Pieter Column: Ooievaar dropt in Hengevelde een gezond voorjaarskind (72)

Beschuit met muisjes bij de geboorte van een coöperatief “voorjaarskind” in Hengevelde onderstreept het belang van innige samenwerking

Vorige week waren er in het land politieke partijcongressen in de aanloop naar de provinciale verkiezingen in maart. Wat het meest opviel was de innige intenties van Groen links en de Partij van de Arbeid. Gedoemd misschien om weinig invloed te hebben groeit er het verlangen om meer als één partij te opereren. Samen groter en meer macht. Meer invloed op provinciale beleid en ontwikkelingen. Coöperatief denken en handelen maakt een grotere politieke vuist.

Maar voor een coöperatie hoef je het dorp niet meer uit. Op 21 december vorig jaar werd de “Dorpscoöperatie Hengevelde” geboren. De voorbereiding duurde wel wat langer dan 9 maanden. Maar dan heb je ook wat! Alles was goed voorbereid. Invloedrijke dorpsgenoten zaten in het groeiproces. Met Linde Kuipers, Henk Meijer, André Kolner, Rianne Doeschot, Henriëtte Wegdam, Tim Jongman en Ben Eshuis was de kraamkamer van de “Dorpscoöperatie” voldoende bezet! De doopnaam van de nieuwe stichting luidde: “Samen Hengevelde”. Het “geboortekind” moet invloed uitoefenen op het dorpsbeleid bij de gemeente en de provincie. De gemeente schrok eerst wel. Burgemeester Ellen Nauta dacht zelfs dat Hengevelde een onafhankelijke deelgemeente wilde oprichten. Opeens was er wel veel aandacht vanuit Goor en alle oren waren gespitst. Een breed scala aan aandachtspunten bestoken nu voortdurend de gemeenteraad en college.

Al vrij snel na de doop van de “Dorpscoöperatie” zag het eerste “coöperatiekind” al het levenslicht. Een echt voorjaarskind! De sportverenigingen tekenden namelijk een intentieverklaring om samen te komen tot één nieuwe Multi Functionele Accommodatie(M.F.A.) ! De foto op Wegdam Nieuws toont allemaal lachende voorzitters van vijf grotere Hengeveldse Sportverengingen.

Een volgend broedsel van de “Coöperatie” zou misschien ook de ontwikkeling van een I.K.C. (Integraal Kind Centrum) kunnen zijn. De plek van opvang en onderwijs voor het jonge kind tot 12 jaar. In combinatie met een Multi Functionele Accommodatie zijn er toekomstgerichte mogelijkheden.

Tot slot moet ik zeggen dat een “Coöperatie” ook wel eens het doel voorbij schiet. Op de foto van de sportvoorzitters in de sporthal prijkt het grote reclamebord van de Rabobank. Ooit was de Boerenleenbank een echte coöperatie door en voor boeren. Lekker dichtbij in het dorp. Ook in Hengevelde Maar na de fusie met de Raiffeisenbank tot de RABO bank is de coöperatie langzaam verworden tot een afstandelijke bank.

Laten we hopen dat de “Dorpscoöperatie Hengevelde” in ons dorp een inspirerende bijdrage blijft geven tot groei en bloei! En bezinning.

 

Ik vlieg weg…..

Pieter Column