Pieter Column: Hoe het geheime recept van de goddelijke krentenwegge heel Nederland verovert (20)

Nog een paar maanden, dan is het weer Kerstmis. Kroamschudd’n in Mariaparochie is al jarenlang een traditionele televisie hit. U weet waarschijnlijk niet, dat Nollen uit Hengevelde daar al op vernuftige manier reclame maakt voor de Twentse krentenwegge. Je ziet ze weer voorbijkomen. Het kindje Jezus is geboren. De slager, de Chinees maar ook de bakker. De vrolijke bakker met zijn Twentse krentenwegge. Natuurlijk met Twentse afmetingen. Nou, het recept voor deze lekkernij, komt van onze plaatselijke bakker Vincent Nollen. Uiterst geheim knutselt hij elk jaar weer, de Goddelijke krentenwegge voor het pasgeboren kindje in elkaar. Zijn recept en bereidingswijze was zo geheim dat brute, boze bakker concurrenten in 2016 maar liefst 16.000 krentenbollen hebben gejat om de geheime ingrediënten van de kostelijke wegge vast te stellen. Maar je hoeft de krenten niet meer uit de pap te halen. In de laatste “Allerhande” van Albert Heijn prijkt Vincent Nollen pontificaal, als buitengewone blikvanger voor de Twentse Krentenwegge.

 Bij het onderdeel “uit de streek” vertelt hij alles over de krentenwegge. De lengte, het gewicht en het altijd zo geheimgehouden recept en bereidingswijze. Je hoeft geen krentenwegge meer te ontleden. Niks is meer geheim! De krentenwegge werd vroeger door de noabers aangeboden bij een geboorte. Dat ging gepaard met een gesproken uitnodiging aan de kraamheer om zijn kind te laten zien. De uitnodiging luidde al volgt:

Mi’j dunkt, dat geet toch zoo moar nig,
I’j teunt oons eerst het kleine wich.
En as an de eischen zint voloan,
Zöw met di’j noar binnen goan.

Binnen werd koffie en natuurlijk krentenwegge genuttigd. De borreltjes die volgden, maakte de geboorte hoorbaar tot ver in de omtrek.En de pasgeborene kende de stemmen en gezangen gelukkig nog niet. Wat een
herrie.
Lang leve de tradities in Twente, lang leve de krentenwegge!

Ik vlieg weg............
Pieter Column