Kleur Bekennen onderneemt: John ten Heggeler

Toen ik deze actieve ondernemer vroeg voor een nieuwe editie van deze populaire rubriek, bedacht ik me dat bijna alle heren van de Hengeveldse Rock & Rollband Around 69 zijn geïnterviewd. Een leuk weetje. Natuurlijk kwam ik bij John terecht nu hij sinds enige tijd de nieuwe hoogheid van CV De Höftemennekes is. Wat weten we eigenlijk van hem? De vader van drie, zelf ook geboren en getogen aan de Gorsveldweg, de goedlachse muzikant, John ten Heggeler, bekent zijn ondernemerskleur.
Door Milou Wolterinck

Naam:
John Johannes Bernardus Jozef ten Heggeler (47 jaar) Partner: Anne ten Heggeler – Sueters (46 jaar). Kind(eren): Stijn (16 jaar), Lyss (15 jaar) en Mexx (12 jaar)

Vader/moeder:
Arnold ten Heggeler en Diny Ten Heggeler - Ottenschot Broers/zussen: Silvia ten Heggeler

Bedrijf:
John ten Heggeler, Grondverzet en Riolering

Locatie:
Gorsveldweg, Hengevelde Startdatum: 1 april 2008 Aantal uren werk: rond de 60 uur per week Aantal personeelsleden: geen

Zakelijke motto:
Volgens Anne en de kinderen is een gevleugelde uitspraak van John: “Ik ben nooit uitgespeeld, ik speel nog altijd in de zandbak”

Linken:
www.linkedin.com/john-ten-heggeler

Hoe ben je ondernemer geworden?
“Vanaf jonge leeftijd heb ik ervaring opgedaan in het werk met kranen en shovels. Mijn vader was kraanmachinist en ik ging als vierjarige mee op de machines. In 1996 heb ik bij Nienhuis in Rietmolen de opleiding tot machinist gevolgd. Daarna ging ik aan het werk. Na Nienhuis vervolgens bij Langezaal. Op een grote graafmachine, 35 ton, mee met een mobiele puinbreker door heel Nederland. Dat laatste vond ik wat eentonig werk. Ik ben daarom eind maart 1997 bij Pelle in Hengevelde begonnen. Daar heb ik tot 2008 met gewerkt en ervaring opgedaan. Vervolgens heb ik de stap gemaakt om voor mijzelf te beginnen.”

Wat doe je eigenlijk?
“Ik heb een eigen minigraver met een draaikantel stuk. Met dit voertuig verricht ik diverse grondwerkzaamheden. Deze minigraver is speciaal in zijn gewichtsklasse (1,5 tonner). Met zijn draaikantelstuk, komt deze niet veel voor. Ik kan er extra grondverzet mee uitvoeren, zoals de vervanging van gresbuizen (oud riool). Met mijn kraan(tje) kan ik heel gemakkelijk tussen kabels graven. Met deze graafmachine kan ik in beperkte ruimtes, op ruw terrein of vlak naast gebouwen ingezet worden. Ik word door verschillende bedrijven onder andere de gemeente Hengelo. Maar bijvoorbeeld ook bij de bouw van de hallen van Hebo Kozijnen en Nollen. Particulieren kunnen ook bij mij aankloppen, voor bijvoorbeeld tuinwerkzaamheden. Denk dan aan het graven van vijvers, spitten en egaliseren van tuinen, ingraven van trampolines en het rooien van beplanting met behulp van een sorteergrijper.

Pas ben ik begonnen bij de bouw van Bart-Jan van Hecke, Stephan ter Doest en Erwin Koenderink. Vaak werk ik samen met Gerco Welmers, die dan de riolering doet. Of met Loonbedrijf Pelle die dan helpt bij het grondverzet.”

Hoe gaat het in jouw vakgebied?
“Het gaat goed, er is genoeg werk. Dit komt onder andere door de toenemende woningbouw.

Wat is je ambitie?
“Dat vind ik een lastige. Ik hoop dit werk nog lang met plezier te kunnen uitvoeren.”

Wat wilde je als kind worden?
“Machinist. Deze keuze had ik al vroeg gemaakt.”


John geheel links met de band Arround 69

Wat betekent je werk voor je?

“Ik heb van mijn hobby, mijn werk gemaakt en dat is echt heel mooi. Elke dag is anders. Ik moet veel in oplossingen denken. Ik krijg een formuliertje met een klacht en moet het dan maar oplossen. Ik probeer creatief te denken over wat de klant van mij verwacht. Ik vind het erg leuk. Ik maak veel uren maar de dagen zijn redelijk overzichtelijk. Ik werk in teamverband, met een grondwerker. Om 16.30 uur zet ik de kraan stil en gaan we naar huis. Dat is prettig om op tijd bij mijn gezin te zijn. Mijn dochter Mexx vraagt elke dag aan mij: “Papa, wat vond je het leukste vandaag? En dan zeg ik elke keer weer: met mijn kraantje spelen.”

Hoe ontspan je na het werk?
“In de schuur, om te knutselen en sleutelen. Dit kan van alles zijn. Zo vind ik het een uitdaging om eigen bakken te lassen voor mijn kraan of om te sleutelen aan machines.

