Pieter Column: Precieze plek nieuwe “VerwachtingsVijver” Hengevelde nog niet bekend (86)

De precieze plek van de nieuwe “VerwachtingsVijver” in Hengevelde is nog niet bekend

Hengevelde aan zee. Nederland zucht onder de aanhoudende bakken regenwater. Stroompjes, Sloten, beken en rivieren dijen uit. Talloze weilanden en akkergronden toveren mooie vijvertjes met glanzende oppervlakten. Het is net als vroeger. Een paar goede nachtvorstjes en je heb de ijsbaan dichtbij! Mooi om zo de eerste slagen te leren. Vaak met een stoel of aan de hand van je ouders. Nijvere nostalgische droom!

In Den haag kennen we de Hofvijver aan het Binnenhof. Een groeiplek voor politieke inspiraties, roddels en nieuwtjes. Maar je kent ook tuin-, Koi-, zwem-, biologische- en zwemvijvers. Hengevelde heeft een visvijver. Bij voldoende water zie ik daar veel visluchtige jongeren een lijntje werpen. Geconcentreerd turend naar een dansende dobber. Stilte en rust met veel visserslatijn. En dan de kundige kennis van alle vissoorten. Na meting een bevrijdende herduik in het de levensechte aquarium.

In het nieuwe jaar krijgt Hengevelde er een wel heel bijzondere vijver bij. De plek is nog niet bekend. Maar dat hij er komt is zeker! Niet een waterpartij om echt te vissen op levende waterdieren. Of een gewone vijver vol met waterdieren maar een muzikale kweekvijver. Een broedplaats voor muziek en cultuur! Het idee is ontsproten in de “breinpan” van de Dorps Coöperatie. Na het wegvallen van Amuzant ontstaat er misschien wel een muziek- en cultuurloze periode in Hengevelde. Daarom het bijzondere initiatief om een kweekvijver te creëren waarbij muziek en cultuur zich altijd kan blijven ontwikkelen. Prima plan! Een instrument bespelen of gaan zingen. Muziekzaadjes uitstrooien voor muziek en cultuur.

Samen Cultuur

Een van de initiatiefnemers Jörgen Peerik omschreef het als volgt: “Ons dorp barst van muziek- en cultuurtalent!” Hij noemt de jaarlijkse Revue, Mixx, muziekbandjes in allerlei stijlen, de Zomerfeesten en de Culturele werkgroep. “Die broedplaats voor cultuur moeten we koesteren in Hengevelde. Dat lukt alleen als kinderen makkelijk toegang blijven houden tot een muziekinstrument en tot muzieklessen.” De leden van Samen Cultuur prijzen zichzelf gelukkig met het feit dat ze zelf zijn opgegroeid met muziek. “Voor ons waren er muzieklessen in de directe omgeving, op school en bij Amuzant.

De inzegening van een culturele kweekvijver in Hengevelde is wel de mooiste opsteker voor het nieuwe jaar 2024. Het maakt mij oprecht blij en ik verheug me nu alweer op het moois wat volgend jaar te zien en te horen is in ons dorp. Ik hoop dat ook vooral veel kinderen gebruik gaan maken van de culturele- en muzikale broeipan!

Oliebollen voor de initiatiefnemers!

De beste wensen voor 2024!

Ik vlieg weg…….

Pieter Column