Kleur Bekennen onderneemt met Wilbert ten Thije

Vandaag in Kleur Bekennen, Wilbert ten Thije (39), de Krög voor insiders. Na jaren in zijn ouderlijk huis aan de Koenderinkstraat te hebben gewoond, is hij al ruim een jaar gelukkig aan Het Markslag. Hier heeft Wilbert 'kantoor aan huis' en woont samen met verloofde Milou Wolterinck en hun zoontjes Lennon (6) en Mex (2). Na zijn opleidingen werkte de zoon van een verzekeringsagent zo'n 17 jaar bij diverse assurantiekantoren alvorens hij vorig jaar de stoute schoenen aantrok en besloot voor zichzelf te beginnen onder de naam 'Met Wilbert'. Hij adviseert en faciliteert in verzekeringen, maar je bent bij hem ook voor een hypotheek aan het goede adres. Vandaag gaan we kleur bekennen, met Wilbert!
Door Arthur Schoneveld


Wilbert met zijn gezin in Twickel

Met Wilbert, van waar die naam en geen Ten Thije Verzekeringen of iets dergelijks?
'Met Wilbert', we doen het samen. Ten Thije vond ik wat afstandelijker, noem me gewoon bij mijn voornaam, app me, bel me. We spreken elkaar geregeld. Vandaar Met Wilbert, persoonlijk vooral. Mijn broertje Dennis bedacht deze naam.

Wat doe je precies? 
Ik ben financieel adviseur. Het leven confronteert je met risico’s en ik ben ervoor om deze voor je inzichtelijk te maken. Ik zet ze voor je op een rijtje en samen bespreken we welke risico's we afdichten met een verzekering en welke risico's we kunnen nemen. Of het nou privé of zakelijk is. Omdat ik niet gebonden ben aan 1 verzekeringsmaatschappij of hypotheekverstrekker kan ik mensen onafhankelijk adviseren. Ik ben geen verkoper van verzekeringen of hypotheken. Persoonlijke binding vind ik het belangrijkste.  Bij grote verzekeringsmaatschappijen of banken van deze tijd zie je dat het persoonlijke contact steeds minder wordt. Die adviseren bovendien ook niet altijd onafhankelijk, kunnen alleen hun eigen verzekeringen of hypotheken aanbieden. Ik wil een goed advies geven. Je wilt niet oververzekerd zijn, maar zeker ook niet onderverzekerd.

Welke scholen heb je gevolgd?
Allereerst de basisschool Hengevelde haha, vervolgens de HAVO op Het Assink in Haaksbergen. Toen ging ik naar de HEAO; ik heb de MER gedaan, Management Economie en Recht. Door keuzevakken te nemen ben ik in de richting van verzekeringen gegaan. Via die opleiding heb ik ook stage gelopen bij Nationale Nederlanden in Rotterdam.
Vervolgens heb ik de opleiding Bedrijfs- en Bestuurskunde aan de Universiteit in Nijmegen gevolgd en gekozen voor de master 'Analyse van een organisatie in verandering'. Hierdoor leer je nog beter de processen van bedrijven in kaart te brengen en verbeteringen te zien.  
Tijdens mijn werk heb ik nog allerlei trainingen en cursussen gevolgd. Interessant, maar het is ook verplicht om mijn werk te kunnen uitvoeren. Dat gaat onder meer over specialiteiten, schade particulier, schade zakelijk, inkomen, vermogen en hypotheken. Daar moet je elke drie jaar een examen van bekwaamheid in doen. Zak je voor het examen, dan ben je je adviesfunctie over deze onderdelen kwijt. De Autoriteit Financiële Markt zorgt er op deze manier voor dat de sector kwaliteit behoudt en 'cowboys' zoveel mogelijk worden geweerd. In dit vak blijf je denk ik je hele leven leren, en dat is denk ik goed. 

