Kleur Bekennen onderneemt: Hilly Wissink van Wijnhuis de Deurne

De meest kleurrijke serie van Wegdam Nieuws is terug! Het is weer tijd om bekende en minder bekende dorpsgenoten en plaatselijke ondernemers onder het vergrootglas te leggen. Wat houdt hen bezig? Hoe is het ze in de coronatijd vergaan? Volgens traditie – Kleur Bekennen loopt immers al meer dan 5 jaar (!) – leren we de ondervraagden nog veel beter kennen. Wat weet u van….???

Dit keer in Kleur Bekennen onderneemt….. Hilly Wissink! De goedlachse dame met haar wijnhuis daar bij de rotonde die zelf ook wel ook graag de gezelligheid op zoekt! Niet iedereen kent haar, maar haar zaak ongetwijfeld wel! Een goede wijn, een lekkere likeur, een streekbiertje, oliën en azijn; met al haar producten haal je de sfeer in huis! Met roots in Hengevelde zag deze creatieveling na allerlei omzwervingen in haar carrière, haar wijnhuis De Deurne uitgroeien tot een plek waar lokalo’s uit Twente graag even stoppen. Vandaag gaan we kleur bekennen met een wijntje! Door Milou Wolterinck.

Naam: Hilly Wissink, 56 jaar

Getrouwd met: Robert Kuipers (uit Haaksbergen). “Samen 5 kinderen. Robert twee en ik drie. Die van mij studeren nog.”

Vader/moeder: “Mijn ouders komen uit Haaksbergen en de Hoeve. De Deurne is de bijnaam van de familie Wissink, die had vroeger een boerderij op de grens Rietmolen/Hoeve. Mijn ouders zijn beide overleden. Mijn oma, van Heijmer, komt oorspronkelijk wel uit Hengevelde.”

Broers/zussen: “1 broer en 1 zus, wonen allebei in Haaksbergen. Mijn zus is accountant en mijn broer werkt bij de Hema in Borculo.”

Bedrijf: “Wijnhuis De Deurne, een verwijzing naar mijn vaders naam. Ik ben er trots op.”

Locatie: Bentelosestraat 2, sinds augustus 2015. Ik woon zelf in Haaksbergen.

Aantal uren werk per week: “4 dagen van 10-18 uur en zaterdags 10-17 uur. En proeverijen organiseer ik ook, maar die heb ik tijdens de coronatijd niet gehad natuurlijk. Het start wel weer op, die doe ik dan op locatie. De brouwmeester komt dan zelf ook. Dus al met al gemiddeld wel zo ongeveer 40 uur in de week. Na werktijd bezorg ik meestal bestellingen. Wat dan overdag wordt besteld, breng ik na werktijd nog bij klanten.”

Aantal personeelsleden: “Geen. Met proeverijen heb ik natuurlijk wel hulp, dat kan ik niet alleen. Mijn man helpt op zaterdags ook wel eens en als het doordeweeks druk is. De hond is mijn deurbel, hij heet Pluk. Maar hij wordt nu wel oud.”

Zakelijk motto: “Duur hoeft niet altijd beter of lekkerder te zijn! Probeer van alles eens, het ontwikkelt je smaak.”

Wat wilde je als kind worden? “Therapeute in bezigheidstherapie. Ik vind het leuk om met mensen te werken en ben zelf ook creatief. Vind het ook leuk om met mensen creatieve dingen te maken. Ik volg zelf ook nog steeds een schildercursus, geleidelijk aan ontwikkelde ik wel mijn eigen stijl. De kunst die hier in de zaak hangt is ook van mij. Verkoop ik soms zelfs hier aan klanten, of ik doe een opdracht voor ze.”

Hoe ben je ondernemer geworden? “Ik heb vroeger samen met mijn ex-man in Haaksbergen een kapsalon gehad. Na een tijd ben ik totaal wat anders gaan doen. Toen ben ik nog receptioniste geweest maar ik was toch niet echt een tiep voor aan de telefoon. Liever persoonlijk contact. Toen heb ik in een wijnwinkel in Haaksbergen gestaan, en daar cursussen gedaan. Daarna werd ik door Simone, een bekende van me, gevraagd of ik niet samen met haar een wijnwinkel wilde beginnen. Dat hebben we samen opgepakt, helaas kon zij er niet mee doorgaan. Ik was er toen al zover mee, dat ik het gewoon heb gedaan. Ik heb veel klanten uit Hengevelde en omstreken zoals Haaksbergen, uit Neede, Delden, Markelo. Deze plek is best een centraal punt als je naar de A1 gaat. Nu zit ik al bijna 7 jaar hier. Ik heb ook in het begin wel veel steun gehad aan Jose van Jul et Mi. Die ken ik van vroeger. We hadden elkaar lang niet gezien, maar troffen elkaar weer.”

