Pieter Column: Groot onderzoek naar aanleiding van de brand bij Nollen, leidt tot bijzondere, brandende en buitengewone bevindingen (57)

Na de fatale brand bij Nollen is de brandweer naarstig op zoek naar collega’s die ook het “spuitgasten diploma” willen halen bij de warmste werkgever in Nederland.

Opeens lees ik een wervelende reclame met een vurig brandende vraag. De brandweer van de Hof van Twente is namelijk op zoek naar collega’s die het spuitteam willen versterken. Na de alles vernielende brand bij Nollen, is de waardering voor de inzet van de brandweer prijzenswaardig populair! Wie wil er nou niet bij de brandweer?  Als kind zag ik me al stoer zitten op zo’n brandweerauto. Slangen uitrollen, maar vooral spuiten. Wie had niet dezelfde droom? En als brandweer heb je altijd bekijks. Je staat met je speciale opvallende pak en robuuste helm ook altijd in de picture.

De grote brand bij Nollen bracht wel heel wat beroering in ons anders zo rustige dorp. Vuur grijpt alles vernietigend om zich heen en veranderde de bekende bakkerij in een troosteloos maanlandschap. Vooral Chocolade kan bijvoorbeeld helemaal niet tegen zoveel warmte geweld! Iedereen in het dorp spreekt erover.

Maar brand en vuur houdt ons al heel lang bezig. Ik snuffel graag in de geschiedenis en heb ontdekt dat de grote brand bij Nollen niet de enige indrukwekkende brand was in ons Wegdam. De “Bolschermolen” aan de Gorsveld weg werd gebouwd in 1840. Een maalderij voor al het graan van de boeren uit de buurt. In 1961 is deze molen door een uitslaande brand grotendeels verwoest. Later in 1969 werd de ruïne gesloopt. In 1984 werd café Veehof ook door vuur verwoest. Menige tranen van trouwe cafébezoekers konden de uitslaande vlammenzee niet temperen of blussen. Later een brand in een houtsilo bij “Hebo houten en kunststof kozijnen” (2014). Dat het wel vaker brandt in Hengevelde blijkt ook uit de volgende opsomming van Brandgevallen in Hengevelde en omgeving: Bovenverdieping aan de Diepenheimsestraat(2015), de Pellehof , Vinkestraat, Bentelosestraat, het Huneveld, Eeftingstraat, Needsestraat, Gorsveldweg, en Vondersweg. Maar de leukste anekdote over een (te) fanatieke brandblus klus speelde zich af in 2016. Er kwam een brandmelding voor een brand aan de Bomhof in Hengevelde. Met alle lawaai van toeters en bellen werd er naar genoemde straat gescheurd. Maar de deur bij genoemd huisnummer werd niet geopend. Daarom ontpopten een paar brandweerlieden zich als ware inbrekers en verschaften zich zo een snelle weg naar de brandhaard. Maar die bleek zich niet in dat huis te bevinden. De brand woedde namelijk bij de buren en ontstond tijdens een gezellige barbecue. Daar waar rook is, is vuur! Heel opvallend is het uitrukcommando van de brandweer: Van Grote spoed tot gepaste spoed! Van snel tot zeer snel!

De vernielzucht van vretend vuur is grenzeloos. Daarom is het goed dat we in ons dorp een brandveiligs bedrijf hebben. Om een brand te voorkomen kan “ter Doest beveiliging” waardevolle instructies geven. Goed werkende brandmelders kunnen duidelijke waarschuwingen laten horen. Menig menselijk leed kan dan nog voorkomen worden. Er zijn duidelijke voorbeelden in Hengevelde waarbij een brandmelder de reddende engel heeft geactiveerd!

Maar natuurlijk zijn er in ons dorp ook wel andere bedrijven die iets met brand hebben. Neem nou de Gebrande Waateren. Water en vuur kunnen niet met elkaar, maar gebrand water blijkt toch wat anders te zijn. Maar ook de Kolenbrander heeft connecties met vuur. Het houtskool branden was vroeger met recht een vurige aan gelegenheid. In een zoektocht naar een trouwjurk, word je op internet ook welkom geheten bij de Brandstore van Tres Chique. Ook hier wordt het woord brand gebruikt om Vlammend op te vallen.

Vuur is en blijft vaak een ontembare kracht. “Kinderen voor kinderen” hadden ooit een; prachtig lied: “Zomaar Wham in vuur en vlam”. Daar komt helemaal geen echt vuur aan te pas, maar je kunt wel zo verkikkerd zijn op een ander, dat je hart in vuur en vlam staat.  Wij zongen vroeger ook “Brand in Mokum, brand in Mokum”. Maar ook the Rolling Stones met Play with fire, Deep Purple met smoke on the water en Bruce Springsteen met Fire werden gedreven door de kracht van vlammend vuur.

“Rijmen en dichten om de brandveiligheid toe te lichten” lijkt me een aardige samenvatting van dit verhaal. Maar vooral de vernietigende werking van Vuur is vaak ontembaar!

Ik vlieg weg………..

Pieter Column