Te Wierik eraf met rood: “Eerste gele kaart was niet handig”

FC Groningen heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heerenveen. De Groningers mochten na de eerste helft niet mopperen dat het slechts 0-1 stond via Halilovic, maar draaiden in het tweede bedrijf de rollen volledig om. De gelijkmaker van Ngonge was verdiend.
Mike te Wierik stond in de basis maar moest in de slotfase inrukken. Hij incasseerde zijn tweede gele kaart en keek met gemengde gevoelens terug op de situatie: “De eerste gele kaart was niet handig in een opstootje maar hij pakte iemand bij z’n keel alleen dat had ik achteraf zelf slimmer moeten doen. De tweede moest wel want anders was het een goal, grote kans. Maar het blijft wel zuur natuurlijk.”
Ook over het getoonde spel was hij niet tevreden. “De eerste helft speelden we niet goed. De tweede was het een stuk beter en pak je een verdiend punt.”

Coach Danny Buijs greep in de rust hardhandig in. Zijn ploeg draaide vierkant en de oefenmeester besloot tot drie wissels. Irandust, Van Hintum en Postema vervingen Sverko, Meijer en De Leeuw. Dit bleek de opmaat te zijn voor een heerlijke tweede helft van de thuisploeg. Al binnen een minuut na de herstart had Ngonge al op de paal geschoten. Dat de treffer in de 68e minuut op zijn naam was dan ook niet onlogisch. Suslov sneed een corner scherp aan waarna Ngonge hoog boven de verdediging van de Friezen uittorende en Mulder met een kopbal klopte.

Vertrek

Na het vertrek van onder andere sterkhouders als Matusiwa en Gudmundsson zag het team er heel anders uit. Omdat Dammers geblesseerd was en Strand Larsen ziek, moesten er nog meer aanpassingen komen. Zo maakten Sverko, Meijer en Duarte hun basisdebuut bij de thuisploeg. Michael de Leeuw verving de Noorse spits. Dat was in één helft teveel van het goede. Groningen kwam totaal niet in het stuk voor. De spelers vonden elkaar niet en de openingstreffer van Heerenveen was dan ook een logische.

Goal Halilovic

Er waren al een aantal waarschuwingen uitgedeeld door de Friezen en in de 19e minuut viel het doelpunt. Na slordig balverlies van Suslov schakelde Heerenveen razendsnel om. De gevaarlijke Henk Veerman vond Halilovic die vanaf de linkerkant op doelman Leeuwenburgh af kon. De middenvelder van Heerenveen haalde hard uit, Mo El Hankouri veranderde bal net genoeg van richting zodat de keeper van de FC helemaal kansloos was.

Op zoek naar meer

Na de omzettingen van Buijs in de rust kende het duel dus een volledig omgekeerde tweede helft. Groningen ging na de gelijkmaker hartstochtelijk op zoek naar de winnende treffer. Het gaf achterin de nodige ruimte weg, maar dit mocht de pret niet drukken. Van Hintum haalde vol uit na een afgeslagen corner, zijn schot ging de tribune in.

Bal op de paal

De grootste kans op drie punten was voor Heerenveen. Te Wierik haalde vijf minuten voor tijd Joey Veerman onderuit. Scheidsrechter Dieperink stuurde hem met twee keer geel van het veld. Veerman schoot de resterende vrije trap, buiten het bereik van Leeuwenburgh, hard op de paal. In de laatste minuten bleven de tien man van FC Groningen overeind. Sterker nog, ze bleven op zoek gaan naar de winnende treffer die uitbleef.