En hoe is je loopbaan na school verlopen?
Na mijn studie ben ik direct bij een tussenpersoon gaan werken. Assurantiekantoor Spijkerman in Almelo. Daarna werd ik gevraagd door De Croes Adviesgroep in Goor om financieel adviseur te worden voor de zakelijke en particuliere markt en voor hypotheken en pensioenen. Ben bewust niet gaan werken bij een grote verzekeraar of grote hypotheekverstrekker. Ik ben door de 7 jaar bij Spijkerman en 10 jaar bij De Croes erachter gekomen dat ik onafhankelijk advies misschien wel het allerbelangrijkste vind. Wat ben ik anders voor een adviseur…

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/week eruit voor jou?
Ik ben nog niet zo lang voor mezelf begonnen en zit nog in de opstartfase. Dit betekent in contact komen met klanten en mijn netwerk verruimen. Gemiddeld hoop ik op een afspraak of 3 per dag bij mensen thuis of op kantoor om de lopende en nieuwe zaken door te nemen. Zo af en toe komen mensen bij mij thuis, maar ik ga liever naar hen. Dat scheelt de klant tijd en bovendien heb je dan vaak alle papieren zo bij elkaar.
De overige tijd heb ik thuis nodig om de lopende zaken af te wikkelen. Elke dag is eigenlijk anders. Ik plan ook zeker tijd in voor de actie van de dag. Als er een brandende vraag ligt, of bijvoorbeeld een schade is, of als een iemand ineens een bieding op een woning wil doen, dan moet ik wel klaarstaan. Ik ben altijd wel bereikbaar.

Wat is jouw bedrijfsmotto?
Persoonlijk contact voorop om zoveel mogelijk van de actuele situatie van de klant mee te krijgen voor een pakket dat up to date is. Al je vragen kan je mij stellen. Je hoeft geen app te installeren om je schade door te geven, of te wachten met vragen tot de volgende werkdag. Eens inlichtingen inwinnen over een mogelijk aan te gaan hypotheek kan ook `s avonds aan de keukentafel. Als jouw persoonlijke adviseur (mijn motto) kun je me altijd bellen, appen of mailen, wat jij wilt. Ik kom langs op mijn fiets, of met mijn blauwe Focus haha. Het is gewoon fijn te weten dat je het goed geregeld hebt denk ik. Dat geeft rust in de kop. Als je me zou vragen wat ik wil betekenen voor mensen, is het dat laatste.

Hoe ziet de doelgroep van Met Wilbert eruit?
Die is zowel zakelijk als particulier. Particulieren binnen een straal van 25 km van Hengevelde. Die afstand is dan te doen met de service die ik wil aanbieden in de zin van persoonlijk contact.
Zakelijk gezien is het vooral het MKB, van een ZZP'er zijn tot een bedrijf met 100 man personeel. Ik onderscheid me bij de zakelijke doelgroep door mijn andere manier van werken, anders dan regulier en niet met provisie. Dat scheelt ondernemers vaak zo’n 20% per jaar. Ik hanteer een abonnementsvorm met daar aan gekoppeld een uurtarief op basis van no cure no pay.  In Nederland zijn er slechts een handvol kantoren die ook op die manier werken, maar dat begint wel te komen. Het is heel transparant en het past goed bij wie ik ben als persoon en mijn visie op het werk. 

Wat zie jij als de voordelen van het ondernemerschap?
Het voordeel is dat ik mijn eigen idee en visie kan uitdragen. Ik zie het ook als voordeel dat ik niet over de geplaveide wegen hoef te lopen, iets dat bij een werkgever wel zo is. Het is heel fijn je eigen ding te kunnen doen. Mijn ervaring komt dan goed van pas.

En de nadelen?
Misschien wel dat je vaste inkomen weg is. Je bent weg uit de veilige omgeving bij een werkgever. Je gaat een risico aan, maar als je het risico goed overwogen hebt dan kan je het ook doen.

Aantal uren met het bedrijf bezig per week:
Dat is moeilijk aan te geven. Je staat altijd wel 'aan'. Maar hoeveel uur echt aan het werk? Moeilijk te zeggen.

Hoe bewaak jij de balans tussen werk en privé?
Dat is soms een lastige, vooral in de beginfase. Ik vind het belangrijk dat mensen mijn gezicht zien. Ik ben geen adviseur op afstand, maar juist dichtbij. Die je ook in de voetbalkantine kan aanspreken om een afspraak te maken. Ik vind het belangrijk dat mensen zien dat ik geïnteresseerd ben in ze, en ja, dan klets je wat af. Dat kost wel wat tijd haha, maar vind ik leuk. Ik heb natuurlijk ook mijn eigen hobby's zoals voetbal, darten en tennis. En zo af en toe vissen vind ik ook leuk. Elke woensdagmiddag ben ik sowieso thuis voor de kinderen.
Verder gaan we het wel zien hoe met de tijdsbesteding gaat. Ik hoop dat ik het over een aantal jaar zo kan organiseren dat ik vismaatje van iemand kan worden, vrijwilliger ergens worden. Zo eens in de maand vissen met iemand die dat zonder gezelschap niet kan doen. Dat lijkt me heel mooi.


