Kleur Bekennen onderneemt met Stephan ter Doest

2019 was voor deze ondernemer een intensief jaar. Zijn bedrijf is groeiende en hij bouwde een nieuw onderkomen. Altijd actief, vliegt heen en weer met zijn Volkswagen Transporter, veel te zien bij WVV, jaarlijks uitbundige Carnavalist en bij menig ondernemer zie je hem achter de schermen: Stephan ter Doest, bekent zijn ondernemerskleur.
Door Milou Wolterinck.

Naam: Stephan ter Doest (45 jaar)

Partner: Evelien ter Doest – ten Thije (36 jaar) Kind(eren): Stan (6 jaar) en Linn (5 jaar)

Vader/moeder: Tonnie ter Doest (78 jaar) en Fienie ter Doest – Tuinte (helaas overleden in 2012)

Broers/zussen: Maarten (48 jaar)

Bedrijf: Ter Doest Beveiliging BV

Locatie: Sinds half september 2019 aan Het Wegdam 35

Startdatum: 15 juli 2008

Aantal uren werk per week: “Ik denk zo’n 50.”

Aantal personeelsleden: 4

Zakelijke motto: ‘Altijd klaarstaan voor de klant. 100% klantgerichtheid’

LinkedIn: “Heb ik wel, maar doe ik niet zoveel mee. Is wel een verbeterpuntje. Gaan we binnenkort meer oppakken.”

Wat wilde je als kind worden?
“Sportverslaggever. Ik was best wel fan van Jack van Gelder. Luisterde veel naar radioverslagen, dat vond ik heel mooi. Vooral radioverslagen van het Nederlands Elftal en de Tour de France vanaf de motor vond ik magistraal. Ik ben zelfs nog een dag naar Zwolle geweest om het radio maken te bekijken. Ik heb echt jaren het idee gehad dat ik sportverslaggever wilde worden totdat ik de keuze moest maken en toen ben ik toch voor de MTS gegaan. Techniek lag mij wel, ik maakte autoradio’s en discolampen op mijn slaapkamer. Eerst heb ik de Rahorst MAVO in Haaksbergen gedaan, daarna de Hofstede MTS in Hengelo en daarna ben ik aan het werk gegaan. Voor de Beveiliging heb ik allerlei vakgerelateerde cursussen gevolgd.”

Hoe ben je ondernemer geworden?
“Voordat ik daadwerkelijk ondernemer ben geworden, heb ik er wel heel lang over nagedacht. Bij Voskamp, mijn toenmalige werkgever waar ik 12 jaar heb gewerkt, werd het bedrijf groter en groter. De band met collega’s werd anders en ik kreeg best wel veel aanvragen vanuit Hengevelde. Mensen die wisten dat ik dit werk deed en die wilden dan graag dat ik het kwam installeren via Voskamp. Op een gegeven moment had ik zoiets, ik moet de stap zelf maken. Na diverse gesprekken met Voskamp kon ik daar 3 dagen in de week blijven als ingehuurde ZZP’er en 2 dagen voor mijzelf aan de slag gaan. Dat was in 2009. In januari 2010 ben ik volledig zelfstandig geworden. Eerst startte ik met het kantoor boven op de slaapkamer, toen onze dochter Linn geboren werd moest ik plaats maken en verhuisde ik naar de garage die we helemaal verbouwden. Ook daar groeide ik uit waardoor we een ruimte zijn gaan huren aan Het Assink. Nu zitten we een paar maanden in ons nieuwe pand. Als je het zo optelt zijn het mooie sprongetjes. Ik ben er erg blij mee hoe het is gelopen. Maar gelukkig heb ik met mijn oude werkgever en oud-collega’s ook nog een goede band.

Wat doe je eigenlijk?
“Wij hebben een beveiligingsbedrijf dat zich bezighoudt met leveren, monteren en onderhouden van beveiligingsinstallaties. Bestaande uit inbraakdetectiesystemen, brandmeldinstallaties, toegangscontrole- en camerasystemen. We maken een plan op maat. Eigenlijk is niets hetzelfde en ook de wensen van elke klant zijn anders. We kunnen niet vanaf het bureau verkopen. Bijna elke installatie die wij maken, wordt voorafgegaan door locatiebezoek, we leveren weinig standaardpakketten. De basis van de installaties is in principe hetzelfde, maar we leveren altijd maatwerk. Wij zijn Borg erkend technisch beveiligingsbedrijf, zodat wij ook certificaten mogen uitgeven die vaak geëist worden door de verzekeraars. Daar worden wij jaarlijks op gekeurd door middel van een audit. Dit is als een soort van steekproef bij een APK keuring van de auto.”

