Pieter Column: ‘En warempel, het lukt het illustere, inventieve tweetal altijd weer’ (64)

Wonder op de heide: Opnieuw tovert de redactie van Wegdamnieuws een nieuwe rubriek tevoorschijn voor nog meer en betere lees- en belevingscijfers

De vakanties zijn weer voorbij. Wel een beetje droog maar voor de temperatuur hoefde je Nederland niet meer uit. Wij hebben veel gefietst en waren niet de enige. In augustus naar de Holterberg gepeddeld om het paarse tapijt te bewonderen van de heide. Zittend op een bankje samen met mijn vrouw, genoten we van het lustige leven op de heide. Hommels, bijen en verschillende vogels. Het liedje “Op de grote stille heide, dwaalt de herder eenzaam rond” neuriet in mijn hoofd. De plek om je te bezinnen!

Vaak trekken organisaties zich wel eens terug op de heide om nieuwe ideeën uit te broeden. Opeens ontwaar ik in mijn gedachte Raymond Wegdam en Arthur Schoneveld op de heide met een grote glazen bol. Ik zie ze ademen, aaien, hun ogen dicht, geheime formules uitzingen. Altijd op zoek naar nieuwe rubrieken voor Wegdamnieuws. En warempel, het lukt het illustere, inventieve tweetal altijd weer om iets verrassend uit de hoge hoed te toveren. Nu ook weer!

“Voor altijd Wegdammer” wordt vast een rubriek die heel lang kan meegaan en gelezen worden. Eigenlijk is het idee wel een beetje mooi gejat van TC Tubantia. Deze krant heeft al jaren een rubriek “Eens tukker, altijd tukker” Mensen die ooit in Twente woonden, vertellen van een andere plek in de wereld hoe ze nog denken over hun geboortegrond.  Maar het verhaal van Lida Hartgerink en vooral de vele mooie foto’s maakt de rubriek tot een graag gelezen item. Deze nieuwe rubriek scoort zeer hoge lees- en belevingscijfers en hoeft dus niet van de buis. Lang leve de leescijfers.

Maar ook de rubriek “Stel je voor” is vernieuwend en sluit heel erg aan bij de nieuwsgierigheid van de Hengeveldenaar. Gelijk kent heel Hengevelde de mensen van “boeten of”. Zo ben ik Rick en Susan Hogenborg wel door een andere bril gaan zien, gewoon een andere optiek! Dus nieuwkomers van ons dorp: Meld je aan!

“Kleur bekennen” ook zo’n successtory. We weten nu veel meer van onder andere John ten Heggeler, Gerco Welmers, BHS Broshuis, Jörgen Peerik, Ignaat Brummelhuis, Leonie Assink. Zelfs komen “buitenlanders” aan het woord. Bertus Nijland uit ons noaberdorp Bentelo werd ook eens in schijnwerper gezet. Ook bedrijven bekenden hun specifieke kleuren. Een straal van informatieve kleuren daalt al jaren neer op Hengevelde.

“Grote Wegdam gezinnen”, “Kook en zo” en “Met de vlag op vakantie” zijn “leesgrage” onderwerpen. Ik denk dat het onderwerp “Met de vlag op vakantie” wel het langst zal meegaan. Veel mensen gaan tenslotte op vakantie. En je hoeft niet eens naar het buitenland. Je plant de Hengeveldse vlag gewoon in je eigen tuin en je hebt vakantie. “Met de “proem’n en de prüm” Waarschijnlijk een Schrijeriaanse wijsheid! Maar ook Italië, Lac de Chalain of gewoon Toldijk hebben ruimte voor de veelgeprezen Hengevelder vlag.!

Voor de rubriek “Grote Wegdam gezinnen” zie ik drijvende donkere wolken gloren. De meeste grote gezinnen zijn inmiddels wel voorgesteld. Misschien wordt het dan wel “Minder grote gezinnen”? Maar Hengevelde kan er ook zelf voor zorgen dat deze originele rubriek behouden blijft. Maak een inhaalslag en doe er wat aan. Goed voor het dorp, school en sport. Hup aan het werk!

Waar heide goed voor is! Maar de herder heb ik die middag nergens gezien!

Ik vlieg weg………….

Pieter Column