Pieter Column: Kunstige klimaatactivist in buurt van de kerk (67)

Eerste kunstige klimaatactivist in bijzonder blauwgrijs protest pak, gesignaleerd in de buurt van de kerk in Hengevelde

Tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling geniet ik van de meters die ik wandel en de natuur. Het parkje tussen de kerk en de school boeit me elke dag weer. Er beweegt altijd iets. De natuur leeft! Toch wel jammer van de hondenpoep. Na goed turen zag ik opeens een opvallende verschijning. Ik kon mijn ogen niet geloven. Waarlijk de eerste klimaatactivist die Hengevelde heeft uitgezocht om te protesteren tegen de aftakeling van het klimaat! Vastkleven om aandacht te vragen voor een werelds probleem waar natuurlijk ook Hengevelde onder valt.

Dagelijks zien we klimaatactivisten die op buitengewoon bijzondere wijze aandacht vragen voor het klimaat. Zo werd tomatensoep gegooid op het schilderij “De Zonnebloemen” van Vincent van Gogh. Wel vreemd dat de soep uit een blik kwam. Niet bepaald milieuvriendelijk! Later hoorden we het gooien van aardappelpuree naar het schilderij “Les Meules” van Claude Monet. Na het gooien lijmden ze zich vast. Volgens mij behoorde de aardappelpuree bij van Gogh gezien zijn affiniteit met het schilderij “De Aardappeleters”. Nico Dijkshoorn ventileert in “Het Parool” de volgende wijsheid: “Je vastlijmen aan een van Gogh vind ik zo makkelijk. Als je dat al doet, lijm dan je oor vast, laat dat er afzagen door een opgeroepen chirurg”. Dat zou wel een heel passend protest zijn!

Vastlijmen op een tafel tijdens een live uitzending is ook een provocerende protestactie! Of lekker hard fietsen op de startbanen van Schiphol in een kat en muisspel met de politie. Het kind in de mens werd opeens opnieuw geboren. Soldaatje spelen voor een goed doel!

Maar alle acties leken nog wel op een afstand te gebeuren. De acties begonnen in de buurt van kunstobjecten. In Londen, Berlijn, Amsterdam. Schilderijen, standbeelden en andere trekpleisters waren het doelwit. Hoe veilig is Hengevelde? Bij de kerk staat het bronzen vredesbeeld van Bert Nijenhuis. In de Petrus- en Pauluskerk vinden we de kruiswegstaties van pastoor Sloot. Tom de Jong heeft ook prachtige “schepsels” in zijn atelier waar iemand wel wil blijven “plakken”. Een super sculptuur gemaakt door Tom, zit bij Decokay Lentelink veilig achter glas. Ook atelier Gein o.l.v. Ina van de Riet, maakt voor Hengevelde en omstreken prachtige objecten. Ook veel buitenkunst. Je liggend vast maken op Ina’s “Mozaïek bank “verstoort toch het complete beeld van decompositie. Maar misschien accepteert Ina glimlachend deze” protestligging” wel. Zoveel reclame krijg je niet elke dag. En een bank is om op te zitten of liggen. Wel goede lijm gebruiken anders duurt de actie te kort!

Atelier “De Schöppe” ligt wat verder in het bosrijk “Weldam”. Misschien wat moeilijk te vinden maar Tineke Goorhuis blijft, zoals altijd rustig onder de “lijm- en plakincidenten”. Zij aait haar penselen, zonder lijm, ontspannen losjes over een gewillig gespannen paneel!

Natuurlijk is er in gebouwen en huizen in Hengevelde, nog veel meer kunst te bewonderen. Gelukkig weten veel mensen dit niet! Voor de beveiliging van alle kunstobjecten hebben we natuurlijk de buurtgroep preventie App en onze plaatselijke “ter Doest beveiliging”.

Maar mijn klimaatactivist of klimaatklever of klimaatkruiper in het plantsoen achter de kerk, heeft zich onopvallend verschanst. Trekt eigenlijk ook niet veel aandacht. Niet een echte wereldse activist! Toch hangt hij aan de boom, “kleeft” de opening naar zijn boomholte nest wat kleiner. Er mogen geen klimaatactivisten in zijn vredig nestje komen. De boomklever van Hengevelde ziet alles vanuit de hoogte en fluit: “Verbeter de wereld, maar begin bij je zelf.”

Teruglopend naar huis denk ik aan Greta Thunberg en alle andere klimaatactivisten. Zij brengen wereldwijd de klimaatvernieling toch wel vaak gedurfd onder de aandacht. Over de manier kun je discussiëren maar dat we er allemaal iets aan moeten doen is wel duidelijk!

Ik vlieg weg……………

Pieter Column