Pieter Column: Verzameling hilarische Hengeveldse anekdotes (80)

Verzameling hilarische Hengeveldse anekdotes maken de vakantietongen weer vrolijk

Vorige week in TC Tubantia, schreef Tom van den Berg een mooi verhaal over anekdotes. Gelijk werd een item geboren voor mijn 80e column. Jawel, al 80 keer een column bij Wegdamnieuws, over en voor Hengevelde en Hengeveldenaren en -narinnen. Over wat mij met mijn drone zo opvalt. Op een andere manier met een knipoog kijken naar wat er in ons dorp zo gebeurt.

Maar wat is eigenlijk een anekdote? Een anekdote is een kort, grappig (waar gebeurd) verhaal. Een relatief kort, merkwaardig of humoristisch vertelsel. Heerlijk om tussen collega’s te vertoeven die de ene na de andere grappige anekdotes opdissen!

Gelijk moest ik denken aan Herman Brood in Hengevelde. Gijs Eijsink schreef op 29 juni een prachtige anekdote over deze excentrieke musicus en kunstenaar. Over het bezoek van Herman aan de gebrande Waateren. Indrinken voor een kerkbezoek en een optreden. Daarna zijn aanwezig zijn in de kerk. De kruiswegstaties van pastoor Sloot trokken zijn kunstzinnige blik. Vervolgens naar de tent voor een spetterend optreden! Onvergetelijk.

Maar er zijn veel meer anekdotes die in mijn geheugen staan gegrift. Ooit op Koninginnedag nog in de vorige eeuw. Vlag hijsen bij de Marke. De nog o zo jonge muziekvereniging “Amuzant” speelt gespannen het Wilhelmus en de Nederlandse driekleur wordt plechtig langzaam gehesen. Grote hilariteit en geroezemoes steekt de kop op. Lachend zingend zien alle aanwezigen dat de Nederlandse vlag verkeerd de lucht in gaat. Blauw wit rood dus. Door snel ingrijpen zagen we de Nederlandse vlag uiteindelijk toch nog correct wapperen!. Wethouder Ben Eshuis van de toenmalige gemeente Ambt Delden stond er eerst wel verbaasd bij maar kon de snelle aanpassing wel waarderen.

De eerste voorzitter van WVV’34 was Arnold Roorda. Schoolmeester en alleskunner. Maar hij heeft nooit gevoetbald. Maar besturen kon hij als de beste. Het verhaal gaat dat hij bij wedstrijden vanaf de kant eigenlijk altijd meevoetbalde. Wanneer de midvoor zijn voet tegen de bal schopte maakte Arnold vanaf de zijkant ook die beweging. Ik denk dat velen zich daarin herkennen. Vaak maak ik voor de TV ook de mooiste doelpunten die dure contract miljonairs zo over schieten.

Bij de kerkverbouwing in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam Hengevelde in het nieuws. Zelfs de Telegraaf schreef er over. Niet iedere parochiaan kon de aanpassing van de kerk waarderen. De oude opstelling in de kerk zou plaats maken voor de indeling die we nu nog aantreffen in de kerk. De anekdote zegt daarover het volgende: “Overdag halen bouwvakkers de kerkbanken uit de kerk, terwijl ’s avonds opstandige parochianen dezelfde banken weer terugzetten.”

Volgens “Wegdammers” is Joop ter Hedde een man die veel over voetbal weet. Hij praat alleen maar over voetbal! Hij ademt voortdurend voetbal. Toen Joop eens op een sollicitatiebezoek moest nam hij geen diploma’s mee maar een witte Adidas bal met zwarte stippen! Humoristisch en merkwaardig. Een legendarische anekdote!

Jan Eetgerink, ooit een legendarische bakker en broodbrenger. Tijdens zijn bezorgrondes nam hij alle tijd om zich soms zomaar aan te sluiten bij feestjes of partijtjes. Na die gezellige feestjes kon hij eens het brood niet meer binnen afgeven. Hij bedacht zich niet en stopte het verse brood in een melkbus die op een boerderij altijd te vinden was. Niet wetend dat het een melkbus was die helemaal vol zat met melk!

De weledele leden van de Carnavalsvereniging de “Höftemennekes” gingen eens vissen. Een echte viswedstrijd. Uit betrouwbare presidentiële bron komt de volgende anekdote. Een van de leden was

voor de wedstrijd eerst naar de visboer gegaan om een visje te halen. Tijdens die visstrijd maakte hij de gekochte vis vast aan de haak en schreeuwde heel erg luid: “Ik heb beet!” . Daarna liet hij de “zojuist gevangen vis” binnenglijden in zijn mond! Op afstand sprakeloze “Höftemennekes”. Waar gebeurd!

“Met het catechismusboekje als scheenbeschermer” de voetbalwei in. Wie kent niet de anekdote van wijlen Herman Rupert. Een talentvolle voetballer met een visie! Zo origineel en een sterk geloof in de catechismus als beschermheilige voor een nijvere voetballer! Wanneer ik dit verhaal weer opzoek denk ik dat er in Hengevelde nog veel meer leuke, vrolijke, grappige, beruchte, onvergetelijke anekdotes leven. Verteld worden tijdens feestjes en partijtjes. Over sport, werk, vakantie.

Uit mijn voorbeelden zou je denken dat anekdotes van vroeger zijn. Niets is minder waar. Anekdotes zijn tijdloos. Er gebeuren altijd en overal wel bijzondere dingen die je bijblijven en waar je graag met anderen over spreekt. Anderen laat delen in een anekdote.

Hebben jullie leuke, bijzondere of onvergetelijke anekdotes mail ze dan bijvoorbeeld naar Wegdamnieuws. Misschien wordt er dan wel een nieuwe rubriek geboren bij Wegdamnieuws: “Anekdootjes”.

Goede speurtocht naar anekdotes en een fijne vakantie,

Ik vlieg weg…….

Pieter Column