Hoe gaat het in jouw vakgebied?
“Wij zijn nog steeds groeiende. Er is veel werk in onze branche. Ook worden er steeds meer eisen gesteld door verzekeraars. We hebben een mooi hecht groepje met vakmensen.”

Wat is je ambitie?
“Ik had nooit verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik heb altijd gezegd: ik wil geen personeel. Maar ja dat is zo gegroeid. Mijn ambities? Misschien heb ik die wel niet. Ik ga niet zeggen dat ik binnen 10 jaar naar 10 of 20 man personeel wil gaan. Als het op deze voet doorgaat, ben ik er helemaal content mee. Zo kan ik het nog perfect aansturen. We hebben een team van allemaal goede jongens. Hier ben ik blij mee en ook wel een beetje trots op. De jongens gaan onderling heel goed met elkaar om en gaan zelfs weleens privé bij elkaar op de koffie. Dat is onze kracht, een hecht team met kennis dat gaat en staat voor resultaat.”


Het team van TD Beveiliging

Wat betekent je werk voor je?
“Er is weleens een tijd geweest dat werk alles voor mij was. Maar doordat je ouder wordt en ook dingen meemaakt die je liever niet meemaakt, heb ik wel gezien dat er meer is op deze wereld. Ik heb veel plezier in mijn werk. Het is een soort van uit de hand gelopen hobby. Je bent wel constant met je bedrijf bezig. Ik neem wel de verantwoording voor het personeel en zet me altijd voor 100% in om alles in zo goed mogelijke banen te leiden. Hierin ga ik wel voorop in de strijd.”

Hoe ontspan je na het werk?
“Evelien al lachend: “Zie je daar de bank? Daarachter ligt een dekentje.” Stephan zelf: “Ik ben trainer en leider geworden van Stan. Ik voetbal zelf nog bij 35+ en zondags in het 6e van WVV.
En in het weekend ga ik er ook wel graag op uit met het gezin. Het is echt niet zo dat het alleen maar werken is. Ik kan het werk ook steeds beter loslaten. Ik ben ook een levensgenieter die houdt van gezelligheid. Ik hou wel van een biertje en lekker uitgaan met kameraden, ook de vakanties vind ik super.”

Hoe onderscheid jij je?
“We kunnen ons niet echt onderscheiden op apparatuur, elk beveiligingsbedrijf vist in dezelfde vijver. Onze kracht is dat wij een klein bedrijf zijn met veel persoonlijk contact. We hebben korte lijntjes. Ik ben dag en nacht bereikbaar, als je belt voor een storing, krijg je mij aan de telefoon en wij zorgen ervoor dat het opgelost wordt. We hebben ontzettend nette jongens aan het werk. Ze zijn heel secuur, daar krijg ik vaak reacties op. Wij willen het netjes achterlaten. Als we weggaan kun je niet zien dat we er geweest zijn. Met uitzondering van de alarminstallatie natuurlijk. “

Waar ben je zakelijk trots op?
“Ik moet wel eerlijk zeggen, als ik van de rotonde af kom en naar het pand rij dan denk ik: daar hebben we hard voor gewerkt en daar ben ik ook trots op. Eveneens vind ik het mooi dat ik bij de Hengeveldse ondernemers een enorme gunfactor heb, ik heb veel aan hen te danken. Dat is toch wel supergaaf. Bijna alles wat we aan werk binnenkrijgen, komt via mond tot mond.”

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen/jouw werk?
“De vrijheid. En dan bedoel ik: gewoon, er word je niet opgedragen dat je dit of dat moet doen. Als ik een kop koffie wil drinken met klanten, doe ik dat en ga ik ‘s avonds wel terug. Het contact met veel verschillende mensen vind ik ook heel leuk, ik kom overal. Dat vind ik echt wel gaaf.”

