Kleur Bekennen onderneemt: John Legtenberg

In deze editie van Kleur Bekenner onderneemt, nemen we John Legtenberg onder de loep. Hij groeide niet in Hengevelde op maar is inmiddels een graag geziene Wegdammer evenals zijn vrouw Jet. Eind vorige eeuw startte hij op een zolderkamer voor zichzelf een heeft inmiddels een gerenommeerd bedrijf opgebouwd en staat op het punt van uitbreiding. Toch is hij in de loop der jaren gaan beseffen dat er veel meer is dan werk, want een hartinfarct zette hem wel aan het denken. John Legtenberg, eigenaar van Scanimix BV op Het Wegdam, vader van drie kinderen, echtgenoot, fanatiek sporter en nog veel meer bekent kleur!
(door: Arthur Schoneveld)

Naam:
Johannes Theodorus Antonius Legtenberg, vernoemd naar mijn opa en peetoom. Dit zijn doopnamen. De roepnaam is altijd John geweest en dat is het nog.

Vader/moeder: 
Mijn vader heette Jan, hij is overleden in 2003 op 72-jarige leeftijd. Hij is overleden aan Parkinson. Mijn moeder heette Toos, zij is in 2011 op 77-jarige leeftijd overleden aan Alzheimer.

Kinderen:
Marloes (25), woont samen in Diepenheim met Jelle ten Thije en zij is wijkverpleegkun-dige. Inge (22), woont samen in Deventer met Jaap doet de opleiding PABO. Maaike woont thuis (16) zit op de mavo.

Bedrijf:

Scanimix B.V. Dit is overigens niet te verwarren met het bedrijf Scanimex in Belgie. Het bedrijf Hamal Signature heeft deze twee bedrijven een keer niet goed uit elkaar gehouden, want een tijd geleden stond er ineens 100.000 euro bijgeboekt op de rekening. Dat bedrijf had even niet goed gekeken en de verkeerde klant aangeklikt. Dat bedrijf heb ik dus maar even gebeld, Sindsdien zijn we goede vrienden, haha!

Wij zijn gevestigd op Het Wegdam in Hengevelde. Ik ben op de zolderkamer begonnen in 1998. Dit was naast het werk dat ik voor mijn werkgever deed. Ik zou compagnon worden maar hij kwam zijn afspraken niet na. Daarom begon ik op 4 januari 1999 voor mezelf, want het was voor mij ‘helemaal voor de baas of helemaal niet’.

In 2001 zijn we verhuisd naar Enter, toen werkte ik ook vanuit huis. Wel was er een engineer in dienst. In Enter werd ook onze derde dochter geboren en was het niet handig om daar te blijven gezien de gezinsuitbreiding. In 2005 zijn we daarom naar Hengevelde verhuisd, we zagen een huis met bedrijfspand dat perfect was in onze ogen. Het is overigens het oude huis van Alfons Pelle.

Wat doe je eigenlijk?
Ons bedrijf heet zoals gezegd Scanimix. We houden ons bezig met het ontwikkelen en bouwen van machines in de voedingsindustrie.

Hoe gaat het in jouw vakgebied?
Goed! Momenteel is er heel veel te doen. 80 a 90%van onze klanten zijn vaste klanten. Wel krijgen we er nieuwe klanten bij door mond op mond reclame of medewerkers van klanten die van werkgever wisselen, en ons aanbevelen bij hun nieuwe werkgever.

Toen ik voor mezelf begon eind vorige eeuw ben ik op karwei geweest in Ierland. Daar was ik in gesprek met een vertegenwoordiger van Scanima. Die maakten industriële mixers. In de Benelux hadden ze geen vertegenwoordiger en dat leek mij wel wat. Dit wilde ik doen onder de naam Sca-nima Nederland, maar dit mocht niet. Toen kwamen we op het idee van een combinatie van Sca-nima en mixers, het werd daarom Scanimix. Waren er ook mindere momenten? In 2012 hadden we een slecht jaar en 2014 heb ik een hartinfarct gehad. Dat heeft me wel aan het denken gezet. Ons werk is heel projectmatig. Zo gaat het ook met de geldstroom. Ik vond dat het constanter moest. Daarom ben ik gestart met zelf uitvoeren van cnc verspaningswerk, eerst met een kleine portaalfrees, later hebben we een professionele CNC bewerkingscentrum aangeschaft. Be-gin 2017 zijn we nauw gaan samenwerken met ATB (Arjan ten Brinke) die in ons pand gevestigd is.
We gaan dit jaar een start te maken met het uitbreiden van ons pand. Dit betekent dat onze engineers ruimere en rustiger werkplekken krijgen en de werkplaats wordt ook vergroot.

Noem eens een voorbeeld wat jullie zoal maken?
Dit zijn bijvoorbeeld doseermachines van garnituur wat op een salade komt. Dit kunnen uitjes, worteltjes, paprika, mandarijntjes zijn. Deze opties plaatsen we ook op bestaande machines. Ook ontwikkelen wij in eigen beheer speciaalmachines voor de voedingsmiddelen industrie zoals: sleeve-machine ( kartonnen hoesjes van de heksenkaas), hefkiepers, sate afvullers, pluismachines (pulled pork), enz.

