Kleur Bekennen Onderneemt, deel 3: Kaasboerderij Keuper: “Wij produceren alles zonder de beruchte E-nummers.”

Vandaag weer een aflevering van de nieuwe variant van onze populaire rubriek ‘Kleur Bekennen’. Het initiatief hiervoor lag bij ondernemersvereniging SIO en Wegdamnieuws. Het is de bedoeling dat we door de interviews onze Hengeveldse ondernemers beter leren kennen. Bij Jan en Betsie Keuper wordt gebruik gemaakt van een prachtige formule: het verwerken van de melk van de eigen koeien tot heerlijke kaas en andere zuivelproducten. Maar ook kunt u kiezen uit pasta’s als elleboogjes, knietjes, (tricolore) spiralen, schelpen, sliertjes, spaghetti en thema-pasta; allemaal van eigen fabricaat. Allemaal te koop in de boerderij met boerderijwinkel aan de Goorsestraat 45, even buiten Hengevelde.

Startdatum bedrijf
De kaasboerderij heeft als startdatum juni 1979, maar wat de boerderij betreft is mijn grootvader begonnen in 1921. Ik wilde zelf graag de agrarische kant op en mijn broer Geert was al werkzaam bij ons op het bedrijf, dan ga je toch nadenken. Dan kun je kiezen voor enkele varkensschuren of toch wat anders. Mijn vader had in die tijd een excursie op kaasboerderij Olde Lansink in Geesteren en een idee was geboren.

Geert Keuper

Aantal medewerkers
Ja, medewerkers; eigenlijk doen we het met zijn drieën. Ik met mijn vrouw Betsie en natuurlijk broer Geert. Geert doet het vee en melkt de koeien. Maar laat ik onze zaterdagwerkers niet vergeten: Tom Grobben en Mart Wegdam. Bij tijd en wijle hebben we ook wel eens stagiaires die werkzaamheden uitvoeren als kaas plastieken, de melkstal schoonmaken en dergelijke. Alles wat geen gevaar op kan leveren, het is aan strenge regels gebonden.

Aantal uren ermee bezig: 
Dat lukt niet met 40 uur per week. ’s Winters is het weliswaar iets rustiger dan in de zomer, maar toch. ‘s Zomers zit je meer met inkuilen, gras maaien en schudden, maar als we daar niet aan toekomen dan wordt loonbedrijf Geurs ingevlogen. Ook hebben we in de zomer meer aanloop in de winkel.

Bedrijfsslogan: 
Wees klook, haal käse oet ’n Slotshook!

Wat wilde je je als kind worden? 
Toch wel agrariër. Dat heeft denk ik te maken met het gevoel dat je hebt bij het vee en het agrarische werk. Dat alles in het voorjaar weer uitloopt, een koe die ieder jaar weer een kalf krijgt daar kan ik intens van genieten.

Kaas in productie

Hoe ben je ondernemer geworden: 
Als je een boerenbedrijf hebt dan ben je al ondernemer, daar kwam vervolgens de kaasboerderij bij. Ik heb destijds een kaasmaakcursus gevolgd in Toldijk en Zwolle. Dat was inclusief het fabriceren van diverse zuivelproducten. Jaren later is daar de zure zuivel bijgekomen. Dan moet je denken aan producten als yoghurt, kwark en karnemelk. In die tijd moest je ook nog een middenstandsdiploma en vakdiploma hebben.

Voordelen van het ondernemerschap: 
De vrijheid om te doen wat je wilt en niet wilt en waneer je wat doet. Dit in het teken van het goed laten werken en draaien van de  onderneming waar je plezier in hebt en verantwoordelijk voor bent.

Nadelen van het ondernemerschap:
Aan de ene kant ben je als ondernemer erg vrij, maar aan de andere kant ben je nooit vrij. Als er bijvoorbeeld een aanbieding voorbij zou komen voor een 14-daagse reis, dat zou dan erg lastig worden. Daar moeten wij zoveel voor regelen. Dan is het plezier er wel vanaf. Maar aan de andere kant bepaal je wel helemaal zelf je dag- en weekindeling en kun je altijd schuiven.

