zondag, 03 januari 2021 06:50

Grote verschillen misdaadcijfers Hof van Twente

Geschreven door

Het aantal misdrijven in de Hof van Twente verschilt per kern nogal, maar ook de cijfers van 2019 en 2020. Markelo bijvoorbeeld gaat van 39 misdrijven in 2019 naar ‘slechts’ 11 in 2020. De sluiting van de horeca zal hier zeker een groot onderdeel van zijn. Opvallend daarentegen is de stijging in Goor van 43 naar 48. Hengevelde heeft in 2020 slechts 1 geregistreerd misdrijf.  In 787 andere woonplaatsen in Nederland is het aantal misdaadzaken met een hoge impact op slachtoffers, zoals inbraken en overvallen, het afgelopen jaar toegenomen. Hoewel de landelijke cijfers wel iets lager zijn, is de daling door corona niet zo sterk als experts hadden verwacht.
Bij ruim een kwart van de totaal 2500 woonplaatsen was er het afgelopen jaar een stijging te zien

1w hengeveldeNiet alleen kleine dorpen
De stijging van misdrijven met een grote impact vinden zowel in kleine als in grotere steden plaats. Voorbeelden zijn Enschede en Vlaardingen. Jasper van der Kemp, criminoloog bij de Vrije Universiteit van Amsterdam, vraagt zich af waarom juist dit jaar de cijfers in de ene woonplaats stijgen en in de andere dalen. 

"Per woonplaats verschilt het mogelijk nogal hoe een coronamaatregel als bijvoorbeeld thuiswerken invloed heeft. De ene woonplaats heeft wellicht meer sociale controle, omdat meer mensen thuiswerken", aldus Van der Kemp. Op dit moment is hij bezig om deze variaties te onderzoeken.

3w goorGevoel van veiligheid

Het CBS heeft via een enquête onderzoek gedaan naar het gevoel van veiligheid onder slachtoffers van High Impact Crimes in 2019. Hieruit blijkt dat personen die de afgelopen twaalf maanden slachtoffer waren, zich nog lang onveilig voelen in hun eigen buurt. Zo voelde 43 procent van de ondervraagde slachtoffers zich onveilig in hun eigen buurt. Terwijl het percentage van niet-slachtoffers op 13 procent lag.
Slachtoffers hebben daarnaast sneller het gevoel nog een keer slachtoffer te zijn. Ruim vier op de tien slachtoffers is zelfs bang om nog een keer een woninginbraak mee te maken.

4w deldenAngst dat ze terugkomen

Dat een High Impact Crime diepe sporen nalaat, weet ook Jacobien Stel-Deelder. "Ik durfde ons huis niet meer uit, uit angst dat de inbrekers terug zouden komen." Lees hieronder het verhaal van Jacobien.
Jasper van der Kemp had dit jaar een sterkere daling voorspeld bij de impactvolle delicten. Woninginbraken nemen dit jaar bijvoorbeeld weer af, maar dat is in lijn met de jaren ervoor. "Inbraken vinden nog steeds plaats, zelfs tijdens de coronacrisis. Datzelfde geldt voor straatroof. Dat de daling niet sterker is, lijkt te suggereren dat er dit jaar nog meer dan genoeg mogelijkheden zijn. Dat is opvallend."

5w benteloVerantwoording

Voor het onderzoek zijn de gegevens van de politieregistraties gebruikt. Alle misdrijven in Nederland zijn geanalyseerd, waarna de delicten met een hoge impact zijn uitgelicht.

6 w markelo

Laatst aangepast op zaterdag, 02 januari 2021 11:00
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.