Wat is je ambitie?
Wat werk betreft is mijn ambitie om een solide bedrijf neer te zetten waarin we nieuwe machines en producten kunnen ontwikkelen in goede sfeer, waar werknemers het naar hun zin hebben. Motto? Ik ben voor mezelf begonnen om te bewijzen dat eerlijk zaken doen wel mogelijk is.. Voor die tijd heb ik namelijk werkgevers gehad die het niet altijd even nauw namen met alle regels. Dat vond ik niet vreemd, maar wel heel .. bijzonder, en dat wilde ik anders doen.

Wat wilde je als kind worden?
Boswachter! Het is anders gelopen omdat ik naar de LTS ging. Daar bleek ik dat wel technisch was en heb ik de richting werktuigbouw gekozen. Na de MTS afgerond te hebben,was mijn eerste baan bij Nido Uni-versal in Holten. Daarna heb ik bij NON in Aadorp gewerkt. Hier heb ik met veel plezier mezelf ontwikkelt tot con-structeur. Bij Bleijenberg Engineering en MEYN groep in Oostzaan kwam ik in aanraking met verkoop. Zo ben ik vrij allround geworden. Ik ben vanaf eerste moment t/m aflevering betrokken bij nagenoeg alle projecten.

Wat betekent je werk voor je?
Mijn werk is mijn hobby, maar er gaat wel heel veel vrije tijd inzitten. Naarmate het bedrijf groeit vergt het wel steeds meer van je. Dat kan je van tevoren niet inschatten.

Hoe ontspan je na het werk?
Netflix kijken met een wijntje en de houtkachel aan. Ook tennissen vind ik erg leuk om te doen. Ik probeer om drie keer per week om half 7 op te staan en dan sport ik tot een uur of 10.


John en Jet op wintersport

Hoe ga je om met mindere dingen in je werk?
Een tandje bijzetten. We geven in ieder geval nooit op. Zowel als het minder gaat of als er een probleem is.

Hoe onderscheid jij je?
Betrouwbaarheid is heel belangrijk, afspraak is afspraak. In mijn hoofd ben ik vaak bezig met het zoeken naar nieuwe oplossingen. Jet voegt toe: ” Op een nacht werd hij een keer wakker en stootte me aan en zei : “Nu heb ik het!”. Hij had hij een constructie bedacht en riep het hardop, ha ha!”.


Ook Jet helpt mee in het bedrijf!

Hoe netwerk je in Hengevelde? Hoe werk je samen met collega-ondernemers?
Ik werkte veel samen met Ronnie Rouweler, maar omdat hij zich gespecialiseerd heeft in hoogwaardig laswerk is dit iets minder geworden, maar het contact is nog steeds prima!

Wat vind je van de SIO?
Het initiatief is heel erg goed. Voor ons voegt het niet zoveel toe omdat we niet zoveel in het dorp werken. Wel is het heel gezellig! Dit neemt niet weg dat we er vanaf het begin toen we hier kwamen wonen gelijk hebben aangemeld.

Favoriete ondernemer/bedrijf?
Ik heb een begin gemaakt met het boek Steve Jobs, maar hij is niet echt een voorbeeld voor me. Lastige vraag, ik heb geen favoriete ondernemer. Rotink IJzerwaren is wel een belangrijk bedrijf voor mij. Ze hebben vrijwel alles op voorraad en het is lekker dichtbij.

Mis je nog een onderneming in Hengevelde?
Nee, niet echt. Jet vult aan: “Ik mis de drogisterij van Marie-Jose.”

Heb je aanbevelingen voor startende ondernemers?
Gekscherend: “Niet aan beginnen!”. Nee, je moet wel overtuigd zijn van kwaliteiten en passie hebben voor je vak. Anders ga je het niet volhouden, het kost namelijk veel tijd..

DILEMMA'S

Enter of Wierden?
Wierden. Geboortedorp en hele mooie herinneringen aan. Ik heb er een hele fijne jeugd gehad.

Zomer of winter?
Winter. Gezelligheid en de houtkachel. In de zomer zijn er veel insecten, daar heb ik niets mee.

Handbal of voetbal?
Voetbal. Ik ben FC Twente fan maar helaas bakken ze er niet zoveel van. Onze dochter Maaike speelt bij de jongens bij W.V.V.’34, erg leuk.

Lassen of verspaning?
Verspaning. Dat vind ik wat leuker om te doen.

Johma of Nutricia?
Beide zijn klanten van ons. Ik kies voor Johma. We hebben we ongelofelijk veel aan Johma te danken. Heel veel opdrachten en altijd met wederzijds respect. Onze dochter Inge heeft zelfs nog een keer mee mogen spelen in een reclamespotje voor tv.

In eigen land op vakantie of naar het buitenland?
Buitenland. Dat is toch iets uitdagender. Zo was onze laatste vakantie prachtig, Schotland. Prachtige natuur. Droge humor en erg gezellige en open mensen. De Engelse Twentenaren noem ik ze.

Wij wensen John en zijn gezin veel succes met de uitbreiding van het bedrijf en ook privé natuurlijk het allerbeste!


Dochter Marloes


Dochter Inge


Dochter Maaike