Pieter Column: Zelfs zonder Zomerfeesten haalt Hengevelde de Volkskrant (34)

“Wat sommige festivals, zelfs nu ze zijn gecanceld, nog bijdragen”

Ja, het tweede en derde weekend van juni is een bijzonder begrip in Hengevelde. De sierlijke Zomerfeestboog heeft een paar weken ervoor al een machtige aankondiging gemaakt. Namen van muzikanten en groepen gonzen zingend al door het dorp. In de pers wordt iedereen door alle programmaonderdelen naar Hengevelde gezogen. Tenten veroveren de feestweide. Elk jaar nog mooier en groter. Soms is de opstelling weer heel anders. In Hengevelde houden ze wel van verandering. Vaderdag vieren in de tent is het mooiste cadeau voor vaders! Muntjes zoeken door de schooljeugd in de tent. De opruimbrigade die na elke feestavond het dorp weer schoonveegt. Autocrossen aan de Kerkstraat.

Niets is dit jaar zoals het altijd was. “Verlangend verdrietig ziet iedereen weer uit naar het gewone”. Een bedrijvigheid waar vrijwilligerswerk geen noodzakelijke plaag is, maar een "plezant genot”. Samen iets groots neer zetten.

Niets gaat door. Corona zet de wereld op de kop. Maar desondanks het niet doorgaan van de traditionele Zomerfeesten, staan er bijzondere verhalen in de pers.

In T.C. Tubantia werd Kasper Put zwaar “aan de tand gevoeld” over de ontstane situatie. Hij zegt: ”Corona berooft Hengevelde van het feest van het jaar!”. Natuurlijk zijn er veel teleurgestelde inwoners. Kasper noemt het gezamenlijke vangnet van de Gebrande Waateren en de Kolenbrander een prima alternatief voor de “werkeloze vrijwilligers”. Er komt geen psychiater, psycholoog of pastoor aan te pas! Samen in een vangnet, met kleine mazen, spartelen op afstand. Bijpraten, huilen, sterke verhalen vertellen en lachen. Het klinkt opbeurend en vrolijk. Maar volgens Kasper heeft Corona echter geen zonnige kant.

De Volkskrant van maandag 15 juni maakt ook melding van de Zomerfeesten die eigenlijk het afgelopen weekend zouden zijn gestart. In een column gaat de schrijver uit van de kracht van dorpen. Hij verbaast zich er over wat relatief kleine dorpen, allemaal op touw kunnen zetten. Veel initiatieven en grote saamhorigheid. “De Zomerfeesten trekken de laatste jaren tienduizend bezoekers per avond. Juichend worden ze in touringcars aangevoerd uit  omliggende dorpen.” Mensen die naar de zomerfeesten komen zijn dus altijd heel blij. Juichend betreden ze de festiviteiten.

Zijn verwondering gaat verder. De zomerfeesten worden volledig op de been gehouden door vrijwilligers. Zes dagen lang, twee weekenden achter elkaar. Het hele dorp van jong tot oud doet mee. De schrijver probeert nog wel de namen te ontfutselen van de artiesten die dit jaar naar Hengevelde zouden komen. Maar Kasper Put en Robin Raanhuis hebben wijselijk “hun kaken op elkaar gehouden”. In het artikel worden nog wel de namen genoemd van de artiesten van vorig jaar. Daarnaast spreekt de krant van een Berg Regionale Beroemdheden. Natuurlijk ben ik heel benieuwd wie die plaatselijk beroemdheden wel niet zijn.

Naast alle treurnis over het niet doorgaan, zijn er volgens de schrijver toch ook positieve geluiden. Ook dit jaar wordt er weer “gewoon” 30.000 euro uit de feestkas verdeeld onder het verenigingen en instellingen van Hengevelde. Geld reserveren voor onvoorziene omstandigheden loont dus toch!

Het mooist zinnetje in het artikel vind ik het volgende:” Het leek goed eens te melden hoe in Hengevelde en talloze andere plaatsen feestbesturen vol aardige leeftijdsgenoten, hun vaak vergrijsde dorpen, door de crisis slepen.”

Daarna begint hij met de opsomming van alle verenigingen en instellingen die dit jaar toch nog een bijdrage uit de feestkas ontvangen. Ik weet niet of de lijst compleet is. Maar het zijn er weer heel wat! De zomerfeesten leven zeker! Het haalt zelfs de landelijke pers. Hoe een klein dorp groot kan zijn.

Een paar opvallende opmerkingen van de schrijver. Bij Kasper Put staat “nog steeds” voorzitter van de feestcommissie”. Achter Robin Raanhuis schrijft hij “nog altijd de pr-man van het feest”. Bij de toevoeging “nog steeds” denk ik dat het al heel lang zo is. Kasper en Robin zijn dus al heel lang voorzitter of pr-man. Zoals koningin Elisabeth van Groot-Brittannië nog steeds koningin is, Mark Rutte nog steeds premier en Angela Merkel nog steeds Bondskanselier. Hoe lang beiden al deze taken vervullen weet ik niet precies. Maar hopelijk voor het dorp klinkt de toevoeging “nog steeds” als een positief geluid van waardering. Wat ook grappig is dat Kasper neergezet wordt als de voorzitter van de feestcommissie. Volgens mij is het bestuur van de Zomerfeesten meer dan een feestcommissie. En of Hengevelde een vergrijsd dorp is zie ik toch duidelijk anders!

Hij beëindigt zijn column met de volgende woorden: “Onopvallend en trouw. Amen.

Trouw zijn ze in Hengevelde zeker. Maar onopvallend?

Ik vlieg weg..............

Pieter Column