Pieter Column: ‘Ongelooflijke afgeronde zakelijke succesgetallen beheersen de belevenings bedrijvendag in Hengevelde’ (65)

Toen ik de TC Tubantia van 13 september opende, schoof mijn leesbril bijna van verbazing van mijn neus. Wat het eerste opviel, waren de gladde getallen, alles afgerond. Waarschijnlijk naar boven. De aankondiging van de bedrijven- dag 2022 in ons bedrijvige dorp, was heel uitnodigend. Volgens het artikel wonen er in Hengevelde 2000 mensen. Dus geen 1978 of 2014, maar precies 2000. Maar na wat gegoochel en gegoogled verschijnen er 2145 inwoners op mijn teller. Waarschijnlijk Twentse bescheidenheid naar de journalist. Opscheppen past ons niet! Maar de organisatoren op de foto zijn wel heel blij. Zij zwaaien uitbundig naar de fotograaf. Wel wat verschillend. Drie personen zwaaien met links terwijl de anderen hun rechterhand gebruiken. Jammer dat in het zevenkoppige zwaaiteam maar één dame (Monique Rotink) mee zwaaide. Maar ze lachen allemaal naar het vogeltje van de fotograaf.  Wat wil je ook, de laatste bedrijvendag was in 2014. Eigenlijk al lang geschiedenis. Maar de tijd heeft niet stil gezeten. Kijk maar naar het inwoneraantal.

Ook het aantal bedrijven is in die acht jaar flink uitgebreid. In het krantenartikel lees ik dat er maar liefst 150 ondernemingen in en om en Hengevelde gevestigd zijn. Weer zo’n glad getal! In de aankondigingen op Wegdam Nieuws kreeg je een professionele inkijk in de bedrijven en hun activiteiten. Wat een verscheidenheid aan bedrijven! Ik heb niet de moeite genomen om te kijken of het precies 150 waren. Maar misschien zijn het er nog wel meer. We zitten tenminste in 2022! Zo kennen we de bedrijven die al heel lang bestaan: o.a. zoals Nollen (100 jaar), Twenteland eieren (bijna 100), Rotink Mechanisatiebedrijf ((98 jaar). Maar ook Geurs, Hebo,Tuinte Grefte grondverzet, tres chique, Hartgerink auto’s, Doeschot constructiebedrijf. En zo zijn er nog veel meer plaatselijke werkgevers. Maar ik zie ook een aantal vrij nieuwe jonge bedrijven. Twenko(Twentse Koeltechniek), Asselux, B.M.B, The bike Protector, Even Andersz, ATB metaal, Galerie Kunst Uit Twent(K.U.T.) B&B Groot Wegereef. Ik weet zeker dat ik nog wel wat puberbedrijven heb vergeten!

Alle bedrijven bij elkaar leveren samen maar liefst 1200 banen op. Werkgelegenheid in het dorp, zonder file en lange reistijd. Mensen uit omliggende plaatsen als o.a. Haaksbergen, Bentelo, Goor, Diepenheim vinden een leuke baan bij ons in het dorp. Misschien zelfs uit stad Delden.  De altijd actieve ondernemers zorgen voor een imposante impuls op de werkgelegenheid. De bedrijvendag 2022 was een veelkleurig palet van specifieke activiteiten van alle deelnemende bedrijven.

De dag volgen met m’n drone was een kunststukje! Zeker wanneer je het luchtruim moet delen met een heuse helikopter. Wel zag ik 13.000 bezoekers schuifelend, lopend, fietsend de regen trotserend op weg gaan. Weer zo’n afgerond getal, Wie de 13.000e bezoeker was is mij onduidelijk. Wie en hoe werd er geteld?

Er was van alles te zien en te doen. Ook de kinderen werden actief geïnformeerd. Bij Installatiebedrijf Semmekrot was er een ontdek en oefenplek voor jonge techneuten, “Zoek de boeven” bij beveiligingsbedrijf ter Doest, formule1 reality rijden, machines besturen. En nog heel veel meer!

Na alle inspanningen van de organisatie kan de ondernemers vereniging S.I.O. (Samen in Onderneming of Slim In Ondernemen of Super In Organiseren) voldaan terugkijken op een prima gelaagde bedrijvendag. Op naar de volgende bedrijvendag met nog hogere succesgetallen op je rapport! De lat moet altijd hoog liggen!

Ik vlieg weg…………

Pieter Column.