donderdag, 26 november 2020 05:37

Vroege kerstversiering moet gezelligheid naar Hengevelde brengen in donkere coronatijden

Geschreven door
In de Bomhof In de Bomhof

Licht in de duisternis. Nooit was de Wegdamse kerst zo vroeg als dit jaar ’Het komt honderd procent door corona. Er is stress, je zit thuis op elkaars lippen’’
Het einde van 2020 kan voor veel Hengeveldenaren niet snel genoeg komen door al het gedoe rond corona. Dat is duidelijk te zien aan vroege interesse voor kerstversieringen in het dorp. Sinterklaasavond moet nog komen. Maar veel huiskamers ademen al voor pakjesavond de sfeer van Kerstmis. Op diverse plaatsen branden ‘s avonds de lichtjes binnen en buiten. Jon Klein Breteler was op 25 november al op pad om zijn kerstbomen op te halen, zondag wordt de winkel in kerstfeer gebracht! Heb jij besloten om in dit bizarre coronajaar al iets eerder de gezelligheid van Kerstmis in huis te halen? Of heb je gewoon de kerstspullen alvast van zolder gehaald omdat je zo veel tijd over hebt? We kunnen nergens heen, bijna alles is dicht en je mag nauwelijks bezoek aan tafel uitnodigen met kerst. Een gezellige kerstboom en fraaie versiering in huis zijn misschien een pleister op die wond.

Het dreigt een karige kerst te worden vanwege corona. Hengevelde: Gooi die schroom van je af en steek aan die kerstverlichting!

Daarnaast hebben we nog 13 tips waarmee je het ondanks de beperkingen samen gezellig maakt:

IMG 4147 Custom
Aan de Diepenheimsestraat, buitengebied
1. Breng een cadeau, kaartje of iets lekkers langs

Met je eigen gezin kan je net als altijd genieten van de cadeaus onder de boom en de lekkernijen die daarbij horen. Maar cadeautjes voor de rest van de familie en vrienden kan je natuurlijk ook gewoon langsbrengen, denk bijvoorbeeld aan een leuke kerstpyjama of een kalender voor het komende jaar. Ook de kerstkaarten of je moeders favoriete erwtensoep kan je voor de deur zetten. Zo kan je elkaar toch nog even zien tijdens de kerst. Houd wel rekening met het maximaal toegestane aantal gasten.  

1 Custom 22. Organiseer een digitale quiz of kerstdiner

Een alternatief op afstand: kook ‘samen’ via Teams, Zoom of Skype en eet het met zijn allen aan tafel op. Zo krijg je één groot virtueel kerstdiner met de hele familie. Liever iets anders online organiseren? Maak zelf een digitale quiz (bijvoorbeeld via Kahoot) en speel hem met zijn allen!

3. Laat je kerstdiner thuisbezorgen

Je hoeft je deze kerst niet druk te maken over wat je kookt en of de gasten het wel lekker vinden, dus hét moment om een lekkere kerstmaaltijd thuis te laten bezorgen! Bij de Kolenbrander of de Gebrande Waateren zijn vast mogelijkheden te vinden.

4. Organiseer een winterbarbecue

Heb je weinig ruimte in huis, maar genoeg ruimte in de tuin? Kies er dan voor om een winterbarbecue te houden. Houd er wel rekening mee dat je ook dan niet meer dan drie man over de vloer mag hebben. En ook de anderhalvemeter-regel geldt buiten gewoon. Maar met wat vuurkorven en warme dekens kan je er toch een gezellig en lekker kerstdiner van maken!

3 Custom 25. Maak een kerstwandeling

Een wandeling in de natuur is een prachtige en veilige optie om kerst te vieren in 2020. Kies een mooi en rustig bos en neem zelf je eigen koffie of warme chocolademelk mee. Staatsbosbeheer heeft een overzicht van onbekende wandelstreken in heel Nederland, zoals Wandelbos Ontwijk in Friesland, de Schadijkse Bossen in Limburg en De Weerribben in Overijssel. Dan is de kans kleiner dat je veel mensen tegenkomt. Liever een kerstwandeling in de stad? Het Amsterdam Light Festival heet dit jaar ‘Amsterdam Light Walk’. Het gebeurt deze editie niet met rondleidingen met gids, maar met een doe-het-zelf rondleiding op je smartphone. Onderweg kan je nog steeds genieten van de mooie lichtkunstwerken in de stad!

