Pieter Column: Hoe Nico Bebseler van prins Karnaval en Farao tot koning van de duurzame webwinkel wordt (39)

Het is bijna Sinterklaas. De goed heilig man heeft het fysiek heel zwaar. Niet zijn ouderdom plaagt hem, maar de curieuze corona maakt zijne heiligheid meer tot een “computerscherm vulling”. Er is in Hengevelde van alles te doen rond zijn verjaardag. Maar Nicolaas zal thuis geen warme opwachting meer maken. Dat is heel jammer. Ik spreek uit ervaring. Zelfs de pieten zijn tot zwartwerkers gedegradeerd.

De sint vervult jarenlang een belangrijke rol in Nederland. Daarom hebben veel ouders een zoon Nico genoemd. Een afkorting van Nicolaas. Het komt volgens mijn inlichtingen uit het Italiaans: Nicodemus.  Je weet wel: Nico De Mus. Zo kennen we Nico Dijkshoorn(schrijver), Nico de Haan (vogelkenner) en Nico Haak(zanger). Allemaal Landelijke bekendheden.

Zo heeft Hengevelde zijn eigen Nico: Nico Bebseler.

1a14bddfae64667ee7908e030bad7b35 XL Custom<<Nico met 'zijn Astrid' op de streekmarkt in Delden

Een alleskunner met een goedlachse bruisende energie. Dat had ik vroeger niet van hem gedacht. Ik kom zelf ook uit die richting. Zat wel wat klassen hoger. Op een klassenfoto uit 1971, van de Pius X school uit Delden, lijkt hij een stil en verlegen jongetje. Maar misschien heeft meester Wender de talenten van Nico wel ontdekt, ontdooid en ontwikkeld.

Zijn bekendheid in Hengevelde groeide gestaag met de jaren. Om te beginnen zat hij vaak te wroeten in de grond. Vroeger speelde hij namelijk al graag in de zandbak! Maar hij zocht het echt hogerop. Zijn eerste troonsbestijging was in 1995. Nico werd prins carnaval van de “Höftemennekes”. Een geweldig groot succes en Nico was in zijn feestende nopjes. Mensen toespreken, aansturen, meezingen, mee hossen en toch iets meer loskomen van de dagelijkse sleur. Maar deze regeerperiode smaakte naar meer. In 2007 speelde Nico als Farao in de musical “Joseph and the amazing Dreamcoat”. Een wereldwijde musical van Andrew Lloyd Webber. Zijn troon werd nog hoger en hij overzag dat het goed was. Je hoorde Nico hardop mijmeren: “Macht zit hem niet in het postuur en de troon maar in de uitstraling”. Nico is namelijk qua postuur niet zo heel erg groot.

prins Nico 4

Prins Nico in 1995

En die uitstraling en enthousiasme strooit hij kwistig in Hengevelde rond. Nico is betrokken bij heel veel activiteiten. Hij ontplooit nieuwe initiatieven. Als pionier begint hij met het kweken van Shiitake. Veel Hengeveldenaren hadden grote bedenkingen. Wat ben je toch van plan met die paddenstoelen?  Na het inrichten van een EKO winkel heeft hij zijn afzetgebied vergroot. De streekmarkt en een winkel in Delden vergroten de naamsbekendheid van streekproducten. Juist in de coronaperiode horen we overal: “Wees loyaal, koop lokaal”. Of voor een breder publiek: “Enjoy local product”. Veel mensen bij elkaar op de markt of in de winkel, is in deze tijd ongewenst. Daarom heeft Nico samen met een paar andere initiatiefnemers de webshop voor streekproducten ontwikkeld. Wat eerst ondenkbaar leek, wordt waarheid. Eten versturen via een pakketje werd lang als onverantwoord bestempeld. Maar er is veel veranderd. Zo kreeg ik een paar maanden geleden een bosje bloemen keurig verpakt via de pakketbezorging. De bloemen waren prachtig en hebben ruim anderhalve week ons huis “gefleurd”. Een Europese subsidie moet de “Stichting Puur voor de smaak” van Nico en zijn compagnons een wervelende start bezorgen.

around 69 huhprins Nico 3

25 jaar geleden!

Inmiddels blijft Nico actief binnen het dorp. Deze activiteiten zijn echter niet via de Web te koop.  Hij zingt in “Around 69”. Samen met Marcel Wolterinck, John ten Heggeler, Marcel Keizer en Jörgen Peerik brengen ze veel evergreens ten gehore. Lekkere herkenbare muziek voor de swing!  Maar er valt dit jaar niets meer te “kroamschudden” in Hengevelde. Dus Nico heeft iets meer tijd om dit stukje te lezen. Hij blijft met beide benen op de grond staan.

En zo wordt het weer Sinterklaas en drijven  veel vrolijke verhalen naar onze fantasie.

Ik vlieg weg………

Pieter Column