Wat verkoop je? “Ik ben eigenaar van een wijnhuis, maar ik verkoop ook speciaal bieren en likeurtjes. Ondertussen heb ik ook azijn en olie in mijn assortiment opgenomen, ben me iets meer gaan richten op koken. Is ook mijn hobby. Ik vind het heel leuk om de combinatie met wijn en gerechten te maken. En die olie betrek ik ook wel in wijnproeverijen. Mijn producten zijn puur natuur, ik haal voornamelijk producten uit Italië. Sommige koop ik zelf in door naar Italie toe te gaan. Dan kijk ik naar een lekkere wijn die hier nog niet te koop is. Als die mensen bevalt, komen ze terug. Dat gebeurt vaak. Dat ik veel streekproducten in mijn assortiment heb, daar ben ik ook trots op. Dat geeft een goed gevoel. Denk aan Limoncello en orangello van een chefkok uit Enter, Tukkerschnapps, en wijnen en likeuren uit Twente.

Ik heb een heel breed assortiment. Ik verkoop ook een lekker wijntje voor een verjaardag en ook leuke dingen of gehele pakketten voor een cadeautje. Het hoeft niet alleen maar duur te zijn. Het is maar net wat je wilt en zoekt. Ik heb ook betaalbare, gangbare wijnen voor een feestje, van bijv. 6 euro. Ik geef ook vaak korting bij een doos. Ik ben niet aangesloten bij een inkooporganisatie dus alle wijnen die ik verkoop, heb ik zelf uitgezocht. Zo kan ik er ook mee wisselen en uitproberen.”

Wat heb je met wijn? “Tja, dat komt voort uit mijn hobby. Uit de passie voor koken. Ik lees bijvoorbeeld geen boeken, alleen kookboeken. Ik word blij als je met eenvoudige ingrediënten hele lekkere dingen kan maken. Dat is ook wel de kunst. Een aantal jaar geleden zei iemand tegen mij: “Waarom begin je niet een eigen winkel? Dat is echt iets voor jou!”

Wat doe je precies? “Ik wil mensen graag adviseren over passende wijnen bij bijvoorbeeld gerechten (denk aan kookclubs). Smaken die ze anders misschien niet bij elkaar hadden uitgezocht. Dat leer ik ook omdat ik zelf heel veel uitprobeer. Voor corona ging ik ook graag en veel naar proeverijen.

Ik heb alle wijnen zelf geproefd die ik verkoop, anders kan ik het niet adviseren. Ik heb kennis van alle wijnen die ik verkoop. Dan weet je ook goed wat matcht met een gerecht. Je hebt ook wel een bepaalde wijn die een grote groep lekker vindt, ik weet dan wel wat ik moet adviseren. Ik zit nog wel te denken om me te scholen als sommelier of vinoloog. Door mijn interesse in wijnen weet ik al wel veel, maar het lonkt nog wel. In de coronatijd is mijn klantenkring op de zakelijke markt wel gegroeid. Ik verkoop veel relatiegeschenken. Ik maak bijvoorbeeld ook eigen labels voor op de fles. Dat gaat heel mooi. Er is zoveel mogelijk in overleg.”

Hoe kijk je terug op 2 jaar corona? “Ik kan niet klagen dat ik geen omzet heb gehad. Al die tijd ben ik grotendeels open geweest

omdat ik zogenaamd een essentiële winkel ben. Dat vond ik een aparte gewaarwording. Ik ben wel heel blij dat andere winkels nu ook weer open zijn gegaan, daar lopen ook de vaste lasten door natuurlijk! Voor mijn onderneming pakte de coronatijd gelukkig goed uit. Mensen gingen thuis uitgebreid koken, het gezellig maken. Mensen zijn meer aan thuis gaan besteden en mijn klantenkring is groter geworden. Proeverijen vielen wel helemaal weg en daarmee de bestellingen die daaruit kwamen ook.

Ik heb wel gemerkt dat mensen die ik binnenkrijg over het algemeen wat minder blij zijn of zo, minder spontaan. In de coronaperiode had ik sowieso minder contact met mensen, dat werd ons ook opgelegd, afstand houden. Ik had klanten die mij vroegen dozen klaar te zetten, ze wilden ook niet lang in de winkel zijn. Je kwam niet voor je lol binnen. Voorheen kwamen mensen samen binnen, even een wijntje proeven en uitzoeken. Daar namen ze even tijd voor. Nu was het: zet maar klaar…”

Heeft corona je als ondernemer veranderd? “Je merkt wel hoe kwetsbaar je bent als ondernemer als de regering beslist dat je het dicht moet doen. Steun is misschien niet echt steun. Die onzekerheid word je niet blij van. Maar ik ben wel positief hoor, voor mij heeft het goed uitgepakt uiteindelijk. Maar dat wist ik in de eerste lockdown natuurlijk allemaal nog niet.”