6. Ga naar de bioscoop

Ook leuk: samen naar de bioscoop rond kerst. Niet alleen handig voor kerst tijdens corona, maar het is ook even wat anders dan het jaarlijkse kerstdiner. Zorg er wel voor dat je op tijd plaatsen reserveert, op afstand van elkaar als dat nodig is. Leuke films die rond kerst in de bioscoop te zien zijn: Let Him Go (een misdaadthriller), The Singing Club (een comedy/drama) en A Christmas Gift From Bob (deel twee van ‘A Street Cat Named Bob).

IMG 4189 Custom
Tegenover de Pellehof

7. Maak een ritje langs de versierde kersthuizen

Toch op zoek naar wat meer kerstsfeer? Omdat iedereen nu thuis zit, gaan veel mensen nog meer tijd besteden aan het versieren van hun huis. Stap in de auto en rij door je eigen woonplaats om alle leuke kersthuizen te bekijken. Het koude weer en de verlichting geeft een echt kerstgevoel.

4 Custom<<Diepenheimsestraat

8. Naar een museum in de buurt

Doe eindelijk wat je allang van plan was, en bezoek dat leuke museum bij je in de buurt. Wij tippen ‘Je liefhebbende Vincent, Amsterdam’in het Van Gogh Museum in Amsterdam, met brieven die Vincent aan familie en vrienden schreef. En ‘schilderijen van leden van de familie Haanstra’ inclusief matinees met de beroemde films “Alleman’ en “Fanfare” van Bert Haanstra in Kunsthal Hof 88 in Almelo. Boek vooraf online je ticket. En vergeet je je mondkapje niet?

9. Maak zelf je adventskalender

Zo ingewikkeld hoeft dat niet te zijn. Je kunt bijvoorbeeld 25 zakjes vullen met een kleinigheidje, en die met een mooi koord aaneenrijgen tot een leuke slinger. Of beplak de huls van wc-rollen met inpakpapier, vul ze met iets leuks en bouw er een driehoekige kerstboom van. Bij de Hema en Ikea zijn minidoosjes te koop, die je kunt vullen. Wist je dat we bij Plusonline ook een leuke adventskalender hebben? Schrijf je hier in en open vanaf 1 december elke dag een luikje om een leuke verrassing te krijgen.

10. Ga thuis op vakantie

Geen zin om mensen te ontvangen of op bezoek te gaan? Hou dan een ‘staycation’ Een wat? Welnu, dat is niets anders dan een vakantie thuis! Boek in een hotel in de buurt (het RIVM adviseert om niet ver te reizen) en verras je partner zo met een leuk kerstweekendje. Kies voor een hotel met restaurant, dan kun je ook nog eens van het (kerst)diner genieten.

5 Custom 2<<Diepenheimsestraat

11. Lekker kerst-netflixen

Geen zin om iets te ondernemen? Kruip lekker onder een dekentje op de bank en zet op Netflix een kerstfilm op! Deze zijn nieuw:

  • Christmas on the Square, waarin zangeres Dolly Parton een engel is die een steenrijke vrouw bezoekt om te voorkomen dat die mensen uit haardorp verjaagt,
  • The Christmas Chronicles 2 met Kurt Russell als kerstman en zijn vrouw Goldie Hawn (!) als Mrs. Santa,
  • Jingle Jangle: A Christmas Journey over een excentrieke speelgoedbouwer, zijn avontuurlijke kleindochter en een uitvinding die hun leven verandert.

12. Huisje midden in de natuur

Een vakantiehuisje midden in de natuur is sinds de coronacrisis geliefder dan ooit. Bij Buitenleven Vakanties – een initiatief van de provinciale landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer – kan bijvoorbeeld een boswachterswoning worden geboekt, maar ook een suite op een kasteel. Op het platform natuurhuisje.nl zijn vakantiehuisjes in heel Europa te boeken. Een deel biedt ‘contactloos verblijf’, waarbij je met niemand in contact komt en geen ruimtes hoeft te delen.

6 Custom 2<<Eeftinkstraat

Even kort de belangrijkste RIVM-adviezen:

  • Draag een mondkapje in het OV als je op bezoek gaat. En ook in een openbare ruimte.
  • Blijf thuis als je je niet lekker voelt
  • Ontvang niet meer dan drie bezoekers tegelijk (ook in de tuin of op het balkon)
  • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar
  • Ga je samen de deur uit? Doe dat met maximaal vier mensen tegelijk.

2 Custom 2

Goorsestraat

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 26 november 2020 00:20
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.