Pieter Column: Hoe Benno ten Thije het Paasvuur een licht gaf (60)

Hoe Benno ten Thije met zijn vlammende uitnodiging, toch nog een sprankje paasvuur licht gaf aan het “Paasvuurloos tijdperk” in Hengevelde

Toen ik maandagochtend de krant opensloeg, was ik meteen goed wakker! De voorpagina met een paasvuurimpressie van Bentelo, openden mijn slaperige droomogen. Wat een evenement met paasvuurvlammen tot bijna in de hemel. Echt een hemels gebeuren. Een echte opstanding na het cruciale coronatijdperk. Maar gelijk voelde ik ook een beetje de jaloersheid opkomen tussen twee nijvere dorpen. Waarom in Bentelo wel en was het paasvuur in ons actieve dorp al bij voorbaat opgebrand?

In de gemeente Hof van Twente stonden 4 plaatsen genoteerd waar paasvuren werden georganiseerd. Brandende houtstapels waren er in Markelo, Azelo, Diepenheim en Bentelo. Toch is er in de gehele gemeente in het voorjaar veel gesnoeid. Wat is er dan prachtiger, om dit hout als brandstof te gaan gebruiken voor het paasvuur. Snoeien doet groeien. De bomen en struiken groeien dan weer en de paasvuren evenzo. Waar is al dat snoeihout gebleven? Is er soms in het geniep, hout uit Hengevelde op de brandstapel in Bentelo beland?

 

Emiel Grefte ontstak een paasvuur in Bentelo

Maar dit jaar was er geen officieel paasvuur in Hengevelde. Een dorp waar van alles altijd georganiseerd wordt, laat het paasvuur aan zich voorbijgaan. De luchtverontreiniging door het paasvuur, kan de oorzaak zijn van het niet doorgaan van het Paasvuur in Hengevelde. Een nobel streven, het dorp als het beste jongetje van de klas! Maar de ware aard van het paasvuur loze Pasen heeft waarschijnlijk alles te maken met de weersvoorspelling. Weerprofeten uit ons dorp, voorspelden een invasie van smerige lucht. Al ruim een week komt de wind uit het oosten. Een straffe wind maar vaak ook wat verfrissend. En deze wijze oosten wind, neemt dan nietsontziend de luchtverontreiniging van Bentelo mee naar Hengevelde. Zelfs een paar dagen na Pasen ruik ik thuis zo af en toe nog steeds het Paasvuur cadeau van onze Bentelose buren uit het oosten.

Maar gelukkig hebben we Benno ten Thije. Hij verloochent zijn afkomst niet. Als echte B.H. (Bekende Hengevelder) zag hij een gniffelend gat in de markt. Hij nodigde iedereen uit om dan maar naar het paasvuur in “Deepn” te komen. Het duistere Hengevelde werd door deze aankondiging heel veel vuur en licht aangeboden. Je kon aan de “boaken” niet voorbij rijden omdat de naam van “Deepn” keurig op houtstapel was aangebracht. En was hier dan geen

verontrustende verontreiniging van de lucht? Natuurlijk wel, maar die verdween razend snel naar een andere provincie!

’s Avonds zag ik heel veel fietsers, in paasbeste kleren, naar het oosten vertrekken. Ik koos toch maar voor Deepn, en ik heb er geen spijt van!

Ik vlieg weg……

Pieter Column