Pieter Column: Boze giftige geesten terroriseren opbouw van eeuwenoude traditie (90)

Het moet niet gekker worden in Hengevelde. In ons vaak zo rustige dorp worden we af en toe  opgeschrikt door onvoorziene gebeurtenissen Een slapende dronken man op een bankje op zoek naar een bed. Hotel Pierik had zeker geen onderkomen. Geen geld maar wel bezakt met alcohol, een keukenmes en  een paar zakjes witte poeder.Identificeren ging moeilijk. Ook zo’n rotwoord voor gasten uit andere landen. Het enigste woord dat de ongewenste persoon prevelde was: “Yes!”. Hij was vast blij dat hij een beter bed kreeg aangeboden. Slapen op een bank midden in Hengevelde is niet prettig.  Maar hij zocht een comfortabele slaapplaats en heeft die uiteindelijk gevonden in het arrestantencomplex in Borne. Weet alleen niet voor hoeveel nachten hij geboekt heeft. En of het inclusief ontbijt is!

“Als het zo moet, is het de laatste keer”. Verslagenheid  bij de organisatie van het” Paasvuur Hengevelde”.  Bouwhekken aan de kant gegooid. Wie zijn die etteraars die het licht van het Paasvuur niet aan Hengevelde willen laten schijnen? Zelfs de werkgroep C.W.M (Culturele Werkgroep Markering)als bewaker van het ons zo   dierbaar  cultureel erfgoed, kan het mysterie van Paasvuuraversie niet verklaren.

Gelukkig heeft Hengevelde het digitale, drommelse detectivebureau Kiezenbrink&Co(KiCo). Na een intensieve speurtocht met verborgen microfoons en camera’s komen de pientere onderzoekers met een aantal verrassende bevindingen. Vaak zoeken bedreigde dieren hun toevlucht in een hoop paashout. De Geelbuikvuurpad, de knoflookpad, de eikelmuis en de vleermuis vertoeven graag in een stapel vers voorjaarshout. Geen brandstapel dus ook geen bedreiging voor deze o zo zeldzame fauna.

Nog opmerkelijker is de volgende constatering. Hengevelde is in alles een dorp waar alles kan. Grote activiteiten en  veel bedrijven overtroeven vaak de activiteiten van dorpen in de buurt. Maar op Paasvuurgebied blijft ons dorp toch wel erg achter. Hoe komt dat toch? Elke start van de opbouw van ons paasvuur geeft problemen. Het vinden van een geschikte plaats is een jaarlijkse soap zoektocht.

Maar volgens “inside information” ligt aversie tegen een paasvuur in Hengevelde veel dieper. Bentelo kent al jaren een heel groot paasvuur met een party die nog groter is. Misschien wel het grootste Paasfeestgebeuren in Nederland. Maar telkens als Hengevelde een poging doet voor een Paasvuur is Bentelo bang dat het paasvuur in Hengevelde zal uitgroeien tot een feest dat de Paasparty voorbij sjeest. En dat willen ze niet in Bentelo. Al jarenlang zijn er daarom vanuit Bentelo infiltraties  in ons dorp. Gemengde huwelijken uit wederzijdse dorpen is een liefdevolle voedingsbodem voor spionage. “The spywho loved you” James bond kon het al weten! Alleen maar tot doel om te zorgen dat het Paasvuur in Hengevelde het gebeuren in Bentelo niet gaat overtreffen. Maar eens komt de tijd……We mogen best blijven hopen!

Wie het paasvuur dit jaar zo tegenwerkt of saboteert is nog niet bekend. Maar het is zeker geen buitenlander met een keukenmes.

Alleen de Paashaas weet het wel. Het is namelijk een beschermd dier dat een hekel heeft aan warmte.

 

Ik vlieg weg……

Pieter Column