Wat is minder leuk?
“Ik heb het minste met de boekhouding en administratie. Dat zal elke techneut hebben denk ik. Maar goed, het hoort erbij.”

Hoe hou je jezelf scherp?
“Wij hebben vaak kleine en kortstondige projecten, de werkvoorbereiding moet gewoon goed zijn. Als je daarin verslapt, krijgt het personeel en de klant er snel last van en dan wordt het een zooi. Alles wat bij kantoor weggaat, moet 100% goed voorbereid zijn. Ik kan me daardoor niet permitteren niet scherp te zijn vind ik. Als ik morgen niet scherp ben, heb ik hier de dag erna last van.”

Wat vind je van de SIO?
“Mooi. Goede, gezellige ondernemersclub. De naam zegt het goed, samen in ondernemen, dat is ook echt in Hengevelde wel van toepassing.”

Favoriete ondernemer/bedrijf?
“Ik heb niet perse een favoriete ondernemer. Ik heb zelf van kinds af aan bij HEBO gewerkt in mijn vrije tijd, waar Marinus en later Norbert mijn werkgever waren. Daar heb ik ontzettend veel geleerd. Norbert gaat ook voorop in de strijd. En als je dan ziet wat er nu allemaal gebeurt daar, daar kun je alleen maar bewondering voor hebben”.

Mis je nog een onderneming in Hengevelde?
Lang nadenken: “Nee, kan het zo niet bedenken.”

Heb je tips voor startende ondernemers?
“Zorg dat wat je doet, dat je dat goed doet. Maak het af, zorg dat de kwaliteit goed is en dan komt de rest vanzelf.”

Waar krijg jij energie van?
“Van de kinderen, van mijn nieuwe pand en als alles loopt zoals je graag wilt. Dat zijn voor mij eigenlijk wel de voornaamste dingen.”

Wat is de drukste periode?
“Ik hoop dat dit mijn drukste periode is geweest, het afgelopen jaar, haha. Met de bouw erbij was het een hele kluif. Het eindresultaat geeft wel heel veel voldoening. Wat ik dan ook nog graag even wil benoemen is dat ik dit niet had mogelijk kunnen maken als Evelien niet zo goed had klaar gestaan voor alles. Mijn vader en schoonouders trouwens ook. Maar dit geldt natuurlijk ook voor mijn broer, waar ik altijd een beroep op kan doen. Dat waardeer ik enorm. Ik kan altijd weg voor een storing, de oppas wordt geregeld.”

Dilemma’s

Zomervakantie of wintersport
“Zomervakantie. Vind ik een must om bij te tanken. Dan heb je echt tijd voor je gezin, 3 weken bij de kinderen. Bij wintersport ga je nog veel skiën en zie je ze minder.”

Jeugdleider of zelf voetballen?
“Jeugdleider. Toen ik nog in het eerste voetbalde, was het denk ik wel anders geweest. Ik voetbal zelf nu nog een beetje voor de hobby. Als ik zie hoeveel plezier die jeugd heeft met voetbal, daar zit de toekomst. Wij gaan alleen maar achteruit.”

Biefstuk of schnitzel
“Biefstuk. Medium. Met kruidenboter.”

Ajax of PSV?
“PSV. Dat is eigenlijk vanaf de lagere school, dan heeft iedereen een club. Daar heb ik nooit in geswitcht. Als PSV tegen FC Twente moet, dan ben ik wel voor Twente hoor.”

Revue of Carnaval?
“Revue. Als ik zie wat voor een briljante stukken we hebben gedaan, daar kun je heel mooi op terug kijken. En het oefenen met onder andere Macky. Dat was een prachtig mooie tijd. Bassie & Adriaan en The A-team. Geweldig.”

Noteer al vast in uw agenda:
Op 7 februari 2020 is er vrije inloop in het nieuwe pand van Ter Doest Beveiliging aan het Wegdam 35. Samen met EKH Hekwerk, Inge Rupert Fotografie en BJVH kunt u de nieuwe onderkomens bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. Op 8 februari houdt Ter Doest Beveiliging de opening voor genodigden.