Kleur Bekennen met Harold Nijhuis: ‘Ik kan er zelf erg slecht tegen als mensen niet eerlijk zijn’

Mijn eerste vriend Harold Nijhuis in Kleur Bekennen! Hoe leuk is dat denk ik dan bij mezelf. Wat ben ik daar als kind vaak geweest! Bij ten Heggeler rechtsaf het oude weggetje door en hupsakee. En het contact is na al die jaren nog steeds als vanouds.  Binnenkort gaan we samen naar Maastricht richting onze oude buurmeid Moniek Wegdam. Maar nu ter zake:
 “De eerste polissen zijn al in de jaren '30 via ons kantoor tot stand gekomen!” Nijhuis Advies; een onafhankelijk werkend financieel adviesbureau aan de Bentelosestraat 10 te Hengevelde. Hypotheekadvisering oudedagsvoorzieningen, vermogensgroei en risicobeheer om na te gaan hoe dat allemaal beschermd dient te worden is zijn dagelijkse werk. “Wij kunnen ons, vanuit een 100% onafhankelijkheid, volledig kunnen richten op de belangen van de klant” 
Harold Nijhuis bekent kleur:
(Door Raymond Wegdam

Het kantoor in 1996
 
Hoe ziet een gemiddelde werkdag/week eruit voor jou?
Standaard gaat mijn wekker om half 8. Maar ik ben geen ochtendmens. Dus ik klungel eerst nog wat aan en moet vaak mijn best doen om voor 9 uur op kantoor te zijn, terwijl het kantoor naast de woning staat. Om die reden maak ik meestal geen afspraken voor 10 uur. Dan ben ik namelijk niet op mijn best. De dag zelf bestaat uit gesprekken met klanten, adviezen uitwerken, mailen, contact met banken en verzekeraars enzovoort. Vaak werk ik tot een uur of 7 ’s avonds door, soms stop ik eerder soms later.

Wat is jouw bedrijfsmotto?

Op de site staat: Advies met een Twentse nuchterheid. Maar in de basis komt het neer op een verschrikkelijk cliché: eerlijkheid duurt het langst. Ik kan er zelf erg slecht tegen als mensen niet eerlijk zijn, daarom wil ik ook altijd mijn klanten zo eerlijk mogelijk adviseren.

Waar bestaat je klantenbestand uit in de brede zin van het woord?

De klanten bestaan uit zowel particulieren als ondernemers. Deze komen niet alleen uit Hengevelde maar ook uit de omliggende gemeenten. Het merendeel van de klanten komt bij ons op aanbeveling van vrienden, familie of kennissen. Dat blijft uiteindelijk toch de beste vorm van reclame.

Wat zie jij als de voordelen van het ondernemerschap?

De flexibiliteit die je als ondernemer hebt. Ik kan redelijk mijn eigen werktijd indelen en ik kan zelf sturing geven aan mijn bedrijf en ons beleid naar klanten toe. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen, alleen aan mijn klant.

En de nadelen?

Dat je het werk eigenlijk nooit af hebt. Heb je een dag je hele takenlijst afgewerkt, dan is ondertussen de mailbox al weer volgelopen.

Aantal uren met het bedrijf bezig per week:

Soms 40 maar soms ook 80 uur. Al naar gelang de werkvoorraad.

Is er nog sprake van innovatie in deze branche?

Zeker. Onlangs hebben we bijvoorbeeld voor financieel advies en hypotheken in een pilot meegedraaid, waarbij je als klant bijna niets meer aan hoeft te leveren. Je kunt via een app op je telefoon inloggen met je DigiD en de app verzamelt al je financiele gegevens, die dan weer door onze software ingelezen worden. Het scheelt ons heel veel invoerwerk en als klant zijnde hoef je niet je hele papierwinkel mee te nemen.
Voor verzekeringen hebben we net nieuwe software aangeschaft waarmee al je verzekerbare risico’s in kaart gebracht worden en in hoeverre die risico’s met je huidige verzeringspakket afgedekt zijn. Dit kun je als klant zelf 24/7 inzien zodat je altijd op de hoogte bent van je risico’s.
Daarnaast zijn we recentelijk een samenwerking aangegaan met de Rabobank. Hierdoor kunnen wij vanaf nu ook bemiddelen voor een nieuwe of een bestaande hypotheek bij de Rabobank. Deze bank is nog steeds sterk vertegenwoordigd in de regio, zodat we een nog grotere groep mensen kunnen adviseren. Met deze geldverstrekker erbij kunnen we niet alleen ALLE geldverstrekkers in Nederland op rente en voorwaarden met elkaar vergelijken maar ook voor nagenoeg al deze geldverstrekkers bemiddelen in hypotheken.

De woning alias bedrijfspand in 1985
 
Hoe bewaak jij de balans tussen werk en privé?
Ik merk aan mezelf wanneer ik gas terug moet nemen. Ik ga dan lekker een rondje mountainbiken of in de tuin aan het werk.

Welke tip wil je mensen meegeven die voor zichzelf willen beginnen?

Trek je niet teveel aan van wat anderen vinden wat je zou moeten doen met je bedrijf. Durf je eigen plan te trekken. Kijk goed naar je sterke en zwakke punten. Benut de sterke punten en besteed de zwakke punten, zo mogelijk, uit aan anderen. Ben je slecht in je administratie, besteed dit dan uit.

Wat zie jij jezelf nog weleens doen?

Ik heb niet veel wensen, maar een keer met een camper door de binnenlanden van Amerika trekken dat lijkt me wel wat.

Koninginnedag 1974
 
Hoe kijk je terug op de tijd dat je ouders het bedrijf runden?
Dat was heel anders als nu. We hadden naast het verzekeringskantoor ook nog een klein boeren bedrijf met wat varkens en schapen. Het verzekeringswerk was er in het begin bij om extra geld in het laatje te krijgen. Mijn vader Henk had een vlotte babbel dus hij haalde makkelijk de nodige klanten binnen. In 1979 overleed hij. Dezelfde dag werd de vergunning voor het verzekeringskantoor ingetrokken. Mijn moeder heeft toen de opleiding daarvoor gedaan en het bedrijf voortgezet. Zij was serieuzer en fanatieker dan mijn vader, dus zij heeft het kantoor tot aanzienlijke omvang uitgebouwd. Daar heb ik nog steeds veel respect voor. Als vrouw was dat in die tijd geen makkie.
 
Wat wilde je als kind worden?
Boer, of bij Loonbedrijf Pelle werken. Ik was helemaal gek van trekkers (en eigenlijk nog steeds).

Hoe ga je om met kritiek?
Ik denk dat ik altijd wel open sta voor kritiek. Niet dat ik er altijd wat mee doe (zo eigenwijs ben ik dan ook wel weer), maar soms ben je blind voor de fouten die je maakt. Daarom is het belangrijk dat anderen je daar op wijzen.

 
Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?
Zoals gezegd hou ik van mountainbiken en in de tuin werken, maar ook van klussen rondom huis, hardlopen, wandelen, een boek lezen, uit eten of naar de bios gaan. Ook vind ik het geweldig om lekkere dingen klaar te maken op de barbecue.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Dat je klanten echt kunt helpen. Laten zien dat je van toegevoegde waarde bent.

Harold met zijn moeder Jenny in 1986