Pieter Column: Wie heeft er een klap van de molen gehad? (19)

Geestig gespot: Tata Morgana of Japanse invasie in Hengevelde. Het heeft me heel wat zoeken gekost. Waar vind ik in Hengevelde een Molenstraat, een Wiekenallee of een Maaldersplein ? Wel vind ik huizen gebouwd op plan De Maalderij aan de Bretelerstraat. En er woont zelfs een familie Mulderije aan diezelfde straat. Maar eigenlijk heeft Hengevelde weinig historische banden met molens. Toch zijn er plannen om de oudeBolschermölle te herbouwen. Wie heeft er een klap van de molen gehad? Of is het knapperig koren op de molen van de Hengeveldse Ondernemers? Michel Legrand maakte al een mooi lied voor de molenfantasten. Windmills of your mind laat je lekker fantaseren over iets dat alleen in je gedachten draait. Zelfs Sting heeft er een fraaie versie van uitgebracht. Blijft de Windmill in gedachten of komt er ook nog iets echt voor in de plaats?

In de Twentse Post, een maandblad voor Twente, stond op 9 september 1968 het volgende beschreven. “Deze maand werd de Bolschermölle aan de straatweg Beckum Hengevelde gesloopt. In 1960 is de inrichting door blikseminslag geheel uitgebrand. Het puin van de afbraak zal worden aangewend ter verharding van erf en oprijlaan van het “lösse hoes” Brummelhuis in de Gemeente Haaksbergen.”Al jaren broeden deftig denkende Deldenaren plannen uit om de afgebrande windmolen aan de Molenstraat opnieuw te bouwen. Er is al een comité, veel belangstellenden en er prijkt al jaren een houten replica van de molen op de plek waar de molen gebouwd moet worden. In Delden zijn veel denkers maar Hengevelde heeft doeners. Uit de koker van misschien wel de redactie van Wegdamnieuws, ziet een plan het levenslicht en prompt wordt er praktisch gedacht. Maar zonder wind(geld) kan de molen nergens draaien. Of is het vechten tegen de windmolens. Net als Don Quichot in de roman van Cervantes.

Hengevelde een windmolen rijker? Authentieke stenen worden bij het Löss Hoes van Brummelhuis uit de grond getoverd. Bakker Nollen verkoopt molentaartjes. Slager Brummelhuis komt met speciale hamburgers in de vorm van molenstenen. De bazar van Jon kan de bouwpakketten van de molen niet aanslepen.

In Delden zitten ze nog steeds na te denken terwijl Hengevelde al praktisch bezig is met de nieuwe toeristische attractie. Maar hoe lossen we de verkeersproblemen op die zullen ontstaan in de buurt van de Molen? Bussen Japanners op zoek naar zalige selfies, als dat maar goed gaat. Vooral wanneer er geen wind is!

Ik vlieg weg......
Pieter Column