Pieter Column: ‘Ontstaan van Nieuw-Hengevelde’ (38)

Hoe het ontstaan van “Nieuw-Hengevelde” en “hybride onderwijs” de tongen lijvig losmaken in Hengevelde

In één week, wat een ontwikkelingen. Eerst de ambitieuze plannen van ons driftige dorp. Denkend aan Hengevelde zie ik ijverige dorpsliefhebbers plannen maken voor de toekomst. Ze bouwen misschien wel wat luchtkastelen maar er is wel over nagedacht. En de plannen schudden ze niet zomaar uit hun mouwen. Breed gedragen door veel verenigingen en instanties. Zelfs het gemeentebestuur van de Hof van Twente wordt even wakkergeschut in hun comfortabele pluche zetel. Volgens mij zijn de bedrijvige bedenkers van deze ingrijpende ontwikkelingen in augustus de bloeiende heide op geweest.

Om meer woningbouw in verschillende varianten te verwezenlijken, is er gezocht naar geschikte bouwlocaties. Ja, op de sportvelden kunnen er prachtige huizen opgeleverd worden. Wie wil er nou niet wonen op de middenstip van het hoofdveld. Of voor eeuwig wonen in het doel waar je jarenlang keepte! Mooi in het hart van het dorp. Al filosoferend kun je de sportvelden en de voorzieningen niet zomaar wegtoveren en verplaatsen naar een andere plek. Toveren is vaak ongeloofwaardig. Maar fantaseren mag. Fantaseren blijft een fantastisch middel om in de toekomst te gluren. Wie wil er niet in de grote glazen bol kijken. Zo wordt er buiten Hengevelde een eventueel multifunctioneel sportpark geboetseerd. Maar waarom alleen de voetbaldropping? Langzaam wordt het Kulturhoes de Marke en al haar gebruikers, misschien ook meegezogen in de plannen. Alle sport en cultuur op één locatie. Wat een visioen! Geen aparte kantines, meer samenwerking. Goede gebruikmaking van gezamenlijke ideeën en faciliteiten. Gelijk hoor ik veel dorpsgenoten hardop denken: ”Wie zal dat betalen?”

Wat ook interessant is de eventuele vorming van een integraal Kindcentrum in de nabijheid van het sport- en cultuurcentrum. Een kindcentrum waar dan plaats is voor kinderopvang, basisschool en kind gerelateerde hulpvoorzieningen. Moderne gebouwen voorzien van de nieuwste ontwikkelingen helpen de Hengeveldse jeugd op weg naar hun toekomst. En de toekomst gaat zeer snel. De basisschool hoort bij het sport- en cultuurcentrum te liggen. Onderwijzen is volgens directeur Dineke Hek namelijk zelfs topsport. Je kent de reclame van auto’s die tijdens het rijden overschakelen van de benzinemotor naar de elektromotor. Deze hybride vorm van aandrijving wordt toegepast tijdens het lesgeven op de Petrusschool. Op dit moment zijn vaak kinderen door de corona thuis. In de klas wordt dan door de juffen bijzonder lesgegeven. Tijdens deze lessen kunnen de “thuiskinderen” gewoon de lessen volgen met een directe verbinding met hun juf. Geweldig dat dat kan! Het is een kunst om “alle ballen hoog te houden”. Het vergt nogal wat inspanning en speciale voorbereiding. Maar de inzet wordt beloond: iedereen is tevreden! Zo is Hengevelde al duidelijk op weg naar de toekomst.

Tijdens het schrijven van dit stuk moest ik denken aan de eventuele locatie voor deze voorzieningen. Het ligt volgens mij wel erg dicht bij de gemeentegrens met Haaksbergen. Ik weet niet of dat belemmerend kan werken. Maar eigenlijk ontstaat op de zuidoever van de Needsestraat een Nieuw-Hengevelde. Je kent vast wel de plaatsnamen Nieuw-Amsterdam, Nieuw Beerta, Nieuw-Buinen, Nieuw-Vennep, Nieuw-Zeeland, New York. Misschien maakt Nieuw- Hengevelde ook wel zo’n explosieve groei door. Je weet maar nooit!

De toekomstbestendigheid van de plannen zijn zeer ambitieus. Grote veranderingen worden niet geschuwd. Bestaande, jarenlange zekerheden worden opnieuw door een “duurzaamheidsbril” ge-herijkt. Zo zullen de plannen wel heel veel vragen oproepen. Maar stilzwijgen is achteruitgang!

Ik vlieg weg………..

Pieter Column