Pieter Column (8)

Gebrande Waateren bevroren, lawinegevaar in Hengevelde
Oliebol “MixAmusA” verovert de wijde wereld
Hernieuwde opleving van de mondharmonica na bijzondere bijdrage aan de kerstmarkt
Knallend carbid schiet het oude jaar de geschiedenis in maar
verhindert wel m’n drone verkenningstocht
De garages Kleinsman en Hartgerink kunnen ze niet aanslepen. Ook bij de Bazar van Jon krijg je nul op je rekest. Ze zijn niet meer aan te leveren. De sneeuwkettingen zijn uitverkocht! Lawinegevaar in Hengevelde. Code rood! En het vriest. Zelfs het vurige water van de Gebrande Waateren is bevroren. Maar dan heb je gelukkig sinds kort: de skihut. De plek van geluk, genot en gezang. (De 3 Gees) Je moet glijdend eerst afdalen. Wel binnen de paaltjes blijven! Denk aan je ski’s, handschoenen en muts. Neem vooral een rugzak mee met een GPS en een overlevingspakket. Je weet maar nooit. De vrolijke muziek galmt al in mijn oren:

“Anton aus Tirol”, “de jodeljump”, en “ so ein schöner tag”. Intuïtief hoor ik op het kerkplein enthousiast blaffende Sint Bernardhonden. Honden met een tonnetje om de nek gevuld met brandewijn. Natuurlijk alleen
voor noodgevallen. Maar je moet eerst afdalen om in hogere sferen te komen. Maar hoe kom je weer boven? Dat is pas latere zorg!

Een muzikale oliebol verovert de wijde wereld. Mix en Amuzant hebben vorig jaar een paar dagen samen gebroed op de hei. Het resultaat: een eigen gezamenlijke oliebol. Over de naam waren ze het snel eens: de “MixAmusA“. Het recept is strikt geheim. Maar mijn journalistieke speurneus opent veel monden van oliebolontwerpers. Ook Vincent Nollen toont interesse in dit olijke  oliebol product. Hij schakelt zelf een beroeps speurneus in. Heb je de gele mini van Mr. Bean nog niet gezien? Stel je eens voor een oliebol gevuld met muzieknoten, krenten, halve noten en kwartnoten. Maar ook “besbollen”( zijn zwaarder en wegen vijf gram meer)of “fisbollen” (smaken niet vies, maar zijn lichter en wegen vijf gram minder). Wat is nou het geinige aan deze actie? Zit er in je oliebol een cashewnoot, dan heb je recht op het gratis bijwonen van een repetitie van Amuzant en/of Mix. Wat een bijzondere actie! Na het nuttigen van een “MixAmusA” oliebol ga je spontaan zingen en lucht klarinet spelen. Of een ander instrument naar keuze. Over een paar maanden kunnen we genieten van een gezamenlijk optreden van Amuzant en Mix. De oliebol verbroedert. Wel een heel bijzondere bol: de magnifieke “MixAmuzA” oliebol. En volgens Herman Finkers zei Plato al: ”Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel”. Wat een wijsheid!

Na lang zoeken op zolder vond ik hem eindelijk: de Hohner mondharmonica van mijn vader. Na de sfeervolle liedjes van de mondharmonicaspeler Jan Mulleman tijdens de kerstmarkt, startte ik mijn speurtocht. Mijn vader speelde veel liedjes thuis, maar ook tijdens onze fietstochten in de regio. Vaak echte meezingers, zoals: “Over 25 jaar” en “Dat gaat naar Den Bosch toe”. Maar ook veel Marialiedjes en het Twents Volkslied ontbrak nooit. Onvergetelijke momenten! Nu ik dit schrijf, denk ik: wordt er nog wel mondharmonica gespeeld of is het een vergeten instrument? Maar gelukkig zijn er series (geweest) die herkenbaar zijn door de mondharmonica. Bijvoorbeeld de Amsterdamse politieserie Baantjer. Bij het horen van “The circle of smile” van Toots Tielemans, wist je met je ogen dicht, dat Baantjer begon. In de volgende muziekstukken levert de mondharmonica ook een belangrijke bijdrage: The River van Bruce Springsteen, Once upon a time in the west van Ennio Moricone , Love you more van Racoon, Pianoman van Billy Joel,  Love me do van de Beatles, Mr. Tamborine man van Bob Dylan, School van Supertramp. Ook Daniël Lohues gebruikt de mondharmonica vaak in combinatie met de gitaar.

Met wat hulpmiddelen blaas ik mijn vaders mondharmonica nieuw leven in. Oude herinneringen komen weer boven. De Hohner en ik hebben er zin in! En in Hengevelde is daadwerkelijk een “mondharmonicakiem” aan het groeien! Misschien wel te horen in volle glorie bij het concert van Mixx en Amuzant in het voorjaar.

Gehoorbeschermers waren echt wel nodig. Het carbidschieten o.l.v. Yip Heuvelink, Gijs Blanckenborg en Dennis ten Thije, was een knallend succes. De ballen vlogen, aangevuurd door een gerichte stuurraket, vele meters de lucht in. Jammer voor m’n droneverkenner. Te bang om geraakt te worden, heb ik mijn drone inspectievlucht moeten schrappen. In Londen verhinderde een drone het totale vliegverkeer terwijl in Hengevelde de zaken omgekeerd waren. Daar verhinderden de carbidschieters m’n dronevlucht. Een omgekeerde wereld! Het jaar 2018 werd zeer professioneel en metveel lief, lef en leut de geschiedenis in geschoten!

Een goed 2019!
Ik vlieg weg...........(nu durf ik weer)
Pieter Column