Grote voorjaars schoonmaakbrigade verlost Hengevelde en omgeving wederom  van ongewenste “Pröttel”(74)

Aan de kant van de weg staan mooie bankjes. Soms zelfs vergezeld met een heuse tafel. Om uit te rusten na een wandel- of fietstocht. Ik ken al fietsend de meeste bankjes wel in de buurt. Gezellig wat uit rusten, eten, drinken en genieten van de mooie omgeving. Vaak was een vuilnisbak bereid om het afval te verslinden. Totdat “knieperige” mensen thuisvuilnis ook in of zelfs bij de vuilnisbak gingen zetten. Om de aanvoer van dit reizend zwerfafval tegen te gaan werden veel vuilnisbakken weggehaald. Geen probleem, het plastic zakje, de drinkflacon en ander verpakkingsmateriaal neem je weer terug mee naar huis waar het ook vaak vandaan komt.

Maar zo zien veel mensen het niet. Getuige ook de natuurvijandelijke vondsten tijdens de landelijke “Opschoondag” 2023 in Hengevelde. Zeker 50 “Opschoners” uit Hengevelde keken hun ogen uit naar wat ze tegenkwamen in berm, sloot en park. Er was zelfs een professionele opruimploeg actief. Veel senioren uit Hengevelde kennen namelijk  het  klappen van de zweep. Tijdens de Zomerfeesten zijn ze ’s morgens vroeg uiterst actief om het feestterrein te zuiveren van hinderlijk afval. Naast alle plastic, papier, pantys, brillen  sigaretten, aangevreten braadworsten en kots vinden ze vaak ook munten. Je weet wel het betaalmiddel tijdens de zomerfeesten. Terwijl het eerst genoemde zwerfaval werd weggegooid zijn die dure drankmunten zeker niet weggeworpen. Maar wanneer je veel munten hebt en wat aangeschoten , vallen ze onwetend uit een overvolle broekzak. Er gaan zelfs geluiden dat Hengeveldse kinderen ook wel eens vroeg op staan om als raven op muntenjacht te gaan!

Samen met de professionals is  dit jaar weer veel zwerfafval gevonden. Opvallend zijn de zakjes met hondenpoep. Keurig zie ik mensen door mijn straat lopen met hun vierpoter. Een schepje met een zakje symbolisch in de hand geklemd. Om de uitwerpselen van hun “geliefde hond” te verzamelen en verantwoord te verwijderen. Maar dit jaar werden verdacht veel zakjes hondenpoep in berm en sloot gevonden. Zelfs hangend  aan takken in bomen! En daar ergeren we ons zeer aan. In augustus 2019 vermeldt Wegdamnieuws al het volgende: “Hondenpoep en gevaarlijk rijden zijn de grootste ergernissen in Nederland”. Gelukkig kan aan de hand van de uitwerpselen van de trouwe viervoeter de eigenaar worden gevonden! Lang leve de onderzoekstechniek!

Misschien sluiten de “bierflessen kapotgooiers” van vorige week, zich volgend jaar wel spontaan aan als Opschoner met grote spijt. Zo moge het zijn!

Gelukkig is Hengevelde weer ( voor even) bevrijd van  het ongure, ongezonde en  smerige zwerfafval.

Opschoners zijn genomineerd voor de Nollen Kanjerprijs”.

Ik vlieg weg……..

Pieter Column