Pieter Column: Samenstellingen van de Papierboys, Waterboys en de Petrusschool (36)

Samenstellingen van de Papierboys, Waterboys en de Petrusschool leiden tot een verschraling en ongewenste discriminatie

Vorige week zag ik ze weer. Met trekker en de o zo bekende papierwagen. Vol plezier en precisie mikten ze hun vertrouwde papierlading op hun papiermonsterwagen. Soms leken de bewegingen wat houterig. Maar vol trots namen ze dan weer plaats op de plank achterop de wagen. En wat mij toen opviel was echt heel bijzonder. Alle leden van deze papierboys hadden baarden! Het deed me denken aan het kinderliedje “Al die willen te kaperen varen, moeten mannen met baarden zijn.” Woest aantrekkelijk” om met de woorden van Herman Finkers te spreken. Toen ik tegen de woest uitziende baarden keek, dacht ik: “Is er anno 2020 geen plaats voor vrouwen bij deze elite club papierverslinders?” Bij navraag blijkt het al jaren een typische mannenaangelegenheid te zijn. O, Vrouwen hebben wel een belangrijke rol. Vaak verzamelen zij thuis het papier en zetten het aan straat. Op sommige plekken zorgen zij voor een hapje en wat drankjes. Maar volwaardig lid van de papierboys voor vrouwen? In Hengevelde zijn er toch zeker wel sterke en lenige dames te vinden die de mannen machocultuur van de Papierboys kunnen versterken en omvormen. Sterke handballers of volleyballers, bijvoorbeeld Esther Tuinte, Anouk Veehof of Ester Wegdam. Moet alleen de naam wat aangepast worden.

Ook bij de Waterboys hetzelfde probleem. Bij deze spuiters is er ook geen plaats voor dames. Deze club bestaat echter nog niet zo lang. Maar ze hebben hun “spuitaciviteiten” nog niet toegankelijk gemaakt voor dames. De huidige leden leveren goed en verantwoordelijk werk. Juist in deze zomer schreeuwden de “dorpsversieringen” vaak naar wat begieting. Uit informele bron heb ik gehoord dat de huidige leden vroeger allemaal bij de brandweer wilden. Sommigen hebben ook eerst het brandweermuseum in Borculo bezocht. Lekker met water spuiten, wie wil dat niet! En dan spuiten op een hoog niveau. Een heel verantwoordelijk werk. Je moet echt wel kunnen mikken, anders gaat alles voorbij. Een trapje wil dan ook wel eens helpen. De bloemen bengelen toch wel zeker twee en een halve met boven de grond. Maar thuis worden de bloemen juist vaak verzorgd door de dames. Bemesten, water geven en er lief mee praten is duidelijk niet weggelegd voor mannen. Maar ook hier is de emancipatie nog niet ontwikkeld.

Waar bij de Papierboys en Waterboys dames ontbreken, gebeurt bij het personeel van de Petrusschool het omgekeerde. Meneer Jan ging met pensioen en daarmee verdween ook de laatste mannelijke leerkracht. Wat blijft, een school met alleen maar juffen. Een schots en scheve maatschappelijke afspiegelingen. Het ligt echter niet aan de Petrusschool! Schoolmeesters zijn in Nederland een uitstervend ras. Maar weinig mannen kiezen voor het ambacht van schoolmeester of meneer. Gelukkig zijn er toch nog meelevende mannen die de damescultuur van de Petrusschool in de gaten houden. De eerste is André Leferink Hij is dan wel geen leerkracht maar wel conciërge met specifieke taken. Het bijzondere is dat hij zijn vooropleiding ook heeft genoten op de Petrusschool. André had niet kunnen bedenken dat hij ooit de enigste man zou worden in een “harem-team”. Gelukkig heeft hij een koptelefoon zodat hij niet al het gekakel van de juffen hoeft te aanhoren. André heeft de functie van B. en C-er. Hij is Bewaker en Conciërge. Een echte Solo-boy!

Daarnaast loopt geregeld ook nog Jan Boomkamp de school binnen. Hij vervult toch wel een andere taak. Hij is, net als André, ook een B. en C.-er. Die van de verzamelaar van Batterijen en Cartridges. Jan laadt zich geregeld op aan de batterijen van school. Een echte Batterij-boy!

Ook Petrus, de patroonheilige van de school, volgt en bewaakt vanuit de hoogte zijn school. Hij schrok wel toen hij in de afgelopen jaren zoveel mannen zag vertrekken. Nadat Jan ter Haar met zijn verdiende pensioen ging, brak het eerste “mannenloze” tijdperk van de Petrusschool aan. Als apostel was hij juist altijd omringd geweest met mannen. Hij denkt nu hemels na over oplossingen. Voor het evenwicht hebben de juffen in Hengevelde toch meesters nodig! Heb vertrouwen: Petrus is een echte Tover-Boy!