Niki Leferink stelt zich voor

Afgelopen week is bekend geworden dat Niki Leferink nieuwe trainer wordt van voetbalvereniging W.V.V.’34. vanaf het seizoen 2022/2023. Niki is een bekende in de voetbal- en trainerswereld. Als geboren Haaksbergenaar heeft hij in zijn jeugd de stap gemaakt van Bon Boys naar het betaalde voetbal en heeft jarenlang gespeeld bij meerdere clubs, waaronder Heracles en Go Ahead Eagles. Na zijn actieve voetbalcarrière heeft hij zijn trainersdiploma gehaald en is hij begonnen als trainer bij DSVD. De laatste twee seizoenen is hij actief geweest bij KVV Losser. Het nieuwe hoofdstuk van Niki wordt er eentje bij W.V.V.’34.

Burgerlijke staat (zoals dat zo mooi heet, kinderen)
Samenwonend met Danielle en onze 3 kinderen (Noah, Matts en Mila)

Beroep:
Na mijn tijd als fysiotherapeut bij Heracles was ik een tijd gipsverbandmeester. Nu ben ik job coach bij Timing Uitzendbureau.

Niki als speler van FC Emmen

Wat is jouw visie op voetbal? Speelwijze-manier van coachen-manier van trainen
Ik denk dat de visie van welke trainer dan ook veel te veel facetten behelst om even kort uit één te zetten. Maar het belangrijkste in mijn visie is, dat iedereen (zowel spelers als staf) plezier heeft. Daarom zijn we ooit allemaal op voetbal gegaan, en heeft iedereen meer energie om te geven. Maar je hebt vooral plezier als je wint.
En wat ik belangrijk vind:  Ik wil mijn teams zoveel mogelijk tools meegeven om de kans om te winnen zo groot mogelijk te maken. Daarbij moet je onder andere denken aan fitheid, vaste spelprincipes en patronen, het beheersen van verschillende speelwijzen en strategieën, standaardsituaties, maar ook op het gebied van psychologie en mentaliteit.
Maar om over een heel seizoen goed te presteren moet je in ieder geval een heel hecht team zijn waarin iedereen (en daar hoor ik ook bij) het team boven zichzelf kan plaatsen om de gezamenlijke doelstelling te halen.

Hoe gaat de samenwerking met Mike te Wierik eruit zien?
Ik ken Mike al van mijn tijd als fysio/revalidatietrainer bij Heracles. Hij kwam toen over van de jeugd van FC Twente. Dat klikte toen al heel goed. De ontwikkeling die hij sindsdien als persoon maar ook als voetballer heeft doorgemaakt vind ik mooi om te zien.
Met al mijn stafleden werk ik op basis van gelijkheid, dus ook met Mike. Mijn huidige assistent bij Losser, Martijn Ensink is net als Mike tactisch en qua trainingsstof van een heel hoog niveau. Dat is ideaal voor een hoofdtrainer, dan bepaal je eigenlijk heel veel dingen samen. En de spaarzame momenten dat je van mening verschilt kom je ook wel uit. Maar uiteindelijk blijft de hoofdtrainer de eindverantwoordelijke.

Niki bij Go Ahead Eagles, ook bekend als 'Ko-ed'

Waarom is je keuze op WVV gevallen en hoe kijk je op voorhand tegen je nieuwe club aan?
WVV belde eigenlijk al heel snel nadat bekend was geworden dat ik aan het einde van het seizoen vertrek bij Losser. Dan voel je je in eerste instantie vooral vereerd. Als geboren Haaksbergenaar heb je alleen puur geografisch al iets van binding met Hengevelde en WVV. Op de middelbare school zat ik in de klas met leerlingen uit de hoek St. Isidorushoeve en Hengevelde. En dan heb ik het nog niet eens over de Zomerfeesten. Maar daarnaast is het een team dat al jaren goed presteert in de 3e klasse. Dat is een enorm compliment voor de club, huidige staf en spelers. En ik ga graag de uitdaging aan om samen met iedereen verder te bouwen op het goede werk van Roy Workel.

Wat zie je als een haalbaar doel voor de komende jaren?
Dat is op dit moment onmogelijk om in te schatten. Ik ken de selectie daarvoor nog niet goed genoeg. En hoeveel talent er aan zit te komen. Bovendien weten we niet wat de concurrentie gaat doen. Het belangrijkste doel voor mij is dat iedereen met plezier naar de club komt en dat we het team, en ieder individu door ontwikkelen. Als dat lukt komen de resultaten vanzelf. En als het lukt om bovenin de 3e klasse blijft spelen zou een periode winnen en lang mee doen voor een kampioenschap wel echt heel gaaf zijn.

In het dagelijkse leven ben je fysiotherapeut, hoe ga je daar mee om bij een voetbalclub?
Bij een club ben ik echt alleen trainer. Ik ben ook niet meer werkzaam als fysiotherapeut. Maar uiteraard maak ik bij alles wat ik doe gebruik van de kennis en ervaring die ik heb opgedaan. In de 10 jaar als fysiotherapeut bij Heracles heb ik heel veel verschillende blessures gezien. Daar doe ik wel mijn voordeel mee als een speler acute klachten heeft. Daarnaast heb ik bij Heracles veel mogen leren op het gebied van belasting-belastbaarheid. Dit helpt mij bij het maken van keuzes op het gebied van oefenvormen en intensiteit. Van wat ik hoor is het medische gedeelte bij WVV goed geregeld. Dus daar ben ik heel blij mee.

‘Oude liefde roest niet’, hoe is je contact met Bon Boys?
Van mijn 5e tot mijn 15e heb ik daar gelopen. Ik was er bijna elke dag te vinden. Dan zit een club in je DNA. En ze hebben me vanaf de E-tjes elke keer een jaar eerder laten over gaan, daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Als je weg bent wordt het contact uiteraard minder. Maar toen ik 29 was en zelf nog bij Emmen speelde stopte na 2 competitiewedstrijden de trainer van het 2e ermee bij de Boys. Toen belden ze me of ik hun uit de brand wou helpen. Het was mooi om iets terug te kunnen doen en tegelijk kon ik kijken of het trainersvak iets voor me was. Ik werd er zo enthousiast van dat ik het jaar daarna gelijk de cursus heb gedaan.

Wat wil je verder nog kwijt?
Dat ik zin heb in deze nieuwe uitdaging. Maar eerst hoop ik dat zowel losser als WVV een goede 2e seizoenshelft draaien.

Niki op de foto met 'onze' Mike