Waar richt je je nu specifiek op binnen het bedrijf?
Momenteel is dat toch wel de kaas en de zuivel. We hebben een aantal winkels waar we aan leveren als de Jumbo in Goor en Haaksbergen, de Spar in Diepenheim, maar ook aan mensen die producten van ons afnemen om ermee op de markt te staan. Zelf staan we maandelijks ook nog op de streekmarkt in Delden. En wat de zuivel betreft blijven we ons ontwikkelen. We zijn nu voor het eerst begonnen met het maken van chocoladevla. Neem er zo maar eentje mee, je weet niet wat je proeft.

Kwark maken

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?
Welke dag wil je horen, iedere dag is hier anders. Van kaasdag tot kwarkdag naar pastadag op de donderdag, dat is vaak van de zure zuivel en vla. Betsie staat van donderdag tot en met zaterdag in de winkel en dan spring ik wel eens bij. Eens in de maand naar Delden waar we het net over hadden. Ik help Geert nog wel eens met melken. Het is hier de hele dag een komen en gaan van mensen; vertegenwoordigers, klanten. Geert zei laats een keer; “Wat von volk is hier vandage allemoal wa nig wes!” Kort samengevat: aan variatie geen gebrek hier op de boerderij.

Is er nog sprake van innovatie in deze branche?
Zeker! Dan moet je denken aan de ontwikkeling van de diverse kwarksoorten voor de diverse supermarkten bij ons in het bedrijf, de chocoladevla die vanaf deze week in de verkoop gaat. Maar het nieuwste wordt onze samenwerking met wijngaard 'n Hoog'nkaamp van de familie Hoesstee aan de Gorsveldweg. Wij proberen kaas te maken met het restproduct van de wijnproductie. Het is een uitdaging om dat rond de feestdagen op de markt proberen te brengen: een delicatesse! Met elkaar en voor elkaar, toch.

Food trends 2018 – BEWUST eten en drinken, wat merken jullie hiervan?
Heel veel. Onlangs was er een programma op televisie op de donderdag van de Keuringsdienst van Waarde. Dat ging over het feit dat boerenkwark vele malen lekkerder zou zijn dan de kwarkproducten van de bekende aanbieders in de supermarkten. Had je eens moeten zien hoe druk we het hier hadden in de winkel die week. Mensen vragen ook steeds meer naar toevoegingen en dergelijke en dan kunnen wij enkel bevestigen: WIJ PRODUCEREN HIER ALLES ZONDER DE BERUCHTE E-NUMMERS! Laatst belde er nog iemand die had onze vanillevla gegeten, het smaakte naar vla van opa en wat daar toch allemaal inzat. Wat dat betreft hebben wij geen geheimen, iedereen mag weten wat er allemaal inzit.

Welke producten maken jullie allemaal zelf?
De producten die wij maken zijn: diverse soorten heerlijke boerenkaas, zoals; naturel, brandnetel, knoflook, olijf, tomaat, komijn e.a. karnemelk (op de manier en met de smaak van vroeger), boter, yoghurt en vruchtenyoghurt, kwark en vruchtenkwark en vanillevla en sinds kort ook chocoladevla. (KLIK HIER VOOR EEN BEDRIJFSFILMPJE)
Donderdag en vrijdag geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, zaterdag geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur. Seizoensgebonden verkopen wij ook diverse streek-producten zoals: jam, honing, eieren, ijs, fruit, prima kwaliteit aardappels, uien en de lekkerste zelfgemaakte pasta. In 2009 zijn we begonnen met op eigen grond een voor ons nieuw soort graan te verbouwen: spelt. Het graan wordt ambachtelijk gemalen tot meel en volkorenmeel; op die manier zetten we een geheel nieuw streekproduct in de markt. Pasta, gemaakt in Twente, van graan van eigen akker. De pasta's die wij maken zijn: elleboogjes, knietjes, (tricolore) spiralen, schelpen, sliertjes, spaghetti.

Jan naast de pastamachine

Hoe ziet jullie bedrijf er over 10 jaar uit?
Dat is nog een groot vraagteken, we hebben nog geen opvolgers, zeg maar wat het beste is. Zolang we het leuk vinden en de gezondheid laat het toe, gaan we nog door. Wat ook parten zal spelen is de regelgeving, mochten we tegen die tijd qua regels nog meer aan banden gelegd worden, dan zou dat ook nog een doorslaggevende factor kunnen worden. Volgend jaar bestaan we 40 jaar, dan zien we wel verder.