Ik maak graag muziek met mijn akoestische gitaar, bij de band Around 69. Verder ga ik weleens handbal kijken, bij het team waarin Mexx speelt. Of voetbal kijken bij de teams van Stijn en Lyss.
Daarnaast ben ik een Formule 1 fan, dit kijk ik graag op tv. Verder kan een avondje relaxen thuis, ook erg fijn zijn. ”

Hoe ga je om met kritiek?
“Ik ben wel perfectionistisch. De klant is koning. Deze stel ik graag tevreden en ik luister goed naar wat de wens is. Deze voer ik dan, in overleg met klant en grondwerker, uit. Ik stel me graag meedenkend en flexibel op.”

Hoe onderscheid jij je?
“Ik heb een speciale minigraver, die is voor mij bijzonder. Door mijn werkervaring, inzicht in de uitvoering, werk ik anders en kijk ik vooruit en denk in oplossingen.”

Waar ben je zakelijk trots op?
“Het bedrijf dat we hier hebben opgebouwd.”

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen?
“Vrijheid en eigen keuzes maken.”

Wat is minder leuk?
“Dat je afhankelijk bent van het weer. Als ik daardoor niet kan werken, komt er ook niets binnen. In de schuur kan ik me altijd wel vermaken, maar dat levert geen geld op. Ja, het bespaart geld. Ik denk goed na over mijn bedrijfsuitvoering. Ik ben nog van plan om een opleiding GPS te volgen. Dat kan dan in een rustige periode.”

Hoe netwerk je in Hengevelde? Hoe werk je samen met collega-ondernemers?
“Netwerken doe ik mondeling. We kennen elkaar wel in Hengevelde. In Hengelo is dat voortgekomen uit het werk dat ik samen met Gerco Welmers heb kunnen leveren en onze ervaringen. We denken mee in oplossingen. Ik moet het hebben van de mond-tot-mond reclame.”

Wat vind je van de SIO?
“Bij beschikbaar werk als eerste, aan mekaar denken, dat is mooi. Helaas ga ik niet vaak mee met de uitjes onder werktijd. Ik zie de leden wel jaarlijks. Het is een mooie netwerkvereniging, voor elkaar en met elkaar.”

Favoriete ondernemer/bedrijf:
“Dan denk ik aan onze buurman; Norman Smit met zijn bedrijf BMD Advies Oost. Die doet het goed. Ik kan er goed mee overleggen en hij blijft zichzelf.

In Hengevelde noem ik bijvoorbeeld Hebo. Wat Norbert allemaal gerealiseerd heeft. Hij onthoudt veel. Hij kan op de bouw zijn in overleg met ons, met een timmerman of heftruckchaffeur en hij zegt dan: “Wacht even, daar moet ik even naar toe, die daar is jarig.” Daar neem ik mijn petje voor af!“

Mis je nog een onderneming in Hengevelde?
“Ik kan er zo niet één noemen die we missen. Goed dat er al zoveel is in Hengevelde. Maar wat ik misschien wel mis is een damesvoetbal elftal. Het zou mooi zijn als ze dat nieuw leven in zouden blazen.”

Heb je tips voor startende ondernemers?
“Denk eerst goed na voor je eraan begint. Het moet wel een hobby zijn, anders begin je ook niet voor jezelf. Je moet voorbereid zzp-er worden, anders zit dat niet snor. Je moet weten of je opdrachtgevers hebt. Werkervaring. Oftewel, bereid je goed voor.”

Vlnr: Kinderen Lyss, Stijn en Mexx. Zijn vrouw Anne, John zelf en Moeder Dinie en geheel rechts Harry Scholten

Van welk muzieknummer krijg jij energie?
“Eagles: ‘Take it easy’. Spelen we ook met Around. Op de kraan luister ik `s morgens Radio538 en 100%NL vind ik ook leuk. Ik luister ook graag een piraatje.”

Wat is de drukste periode?
“Carnaval denk ik, haha.
In het werk, vooral de zomermaanden, maar niet de bouwvak. Eigenlijk gaat het werk het hele jaar door. Soms kan het weer invloed hebben en is het iets rustiger.”

DILEMMA'S

Carnaval of Zomerfeesten?
“Dat weet ik nog niet. Tot nu toe heb ik twee hele mooie Carnavalsdagen gehad. Dus allebei leuk.”


De foto hoe John werd gevraagd als Prins Carnaval. Bart-Jan van Hecke had zijn foto erin gephotoshopt en liet deze ineens aan John zien. Zijn antwoord was positief!

Zomer of winter?
“Zomer. Heb ik meer te doen.”

Handbal of voetbal?
“Voetbal. Dat vind ik zelf leuker. Handbal begin ik ook leuk te vinden, kijken naar mijn dochter Mexx. Ze kan goed meekomen. Ze zit bij de Handbalschool.”

Stamppot van je moeder of van Anne?
“Is gelijk. Anne kan ook lekker koken. Bij haar leer ik nieuwe dingen eten. Op zondag maakt mijn ma altijd nog soep; ‘Oma’s soep’. Heerlijk.”

Kleine kraan of grote kraan?
“Grote kraan.”

Kamperen of all inclusive?
“Ik vind kamperen echt niet wat. Ik vind in een tentje behelpen. Ik zit liever in een huisje, net iets meer ruimte. Maar niet te lang van huis. Oost west – thuis best.”