Minimalisme viert hoogtij bij FC Groningen: “Gelijkspel was terecht geweest”

Met opnieuw minimalistisch voetbal kwam FC Groningen met Mike te Wierik als aanvoerder toch weer tot een maximaal resultaat. Tegen Excelsior was Paul Gladon voor de tweede keer deze week de matchwinner, nadat hij dinsdag ook al de winnende maakte tegen De Graafschap. Mike: "Een gelijkspel was meer op z’n plaats denk ik. Het was geen goede wedstrijd van beide kanten. Maar toen we scoorden wist ik wel dat we gingen winnen. Want we krijgen weinig tegengoals dus dat is lekker. De verdedigende organisatie stond goed, daar kunnen we tevreden over zijn alleen aan de bal zullen we beter moeten spelen om de play-offs te halen."

Trainer Danny Buijs moest in de aanloop naar Excelsior nog een aanpassing doen aan zijn beoogde basisopstelling, want Tim Handwerker viel weg met een lichte blessure. De linkerverdediger, die na dit seizoen waarschijnlijk weer terug moet naar 1. FC Köln, werd tegen de Kralingers vervangen door Amir Absalem, die de honneurs prima waarnam.

Voor de rest borduurde FC Groningen naadloos voort op het spelbeeld van de laatste weken. Organisatorisch stond het weer goed met de van een schorsing teruggekeerde Jeff Chabot in de laatste linie en Samir Memisevic terug als controleur op het middenveld, maar aanvallend wist de thuisclub andermaal nauwelijks potten te breken, ook niet nu Thomas Bruns en Iliass Bel Hassani op de bank verbleven.

Creatief vermogen

Het is al wekenlang het probleem bij het elftal van Danny Buijs, dat de punten vooral bijeen sprokkelt met eigen doelpunten van de tegenstander, penalty’s en 0-0-wedstrijden. Aan de bal ontbeert FC Groningen creatief vermogen, waardoor het ontzettend moeizaam tot kansen komt, laat staan doelpunten.

 
 
 
 
 

Excelsior speelde handig in op het manco door ver in te zakken en de Groningers het spel te laten maken. Dat kwam er dus te weinig van. Ook de mannen van de individuele actie, zoals Mimoun Mahi en Ritsu Doan, beschikken al een tijd niet over de juiste vorm, waardoor het weer een magere vertoning werd met weinig uitgespeelde kansen.

Excelsior gevaarlijker

,,Ondanks al het balbezit van FC Groningen is Excelsior bijna nog gevaarlijker vanuit de omschakeling dan de Groningers zelf’’,  merkte analist Marloes de Boer in de eerste helft op. De noorderlingen moesten het voor rust hebben van een schot van Absalem in de linkerhoek en een kopbal van Mimoun Mahi, die terecht werd teruggefloten vanwege duwen in de rug van de tegenstander. Buijs en zijn mannen hadden geluk dat Excelsior ook niet in staat was een eindpass bij diepste man Mounir El Hamdaoui af te leveren, waardoor Sergio Padt redelijk makkelijk het doel schoon wist te houden.

In de tweede helft zakte het niveau van FC Groningen aanvankelijk nog verder weg en wist Excelsior zelfs een tijdje het initiatief naar zich toe te trekken en een paar goede mogelijkheden te creëren. De wedstrijd begon pas te kantelen toen Buijs een dubbele wissel toepaste en de zaken wat anders neerzette.

Publiek is het oneens

Met het eruit halen van Ludovit Reis was het publiek het duidelijk oneens. Ook de tegenvallende Mo El Hankouri mocht gaan douchen. Django Warmerdam en Paul Gladon kwam binnen de lijnen. Het bleek een gouden ingreep.

Gladon schoot elf minuten nadat hij zijn opwachting maakte de verlossende treffer tegen de touwen. Vanaf de linkerflank werd de spits bediend door Absalem. Gladon controleerde de bal in het strafschopgebied, draaide om zijn as bij zijn tegenstander weg en schoot onberispelijk raak. Een uitstekende goal.

Zo kwam FC Groningen wederom tot een minimalistische overwinning, waarbij het niet mocht klagen dat Excelsior er niet een doelpunt in prikte. De resultaten van na de winterstop vergoeden veel, want het was alweer de achtste zege van 2019 die de noorderlingen lieten noteren met de fraaie bijkomstigheid dat er ruim zicht is op een ticket voor de play-offs om Europees voetbal.