Pieter Column: Bevrijdingsfeest? Is Hengevelde in 1945 wel bevrijd? (vervolg)

Vanuit mijn luie sta- op- stoel, loerend in een glazen bol, komen spontaan fantastische feestelijke ingevingen naar boven borrelen. In ieder geval moet de bevrijding van Hengevelde volgend jaar groots gevierd worden! Het bevrijdingsfeest begint op 1 april ‘s morgens met een speciale Paasviering in de kerk. Halverwege de dienst worden de kerkbezoekers opgeschrikt door zwaar dreunend geluid buiten. Engelse en Canadese bevrijders. Iedereen snelt naar buiten. Een niet te beschrijven feestgedruis verovert Hengevelde. Alle kerkklokken kondigen de bevrijding aan. Koster Johan hemel beklimt hijgend de kerktoren en steekt de Nederlandse vlag uit. Amuzant speelt het Wilhelmus. Iedereen zingt uitbundig mee. Het feest kan beginnen.

Herberg de Gebrande Waateren is omgetoverd tot oorlogscafé. Je weet wel, net als in de televisieserie van toen: “Allo Allo”. Casper Bebseler speelt René Artois. In de kelder wordt illegaal “foezel” gestookt. Op zolder, in een verborgen nis, wordt stiekem radio Oranje geluisterd. Het is een komen en gaan van allerlei pluimage. Het café is een broeinest van plezier en opgewondenheid.

Het hele dorp is opgesmukt met rood, wit en blauw. Aangevuld met oranje in verschillende formaten. Op weg naar het marktplein hoor ik muziek van Duke Ellington en Benny Goodman. Alleskunner Lennart Kiezenbrink, alias de Monoman, laat horen hoe veelzijdig hij is. Opeens tromgeroffel. In een jeep komt opeens koningin Wilhelmina het feest ondersteunen. Als moeder van Nederland zwaait zij alle Hengeveldenaren enthousiast toe. En eerlijk gezegd, met een beetje plamuur, pruik en plezier is Annette Wolterink bijna niet te herkennen.

In het H.E.T. bewonder je een modeshow met materialen uit de oorlog. Très Chique start met een bruidsjaponnen show. Jurken gemaakt van parachutestof dalen neer op de rood wit blauwe loper. Wat een mogelijkheden, wat een talent! Verder zijn de volgende creaties te bewonderen: Nachtponnen uit meelzakken, babyjurkjes uit verbandgaas, herenpakken uit gordijnen, mantelpakken van jute. Op een speciale plek maakt Keuper stiekem illegaal boter. Precies zoals in de oorlog. Met een geheim recept van de “Botterboeren” uit Bentelo. Zij hebben  met het geld toen een kerk kunnen bouwen. Iedereen mag gratis karnen en het wonder van de boter ontdekken. Amuzant speelt muziek van Glen Miller, zoals Tuxedo Junction. Een ultieme uitdaging voor de nieuwe dirigent Vincent Polleman. Mix ondersteunt, waar kan, met opbeurende liedjes. Mix en Amuzant samen verzorgen een heus songfestival met allemaal liedjes die in de oorlog te horen waren.

In de eettent van de Kolenbrander kan men een verrassend oorlogsmenu proeven. Gekookte tulpenbollen, heerlijke watersoep. Brummelhuis levert vlees van een illegaal geslacht varkens. Nollen bakt oorlogsbrood. The blue Jays zingen muziek van de Andrew Sisters. “Rum and Coca-Cola, Don’t sit under the apple tree en By mir bist du schön”. Heel Hengevelde swingt mee op de vrolijke muziek. De duivenvereniging P.V. de Witpen laat postduiven vliegen met geheime oorlogsboodschappen. Kinderen kunnen codes bedenken en per postduif versturen. Jan Mulleman verzorgt een workshop “doedelzak blazen”. De schotse Quilts worden aangeleverd door Wolterink.

Op het einde van het bevrijdingsfeest Zingt Judith de Witte het overbekende liedje van Vera Lynn “We’ll meet again”.
Ontmoeten we elkaar volgend jaar bij het bevrijdingsfeest in Hengevelde
volgend jaar? We’ll meet again.

Ik vlieg weg..........
Pieter Column