Ook pokeren behoort tot de hobby's van Wilbert!

Welke tip wil je mensen meegeven die voor zichzelf willen beginnen?
Als je altijd al in gedachten hebt om voor jezelf te beginnen en je vindt dat je de risico's kan nemen, dan moet je het doen en niet te lang wachten. Het geeft je zoveel energie en zoveel drive. Je moet vertrouwen hebben in jezelf en dan moet je het gewoon doen. Ik vind dat de sleutel tot succes je eigen positieve mindset is. 

Wat wilde je als kind worden?
Voetballer of verzekeringsadviseur. Dat laatste is gekomen door mijn vader Gerrit, die zat ook in de verzekeringswereld. Je komt met veel met mensen in gesprek en het is leuk werk. Ik ben graag met mensen in contact. Op de HAVO heb ik mijn eerste assurantievakken al gehad en zo ging het balletje rollen. Mijn vader en ik praatten toen ook al over zijn werk. Helaas is hij 4 jaar geleden plotseling overleden en heeft dus van mijn concrete plannen niets meegekregen.
Voetballer worden ging sowieso niet door. In E2 kwam ik er al achter dat dit ‘m niet ging worden. 


Wilbert, vader Gerrit, broertje Dennis

Wat vind je het leukste aan je werk?
De veelzijdigheid. De ene keer ben je met marketing bezig, dan met financieel management, soms werving van klanten. Er is altijd van alles te doen. En ik spreek heel veel mensen, dat vind ik ook superleuk. 

Wat vind je van de SIO?
Ik ben net lid, haha. Ik ben er tot nu toe één keer geweest. Dat was de rondleiding bij Bakkerij Nollen waar drie bedrijfspresentaties werden gegeven. Aanstaande zondag is de nieuwjaarsbijeenkomst. De SIO is een leuke en gemixte groep, het wordt vast weer gezellig.

Hoe ziet de markt eruit?
Jezelf verzekeren is soms een keuze, soms een verplichting (denk aan de autoverzekering). Toch zie je dat mensen positief staan tegenover verzekeringen. Bovendien wordt de aansprakelijkheid groter. En tja, als er dan stront aan de knikker is wil je niet voor verassingen komen te staan. Waar via internet regelen voorheen vooral handig was, zie je nu dat mensen toch liever een echt persoon zien of spreken.

De Hengeveldse markt is voor mij nu ook wel uitdagend door het nieuwbouwplan. Ik spreek nu diverse mensen die eens wat willen laten uitrekenen en de voor- en nadelen van bepaalde hypotheken willen kennen. De rente is ook in Hengevelde historisch laag, haha. Zo laag zelfs de 10-jaars rente al onder de 1% zit. Toch kan het verstandig zijn om de hypotheek voor 30 jaar vast te zetten tegen 1,89% zodat je voor de gehele looptijd nu al de zekerheid hebt van een lage maandlast. Je ziet het haha, ik hou van cijfers en rekenen. De hypotheekwereld, maar ook die van verzekeringen trouwens, is ingewikkeld. Het is belangrijk dat het je goed wordt uitgelegd zodat je weet wat je aangaat.

Mis je nog een onderneming in Hengevelde?
Dat denk ik niet. Alle facetten zijn wel aanwezig. Als je heel iets verder kijkt naar Goor en Delden, Bentelo, Diepenheim of Haaksbergen, dan is het daar wel wat hier in Hengevelde niet is. Zo kunnen we elkaar ook regionaal versterken.

Favoriete bedrijf?
TnT Speeltoestellen vind ik een heel erg mooi bedrijf. Een jong bedrijf dat zelf opgestart is met jongens uit Hengevelde. Zij zijn leverancier van een bepaald type speeltoestel, een bedrijf dat staat als een huis.

De nieuwe website van Met Wilbert is overigens deze week online gegaan. Neem een kijkje op www.metwilbert.nl. Succes met je bedrijf en bedankt voor dit interview, Wilbert!


Weekendje De Poppe met het gezin, speelvriendje, schoonzus en zwager


In zijn jeugd als voetballer van W.V.V.'34


Ook op de tennisbaan is Wilbert met regelmaat te vinden