Kijk je anders naar de toekomst? “Voor de jeugd vind ik het heel jammer dat deze jaren zo zijn gelopen. Ik heb drie kinderen thuis die allemaal studeren. En als je dan zoveel online moet doen, vind ik het erg sneu. Het blije en vrije is veel minder. Het wordt tijd dat dat verandert!”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/week eruit voor jou? Wat is je favoriete werkdag? “Ik ben om 10 uur hier. Meestal begin ik eerst met de administratie, dan kijk ik welke bestellingen ik nog moet plaatsen. De meeste wijnen hebben twee dagen levertijd. Als de vracht binnenkomt, omdat mijn winkel zo compact is, moet ik het wel verstandig inpakken. Ik probeer het op land bij elkaar te zetten. Krijg ook vaak appjes: wil je nog wijntjes bezorgen? Of soms moet ik pakketten klaar maken. Inkoop verloopt via uitnodigingen meestal. Zaterdag was en zal denk ik weer mijn favoriete werkdag worden, in het weekend krijg ik ook nog meer aangeloop. Mensen hebben dan meer tijd en kijken rustiger rond. En gaan echt wat uitzoeken voor het weekend, als ze iets speciaals hebben. Een feestje hebben, of vrienden komen. Of ze zijn op zoek naar leuke cadeaus. De drempel is niet hoog om hier binnen te komen merk ik. Ik vind het leuk om een praatje te maken, en dat hoeft niet alleen te gaan over wijn of over bier.

Wat is jouw ambitie? Hoe ziet de markt eruit? “Ik vind het het leukste om persoonlijk advies te geven, en dat kan je niet online. Hoewel natuurlijk webshops hot zijn. Mensen kennen je ook zelf en willen dan door jezelf geholpen worden. Mensen komen voor advies. Ik hoop dat de verkoop verder toeneemt en dat ik me bijvoorbeeld over 5 jaar meer kan specialiseren in relatiegeschenken.”

Wat zie jij als de voordelen van het ondernemerschap? “De vrijheid, dat je zelf de dag in kan delen. Ik doe wat ik zelf denk dat het beste is, ik hoef me niet te verantwoorden.”

En de nadelen? “Ik kan het goed vergelijken. Ik heb lang voor mezelf gedaan en een tijd voor een baas gedaan, daar kreeg ik toch niet zoveel energie van. Vond ik niet zo spannend. Je krijgt toch meer energie als het voor jezelf is. Ik sta ook weleens ergens voor goede doelen, ik hoef niet altijd de hoofdprijs. Sociale dingen vind ik ook belangrijk.”

Hoe bewaak jij de balans tussen werk en privé? Hoe ontspan je? “Ik hou van koken, doe ik graag. Bloemschikken, en de tuin in gaan vind ik heel leuk. Schilderen. En hardlopen doe ik ook, maar das niet heel leuk. Ik loop met een klein groepje, omdat tijdens corona sporten in een grote groep niet mocht. Elke zondag loop ik nu zo’n 8 km.
Ik heb wel goed de balans in werk en privé. Als ik een proeverij heb zie ik dat ook niet echt werk. Mensen zeggen weleens: het is net of ik bij je op bezoek kom.”

Welke tip wil je mensen meegeven die voor zichzelf willen beginnen? “Als je iets graag wilt, moet je het gewoon doen. Volg je hart. Als je voor jezelf doet, krijg je er veel meer energie van. Je hebt wel risico’s. Maar als je een drukke week hebt gehad, krijg je wel meer voldoening dan bij een baas. Je ontmoet veel leuke mensen.”

Wat vind je het leukste aan je werk? Waar ben je zakelijk trots op? “Dat mensen enthousiast zijn over de dingen die ik doe of maak. Ik krijg ook veel positieve reacties op mijn pakketten. Dan zeggen ze: je geeft er zo’n leuke eigen draai aan. Dan krijg ik nadien een leuk mailtje of appje.”

Wat vind je van de SIO? “Vanaf dat ik hier zit, ben ik er al lid van. Als je in een dorp zit, moet je ook samen sterk zijn. Dan moet je je ook zo profileren. Eenheid maakt sterk, ik geloof daar wel in. In coronatijd hebben we elkaar niet gezien, laatst een keer bij de Hebo. Wat een mooi pand.”

Wat weten mensen niet? “Als ik pakketten samenstel, doe ik dat met plaatselijke ondernemers erbij. Dan schakel ik andere ondernemers in.”

Mis je nog een onderneming in Hengevelde? “Ik zou het zo niet weten. Er is hier veel aanbod voor een klein dorp. En ook wel grote winkels. Werken hier meer mensen dan dat er wonen?”

Waar ben je trots op? “Dat ik de stap heb genomen om het te doen, daar ben ik wel trots. En wat ik dan nu heb opgebouwd. Dat je wel hele andere mensen weer hebt leren kennen en dat je je netwerk vergroot. Als mensen toch willen komen, komen ze ook wel vanaf Haaksbergen hier. Wie niet waagt, wie niet wint. Het gaat nu meer vanzelf en het gaat goed. Soms kijken mensen uit Hengevelde de kat uit de boom, maar vele zijn al wel eens binnen geweest!