaties.
Incidenteel ook projecten buiten de Benelux.
Toelevering aan Derden
MHZ is ook een betrouwbare partner voor het toeleveren van totaaloplossingen waarin verschillende technische disciplines gecombineerd worden.

 
De kantine
 
MHZ ingezet voor stadionbouw
 
Ontwikkelde apparaten worden hier ook getest
 
De buitentafel met uitzicht op