maandag, 29 mei 2017 04:39

Zomerfeesten 50 Jaar. Aflevering 12: Anno 2017 is de autocross een enorm spektakel Speciaal

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

We schrijven het jaar  2000 als er weer auto’s opduiken op het Zomerfeestterrein.  Het Corsa Spektakel bracht weer motorisch leven op de Slomp. Mede tot stand gekomen dankzij autobedrijf Hartgerink. Het was intussen 23 jaar geleden dat de laatste autocross plaatsvond tijdens de Zomerfeesten. Het spektakel leeft echter al weer snel als vanouds.
Hierbij deel 2 en tevens het slot van het verhaal over de autocross tijdens de Zomerfeesten.
(foto: Moment uit de cross van 2016)
=Door Jan Assink=

 

OPVOLGER VAN RTSH

 

cross 2015

De  informatie komt van Arjan Kuipers die van 2007 tot 2016 de voorzitter was van een officieuze werkgroep en die op verzoek van de Zomerfeesten de autorodeo in 2007 weer nieuw leven inblies. 
Eigenlijk is deze groep de opvolger van RTSH. Andere leden zijn onder andere Hans Hendriksen, Wilfried ten Thije, Gerco Welmers, Jos ten Thije  en bijvoorbeeld Niels Pelle (lid van 2000 tot heden) en Erik Kamp (lid van 2000 tot 2015). Beide laatstgenoemden zijn inderdaad zoons van respectievelijk Alfons Pelle en Harrie Kamp, twee matadoren uit de eerste cross-periode. Wie ze besmet hebben met het virus, dat laat zich vlot raden.

In de opvolgende jaren na 2000, zo tot en met 2006, vonden allerlei wisselende activiteiten plaats op de Slomp, die één overeenkomst hadden: het had met auto’s te maken, maar niets met crossen: autovoetbal, vliegende motoren , autosleep, V8 Club, monsterauto’s (!) en dat soort evenementen.

Het publiek bleef uit, waar in eerdere jaren al gauw 7000 bezoekers werden geteld bij de autocross en volop geld werd verdiend, kwamen er nu hooguit enkele honderden. Er moest geld bij. En als iets niet is toegestaan bij een Zomerfeesten-onderdeel, is het dat wel.
Er moest wat veranderen, reden waarom de Zomerfeesten die werkgroep benaderde om de autocross in een vernieuwde  stijl  als  programma onderdeel  op te pakken.

OPENBARE INSCHRIJVING
“In 2007 hadden we gelijk tachtig deelnemers aan de start,” meldt Arjan. “We schakelden over naar een model met vooraf een openbare inschrijving , waarbij de coureurs ons inschrijfgeld betaalden. Dat bedroeg toen € 15 en is inmiddels gestegen naar € 22,50. We ontvingen op die manier startgeld, in plaats van te betalen. Vervolgens kreeg elke deelnemer een startnummer uitgereikt.”

inschrijving 2007 autocross343

Die inschrijving , die nog steeds jaarlijks om en om bij de café ’s Assink en Varenbrink plaatsvindt, had ook een kwaliteitsverbetering als gevolg:  de inschrijvers kwamen met beter materiaal,  dat aan de verhoogde veiligheidseisen voldeed. Bovendien stonden de crossauto’s voortaan op naam van de berijder.  Die eisen werden zeker in de jaren na het monstertruckdrama van Haaksbergen flink opgevoerd.

“Waar je in de vroegere jaren al voor zo’n € 200 een crossauto had, moest de tegenwoordige deelnemer  zeker € 1500 investeren om serieus mee te doen,” rekent Arjan voor. ”We begonnen in 2007 met twee klassen: dames en heren.  De winnaar bij de heren ontving € 300, die bij de dames € 150.  Dit alles pakte goed uit. Het publiek stroomde weer toe door deze vernieuwde opzet. Dat jaar passeerden 2500 bezoekers de kassa.”uuuuuuu1

2007. De autocrossers van weleer kwamen weer bij elkaar en doen onderling een wedstrijdje. Harry Kamp is de winnaar.
Vlnr Willy ten Thije, Gerard de Witte, Hans Oude Rikmanspoel, Marinus Kuipers, Harry Kamp, Jan de Witte, wijkagent Toon Wentink, Harrie ten Thije en Marinus Jannink.

Ook  werd in  2007 een reünie  georganiseerd, waaraan werd deelgenomen door veel gladiatoren uit die goeie, ouwe tijd:  Jan en Gerard de Witte, Alfons Pelle, de gebroeders Ten Thije, noem ze maar op.

Autorodeo 2011 rtvoost

In 2011 maakten de platte wagens plaats voor tribunes, ter verbetering van het publiekscomfort aan de Slomp. De autocross bleek, na die gouden zestiger jaren, opnieuw een renderend programmaonderdeel voor de Zomerfeesten te zijn geworden. Door het grotere deelnemersveld werd voor het eerst gereden in twee manches. Deze  editie werd in live uitgezonden op RTV Oost, met deskundig commentaar van Erik Hulzebosch.

Anno 2017 is de autocross uitgegroeid tot een spektakel, dat een deelnemersveld van liefst 250 coureurs kent. Dat waren er in 2016 trouwens nog 300, maar de ervaring leerde, dat het programma daardoor uitliep. Hoe dan ook moet de cross om 17:00 uur afgelopen zijn, zo strak zit de programma indeling van de zondagmiddag nou eenmaal in elkaar!

DE TOEKOMST
Maar het begint te knellen bij deze mannen: Arjan Kuipers is alweer voorzitter af. “Ik was er wel klaar mee na die jaren”, zegt hij hierover, bijgevallen door zowel Niels Pelle als Erik Kamp. “Allicht wil ik hier en daar wel een handje toesteken, maar meer zeker niet. Dat komt ook omdat we geen instroming van jonge mensen hebben, we zijn nog steeds met diezelfde groep als toen, waar Erik inmiddels ook is uitgestapt.” Aanvullend meldt Erik: “Ons clubje bloedt op deze manier, jammer genoeg, op den duur dood. We missen bij de jongere jeugd dat stukje fanatisme om dingen op te pakken. Als dat zo blijft, dan komen er donkere wolken boven de toekomst van de autocross te hangen.”

cross 2016


Lees 4198 keer Laatst aangepast op maandag, 29 mei 2017 00:39
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

www.wegdamnieuws.nl

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.