Pieter Column, gevolgd met het vergrootglas van twee eigenwijze speurders (42)

Gezellig geslaagde schaatsdagen op de ijsbaan gevolgd met het vergrootglas van twee eigenwijze speurders

De Cock(met c. o. c .k.) en Vledder zondagmiddag gesignaleerd op de corona- vrije ijsbaan in Hengevelde.

Eindelijk kon er dan weer geschaatst worden.  Een nieuwe voorzitter en hup het gaat vrolijk vriezen. Maar gelukkig gingen veel credits naar Frans Broshuis. Mister ijsbaan doet een stapje terug. Dat mag ook wel na 46 “voorzittersjaren”. Ik ken hem als een warme gewaarwording op het koude ijs.  Een begrip in Hengevelde. Medeorganisator van vele geslaagde ijsbaan festiviteiten. IJs levert ook vaak “ijslatijn” op. Net als het “visserslatijn” waarbij de vissen alleen maar groter worden. Ook het ”ijslatijn” kent een paar sterke verhalen. Bij het bepalen of het ijs dik genoeg is, geldt de volgende wijsheid: “Als een snoek je tenen pakt, ben je door het ijs gezakt.” Natuurlijk heeft een gezellige zit in de warme kantine ook een ontdooi functie. Na een paar borreltjes word je van binnen en buiten warm.  “Maar als je konijnen ziet schaatsen, wordt het tijd om je borrel te laten.” Zondag merkten we al: “Al gaat de schaatser nog zo snel, de dooi die achterhaalt hem wel.” Norman Smit als nieuwe voorzitter had meteen een drukke dag. En dat bijna in zijn achtertuin. Wegdamnieuws omschreef de opening van de ijsbaan wel heel plastisch: “” IJsbaan deze week open onder de nieuwe voorzitter”. Een diepe buiging voor alle vrijwilligers met een schaatshart!

Naast het schaatsen, werd er op anderhalve meter ook keuvelend gesproken over de “glasvezelplannen” in het dorp. Volgens de informatie wordt de campagne groots aangepakt om mensen uit Hengevelde aan de glasvezelkabel te krijgen. Billboards bij de invalswegen met foto’s van bekende Hengeveldenaren moeten mensen over de twijfelstreep trekken. Geruchten praten over portretten van Jan Put en Mahmoud Jaafil. Een tweetal dat iedereen kent. Maar toch. Hengevelde heeft meer invalswegen. Frans Broshuis verdient ook een plek op de reclameposters langs de wegen in Hengevelde. Bijvoorbeeld aan de gorsveldweg. Maar ik mis ook nog de naam van een bekende dame. Hermien Buschers lijkt mij een prima kandidaat om met haar gulle glimlach twijfels bij mensen weg te halen. Met haar ruime ervaring kan zij als de beste de geboorte van de “glasvezelbaby” begeleiden.

De ijsbaan was echt een gezellige ontmoetingsplek. Eindelijk mocht je weer nieuwtjes delen met elkaar. Natuurlijk wel op anderhalve meter. En schaatsen met een mondkapje tegen de kou. Och zo gek is dan zo’n mond masker niet.  Maar geroddeld werd er ook. Over de doos vol liefde die je kunt afhalen op Valentijnsdag bij de Gebrande Waateren. Daar hebben veel verliefde stellen in Hengevelde warm gebruik van gemaakt. Liefde uit een doosjes. Donald Jones dacht er in een liedje ooit juist anders over. Hij zong: “Ik zou je het liefste in een doosje willen doen en je bewaren, heel goed bewaren”. Verder hoorde ik mensen kwistig kwebbelen over het nieuwe programma van Huub Stapel en  Wim Daniëls. In het T.V.-programma “Het Dorp” bezoeken zij hele leuke dorpen in Nederland. Huub en Wim onderzoeken of het dorp in 2021 nog wel bestaat. Teleurgesteld toch dat Hengevelde nog niet bezocht werd, terwijl volgens veel schaatsliefhebbers, ons dorp alles heeft om op te vallen. Het heeft zelfs twee namen: Wegdam en Hengevelde! En de mooiste ijsbaan van Overijssel.

Toch was er op zondag een tweetal wel zeer verdacht bezig. Met een opvallende ijsmuts, camera, pen en papier, hielden zij op afstand iedereen argwanend in de gaten. Gekscherend werd er gevraagd: “Gebruiken jullie die beelden voor “Wegdamweekend?” Eerst dacht ik aan de Engelse Sherlock Homes en Watson.  Maar dit duo sprak alleen maar Nederlands en met accent. Dat hoorde ik ook vaak bij Baantjer. Als het illustere duo, uit die legendarische politieserie, waren ze opvallend bezig. Cock(Frank de Wit, met W.I.T.) en Vledder(Jacco Kiezenbrink)  hadden geen moord op te lossen, maar verdoezelden een  Multi Mysterieuze (Code M.M.) opdracht. De pseudo detectives legden hun oren te luister op alle plekken om het mysterie van een onopvallende columnist op te lossen. Ik heb de politiespeurneuzen op de ijsbaan gezien. Ze kwamen wel heel stuntelig over.  De speurders leken meer op Bassie en Adriaan dan op de inspecteurs van Baantjer. Gelukkig kon ik het tweetal nog mooi van me afhouden! Misschien zoekt rechercheur Frank zichzelf wel, omdat hij ook columns maakt voor Wegdamweekend. Duidelijk een man met twee petten! De Cock op zijn kookpunt. De ontmaskering geeft langzaam steeds meer geheimen prijs!

Na een geweldig geslaagd ijsweekend op de Hengeveldse ijsbaan, geniet ik gniffelend van de opmerking van de ijsmeesters van Hengevelde: ”We moeten eerst dicht, voordat we open kunnen.” Deze Cruijffiaanse opmerking dekt de volledige ijslading!

Ik vlieg weg………..

Pieter Column